Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Szépművészeti Múzeum bővítése

2008. december 27. - fovarosi.blog.hu

2008 április 7-én mutatták be a sajtónak a Szépművészeti Múzeum bővítéséről kiírt pályázat eredményét, a legjobb terveket. A győztes tervet Karácsony Tamás neve fémjelzi. A múzeum (Schickedanz Albert, 1906) az utóbbi években hatalmas látogatói tömegeket vonzó óriáskiállításaival hívta fel magára a figyelmet. A tervezett változtatások nem a programot, hanem a látogatás módját és céljait bővítenék - és új terekkel gazdagítanák a múzeumot. Nyugat-Európában már a nyolcvanas-kilencvenes években látható volt ez a folyamat, a legismertebb példa a Louvre üvegpiramisa (Ieoh Ming Pei, 1989).

A bővítés után egy 9x9 méteres üvegkocka lesz az új bejárat. Innen lépcső és 4 lift vezet majd le a kétszintes labirintusba, ahol a kiszolgáló helyiségek (étterem, kávézó, gyereksarok, ruhatár, múzeumi bolt) mellett egy 1200 négyzetméteres ideiglenes kiállítótér is várja majd a vendégeket. (Erre azért van nagy szükség, mert 1906-ban még nem létezett az ideiglenes kiállítások "műfaja" a múzeumokban, ezért ilyen terem akkor nem is épült.) Az átadásra is van már koncepció: 2011-ben Magyarország lesz fél évre az EU soros "elnöke", ekkorra terveznek egy nagy Cézanne kiállítást. (Egy másik cikk 2010-es átadásról ír.) A távolabbi jövőben akár a Műcsarnokkal történő földalatti összekötés is megvalósítható - a jelenlegi terv ezt a lehetőséget is megadja. Az építés során egy ideiglenes hídon keresztül juthatunk majd át a munkagödör felett, így talán végig is lesz követhető az építkezés folyamata.

A tervezés folyamata körül nagy viták zajlottak. A tervezést a kulturális miniszter a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatra bízta. Folyó tervezésre a kamarai szabályozás nem enged pályázatot kiírni, így nyilvános pályáztatás helyett a múzeum és a KÖSz egy általuk felkért Művészeti Tanácsadó Testület javaslata alapján 7 tervezőt hívott meg "tervjavaslatok versenyére", név szerint a következőket: Balázs Mihály, Bán Ferenc, Ferencz István, Janáky István, Karácsony Tamás, Mányi István, Vasáros Zsolt. (A nyolcadik Klobusovszki Péter visszautasította a felkérést.) Az építésztársadalom felhördült: hogy lehet, hogy egy ilyen fontos, országos jelentőségű munkára nem írnak ki nyílt pályázatot? (Ez időben robbant ki szinte ugyanez a vita a volt Honvéd Főparancsnokság épülete körül is.)

http://hg.hu/upload/images/photos/000/044/500/szepmu2.jpg?1229004539
A győztes terv. (Forrás)

December közepén tovább is léptek: 11-én aláírták a támogatási szerződést, így a múzeum megkapja a bővítéshez szükséges 3,3 milliárd forintnyi összeget. Ez lesz a 102 éves intézmény legnagyobb bővítése: közel 9000 négyzetméterrel bővül a múzeum. Aki ácsorgott végig néhány órát egy-egy óriáskiállítás előtt a múzeum havas lépcsőin, az tudja, hogy ma a nagyobb vendégtömeg fogadása nem megoldott - az új térben már kulturált körülmények közé érkezünk majd. Kár, hogy a Dísz tér után itt sem sikerült kulturáltan végigvinni a pályáztatás folyamatát. Remélem, hogy a kiváló minőségben elkészült remek új terek feledtetik majd az odáig vezető út nem éppen hófehér voltát.

Egy irónikus cikk az építészfórumon: http://www.epiteszforum.hu/node/9349

Képeket itt lehet nézegetni: http://index.hu/gal?dir=0804/kult/epiteszforum/

A múzeum elérhetőségei:
http://www.szepmuveszeti.hu/
1146 Budapest, Dózsa György út 41.
1396 Budapest, 62. Pf. 463.
Telefon: 469 7100
info@szepmuveszeti.hu

 

Források:
http://www.hg.hu/cikk/nem__nem_es_nem
http://www.nol.hu/budapest/cikk/487712
http://index.hu/kultur/klassz/szpm0407
http://www.epiteszforum.hu/node/8967
http://www.epiteszforum.hu/node/8981
http://www.epiteszforum.hu/node/9197
http://www.hg.hu/cikk/fold_ala_terjeszkedik_a_szepmuveszeti
http://hg.hu/blog/5649-megkapja-a-33-milliardot-a-szepmuveszeti-muzeum
http://www.uniospenz.hu/20081211/turisztikai-_es_latogatokozpont_a_hosok_teren
http://www.magyarorszag.hu/hirkozpont/hirek/sajtokozlemenyek/nfu20081211.html

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása