Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Városi séták: Beyond Budapest

2009. február 26. - fovarosi.blog.hu

http://www.beyondbudapest.hu/pictures/cica.jpg
"Olyan, mintha a nyolckerben nem lennének zárt ajtók. Bárhova indulsz és bármire számítasz, biztos, hogy nem oda és nem úgy érkezel majd, mint képzelted."


Az ajánlott séták:

NYÓCKER SZERETETTEL - Szép vasárnap délelőtti túra,egyénileg bejelentkező vendégeknek

A SZÜRKÜLET PALOTÁI - Könnyed esti séta, csak csoportoknak

A NYÓCKER MÁLLÓ POMPÁJA - Délelőtti kalandozás, csak csoportoknak

KORTÁRS MŰVÉSZET INSTANT - Ínyencség, előzetes megrendelésre, csak csoportoknak

ÉLŐ TÖRTÉNELEMÓRA - Interaktív foglalkozás, középiskolás osztályoknak

2009. február 5-én a Coxpön Ambient-ben beszélgettem Domján Manóval és Baglyas Gyurival, azaz a Beyond Budapesttel. Korábban már jártam két józsefvárosi sétájukon, és mindkettő nagyon jó élmény volt.

-Hogy kerültetek a kerületbe?

-Kerestük a legolcsóbb albérletet :-) Szociális munkát tanultunk, úgyhogy ehhez is jól passzolt Józsefváros. A Kálvária téren béreltünk lakást. Egyedül nálunk volt a lakásban vécé. Ma ez Budapest egyik legszegényebb környéke. A beköltözést végig is nézték a lakók a gangos bérházban. Soha nem volt semmi gondunk a lakókkal sem a házban, sem a környéken. 1 évig laktunk ott, aztán kiköltöztünk a kerületből.

-Honnan jött a túraszervezés ötlete?

-Az élménytúrák ötlete onnan jött, hogy amerikai diákok mentorai voltunk, és nekik mutattuk be a várost. Talán ez volt az egész gyökere. Egyre jobban megismertük a várost, aztán erre a tudásra tudtunk valamit felépíteni.

-Mikor indult be a dolog?

-2007 júniusában indult el az első józsefvárosi túra. Persze igyekszünk igazodni is ahhoz, hogy mik az ügyfelek igényei (építészeti téma, roma téma stb.), meg hogy mi van nyitva éppen, hova lehet bemenni. Igyekszünk mások lenni, mint a "kövessék az esernyőt" típusú vezetések, vagy a buszos városnéző túrák. Személyesebb, egyedibb túrákat szeretnénk csinálni.

-Hogy bukkantatok rá az érdekes arcokra?

-A séták beindulását egy fél-egy éves kutatómunka előzte meg. Becsöngettünk a lakásokba, érdeklődtünk az üzletekben, és egy csomó érdeklődő, érdekes embert sikerült így összeszedni. Ma már nem csak mi keresünk új embereket, hanem már ők is ránktalálnak időnként. Legújabban a Festetics-palotából (Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem) kerestek meg, hogy oda is be lehet vinni embereket. Itt még egy saját kis vezetett túrába is belecsöppenhettünk az egyik portás jóvoltából. Elindultunk túrát vezetni, aztán végül mi vettünk részt egy vezetésen :-)

-Hogy találtatok rá Éva nénire?

-Ő külön eset egy kicsit. Nem csak azt akarjuk bemutatni, hogy milyen épületek állnak, hanem a kerületben élő embereket is. Az egyetemen ismertünk meg valakit, akin keresztül sikerült eljutni hozzá. Fantasztikus nő: rengeteget mesélt már a romákról, az ő világukról, arról, hogy nekik mi a szép az életben. Odaadó, jólelkű. Kevesen engednek be vadidegen csoportokat a lakásukba, nála ezt is sikerült elérni.

-Híresek vagytok már a kerületben?

-Sokan vannak, akik már ismeretlenül is ránk köszönnek, még ha névről nem is ismernek minket. A kutatások, épületbejárások is viszik a hírünket. A különböző újságokban már több mint 50-szer szerepeltünk interjúval, cikkekkel.

-Mik a további tervek?

-Vannak ötletek, de még tesztelés alatt, úgyhogy nem tudjuk, hogy ebből mi valósul majd meg.

-Maradtok a Józsefvárosban?

-Hogyne.

-Terveztetek bővítést?

-Mi angol és magyar nyelven tudunk vezetést tartani, úgyhogy úgy lehetne fejlődni, hogy több nyelven is legyen vezetés. A közönség is nő, de azért még van tere a fejlődésnek, bővítésnek.

-Ki a fő célcsoport? Hogy találnak rátok?

-Eredetileg azt gondoltuk, hogy főleg turisták jönnek majd, de valójában nagyon sok a magyar vendég. És itt sokkal jobban fel kell készülni: a magyarok nyilván jobban képben vannak a nevekkel, a történelemmel. Új célcsoportként pedig a gimis diákokat szeretnénk bevonni: hogy az, amit a suliban tanulnak, élővé váljon. Ugyanakkor ők a legnehezebb ügyfelek is: nehéz a figyelmüket megtartani, nehezebben jön a hála, a pozitív visszajelzés. De ugyanakkor az egyik legszerethetőbb célcsoport is. Többnyire a magasabban kvalifikált emberek jönnek. Sok a külföldiek között is az olyan, aki Magyarországhoz valamilyen módon kötődik. Ofer Vardi, Tel Avivban él, a nagyapja a Teleki téren volt hentes. Ő most ismert szakács Izraelben, és a karácsonyi menüjét Éva néni receptjei alapján állította össze. A karácsonyi süteményhez a receptet pedig a Horváth Mihály téri templom háta mögötti Cukrászdából kapta. A cukrászdának ez a neve, ennyi van csak kiírva. Így is működik :-)

-Tudtok a hasonló sétaszervezőkről? Külföldi példák?

-Más sétaszervezőkkel nem annyira, inkább olyan kapcsolataink vannak, akik egy-egy témára szerveznek túrát a segítségünkkel. Arról már hallottunk, hogy Amszterdamban létezik egy szociológus pap túraprogramja, azoknak, akik ott megszállnak.

-Köszönöm az interjút!

Ha a Józsefváros kapcsán eddig csak a gettó meg a cigány szavak jutnak eszedbe, fizess be egy ilyen túrára! Miután végigjártad a Palotanegyedet, a régi házakat, és beugrottál esetleg még Éva nénihez is, másképp fogod látni a kerületet. Továbbá hallgasd február 27-én, pénteken reggel 7-től 8-ig a Tilos 90,3-at, mert pont erről lesz szó a hetiBeton c. műsorban!
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása