Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mundo torzulások

2008. december 09. - fovarosi.blog.hu

Weinek Leonárd plázastopot hirdetett. Ide csúszott ki lényegében a Mundo eredetileg szép ötlete. Az eredeti tervek még parkosított, a terület 30 százalékát zöldfelületnek meghagyó kerületközpontról szóltak: önkormányzattal, ideköltöztetett közfunkciókkal: a szakrendelő és a rendőrség kerületi központja is ide került volna. Csakhogy közben a beruházó egyre inkább az üzlethelyiségek és az irodák területét kívája növelni, ami ellen november 19-én a polgermeister sajtótájékoztatón tiltakozott. Ennek anyagából idézek:

Útmutató zuglói ingatlanfejlesztőknek
1. Semmilyen építkezés nem eredményezheti a zuglói zöldfelület csökkenését, erre az országos szabályoknál szigorúbban ügyelünk.
2. Ápoljuk Zugló hagyományait, ezért a beruházóknak meg kell őrizniük az egyes városrészek önálló karakterét.
3. A lakónegyedekben minden eszközzel visszaszorítjuk az átmenő gépkocsiforgalmat, ezt várjuk a nálunk építkezőktől is.
4. A kerületben a beruházóknak segíteniük kell a közösségi terek (piacok, sétálóutcák, kávéházak és más hasonló találkozó helyek) létrejöttét és megőrzését.
„Akik elfogadják ezeket a szabályokat, azokat örömmel látjuk Zuglóban, és minden eszközzel segítjük a munkájukat. Akik nem, azoknak nem tanácsolhatok mást, mint hogy keressenek maguknak egy másik kerületet, de leginkább egy másik várost!” – nyomatékosította Zugló polgármestere.

November 25-ére már egymásra is borult az Echo és az Önkormányzat. Ismét szó szerint idézek a kiadott sajtóanyagból:

Hosszú távú, tartós partnerségre készül Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata és Zugló Bosnyák téri városközpontjának területét megvásároló Echo Investment. Ennek érdekében a jövőben rendszeresen vezetői és technikai szinten is egyeztetnek a tervezett beruházással kapcsolatban – többek között erről is biztosította egymást hétfőn Budapesten Piotr Gromniak, az Echo Investment elnökének megbízásából Anna Malarczyk, a cég projekt menedzsere és Weinek Leonárd zuglói polgármester. „A zuglói önkormányzat célja, hogy Zugló új városközpontja illeszkedjen a kerület élettel teli, családbarát és közösségi értékeihez. Ehhez továbbra is az Echo Investment-et tekintjük partnerünknek” – szögezte le Weinek Leonárd a találkozó alkalmából. „Az Echo Investment kiemelt fejlesztésként kezeli a Bosnyák téri Mundo megépülését, ennek megfelelően törekedünk minden érintett elvárásának megfelelve elvégezni az új városközponttal kapcsolatos munkákat” – mondta el Anna Malarczyk.

http://www.epulettar.hu/Hir/mundo-02.jpg

Csak fiatalok sétálhatnak majd el az új központ előtt? Idősek, betegek, szegények miért nem szerepelnek a látványképeken? (Forrás)

Közben a Nagy Lajos király útjának tengelyén is kapkodnak a befektetők a plázaépítés (utolsó?) nagy lázában: a Mexikói úti végállomáshoz is plázát terveznek, a Bosnyák téren ugye ez van, lejjebb a Fogarasi úti Tesco (botrány, hogy ennyire bentre hipermarket épülhet Budapesten) és néhány éve az Árkáddal az utolsó telek is elveszett, ahol értelmes, jó P+R parkoló létesülhetett volna az Örs Vezér terén. A Mundo torzulása sajnos nagyon jól illeszkedik abba a trendbe, amely egyre magasabbra nyúló lakótelepekben és egyre több bevásárlóközpontban és irodaházban képes csak fejlődést látni, a zöldfelületekre pedig csak úgy tud tekinteni, mint "ingatlanforgalmi szempontból alulhasznosított" területekre.

Források:
http://www.origo.hu/ingatlan/20081119-zuglo-mundo-varoskozpont-onkormanyzati-plazastop-nem-az-uj-tervre.html

Önkormányzati sajtóközlemények

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása