Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Családi házak Fintától

2010. szeptember 04. - fovarosi.blog.hu


Cikksorozat Finta Józsefről 

Ha Finta nevét halljuk, mindig valami óriási épületre gondolunk: több száz szobás szállodára, bevásárlóközpontra, Bank Centerre. Pedig tervezett családi házakat is. Jöjjön mind a három :-)

1. Paloznak


Egy picit elhagyva a fővárost, ugorjunk le képzeletben Paloznakra. Ide tervezett családi házat egy régi ház átalakításával Finta. A ház modernizálása itt is egy ismerős felkérésére történt.


(Források: rajzok Finta Józseftől, fotó: Finta József műhelye c. könyv)

A rajzokat, képeket elnézegetve valószínűleg senki nem gondolná, hogy ez is Finta József alkotása - még ha csak átalakításról is van szó ebben az esetben. No de vissza a fővárosba!

2. Gellért-hegyi ház

(A kép forrása: Finta József műhelye c. könyv)

Nagy örömmel tervezte meg rokonainak a Gellért-hegy oldalán álló családi házat - élete első családi házát. Korábban egy 1932-re felépült, Rimanóczy Gyula tervezte villa állt a jókora telken, de a második világháborúban a ház a bombázásokban elpusztult. A mai is álló, kb. 140 négyzetméteres épület tervezése 1981-ben, építése 1983-84-ben történt. Mivel Finta rokonai felkérésére dolgozott, a házat jól tudta az igényekhez igazítani. "Talán csak így volna szabad otthont teremteni - ismert testekre és lelkekre." - írta 1982-ben. Sikerült elkerülni az akkor már terjeszkedő, ma már egyenesen burjánzó ízléstelen újgazdag pöffeszkedést. A ház nagyon egyszerű formákból építkezik, mégis jól használható, praktikus kialakítású. Középen egy egy emelet magasra nyúló, sátortetős nyitott tornác-szerű tetőzet áll. E tető védelmében csigalépcső vezet fel a tetőteraszra. Innen kitűnő kilátás nyílik Buda nyugati része felé. Ez a négyzetes alaprajzú tető a központi motívum a ház egésze számára. A lakóterek, helyiségek U alakban veszik azt körül. Egyik oldalon a nappali, a másikon a hálószoba nyílik, és a hátsó blokkban maradt hely a kiszolgáló helyiségeknek. A hátsó udvarban mindehhez tágas kert is dukál. A falakat kívül mindenhol nyerstéglával burkolták, a nyílászárókat feketére pácolták.

3. Gellért-hegyi ház

Ugyanerre a telekre később is építkeztek. Az új házat a régi tulajdonosa építtette, a tervező ismét Finta József volt. A megrendelés egy jóval kisebb, 80-90 négyzetméteres házra szólt. A telek elég nagy volt ahhoz, hogy a szabályozás szerint két ház is felépíthető legyen rajta. A 15%-os beépítési előírás azonban azt is jelentette, hogy a földszint mindössze 26 négyzetméteres lehetett. Így három szinten lehetett összehozni az igényelt lakóterületet. A 2002-ben készült terv szerint az alapforma egy tömör, közel 7 méteres oldalú 45 fokos háromszög, amleyből kilóg az emelet és - részben a földbe süllyesztve és íves kőfallal megépítve - az alagsor. A háromszöges rész téglaburkolatot kapott, a kiugró "erkélyek" fából és üveg ablakokkal készültek. A ház 2003-ra épült fel.

(A kép forrása)

(Az Endrődi utcában is épült egy villa a Finta Stúdió tervezésében, ám ennek nem Finta József, hanem Szabó Tamás volt a tervezője, ezért ezt az épületet nem sorolom Finta családi házai közé.)

Neked melyik tetszik a legjobban?

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.09.04. 21:42:37

Még szomorúbb hogy tud ilyet is, mégis a szemeteiből lett elhiresült (hirhedt).

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.09.05. 14:37:07

hát, az uccsóba szívesen beköltöznék

Aranylab6 2010.09.06. 11:01:52

szerintem minden építésznek van egy lépték, ami bejön. mármint van egy lépték, amit jól tud kezelni, amiben otthonosan mozog. én nem mondom, hogy a Dunai szállodasor jó helyen van ott ahol van, de azok az épületek elég jól kezelt nagy tömegek. Finta ezt elég jól tudja/tudta, hozzávéve a kor kulturális, meg igénybeli környezetét. ugyanakkor a kis lépték az nem az ő terepe.... ezek a családiházak... főleg a 2. számú. abban történetesen jártam egyszer, az alaprajzi szervezés valóban okos, bár az udvar/terasz körülépítős megoldás mindig több helyet igényel, mint feltételnül kéne, de mindegy. viszont tömegében tökszar. olyan, mintha egy nagyház rosszul sikerült kicsinyítése lenne. ez persze szubjektív véleményem

zrínyiász 2011.02.11. 18:41:38

A paloznaki nem átalakítás, új csak egy régi helyén épült.
süti beállítások módosítása