Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Bővít a Nespresso

2011. június 25. - fovarosi.blog.hu

Júniusban egy sajátos épületbejáráson, pontosabban üzletbejáráson vehettem részt. A Nespresso hazai csapata hívott meg, hogy bemutassák üzletük bővítését. Mi épül az Operaházzal szemben?
A Nespresso 1986-ban alakult meg a svájci Lausanne-ban, ma is itt van a cég székhelye. Ma már a világ több, mint 50 országában vannak jelen, a dolgozók száma meghaladja az 5500-at, a Club tagjai pedig 2010-ben átlépték a 10 milliót. 2000-ben nyílt meg az első "boutique" üzlet, a párizsi Operaházzal szemben. 2010 végén már 215 boutique működött a világon, és ez a szám szépen növekszik. Az első magyarországi üzlet 2006 januárjában nyílt meg az Andrássy út 27. szám alatt. A város rögtön megszerette, a kezdeti három pénztár mellé hamar meg kellett nyitni egy negyediket is, és a kis üzlethelyiséget hamar kinőtték. Egy felső kategóriás üzletnél nagy hátrány, ha tömeg van, ha sorba kell állni, így aztán hamar megszületett a döntés: több terület kell. Elgondolkodtak egy esetleges budai nyitáson is, végül azonban az a döntés született, hogy a meglévő üzletet bővítik. 2007 őszétől a kávégépeket a Nespresso Boutique-on kívül, a kiskereskedelmben is elkezdték árulni, 2009-ben beindult a webshop, 2009-10-ben pedig a De'Longhi és a Krups kávégépei is megjelentek. Ma 16-féle kávéból (plusz a tavaszi/őszi szezonális ajánlatok) és kb. 20-féle kávégépből válogathat a vásárló. Nespresso Corner néven saját "szigeteket" alakítottak ki többek között a Westend Media Markt szaküzletében, és a Mammut Saturnjában.

fovarosi.blog.hu: Nespresso-2010-Sajtonyilvanos-01
fovarosi.blog.hu: Nespresso-2010-Sajtonyilvanos-02
Az üzlethelyiség még az átalakítás előtt. Képek: Nespresso

Az Operaház közelsége és az Andrássy út belső szakaszán megtelepedett Nespresso helyválasztása remeknek bizonyult, az elitnek mondható vásárlóközönségnek hamar törzshelyévé vált. A belvárosi elhelyezkedés egyetlen hátránya a nem könnyű parkolás.
Az Andrássy út 27. - Hajós utca 3. szám alatti házat Bukovich Gyula tervezte, 1884-re épült fel. (Bukovich tervezte a Kossuth téren álló Földművelésügyi Minisztérium épületét is.) A pince + fszt + 3 emelet magas, neoreneszánsz stílusú házat Fischer Zsigmond, a Fischer és Sonnenberg szállítmányozó cég egyik vezetője rendelte meg. A mostani bővítéssel a Hajós utcai házfront felé bővülnek. Érdekes, hogy a ház megépültekor eredetileg is kávéház működött itt, Budapest Café néven. A beépített galériát elbontották, így már feltárul az épület eredeti belmagassága. Általában 4, de van, ahol 6 méter van a plafonig, így az üzletbelső kétségkívül grandiózus látványt nyújt majd. A korábbi üzletben a teljes 134 négyzetméterből 90 volt az eladótér. Az átalakítás után a teljes terület 462,5 nm, az eladótér 180 négyzetméter lesz. A kirakatok száma hétre nő.

A tervezés során több szempontot is figyelembe kellett venni. Nagyvonalú, tágas, jól átlátható belső térre van szükség - elvégre ez egy felső kategóriás üzlet. A belső tér legyen jól átlátható az utcafront felől, már kívülről is jól lehessen látni, hogy miért is érdemes ide betérni. Fontos volt az is, hogy a vásárlási folyamat egyszerű és jól áttekinthető legyen - senki nem akar kétszer is sorban állni, mint a Jégbüfében... És persze szempont volt a rugalmasság is, hogy a jövőben megjelenő új funkciókat is el lehessen helyezni, vagy akár a pénztárakat bővíteni, ha erre lesz igény. (A most tervezett hat helyett akár nyolc pénztár is kialakítható, ha erre szükség lesz.) A fejlődés nem áll meg: Münchenben már olyan önkiszolgáló egység van, ahol a vásárló a papírtáskájába belerakott kávékapszulákat csak odateszi az érzékelőhöz, majd a bankkártyájával fizet - másodpercek alatt vásárolva meg az árut.

Az L alakú eladótér három jól elkülönülő részre oszlik majd. Az Andrássy úti fronton lesz a kávégépek helye. Itt lesznek a fogyasztói és a közületi kávégépek kiállítva - végre lesz elég hely a teljes választék bemutatására. A helyiség közepén lesz egy "Piano Bar", egy körbejárható asztal is, ahol a vendégek önellátóan készíthetnek kávét maguknak a kihelyezett kávégépeken - így az otthoni kávézás élményét már a boltban letesztelhetjük. Egy beugróban még egy recycling sarkot is létrehoznak, ahol visszagyűjtik a használt kávékapszulákat. Az épület sarkánál lévő helyiségben a kiegészítőket mutatják be. Ide egy különleges csillár is kerül majd - hogy milyen, az egyelőre titok. A Hajós utca felőli részen, a nagy beltéri magasságú, boltíves záródású teremben a kávékapszulák értékesítése folyik majd. A helyiség legnagyobb attrakciója egyértelműen a három óriási kapszulatartó fal lesz. A 4 méter magas polcokon több, mint hatvanezer (!) kapszula sorakozik majd. Ennek a teremnek a végében, a csak itt meghagyott galéria alatt egy "Carpe Diem" (magyarul kb. "ragadd meg a pillanatot") részleget is kialakítanak, ahol a vendégek meghitt közegben, kávéspecialisták segítségével ismerkedhetnek meg a Grand Cru kávéőrleményekkel.



A belső tereket letisztult, modern formavilág jellemzi, amely Art Deco-s hangulatot áraszt. Az alapanyagok minden üzletben a természetességet sugallják. A Nespresso üzlethelyiségeit a világ minden táján azonos standardok szerint alakítják ki, ennek érdekében azonos tervezőt foglalkoztatnak. Francis Krempp francia építész felel elsősorban a belső terekért (www.studiokompa.com). Itthon Koltai Zsuzsanna belsőépítésszel dolgoztak együtt az eredeti üzleten, és a mostani átalakításon is. A design két egymást kiegészítő, központi eleme a négyzet, mely a márka értékeit, a tökéletességet és egyszerűséget szimbolizálja, illetve az érzékek felfedezését és a kóstolás élményét szimbolizáló kör.

Az átépítés július közepére érhet véget, a megnyitót augusztus elejére ígérik. Úgy ígérik, emlékezetes lesz a megnyitó programja - de a pontos időpontot és programot még titkolják. Reméljük, nem sokáig!


A brüsszeli Nespresso megnyitója 2010-ben


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása