Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Bevezetés a Graffiti tantárgyba

2009. március 26. - fovarosi.blog.hu

Kezembe került a BAZ-i rendőrkapitányság (Miskolc) kiadványa a graffitikről, és gondoltam, hogy összedobok belőle egy gyorstalpalót a graffitiről.

A szülők és a gyerekek nagyon sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy a falfirkálás büntetendő cselekmény. Sokszor a rendőrségi kihallgatáson döbbennek rá arra, hogy mit is csináltak, és hogy milyen következményekkel kell szembenézniük.

 

A kezdetek
Kilroy egy amerikai tengerész volt a második világháborúban. Egyszer kedve támadt felírni egy falra, hogy itt járt. Aztán a kikötőkben, ahol csak megfordult, felírta, hogy "itt járt Kilroy" ("Kilroy was here"). Később furcsa módon mások is elkezdték ezt felirogatni, de a név nem változott. Ez a graffiti egyik keletkezéstörténete. Mások sokkal régebbre nyúlnak vissza: a templomok falán, régi épületeken található karcolt feliratokig. Innen ered a név is. Az olasz "grafitto" jelentése karcolat, bevésés. 1489-ből ismert a Pest megyei Nagybörzsöny templomának török felirata, amely karcolással készült. Az Aggteleki Cseppkőbarlang 1742-ből őrzi Csokonai Vitéz Mihály, majd későbbről Petőfi Sándor feljegyzéseit, aláírását. De az egykori Pannonia tartomány emlékei is őriznek (főleg karcolásos) feliratokat, szöveges emlékeket.

A 20. század második felében az amerikai nagyvárosokban a bandatagok arra használták a falfirkálást, hogy így jelezzék területüket. A New York-i metróban egy kifutófiú kezdett el aláírásokat maga után hagyni. A fokozódó ellenőrzés dacára egyre több lett a firkáló. A városi közigazgatás felvette a kesztyűt, és mindössze másfél évtized alatt :-) kiszorította a graffitizőket. Az összefújt kocsit rögtön kivonták a forgalomból, és nem használták addig, amíg meg nem tisztították. A tiszta kocsik tag-elését pedig megszigorították.

Magyarországon 1992-93 környékén indult be, de 2000 után terjedt el igazán a graffitizés. Az egyik legrégebbi, ma is létező hazai csoport a PNC (Pride Not Crime). A mai graffitis kultúra szorosan összefügg a break és hip-hop zenei stílussal. Főleg a tizenévesek körében népszerű, amit pszichológusok azzal magyaráznak, hogy ebben a korban jön elő az emberből, hogy a belső feszültségeiket pótcselekvésekkel igyekeznek levezetni: ilyenkor könnyen szokik rá az ember a dohányzásra, a könnyű drogra vagy a firkálásra.

 

Tag, graffiti, street art
A "tag" szó cédulát, címkét jelent. Készítője csupán egy gyorsan felfirkálható, gyors szignót hagy maga után. Buszokon, vécékben, falakon, liftekben rengeteget látni. A készítője számára a jelzés a fontos: itt jártam, ez az én területem. Gyorsan dolgozik, ezért nem hagy maga után különösebben értékes művet. Ők számítanak a leglenézettebb kategóriának a nagyközönség és a "szakmabeliek" között is. A tag-elők gyakran a legleszakadtabb fiatalok közül kerülnek ki, a rendőrség szerint sok közöttük a droggal, alkohollal élő. A graffitihez frissebb fej és biztos kéz szükséges. Ha sok színnel, nagy méretben kell dolgozni, akkor ahhoz idő is kell, és némi rajztudás is. A street art pedig már inkább a sokszorosítható, többször is elkészíthető művekre (is) koncentrál: itt jelenik meg a stencilezés, a matricázás. A street art-osok közül többen aztán tovább is léptek az illegalitásból a legalitásba: graffitis technikával készített festményeiket árulják.

 

Legál és illegál
Vannak, akik a környezeten ejtett sebként gondolnak a falfirkálásra, mások egy új művészetet látnak benne. A graffiti-művészet csak ott törvényes, ahol legálisan kijelölt felületen történik, vagy annak tulajdonosának kifejezett felkérésére. Ugyanakkor mások úgy vélekednek, hogy a graffiti szerves része a "tiltott gyümölcs" státusz, azaz a graffiti kultúra része az illegalitás. Az igazán nagyok ezért azok, akik a legnehezebb helyekre tudnak fújni: jól őrzött, nehezen megközelíthető vagy nagy forgalmú helyeken. Így kerülnek feliratok a hidak folyó feletti szerkezeteire, a háztetők szintjére, vagy éppen metrókocsikra. A legfelső kategóriának a vonat számít - már csak azért is, mert a rajzot a vonat elviszi más városokba is, így sokkal többen láthatják. 2003 augusztus 4-én érdekes esemény történt hazánkban: a MÁV és a graffitisek "megnemtámadási nyilatkozatot" tettek, mely szerint a graffitisek megkímélik a műemlék épületeket és az értékes vasúti kocsikat, cserébe poggyászszállító kocsikat és legális felületeket kaptak. A nyilatkozaton stílusosan a csoportok tagjei szerepeltek.

 

Védekezés tagek ellen
Ha egy közterületet nagyon óvnak, nagyon vigyáznak rá, akkor nagyon sokáig nem jelennek meg a firkálások. Ha viszont az első egy-két firkát nem tüntetik el azonnal, akkor az elkezdi "vonzani" a többit, és hamarosan újabb és újabb tag-ek jelennek meg. Ma már több cég is árul olyan technológiát, amellyel graffiti ellen védetté tehető egy falfelület.

 

Old school, new school
Stílus tekintetében alapvetően két csoportra oszthatjuk fel a graffitizőket. A 70-es évek végén indult az old school irányzat New York külvárosaiban. Egyszerű betűket használnak, egyszerű a színezés. Kedvelt forma a Bubble style, azaz a kerek, buborék alakú betűk használata. A new school 1985 után indult be a világban. A graffitiben a wild style betűtípus a leginkább jellemző rá: a betűk vadul tekergőzők, nagyon színesek, sokszor nyilakban végződők - szinte kiolvashatatlanok. Itt jelent meg a betűk és a rajzok egybemosódása is.

Dr. Zsíros Lászlóné grafológus szerint a nagy betűk előszeretettel való alkalmazása egy uniformist ad, "melyben a lelki sérülések megbújhatnak, és nem kell számot adni élesben arról, hogy a kapcsolatok kialakításában milyen diszharmóniák uralkodnak. Arról a leplet csak az egymásba kapaszkodó, egymást fedő és sértő betűk és formák húzzák le".

 

Jogi alapok
A gyermekkor büntethetőséget kizáró ok: 0-14 évig. Őket nem büntetni kell, hanem nevelni, mivel a gyermekkorú nem rendelkezik a szükséges belátási képességgel, ezért indokolt a büntetés mellőzése. Ez a korhatár lényegében az általános iskola 8. osztályával megegyező. (A gyermekbűnözőknek mindössze 6-9 százalékát adják a nevelőintézetiek.) Azok a legveszélyeztetettebb alanyok, ahol nincs stabil családi háttér. Ebben a korban különösen jellemző a társas elkövetés, mivel úgy gondolják, hogy így sokkal könnyebb szétteríteni a felelősséget, a másikra mutatni. Pedig a graffitizés sokszor nem olcsó: egy több színű, nagyobb felületű alkotáshoz akár 10 ezer forintnál is többet kell összedobni - és az a szerencsésebb eset, ha a zsebpénzből dobják össze a festékre valót...

Rongálásnak minősül, ha azt valaki szándékosan követi el idegen vagyontárgy sérelmére: a dolog állagát károsítja, amelynek következtében annak értéke csökken, vagy rendeltetésszerű használata sérül. Három szintje lehet a károkozás mértékétől függően. Szabálysértésnek minősül 20 000 forintos kár alatt - a maximális kiszabható büntetés 100 000 forint. Rongálás vétségét követi el az, aki 20 00 forintot meg nem haladó kárt bűnszövetségben okoz. Bűntett miatt büntetendő az, aki nagyobb kárt okoz, illetve kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket rongál meg. Vétség miatt 1 évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka, vagy pénzbüntetés szabható ki. Bűntett miatt rongálás esetén 3 évig terjedő szabadságvesztés jöhet, ez azonban a tárgy megsemmisülése esetén 5 évre emelkedik. A rongálás mértékét, azaz az okozott kár "forintosítását" a kirendelt igazságügyi szakértő állapítja meg. A kár nagysága attól függ, hogy milyen módon lehet a firkálást eltüntetni, milyen falfelületet kell helyreállítani, milyen technikát igényel a helyreállítás stb.

A legveszélyesebbnek az számít, ha életveszélyt okoz a graffiti. Ennek leggyakoribb esete, ha KRESZ-tábla válik olvashatatlanná. Ez "közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény"-nek minősül. Veszélyeztetés esetén 3 évig terjedő szabadságvesztést lehet érte kapni, de ha halálos balesetet okoz, akkor már 15 év a felső határ. Szóval tessék észnél lenni, nagyon nagyot is lehet bukni.

 

Érdekes esetek

-Egervölgyben minden házat graffiti díszít az egyik utcában. A festést egy osztrák úr szponzorálta.

http://mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2013/var//improxy/NyugatWXGAPicture/91/98/91989_egervolgy.jpg

Egervölgy (kép: Nyugat.hu)


-A 70-es évek végén egy fiatalember a Francia Államvasutak vonatait, pályaudvarait festette össze. Elkapták, nagy büntetést kapott. 15 évvel később már a vasút kereste meg őt, hogy tegye változatosabbá az Északi Pályaudvarból bevezető vasúti árok unalmas falait. Kétszer akkora honoráriumot kapott, mint ami 15 évvel korábban a büntetése volt. Üldözöttből művész lett.

-A berlini fal keleti oldalát még megközelíteni sem volt szabad. A nyugati oldalon viszont a graffitiseké lett a fal, rengeteg fotó őrzi az akkor és ott készült műveket. Kelet és Nyugat egészen másképp viszonyult ugyanahhoz a cselekedethez.

-A TűzTate-ben 2007 június 12-én 23 magyar graffitis mutatkozott be.

-Graz-ban több éven át kifejezetten felkérték a graffitiseket, hogy segítsenek a villamosok "megszépítésében".

-Budapesten 2008 márciusában egy köteg újságpapírral kisiklattak egy villamost, majd féltucat fiatal teleszórta graffitikkel a kisiklott szerelvény egyik kocsiját. Ez volt az eddigi legdurvább hazai eset - ennek hatására is alakult graffitis "csoport" a rendőrségnél.

-2009-ben graffitis kiállítást rendezett az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény.

 

Kisszótár
Kanna: a spray neve. A legbénább a közismert Neolux, jobbnak számít a Prevent, a Maestro, vagy a nyugati márkák: Belton, Montana, Sparvar.
Cap: a spray szórófeje. Skinny cap: vékony (fél centis) vonalakhoz. Fat cap: 4-5 centi vastag vonalakhoz. Line: lefelé vékonyan, oldalra vastagon fog - akár a vágott hegyű filctoll. Fading cap: a színek keverésére alkalmas.
Blackbook: gyakorlófüzet és napló, ebben tervezik meg a graffitisek a munkáikat.
Crew: a banda. Együtt választanak nevet, ezt írják fel aztán a falakra szignóként.
Legálozás: legálisan használható falfelületre festés.
Murál: olyan befestett falfelület, hely, ahová csak illegálisan lehet festeni.
Tag: szignó, aláírás. Gyorsan készül, nagy mennyiségben.
Toy: a kezdő, tapasztalatlan firkász gúnyneve.


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása