Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

HaviSzobor: Az épülés szelleme

2009. december 19. - fovarosi.blog.hu

Budapest újabb (és régebbi) szobraival foglalkozik az új rovat, a HaviSzobor. Címéhez méltón havi egy terveztetett be, ám ettől majd rugalmasan eltérhetünk néha, ha úgy adódik. És a szobor fogalmát is kéretik tágan értelmezni, hisz a műfajnak tágak a keretei, elmosottak a határai.

Kezdjük egy nemrég felavatott alkotással, a Corvinus Egyetem új épületének homlokzatára felapplikált 22 tonna acéllemezzel. Az alkotás 33 méter magasra (kb. egy 10 emeletes panelház magasságára) kúszik fel az épület Duna felé néző homlokzatán. Az alkotó Jovánovics György Kossuth-díjas szobrász, a mű címe: "Az épülés szelleme / Nagy Corvinus Napóra.

Jovánovics György 1939-ben született Budapesten. Művészeti iskoláit Bécsben és Párizsban végezte el. A rendszerváltás előtt Németországban élt, 1991-ben a Képzőművészeti Főiskola tanára lett. "Szobrász, úgy hogy közben az architektúra leglényegesebb struktúrái elementáris természetességgel épülnek bele az általa megformált objektekbe, térberendezésekbe" - írja róla az Artportal. A híres 1956-os emlékhelyen, a 301-es parcellánál áll műve, az 56-os Mártírok emlékműve . A szöuli olimpiai parkban áll fehér betonból készült monumentális alkotása, a Trójai papírgyár. Nagyon sok szobrára jellemző a fehér szín - a fehérség nála a fény szimbóluma.


Az "épülés" szó az alkotásra nézve kicsit furának tűnik, nekem inkább a dekonstrukció, a bomlás, az összeomlás megfagyott pillanata jut inkább eszembe a mű láttán. A világos homlokzat előtt fehérlő acél hasábok és tömbök talán némi brutalitást is árasztanak - de absztrakciót mindenképpen bőven tartalmaznak. Az alkotó szándéka szerint a konstrukció jelként szolgálhat azon egyetemisták számára, akik "egyensúlyt keresnek Önnön belső épülésük és az oktatás uniformizált rendszere között". Úgy legyen :-)

 

Források:
Octogon 2009/12.
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/jovanovics_gyorgy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása