Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

4-es metró kronológia 2012

2013. január 02. - fovarosi.blog.hu

Metro4-Logo-2011.jpgHogyan áll a 4-es metró építése? Mi történt 2012-ben a földfelszín alatt? A Tétényi útnál már gyakorlatilag készen vannak, és 2014 nyarán már utaspróbák lehetnek. Év végére már metrószerelvény is érkezett. Ez volt 2012 a 4-es metró alagútjaiban. (A korábbi évek eseményei: 2009, 2010, 2011.)

Január 27: Legkorábban az év közepén születhet szerződés a Baross tér felszíni rendezésére, holott a tervdokumentációban szereplő ütemezés szerint 2014 elejére már át is kellene adni a teret.

Február 6: A Közép- és Kelet- Európai Bankfigyelő Hálózat és a Föld Barátai Európa szervezet összeállítása szerint a 4-es metró az egyik legkárosabb EU-projekt Magyarországon. Ugyanakkor az összeállítás készítői még az állomások számát sem találták el, tévesen 16 állomásról írnak az épülő 10 helyett - talán a hosszabbítási terveket is hozzávették az állomás-listához?

fovarosi.blog.hu: Metro4-TervezettVonal2010

Február 28: Mivel a 4-es metró az átadása után legalább 3,5 milliárd forinttal (a BKK szerint 6-7 milliárddal) növeli meg a BKV éves kiadásait, a közlekedési vállalatnál aggódva várják, hogy hogyan alakul majd az átadás utáni pénzügyi helyzet. Ráadásul a tervezett 1500 P+R parkolóhelyből is hiányzik még 1200-1300.

Február 29: A 4-es metró készültségi szintje elérte a 70%-ot, az érvényes 373,4 milliárd forintos költségvetésből már 239,7 milliárdot ki is fizettek a kivitelezőknek. Sokkal rosszabb a helyzet a metrókocsik beszerzésével. Márpedig igyekezni kell: ha 2015 végéig nem zárul le a projekt pénzügyileg is, akkor elveszítheti a magyar állam az EU-tól kapott 180,8 milliárd forintos támogatást.

fovarosi.blog.hu: Metro4-KalvinTer-20120505-05
Kálvin tér, 2012 május

Március 16: Ezen a napon volt négy éve, hogy lezárták a Baross teret. 2008 március 16-án még úgy volt, hogy négy hónap lesz a lezárás ideje.

Április 7: Egy belső jelentés szerint az elégtelen szervezeti és személyi feltételek, illetve a beruházás egyes elemein dolgozó vállalkozókkal kapcsolatos finanszírozási, illetve műszaki nehézségek miatt nem lesz tartható a 2014 végi átadás. Néhány nappal később viszont már arról írtak, hogy a főpolgármester szerint tartható lesz a 2014-es átadás.

Július 1: Egy vízvezeték törését követően az Orlay utcából óriási mennyiségű víz ömlött a Gellért téren épülő állomásra, de az alagúton keresztül a szemközti Fővám tér állomás is víz alá került.

Július 11: Ezen a napon tárgyalt Tarlós István az irányítórendszert szállító Siemens képviselőivel. A cég a késedelmek miatt összesen mintegy 17 milliárd forint kötbért igényelt a fővárostól. A főváros szeptemberig igyekezett megegyezni a céggel, a peren kívüli megállapodás is felmerült. A német cég a tárgyalások alatt sem állt le a szereléssel és a gyártással.

fovarosi.blog.hu: Metro4-TetenyiUt-201207-iho.hu
Tétényi út, 2012 július. (kép: iho.hu)

Augusztus 1: Már 2013 nyarán átadhatják a Keleti pályaudvar előtti területet, miután 2012 végén elkezdődik a terület rendezése. A teret 2008 tavaszán zárták le a forgalom elől. A felszíni rendezés pályázatát több sikertelen kör után a Swietelsky és a Colas nyerték el. A 4-es metró Bosnyák térig tervezett meghosszabbításának 2005-ös tanulmányterve itt megtekinhető. Szeptember 26: Előzetes megállapodást kötött a Siemensszel a főváros a 4-es metró szerelvényeinek késedelméből fakadó kár- és kötbérigény ügyében - közölte Tarlós István főpolgármester. A társaság 70 millió eurós követelését sikerült 30 millió euróra lealkudni, emellett megállapodtak az ütemezésben, és rögzítették a szállítási véghatáridőt.

fovarosi.blog.hu: Metro4-201210-KeszultsegiFok-metro4.hu
(kép: metro4.hu)

Október 17: A projekt státuszjelentése szerint mind a tíz állomáson megépültek a másodlagos szerkezetek, falazatok - burkolásuk is megtörtént -, elkészült az elektromos és gépészeti alapszerelés és az üzemi terek hidegburkolása. A fúrópajzsok haladási irányának megfelelően míg a Tétényi út és a Bocskai út állomás munkálatai szinte 100%-osan befejeződtek, addig a pesti állomások kb. 55%-nál tartanak. A Keleti pályaudvar előtt elkezdték az utolsó vágányszakaszok lefektetését. Novemberre várták az első, prototípus metrószerelvény érkezését is.

Október 18: Füstpróba a Móricz Zsigmond körtér állomáson

November 7: A központi költségvetésből 2012-2015 között maximum 77 milliárd forint érkezhet még. Az állami döntés szerint ez is csak akkor, ha a főváros előteremti a ráeső önrészt. 2015, azaz az átadás után az állam egyetlen további forintot sem ad a 4-es metró építésére (azaz javításokra, módosításokra). A 4-es metró eredeti engedélyezési okiratában rögzített 195 milliárd forintos összköltségét most 452,5 milliárdban határozták meg. Ebből 77 milliárdot kell előteremtenie a fővárosnak, 164 milliárdot az államnak. Az unió 180 milliárd forint támogatást adott, ezt már jószerével el is költötték. Eddig 342 milliárdot költöttek a 4-es metróra, illetve kötöttek le szerződéssel.

November 26: A Baross tér Kerepesi út felőli oldalán megkezdték a használaton kívüli villamosvágányok bontását, a Rottenbiller utcánál pedig műtárgyak bontását. Ezzel kezdetét vette a tér felszíni rendezése:

fovarosi.blog.hu: BarossTer-20121126-Felszinrendezes-bkk

November 29: Egy szovjet metrószerelvény "személyében" először járt metrókocsi a 4-es metró alagútjában (Képgaléria itt.):



Egy nappal később az első, még a 2-es metrós változatban gyártott Alstom metrószerelvény is tett egy próbafutást az új alagútban. A Siemens november első felében a vonal Kelenföldi pályaudvar és Móricz Zsigmond körtér közötti szakaszára a vontatási feszültséget sikerrel kiadta, a vállalkozó által épített rendszerek, illetve áramellátó berendezések tehát elkészültek. A tartampróbának helyet adó vonalszakasz pályatesztjét egy építésfelügyeleti bejárás előzte meg, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság november közepén folytatott le, majd a Fővárosi Katasztrófavédelemi Igazgatóság tartott több helyszíni szemlét, melyek eredményeként november 23-án, pénteken írt levelében tűzvédelmi szempontból nem emelt kifogást az ellen, hogy a vonalszakaszon a pályateszt elindulhasson.

December 12: Befejeződött a vágányépítés a 4-es metró alagútjaiban. Január végéig a Baross téri kihúzó-fordító műtárgyban dolgoznak még, de ott is döntően harmadik sínt és kábeltartókat fognak már csak szerelni. A vágányépítési munkák a földmunkákat, illetve a szükséges közművek kiépítését követően 2010 elején kezdődtek el a vonal kelenföldi járműtelepén, majd 2011 márciusában folytatódtak a vonali alagutakban. A vágányépítési munkák befejezésével megint közelebb került a projekt ahhoz, hogy a 2014 első felére tervezett utasforgalmi próbaüzem időpontja tartható legyen.


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2013.01.02. 12:40:32

@Aureliano Buendía ezredes: Szerintem butaság így szembeállítani az egyik várost a másikkal. Budapesten sem rózsás a helyzet, és ide nem azért jön több pénz, mert jobban szeretik, hanem azért, mert itt van messze a legnagyobb helyi tömegközlekedési hálózat.

@CyberPunk: Valószínűleg még nincs végleges döntés arról, hogy az átadás után hogyan változnak a buszok, csak azt kívántam jelezni, hogy nem lesz nehéz utasokat találni a 4-es metróra, felesleges azon aggódni, hogy majd üresek lesznek esetleg a szerelvények.

@Stefánia kisasszony: "Budapestnek nem volt égető szüksége egy újabb metró vonalra" - ezt mire alapozza?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.02. 12:44:31

főleg Áll a metró, jól sejtem???

CyberPunK 2013.01.02. 12:50:37

@fovarosi.blog.hu: Persze, de gondolom tisztában vagy a 7-es család észak-pesti utasforgalmával. Mi lesz akkor, ha ezt a Keletinél összekeverik a vasutas ingázókkal?

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Sosem jártál Újpalotán, igaz? Csepel-Békásmegyer utazás se érint gondolom...

A nép fia 2013.01.02. 12:51:00

A nyomvonal szörnyű, az állomások bénán kialakítottak. És egyszerűen nem vagyok hajlandó elhinni, hogy ennyibe kerül és csak ilyen sebességgel lehet elkészíteni.... 20 év és 5-600 milliárd forint. Ennyi idő alatt egyedül kiásom és felépítem, és fele ennyit kérek érte.

Kuruttya 2013.01.02. 12:52:38

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Nem volt szükség? Bécsben hány metróvonal van? Ok, nem fair. Akkor Prágában? És lakos? Lófaszt nem volt rá szükség, csak nem erre, nem így.

innovation 2013.01.02. 12:55:39

@fovarosi.blog.hu: Stefánia kisasszony valószínűleg arra gondolt, hogy ebben a formában.
Ebben egyet is értenék vele. Jobbnak látom
- a fentebb említett HÉV összekötést,
- az M2 és HÉV összekötést (majd Budán is kijebb vezetni)
- M3 mindkét irányba történő meghosszabbítását,
- Kelenföldet megtenni pályaudvarnak, a Déli helyén pedig lehetne építeni egyebet,

Az M4 ebben a formájában tényleg nem sok mindenre jó.

Amit írtál a felszíni járatok csökkentéséről, jelen esetben remélem, nem fog megvalósulni. Hiszen sem a 7-es buszcsalád, sem a 47-49-es villamosok nem tudják kiváltani.

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.02. 12:55:58

@fovarosi.blog.hu: "mert itt van messze a legnagyobb helyi tömegközlekedési hálózat" - ez nyilván így van, de ez még nem ok arra, hogy Pesten százmilliárdokért fejlesztik a tömegközlekedést, és arra, hogy az állam folyton megmenti a BKV-t, miközben én a saját városomban 25 percet várok a buszra, mire bedöcög egy 40 éves Ikarus, amin fűtés nincs, csak annyi ember, hogy felszállni sem lehet.

www.origo.hu/itthon/20110930-fideszes-polgarmesterek-megemelnek-a-videki-tomegkozlekedes-tamogatasat.html

4-4,5 milliárd az összes vidéki közlekedési társaságnak vs. BKV számolatlan milliárdjai. Azért ez így nagyon-nagyon aránytalan.

CyberPunK 2013.01.02. 13:01:22

@Aureliano Buendía ezredes: Dehogy aránytalan, vidéken csak a polgármesternek és a képviselőtestületnek kell összehozni a mellékest, míg bp azért van, hogy az egész párt ne éhezzen és fázzon.

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.02. 13:02:20

@CyberPunK:

Nem állítom, hogy tökéletes a rendszer, természetesen sok hibája és hiányossága van (már csak hatalmas méreteiből adódóan is), ugyanakkor tagadhatatlan az a tény, hogy Budapest kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, gyakorlatilag nincs olyan pontja a városnak, amit ne lehetne néhány átszállással viszonylag kényelmesen és gyorsan elérni. Ugyanez nem mondható el sok nyugat-európai nagyvárosról.

CyberPunK 2013.01.02. 13:04:14

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Konkrétan melyik nyugat-európai főváros nem rendelkezik ilyen hálózattal?

Csicseri 2013.01.02. 13:07:52

Egyetértek, hogy egy tisztességes országban már fejek hullanának amilyen lopás/pazarlás folyik itt.
Az ésszerűtlenségről nem is beszélve.
Tényleg jó lenen egy számítás, hogy mibe kerül ez a sok felesleges megálló.
A Móricz és a Bocskai közé igenis elfért volna egy közös megálló, két kijárattal. Még a villamosmegálló is annyira közel van egymáshoz, hogy ha csak itt kell átmennem, sokkal gyorsabb gyalog, minthogy megvárjak egy villamost.
Fővámtér-Kálvin dettó.
Ezen két megálló árából tovább vihették volna másik 2 megállóra az útvonalat, és akkor értelme is volna a metrónak.

A fölösleges megállók árát ráadásul nap mint nap megfizetik majd az utasok, csak ez a 2 megálló vagy 5 percet rádob a menetidőre, ezt szorozzuk be több 10000 ember idejével, ennyit rabolnak el az állampolgároktól és családjaiktól. Köszönjük szépen demszkáj gábor és barátai!

mutti0710 2013.01.02. 13:09:18

Október 18: Füstpróba a Móricz Zsigmond körtér állomáson - a videóban ott van egy régi szerelvény.

Aztán:
November 29: Egy szovjet metrószerelvény "személyében" először járt metrókocsi a 4-es metró alagútjában

Ez csak nekem tűnt fel, hogy itt valami nem stimmel?

hatja 2013.01.02. 13:09:58

azt sem értem, hogy most a Ferenciek átépítésével újra fellángolt a Rákóczi úti villamos lázálma... tényleg ennyire tökéletes a város közlekedési hálózata, hogy párhuzamos vonalakat kéne egy vagyonért építeni?

Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠ · http://stefania.blog.hu/ 2013.01.02. 13:13:08

@CyberPunK:

Mondok egy példát.

Budapest villamosvonal-hálózata a világ egyik legkiterjedtebb és legkihasználtabb tömegközlekedési rendszere.

Csak összehasonlításképpen: Budapest 196 kilométeres villamoshálózattal rendelkezik, Bécsben viszont csak 172 kilométernyi villamosvonal van.

CyberPunK 2013.01.02. 13:18:37

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Érvelésed szerint azért nem kell metró, mert jobbak a villamos adottságunk Bécsnél? Ugye ezt most nem gondoltad komolyan?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2013.01.02. 13:23:57

@Aureliano Buendía ezredes: Ha megnézzük a budapesti BKV-járművek átlagos életkorát, akkor könnyen belátható, hogy nem igaz az az állítás, hogy Budapesten minden zsír új, vidéken meg minden jármű 30 éves. És sajnos nem azért, mert olyan jó a helyzet, hanem azért, mert vidéken is, és a fővárosban is nagyon szar a helyzet. A földalatti járművei 1973 óta futnak, a 3-as metró járművei 20-40 évesek, a buszok zöme 15 évnél öregebb, és most az a szenzáció, hogy végre kipicsáztak 18 darab 30-35 éves trolibuszt, amik konkrétan megráztak több utast esős időben. Ezt ne állítsuk már be úgy, hogy Budapestnek aztán minden milyen fasza, meg mennyi pénzt kap. Nézzük csak meg ezen a blogon a 2012-es BKV kronológiát: az az év azzal kezdődött, hogy csődbe juthat a BKV.

@mutti0710: Nincsenek pontos információim, de talán úgy lehetett, hogy a füstpróbához bevontattak egy szovjet szerelvényt, a teszthez meg vezettek egy egyet.

CyberPunK 2013.01.02. 13:27:26

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Akkor csak pusztán jóindulatból kívánom, hogy egy évig járjál Újpalotáról bárhová, utána meg napi szinten ingázz Csepel és Békásmegyer között. Természetesen tömegközlekedéssel.

innovation 2013.01.02. 13:45:30

@hatja: Nem lenne (mindenhol) párhuzamos.
Nem mellesleg inkább a hetes buszokra lenne kiváltás, nem a metrora. Az viszont környezetkímélőbb lenne, mint az Ikarusok.
A megállóknak sem kell feltétlenül fedniük egymást. Szóval ez a Rákóczi úti villamos nagyon is indokolt.

vittore 2013.01.02. 13:58:21

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: már azt hittem az első hozzászólásánál, hogy végre valamiben egyet értünk. Erre meg el kezd itten megint hülyeségeket írni. Csak hogy a példánál maradjunk Bécs lakossága 1.5 millió.

jack o'neill 2013.01.02. 14:17:05

@innovation: " Kelenföldet megtenni pályaudvarnak, a Déli helyén pedig lehetne építeni egyebet,"
Hála Istennek ezt a méretes baromságot ritkán hozzák elő. Budapesten így sincs kihasználva a vasút rendesen. Kelenföld <> Déli szakaszon viszont pont, hogy használható!
Ami a BKV-nak 15-25 perc, az ezen a tàvon 7 perc a vasútnak - most! Ha nem lenne bénázás az alagút körül, akkor még kevesebb lenne. Ha a Délit megszüntetjük, hogy a vakondjárat2 méghosszabb legyen, akkor csak az utasokat szopatjuk. Felesleges és drága lenne. Inkább a Délit felújítani kéne! (+Ha csökkentenék a MÁV bürokráciát és posztszoc beidegződéseket, akkor lehet csökkenteni a vágányszámot kb 6-7-re - pl. minek kell betolni az este 19:50-es fehérvári vonatot reggel 8:30-kor?)

walter sobchak 2013.01.02. 14:21:45

Kizártnak tartom, hogy 2014 áprilisa után adják át a metrót (egyébként a legtöbb helyen így is írják). Átadni az elmúlt majdnem 2 évtized legtöbbet emlegetett projektjét akkora kampányfogás, amit kétlek, hogy kihagynának. Ha nem lesz teljesen kész, akkor is. Ugyanez volt 2006-ban a balatoni M7-es szakaszokkal, 2010-ben az M6-ossal. Egyébként én sem értem, hogy ez a metró milyen elvek mentén számolva térülne meg. Sőt nem is, hogy megtérül, hanem hogy egyáltalán hogy lesz annyira hasznos az embereknek, amennyire a bekerülési költsége alapján számítanánk(Japánban van a Seikan alagút, ami akkori áron több billió jenbe került, és állítólag soha nem fog megtérülni. De ezzel kiváltották azon a szakaszon a kompot, amelyen a nagy viharok miatt évnete több tucat ember halt meg). Ez a 7 km alagút egyszerűen túl rövid, a hosszított szakasznak lenne értelme igen, de ennek így nincs. Ráadásul mennyi, de mennyi mindent meg lehetett volna csinálni 500 milliárdból. Az összes régi buszt lecserélni, az összes régi villamost lecserélni/felújítani. A régi metrókat megcsinálni új szerelvényekkel + új szerelvények, az Örsön a HÉV-et összekötni + új HÉV szerelvények. És ez nem vagy/vagy, hanem és/és. Még ha valamilyen szinten hasznos is 4-es metró, akkor sem éri el azt a hasznot, amit a fenti projektek közül akár 1-2 megvalósítása okozott volna. Ráadásul a környezetvédelmi tanulmányba bele kellett volna írni azt a környezetszennyezést is, amelyet a zsebbe, panamában, zsarolással kifizetett összegek általi korrupció okoz.

DezInf 2013.01.02. 14:24:28

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

Kedves Stefi!
Ottan baranyában-vagy mit is szokott volt állítani magácskáról-olyan jó a tömegközlekedés? Metró,villamos,troli vagy csak tiroli? Esetleg rétes ?
Ki teccett esni a szerepéből-vagyis csak ugyanazt teszi mint eddig másutt is - jahhh,csak kicsit fényezi a kenyéradó gazdáit. Netán fel szokott járni ebbe a büdös városba a léért? Meg voltam győződve,hogy szolgálati SuperB-t használ sofőrrel.
Mindig talál témát,hogy megdolgozhasson a betevőjéért. Szégyentelen, ha érti mire gondolok :)

Zabaalint (törölt) 2013.01.02. 14:26:20

@jack o'neill:
Szerintem meg mindkettőre szükség van, de a Kelenföldet kellene fejleszteni, mivel majdnem minden nyugatról érkező vonat megáll ott, így gyakorlatilag sokkal több esetben tekinthető átszálló pályaudvarnak, mint a Déli, ez a 4-es metró átadása után még inkább így lesz.

(Egyébként annyira vicces, hogy a keleti, nyugati és déli elnevezéseknek semmi értelme, sokáig mondjuk a Pécsről érkező vonatok a Délibe érkeztek, de most már Keletibe, a Győrből érkezők a Keletibe vagy a Délibe, a Nyíregyházáról érkezők a Nyugatiba vagy a Keletibe érkeznek.)

orient 2013.01.02. 14:26:36

@fovarosi.blog.hu: @innovation: Ne az M1-gyel kell hasonlítani nyílván mert az volt az első metró Európa kontinensen. De azért korántsem indokolt ez a megállósűrüség. egyrészt Népszínház utca teljesen felesleges, mert nem csak közel van, de kb. nincs is ott semmi, egy drogtanya az egész.

Gellért-Kálvin-Fővám térnél is meg lehetett volna spórolni egy megállót. A Gellért szerintem kell, nem mert csomópont, de akkor nagy lett volna a kihagyás a Móricz Zs. körtértől. Én a Fővám teret tartom feleslegesnek, Kálvin tér ott van közvetlenül mellette. Lehetett volna a megálló valahol a Kálvin és Fővám tér között, de ha kimarad az sem gond, szép hely és fontos, de szerintem amelyik megálló megtehető 3 perc sétával azért az eléggé felesleges, főleg, hogy mennyibe került az egész. 2 megálló spórolásával simán építhető lett volna kijjebb a metró valamelyik irányba 2 megállóval. Mindegy most már csak az a lényeg hogy fejezzék be és az, hogy végre álljanak forgalomba az Alstom-ok a 2-es vonalon, mert nevetséges, hogy annyit tesztelik hogy a földet kétszer körbekerülhetnék a tesztutakkal a biztonság érdekében, de a 40 éves szarok azok futhatnak és kigyulladhatnak hetente szinte mert az biztonságos valóban. Röhej az egész.

1 360 803 (törölt) 2013.01.02. 14:27:51

Annyit kérdeznék csak, hogyan lehetséges, hogy ezt az egészet nagyrészt megvalósító MSZP-SZDSZ képviselők, élükön DR. Demszky Gáborral miért nem életfogytig tartó börtönbüntetésüket töltik???!! (ha már egyszer nincs hazánkban halálbüntetés)

@Csicseri: 5 év. Ennyit kell várni az EU miatt, utána bezár a Bocskai úti vagy a körtéri megálló. És a Gellért téri is és a Fővám téri is. Népszínház utca? GIGALOL.

@innovation: A 7-es buszviszonylat utasai irgalmatlan nagyot fognak szopni a metróval. Kosztolányi Dezső tér? Hamzsabégi út? Szent Imre Kórház? Tétényi út 39, a komplett lakóteleppel? Bárfai utcai megálló, ismételten csak a 30000 lakásos lakótelep közepén? Nem lesz semmi, mivel redukálják a teljes 7-es viszonylatot és csak egy Kelenföldi pu, Bártfai utca, Puskás Tivadar tér, Bornemisza tér, Csorbai utca, Nyírbátor stb. marad összesen az egész 7-es buszcsaládból, ami Albertfalva felől ráhord a metróra. Minden más, a régi 7-es, a 173-as, a 7E, 173E, huss, megy a levesbe. A Tétényi út 30/39, a Szent Imre Kórház teljesen feltáratlan lesz, az amúgy is használhatatlan menetrendű 213-214 marad csak ott. A lakótelep és a kórház tkp. közlekedési kapcsolat nélkül marad.

jack o'neill 2013.01.02. 14:33:23

@hatja: Nem lázálom a Rákoczi úton a tuja.
Legalább lenne, ami TÉNYLEG kiváltaná a buszkaravánt. Mert az M4 nevű szent tehén/játékmetró/baromság csak erre nem lesz jó.
Kevesebb, de nagyobb befogadóképességű, 30 méteres villamos lazán jobb, mint 60-70, kisebb utasférőhelyű, pöfékelő csuklósbusz.
Igazából egy Kelenföld - Rákoczi út - Keleti - Bosnyák/Újpalota villamosvonal + egy Kelenföld - Keleti között ingázó MÁV motorvonat sokkal olcsóbb lett volna, mint az M4. Előbbi jó annak aki a végpontok közé utazik (pl Móricz, Ferenciek tere, Astoria, Blaha), utóbbi meg az átmenőknek (akik a Keleti környékére mennek - nem kell). Anno BKV sztrájk idején volt BKV pótló FLIRT Kelenföld - Keleti közt, ergo lehetséges, voltak is rajta annak ellenére, hogy kevesen tudtak róla.

1 360 803 (törölt) 2013.01.02. 14:34:17

@walter sobchak: Nem a szakaszhoz rövidsége a baj. A hosszabb verzió se ér semmit. Miért? Mert a főváros egész közlekedési "helyzete" nem a belső, városrészből városrészbe irányuló forgalomból adódik. Hanem az elővárosok és a belső pontok közötti mozgás a gond. Ha a budai oldalon a metró feljön és elővárosi vasútként minden harmadik szerelvény kimegy Biatorbágyig, illetve megint minden harmadik a másik irányban Érdig, egy meg elkókónykodik Budaörs felé, akkor felfűzhető rá egy sok állomásra elosztott P+R parkolórendszer, tehermentesíthető a város, tehermentesíthető a már évek óta járhatatlan M7-M1 bevezető szakasz. Reggelente nem egyszer a budaörsi bevásárlóközponttól nyuigatra már dugul a forgalom. Ha ez a sok ember letehetné a kocsit és rászállhatna a metróra, szépen, fokozatosan, akkor még alul is lenne méretezve az M4. Csak hogy Demszy és pértja végtelen szűklátókörűségével és a köré gyűlt, a múltból ittmarad várostervezőkkel fel nem bírták fogni, hogy nincs már főváros: agglomeráció van, és ezt a kérdést kell kezelni. Erre pedig az M4 formája most és így alkalmatlan.

innovation 2013.01.02. 14:41:34

@1 360 803: Én nem olvstam, hogy a hetest megszüntetnék. Nem indokolt. Már csak azért sem, mert az általd említett helyeken nem lesz közlekedés. A Keleti felé szintén.
Kötöttpályával persze kiváltható (lenne).
Ha végre az egyes villamos is kimenne Kelenföldig (a Fehérvári útig történő kvázi évekre bebetonozását nem értem), akkor a hetest csak Budán lehetne járatni. Nyílván lenne hely a Tétényin akár villamosnak is.
(Egyébként a hetesben is vannak anomáliák: a Tétényi út 39. és a Szt. Imre Kórház is közel vannak egymáshoz. Kis gyaloglással vagy a Központ, vagy a Kórház is elérhető. Ráadásul van úgy, hogy lámpa, majd megálló, majd lámpa. Miért nem lehet lámpa elé tenni a megállókat, hogy ne kelljen megállnia busszal annyit?)

walter sobchak 2013.01.02. 14:43:18

@1 360 803: Arról már álmodni sem mertem, hogy esetleg egy ilyen megvalósul, pedig tényleg az kellene. Az mennyibe kerülne, 10 000 milliárdba? Vagy mikorra épülne meg? Ha az agglomerációs közlekedést nézzük, ott van a régóta emlegetett, egyik oldalon Ferihegyre, másik oldalon Kápmegyerre kijáró M3-as, amihez nem is kéne alagutat fúrni. Abból se lett semmi, és nem is lesz, legalábbis nem mostanában.

Éhes_ló 2013.01.02. 14:44:12

"Ez a 4-es metró projekt állam elleni bűncselekmény amiért keményebb országokban halálbüntetés, kevésbé keményekben életfogytiglan járna. Csak azokban nincs benne mindenki a bíróságtól kezdve a rendőrségen át a politikáig." x2
Copyright by DNA

innovation 2013.01.02. 14:50:53

@1 360 803: +1

@Zabaalint: Kelenföldről az átszállás mindenhová megoldást jelent. Annak nem látom sok értelmét, hogy Buda kellős közepén egy fejpályaudvar rohad.
Ha lenne körjárat (Keleföld-Déli-Nyugati-Keleti között,akkor lenne értelme vonatot használni, de így?)
Nem láttam még olyan várost (persze nem jártam mindenhol a világban), ahol a városban a vonat alternatívát jelentene. A pályája zárt, probléma esetén csak úton lehet busszal pótolni.
Szóval erre a villamost/metrót/HÉV-et alkalmasabbnak tartom.

Saját tapasztalatból pedig azt mondom, hogy ha arra van doglom, a Délit abszolút nem használom. Kimegyek Kelenföldre és felszállok ott. Hetessel, villamossal a belvárosból könnyedén elérhető. A metróból míg feljössz, meg kóborolsz a pályaudvaron, elhesegetsz három-négy kéregetőt, az igénytelen micsodákat árulókat kikerülöd, több idő megy el. (Persze a kelenföldi alagút is siralmas.)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2013.01.02. 14:53:46

@1 360 803: Ez a 4-es metró belvárosi szakasza. Egyáltalán nincs kizárva, hogy az agglomeráció felé meghosszabbítsák. Az egyik meghosszabbítási irány, a Gazdagrét-Budaörs felé tartó pont erről szól.

Hogy melyik busz, melyik villamos hogy módosul/szűnik meg, az még nem eldöntött, de nyilván nem marad meg minden járat a jelenlegi járatsűrűségével. De van ellenkező irány is: az 1-es villamost pont Kelenföldig vinnék el a Lágymányosi hídon át.

A 3-as metrót eredetileg Káposztásmegyerig tervezték megépíteni. A járműtelep helyére ma is érvényes az építési tilalom, ez azért azt jelzi, hogy - ha nem is 2014-ig, de - továbbra sem tettek le egy északi hosszabbításról. Szerintem lenne értelme itt +1 megállónak az M0 túloldalán, Dunakeszinél, egy nagy P+R-rel megfejelve. A Határ út állomás úgy épült ki (4 vágánnyal), hogy leágazás legyen építhető Ferihegy felé - de ez az ötlet mintha azóta elhalt volna. A többi metróra is voltak/vannak ötletek: földalatti a Duna alatt Budára, illetve a 69-es villamos pályáján Újpalotáig (ez utóbbira most gyúr is a BKK), a 2-est az egyik végén a Gödöllői HÉV-vel lehetne összekötni (az új Alstomokat ehhez át kellene építeni), a másik végén a MÁV vágányait használva Kelenföldig ki lehetne vinni. És akkor még nem beszéltünk az ötös, sőt, hatos metróvonalakról stb. Szóval ötletből nincs hiány, csak pénzből...

VT22 2013.01.02. 15:12:47

@innovation: : Kelenföldről az átszállás mindenhová megoldást jelent.

Ha utasokat akarsz elriasztani, arra tökéletes lesz. Csak napi néhány tízezer ingázóval tolnál ki, akik ma sem szállnak le kelenföldön. A Déli nagyon jó helyen van, kelenföld meg kint az isten háta mögött. Ez olyan mintha a nyugatit akarnád kitelepíteni KöKi-re, mert ott a metró, a váci vonalat meg vágjuk el Rákospalota-újpesten, vigyük ki oda a hármas metrót és ingázzanak be azzal.

Aztán kelenföldön álltó helyükben fordulnának meg a vonatok vagy mi lenne? Ha a déli kapacitását még hozzá akarnád dobni, megint át kéne építeni az egészet, de úgy teljesen. Új felvételi épület, új metróállomás, új vágányok, új peronok, és nem biztos hogy el fog férni ott minden vasúti funkció, de jó sokba fog kerülni, és szeretni fogják az utasok, mint a KőKit.

"Annak nem látom sok értelmét, hogy Buda kellős közepén egy fejpályaudvar rohad."

Pesten meg még kettő, az nem baj?
Ha rohad, akkor fel kell újítani.
A három nagy fejpályaudvar közül pont a déli van a legkevésbé lerohadva.

Önnek megyünk (törölt) 2013.01.02. 15:22:59

@fovarosi.blog.hu:
"Nagyon egyszerű forgalmat hozni a metróra: meg kell szüntetni a párhuzamos vonalakat. Ha csak 10 percenként lesz 7-es busz, akkor majd 4-es metróznak elegen."

Ha jól van kitalálva a metró, akkor az utas magától választja azt, nem kell kényszeríteni semmivel sem. Ha már úgy kell kényszeríteni valakit, akkor megette a fene. Az utasok nagy részénél ez így +1 átszállás a Keletinél, és ha nem Kelenföldre utazik, akkor még egy a tágabb értelembe vett belvárosban. A metró akkor lenne megfelelő, ha legalább a Bosnyákig érne. A belváros határán ne kelljen már még egyszer átszállni, csak azért mert addig épült meg a metró.

"Annak idején a 2-es metró elindítása után leszedték a Rákóczi útról a villamost, a 3-as metró KÖKI-ig tartó szakaszának átadása után pedig az Üllői út villamosait szüntették meg. Nyilván lesz valami ilyesmi a 4-es vonal átadásakor is."

Jobb helyeken (nem feltétlenül csak nyugatra) ezt úgy csinálják, hogy megnézik, mely szakaszok feleslegesek, és ennek függvényében ÁTSZERVEZIK a hálózatot. Nálunk már régebben is ilyen "flottul" mentek a dolgok, a párhuzamos szakaszt egyszerűen fogták és kivágták a hálózatból. Az ilyen akciók eredménye a Nyugatiig el nem jutó 14-es, a Keletinél semmibe vesző (azóta megszüntetett) 67-es. A Deákon véget érő kiskörúti villamosok, stb.

Az már akkor is túl jó lett volna, ha átgondolják, hogy hogyan lehetett volna a hálózatot úgy átalakítani, hogy ne legyenek felesleges párhuzamosságok, de ugyanakkor működőképes maradjon.

A 4-es metró kapcsán is elindult egy ilyen: szedjük le a Kiskörútról a villamost, mert ott lesz a metró. Ja, az a nem kevés utas, aki meg a Fehérvári út fele utazna tovább az szálljon át +1 alkalommal a Móriczon, csak azért mert pár megállón keresztül ott a metró is. Aztán szerencsére győzött a józan ész.

innovation 2013.01.02. 15:23:26

@fovarosi.blog.hu: Az a baj a lehetőségekkel, hogy évtizedeken át lehetőség marad. Ebben az országban mindent csak elkezdenek, de nem fejezik be.

Alstomokat át lehetne irányítani az M3-ra, és az M2+HÉV-re pedig szerelvényeket beszerezni.

Valóban vannak tervek, de okos, ügyes tervezéssel, politikával jóval több mindent lehetne elérni, mint így. Persze a Demszky-érát nem tudjuk meg nem történtté tenni.

Rocko- 2013.01.02. 15:26:24

köszönöm a poszt.

innovation 2013.01.02. 15:28:36

@VT22: Látom, ebben nem fogunk egyetérteni. A hasonlítaid ott hibásak, hogy távolságokat, helyeket nem vesz figyelembe.

A másik két pu-ral kapcsolatban: jobb helyen vannak, mint a Déli. A Keletinél mondjuk lehetne értelmesebben is megodlani, hogy ne kelljen annyit sétálni sem a metrohoz, sem a trolihoz, sem a buszhoz. És egy nagygenerál ráférne.

A Nyugati jobb ilyen téren, mert gyorsan a belvárosban van. Villamosok, buszok, stb. Bár, ha a külső vágányokon áll meg a vonat, akkor is sokat kell gyalogolni - miközben sokszor a csarnokban egy vagy egy vonat sincs bent. Ennek ellenére e kettőhöz nem igazán nyúlnék.

VT22 2013.01.02. 15:37:03

@fovarosi.blog.hu:
"Annak idején a 2-es metró elindítása után leszedték a Rákóczi útról a villamost"

Ami hiba is volt, azóta kipusztult minden a Rákóczi úton.
A 7-es buszcsalád léte egyértelműen a nagyobb kapacitású felszíni kötöttpályás közlekedés hiányát jelzi.

Persze, 30 évig nem terveztek oda semmit a villamos helyére "csakazértse, ott a 2-es metró" alapon, majd további 20 évig "csakazértse, lesz majd 4-es metró" alapon, aztán nem lennék meglepődve, ha megint beleesnénk ugyanebbe a hibába, hogy szükség lenne minőségi kötöttpályás felszíni közlekedésre, de mi "pótlóbuszozunk" helyette. Igazából itt jön ki a 4-es metró koncepcióbeli hibája, ide egy izmosabb villamos/light rail kellett volna, vegyesen felszíni és kéregvezetéssel. Az elért volna Újpalotától Kelenföldig ennyi pénzből. Metrót fejleszteni meg ott a sokkal életképesebb 5-ös metró koncepció, arra tényleg szükség van.

Dirty Harry 2013.01.02. 15:42:20

@fovarosi.blog.hu: "Hogy mennyi egy megálló megépítésének költsége, nem tudom. De talán ki sem lehet számolni igazán pontosan. "

www.metro4.hu/dbr_szerzodesek.php
Itt megtalálod a szerződéseket állomásonkénti bontásban.

VT22 2013.01.02. 15:49:47

@innovation:
"A másik két pu-ral kapcsolatban: jobb helyen vannak, mint a Déli."

Igazából a Nyugati jobb helyen van, a Keleti rosszabb helyen. Sőt, a keletinek a vágányelrendezése is szerencsétlen, V alakban kerülgeti mindenki a csarnok vágányokat.
Szerencsére távolsági utazásonkál kevésbé érződik a keletinek ez a hátránya, míg a másik két pályaudvaron hangsúlyosabb az elővárosi forgalom, ott fontosabb az elhelyezkedés.

A Baross tér ráadásul az intermodalitás paródiája - eleve állomáson belül is sokat kell gyalogolni, a metró lejárat ki lett hajítva oldalra (jó ez változni fog ha kész lesz a 4-es), villamos a szomszéd utcában rejtőzködik (továbbra is így marad), troli a nyugatihoz szintén.

carlo68 2013.01.02. 15:51:16

Minek metró?Mindenki járjon gyalog!Az olcsóbb,csak időben el kell indulni!
Na ez is megoldva.

VT22 2013.01.02. 15:59:30

@Önnek megyünk: Na igen... A villamoshálózat máig megoldatlan, legnagyobb hiányossága a deák tér-lehel tér kapcsolat hiánya. Ahhoz képest Vitézyék mekkora lendülettel ugrottak bele a villamostervezgetésbe, erről máig semmit se hallani. Ha a helyükben lennék, első húzásom lett volna ennek a szakasznak a visszaépítése és ezzel együtt a nyugati téri felüljáró elbontása.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.01.02. 16:23:35

@Aureliano Buendía ezredes: Az tény, hogy Budapest értelmesebben és hasznosabban elkölthetné a négyes metró árát, de az nem is a vidéki közlekedés rovására megy, hanem más budapesti fejlesztésektől vonja el a forrásokat. Én mostanában akármelyik vidéki városban járok, mindenhol meglepődök hogy sehol nincsenek a budapesti 200-as Ikarusok korát megközelítő roncs buszok. Ha jól tudom, a három villamosos városunkban is javában zajlik a vonalfejlesztés és a járműpark cseréje, legalábbis Debrecenben és Szegeden saját szememmel láttam zsír új tujákat és épülő síneket, Miskolcról meg olvastam ilyet. Szóval miről is beszélünk?

kamasoft50 2013.01.02. 16:38:00

Ha nem lett volna választás 1998-ban, s ott nem I. Viktorovics nyer, már régen múlt idő lenne a metró átadása... Ha nem lenne 2014-ben választás, a Kelenföld-Kálvin tér szakaszt már most át lehetne adni... Az fogja átadni, aki nem akarta, hogy legyen... Ez itten kérem Magyarország!

komplikato 2013.01.02. 16:40:08

"Alstomokat át lehetne irányítani az M3-ra"
Nem lehet, az M4-hez ha jól tudom a méretezése is más, meg oda a lefagyós számítógépes automaták jöttek, M3-ra meg a fapados verzió.

Amúgy jó volt elolvasni ennyi féle szempontot. Azt hiszem az M4 nem hülye ötlet, de akkor kellett volna megcsinálni amikor van rá keret és a felszíni közlekedésből kihozták a maximumot. Helyette lesz egy szuper drága kihasználatlan M4, meg a szétrozsdásodott busz/troli temető.

Dzsok 2013.01.02. 16:41:02

@fovarosi.blog.hu:
"A Gazdagrét-Budaörs irányú meghosszabbítást akkor tartom nagyon jó ötletnek, ha ehhez hatalmas kapacitású P+R is párosul. A Bosnyák tér felé meg akkor lenne értelme, ha - közvetlen felszín alatt, vagy akár a felszínen vezetve - nem csak a Bosnyák térig épül meg, hanem kimegy az újpalotai lakótelepre is a metró. Akár egy A jelzésű betétként, minden második szerelvény. "

Több helyen is összefüggésbe hozták már a 4-es metrót a belvárosban bevezetendő dugódíjjal. Így szerintem is akkor lesz majd kész ez a projekt ha NY-K irányban lesz egy-egy megállója a 4-es metrónak az M1-M7 és az M3 autópálya bevezető szakasza mellett, ami egy szép nagy P+R parkolóval párosul a szántóföldekből leválasztva. Persze lehet, hogy ez csak álom. :)

Azzal is egyetértek, hogy ha már megépítettük a drága mélyvezetésű szakaszt, akkor a külső peremkerületeknél találjanak költséghatékony megoldást a metró meghosszabbítására.
Ha Bécsben közlekedhet a metró a belvárostól 1-2 megállóra a scönbrunni kastély előtt egy 'betonvályúban' , akkor nálunk se legyen már ez tabutéma és oldják meg.

Kapacitásban mekkora lesz végül a 4-es metró, régen olvastam már róla, akkoriban úgy emlékeztem, hogy a 3-es metrónál rövidebb szerelvények fognak itt járni.
-Elegendő lenne a kiépítési kapacitása a metrónak egy esetleges vonalhosszabbítás után is vagy ezt is bővíteni kell majd a jövőben?
-Az állomások építésekor gondoltak a bővíthetőségre? (peron-szerelvényhossz)

Dzsok 2013.01.02. 16:43:17

@Dzsok: "schönbrunni" illetve a hossz/kapacitás kérdésben 2-es metrót akartam írni.

komplikato 2013.01.02. 16:43:34

@Gery Greyhound / project eleven: Mondjuk Debrecen és a Villamos szó egy mondatban bizonyos okokból mostanában necces. ;)

@kamasoft50: Hát ez sajnos igaz, a különböző felárak bő 1/3-a sajnos erre ráfogható, talán nem ok nélkül.

Zabaalint (törölt) 2013.01.02. 16:47:38

@Gery Greyhound / project eleven:
Ajánlom figyelmedbe például Pécs buszállományát, vagy a győri és a soproni járatritkításokat.

A másik, hogy nem árt arról sem tájékozódni, hol milyen forrásokból fejlesztik a tömegközlekedést.

Egyébként én egyetértek a 4-es metró építésével, már ha ez közben a kelenföldi vasútállomás bővítésével és felújításával járna együtt, ezzel azt Budapest fő nyugati tömegközlekedési csomópontjává téve.

walter sobchak 2013.01.02. 16:47:48

@Dzsok: 1. A 2-es metróé 23000, a 3-as 28200 fő/óra irányonként a maximális szállítási kapacitás, a 4-esre az oldalukon 40 ezret írnak.

Dzsok 2013.01.02. 16:55:23

@walter sobchak: Köszi.

Közben még ezeket az infókat találtam a 4-es metró honlapján a kérdések között.

"A jelenlegi vonalak, az 5-6 kocsis szerelvényekkel is gyakran zsúfoltak. Ez esetben hogyan lesz képes az új vonal kiszolgálni az utasigényeket 4 kocsis szerelvényekkel?

A 2-es és 3-as metróvonal időnkénti zsúfoltságát nem az okozza, hogy az ötkocsis, illetve hatkocsis vonathossz kevés, hanem az, hogy a vonatok ritkán követik egymást. A 2-es metróvonalon a vonatok legsűrűbb követési ideje 135 mp, és ez az Örs vezér terénél lévő végállomás kialakítása miatt nem csökkenthető. A 3-as metróvonalon a minimális követési idő jelenleg 150 mp, ami legfeljebb 110 mp-re csökkenthető. A 4-es metróvonalon a modern vonatirányító rendszer alkalmazása folytán akár 90 mp-es időközönként is követhetik egymást a szerelvények, azaz irányonként és óránként 40 vonat közlekedhet majd. Igaz, hogy ezek csak négy kocsiból állnak, de így is 40x4=160 kocsi szállítja majd az utasokat. A 2-es metróvonalon jelenleg csúcsidőben irányonként 27 vonat, vagyis mindössze 130 kocsi, a 3-as metróvonalon pedig 24x6=144 kocsi közlekedik, melyek befogadóképessége megegyezik a leendő 4-es metró kocsijaival. A fentiekből egyértelműen következik, hogy a 4-es metró nagyobb kapacitással közlekedik majd, mint a már üzemelő vonalak. Megjegyzendő, hogy a vonatirányító rendszerek további fejlődésének köszönhetően várhatóan csökken a szerelvények közötti minimális követési idő, ami szintén kapacitásnövelő hatású. Ráadásul a gazdaságossági okok is a vonatsűrítést indokolják a vonathossz növelésével szemben. Hiszen azonos kapacitás kiszolgálásához kevesebbe kerül rövidebb vonatokat sűrűbben járatni, mint hosszabbakat ritkábban (ez esetben ugyanis rövidebb állomásokat kell építeni). Végül - azonban korunkban egyre döntőbb szempontként - az utasok kényelme is ezt a megoldást igényli."

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.01.02. 16:57:16

Mire átadják a 4-es metrót, be kell zárni (karbantartás hiányában) a kisföldalatti és a kék metrót, szóval több metrónk így sem lesz.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.02. 17:25:07

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: A budapesti közlekedési hálózat tényleg nem nézne ki rosszul, ha egy ceruzával felrajzolnánk egy papírra. Viszont a valóságban elég rossz, hogy szinte sehova nem lehet átszállás nélkül eljutni, túl gyakori a járműtípusok váltása, vagyis nincs egy metró alaphálózat, mint Londonban vagy villamoshálózat, mint Prágában, helyette van keverve minden, jó sok lépcsőzéssel. Ezt csak fokozza az értelmetlen menetrend (miért a metró érkezése után fél perccel indul a villamos, ha arról így pont lemarad a metróból elsőként kiérő ember is???) és járművek legendás lepusztultsága.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.02. 17:27:35

@innovation: A Bocskai és Móricz megálló nevetséges. Kérdezz meg bármilyen közlekedési mérnököt, valószínűleg azt mondja, legalább 1 km kell két megálló közé.

Azért remélem, hogy az elhibázott Kádár-buszrendszert sikerül végre leváltani, esetleg visszahozzák a korábban bezárt villamosvonalakat is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.02. 17:31:10

@VT22: Ha tudnád, hány százmilliót eltervezgettek már a Lehel térre, nyugati térre, 1-es villamos lágymányosi átvezetésére, budai fonódó villamosokra, 4-6-os és 61-es összekötésére, Kisföldalatti meghosszabbítására, stb.

walter sobchak 2013.01.02. 17:36:35

@Dzsok: Hát igen. A 4-es metrónál egyébként az igazi kérdés sosem az volt, hogy el tudja-e vinni a rázúduló forgalmat. Aki egy kicsit is utánajárt az új Alstomoknak, az látta, hogy majdnem felérnek a régi hatszekciós vonatokkal, + a modernebb vonatirányítás miatt még jobbak is. Ez a 40 ezer utas/h egyébként a továbbépített vonalra is elég lehet (HA megépül). Az állomások bővítését én majdhogynem lehetetlennek tartom, lévén hogy pár állomásánál, ha a 3-as metrón alkalmazott peronhosszt alkalmaznák, akkor egy vonathossznyi távolság se lenne. Ha bővítenek, azt a követési idők további csökkentésével oldják meg szerintem. De ez a bővítés a 2030-as éveknél előbb nem hiszem hogy bekövetkezik, ha a "trendek" nem változnak. Én egyébként úgy vélem, hogy az Örs HÉV-M2 összekötést sem fogják a következő M2 felújítás előtt meglépni, de remélem, hogy pesszimista vagyok.

Dzsok 2013.01.02. 17:49:23

@Távmunkás: Megnéztem néhány metrómegállót Bécsben, de azért vannak ott is közeli megállók pl.
U4 Landstrasse - Stadtpark 540m
U2 Schottenring - Shottentor 650m (új építésű vonal kb. 2010)
U3 Sthepansplatz - Herrengasse 510m

Ettől függetlenül a Bocskai út szerintem is teljesen felesleges, ha már 1km-en belül van egy megálló akkor annak legyen valami nagyon nyomós oka (forgalmas közlekedési csomópont, valamilyen üzleti.iskolai negyed stb.), itt simán elhelyezhették volna úgy a Móriczon a megállót, hogy az É-Ny kijárat a 47-49 villamos / 40-es busz / 6-os villamos felé legyen míg a déli kijárat a Fehérvári út felé nyíljon.

Így semmilyen okot nem látok a Bocskai úti megállóra. Aki a plázába - piacra megy az gyalogoljon 200-250 métert.

VT22 2013.01.02. 18:17:58

@Dzsok: "Hiszen azonos kapacitás kiszolgálásához kevesebbe kerül rövidebb vonatokat sűrűbben járatni, mint hosszabbakat ritkábban"

Itt valaki vagy újradefiniálta a fizika és a gazdaságtan törvényeit, vagy nem mond igazat. Maradjunk annyiban, hogy azért rövidek a 4-es metró állomásai, hogy ne érjenek egybe :)

innovation 2013.01.02. 18:20:29

@VT22: Na, mégis egyetértünk valamiben. :) Az, hogy a pályaudvaroktól miért szigetelik el a városi jármúveket, nem értem. A metrohoz mindkét pályaudvarnál rengeteget kell gyalogolni, szerintem baromi feleslegesen. Lehetett volna jooban is. A Keletiben azt a középre bevágott marha nagy csarnokot hajléktalnostól, kéregetőtől. galambszartól kezdve nem értem. VAn a pályaudvarnak érkezési és indulási oldala. Persze mindkét rész romos, így pakolónak jó és el is van kerítve. Mindegy, remélem, később segítenek...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2013.01.02. 18:25:37

Én nem vagyok egy finnyás alkat, de Budapest az egyetlen európai világváros (szerintem az), ahol nem vagyok hajlandó a tömegközlekedést használni mert:

a.)koszos-büdös-lepukkant
b.) a.) pontot figyelembe véve még drága is
c.) logikátlan, szarul működik.

nu pagagyí 2013.01.02. 18:28:03

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠: Egy metrót nem a mostani szükségletekre építenek, hanem a jövőt befolyásolják vele, jelentősége nem vethető össze a BKV buszok csereberéjével. Természetesen lesz rajta elég utas, tehát kielégíti az "égető" szükségleteket, mert a vonal környékére fognak települni a jövő munkahelyei, irodaházai, kereskedelmi létesítményei. A vonalvezetésével sincs semmi gond, Dél-Budát eddig elkerülte az ilyesmi, most fejlődhet majd. Később meg lehet hosszabítani a vonalat. Amúgy a budapesti metróhálózat a 4-es metróval kisértetiesen emlékeztet a prágaira. Talán nem véletlen, mert Prága is hasonló adottságú mint Budapest, folyó választja el az ottani "Budát" és "Pestet". A hasonló adottság hasonló megoldásokat szül.

www.pragueexperience.com/images/city/metro/metro_map.gif

EvilHedgehog 2013.01.02. 18:47:46

Etele tér - Móricz menetet megcsodálhatjuk itt... Bocskai Móricz távon sírógörcs kerülgetett...
www.youtube.com/watch?v=RvcrZ3Qh1vU

2013.01.02. 18:52:22

szerintem felesleges bármelyik vonal meghosszabbításáról beszélni: tízezrek vettek lakást Káposztásmegyeren a 80-as évek közepén, azóta is jön a metró. Gyakorlatilag 800!! méter alagutat kéne fúrni a Rp-Újpest vasútállomásig, ahol feljöhetne a felszínre és kb mehetne a rendes vonatsínen (ami készen van). 1990 óta nem történik semmi az ígérgetésen kívül (4évente) Biztos nem lakik ott egyik nagy politikus sem azért.
puszcsi

innovation 2013.01.02. 18:59:16

@komplikato: Nem az M4-es kocsikat kell az M3-ra áttenni, hanem a metro-HÉV összekötésnél az M2 kocsikat az M3-ra.

@Távmunkás: Igen, ezért írtam én is, hogy nem indokolt a Bocskai állomás.

innovation 2013.01.02. 19:03:38

@immortalis:
a. az emberek büdösek és lepukkantak, a járműpark ennek a leképezése. Az, hogy évtizedek óta nem történt fejlesztés, egy ember számlájára írható. Ismered te is.

b. ebben egyetértek veled, a fizetésünkhöz képest is drága

c. ez nem feltétlenül igaz

nu pagagyí 2013.01.02. 19:23:37

@komplikato: Mikor elkezdték a 4-es metrót még volt elég pénze Budapestnek, csak később állambácsi a többi önkormányzathoz hasonlóan, elcsaklizta a város bevételének jó részét és a kevesebb pénz mellé még nyakába varrt egy csomó költséges kötelező feladatot. Eredetileg az SZJA teljes összege az önkormányzatokkat illette, manapság csak 30%-a. Nálunk sikerült megvalósítani azt az önkormányzati modellt, hogy a helyben maradó bevétel nem fedez semmit, mert az állam elvonja, majd pofára visszaoszt belőle a neki kedveseknek. Egy önkormányzat csak akkor önkormányzat, ha a feladataihoz garantálják a szükséges méretű bevételt és nem csapolhatja meg az állam mindenféle ürügyre hivatkozva. Demszkyt különös élvezettel szívatták, mert útjában állt mind a Fidesz, mind az MSZP zsákmányszerzési tevékenységének. Megállapodásokat rugdalt fel az aktuális hatalom, ha olyanja volt.

A BKV állatorvosi ló. Eredetileg az állam és Budapest közösen finanszírozta, manapság egy kanyi vasat sem ad rá, pedig a fél város törvényekkel biztosított kedvezményekkel utazgat. A metró egyébként EU-s projekt, kb. 80%-át az EU állja, hülyeség lett volna nem igénybe venni, főleg úgy, hogy alig bírjuk kitölteni a hétéves támogatási keretet. A buszokat viszont nem lehet EU-s pénzből lecserélni, mert fenntartási jellegű kiadásokat nem finanszíroznak, csak új beruházásokat.

JohnHenry 2013.01.02. 19:37:00

@Aureliano Buendía ezredes: lol, ne bp belvárosi közlekedéséhez hasonlítsd a sajátodat... pl. kápmegyeren ugyanez a helyzet, de a 122-es pl. napközben nem is jár.

ma egy másik blogon valaki találóan megállapította, miszerint a 4-es metróért nem azért fizetünk ennyit, hogy a budapestiek jól járjanak vele.

Dzsok 2013.01.02. 19:43:52

@nu pagagyí: Érdekes mert még év elején olvastam egy interjút a főpolgármesterrel, és ott is hasonlókra panaszkodott.

"arlós István úgy gondolja, hogy kezd kezelhetetlenné válni a kommunikáció a BKV körül, ezért döntött úgy, hogy tisztázza a társaság helyzetét. A főpolgármester hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a BKV érdekében nem szeretne további összetűzésbe kerülni a kormánnyal, de mindenekelőtt Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak üzent.

Azt kérem Lázár János barátomtól és kollégámtól, hogy nézze meg hány százalékát kapja vissza a befizetett szja-nak Hódemzővásárhely és Budapest, és utána mondja azt, hogy ki turkál, kinek a zsebében - mondta Tarlós. A városvezető hozzátette, hogy a fővárosi kerületek ebben a ciklusban csak vitték a pénzt, és nem adtak bele semmit a fővárosi költségvetésbe."
www.origo.hu/itthon/20120213-tarlos-a-fovaros-a-padlast-is-kisopri-a-bkv-megmenteseert.html

Ez a fenti kijelentés mit jelent? A főváros kisebb arányú SZJA visszatérítést kap mint a többi magyar város?

béla a görög (törölt) 2013.01.02. 19:45:26

Csak már adják át végre...

Én mondjuk kihagytam volna a Bocskai-t meg a Népszinház utcát - ha már alagútra cserélhető - de gazdagrétet betettem volna (átfúrva a sineket meg az utat - bár gondolom nem véletlen, hogy az eteléről inditottak, fúrófej meg egyirányba megy csak) a másik oldalom meg minimum hungária (zugló vá) meg bosnyák.
(nyerek +1 vasútvonalat egy lakótelepet, meg lehet bosnyákot rendezni és 7-est elfelejteni)

nu pagagyí 2013.01.02. 19:56:14

@Dzsok: Tarlós most szembesül azokkal a problémákkal, amelyek miatt szídta Demszkyt. Tarlós sem kedvence a hatlaomnak, mert túl becsületes. Két év alatt megtapasztalhatta, milyen zsákban táncolni. Ha mázlink van, a ciklus végére talán megengedik neki, hogy ünnepélyesen átadja a régen kész CET-et.

Zabaalint (törölt) 2013.01.02. 20:09:55

@blur7:
Köszi a linket, akkor már az is világossá vált számomra a térkép(ek) alapján, hogy a 10-20 éve bezárt soproni Déli Pályaudvar sem azért Déli Pályaudvar, mert Soprontól déli irányba, Szombathely felé mentek a vonatok, hanem mert ugyanahhoz a délinek nevezett vasúti társasághoz tartozott, amihez a fővárosi Déli Pályaudvar is.

Anti Anyag (törölt) 2013.01.02. 22:18:36

Csináltak egy megállót a Köztársaság téren, majd az MSZP eladta a székházát.

Azt hitték örökké tart.

Ez az a Bp-i beruházás, amivel nagyon nem értek egyet. Ráadásul az előzőek által ellopott, elszart pénzt is vissza kellett fizetni. (Keleti, Siemens kötbére).

mallac 2013.01.02. 23:06:00

Ne túlozzunk ezzel a rossz nyomvonallal,aki az M7 en jön be kocsival, az gyorsan juthat a városba ha leparkol mondjuk kelenföldnél.

rohadjmegARCgeci 2013.01.02. 23:23:00

@mallac: Jó pénzért parkolhaCC bárhol.
Kelenföldön is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.03. 00:01:00

@orient:

Móricz-Bocskai se kutya! Ha a Bocskai másik oldalán lenne az állomás, lehet hamarabb érne be a metró eleje a következő állomásra, mint ahogy a vége elhagyja az előzőt.

Majd a Bocskaitól semmi Kelenföldig. Közben elmegy egy kb 6000 lakosú lakóparknak csúfolt lakótelep mellett, majd egy kb 4000 munkahelyet tömörítő üzleti negyed mellett, majd megállás nélkül robog a nagy lakótelep belsejéig, míg a szélén lakók csak a padló remegését érezhetik.

Etele tér után nem Budaörsben gondolkozunk, hanem beleállítjuk a hegyoldalba.

Az egyetlen, aminek muszáj volna megépülni, Újpalota felé, oda meg a lámpaállítgató gyerek gyorsvillamosról hadovál, hátha a plusz egy átszállás vonzóvá teszi a tömegközlekedést.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.03. 00:10:31

@fovarosi.blog.hu:

"Valóban sok vita volt már arról, hogy kell-e mindegyik megálló. Van, aki a Móricz Zsigmond körtér és a Bocskai út közelségét említi, van, aki a Kálvin térnek és a Fővám térnek adna közös megállót.

Ugyanakkor az is igaz, hogy más vonalakon is sűrű a belvárosi megállók sora. Az Astoria mennyire van a Deák tértől? A Ferenciek tere a Deák tértől?"
- A Deákról konkrétan átlátni az Arany Jánosra, ahogy a Bocskairól át is lehet majd kiabálni a Móriczra.
- Eleve fa..ság volt a jelenlegi kelenföldi vonalvezetés. Móricz-KDT-(Tétényi)-Etele

" Szerintem elfogadható, hogy egy belvárosi szakaszon sűrű a megállók kiosztása."
- Ezzel nincs baj, de legyen a hozzáférési pont sűrű. Ha a Bocskai-Móricz egy megállóból épül meg, akkor is hozzá lehet férni a metróhoz mindkét helyen, ha mindkét irányba van feljáró. A Bocskairól a Móriczra senki nem fog vele utazni, míg az oda érkezőknek mindegy, hogy a peron elején, vagy végén mennek fel. Kb ennyi a különbség, ha egybeépítik.

"Mindenesetre a belvárosi, mélyvezetésű szakasz a legdrágább"
- Így igaz! Éppen ezért itt kell spórolni, és ésszel tervezni a megállókat.

"A Gazdagrét-Budaörs irányú meghosszabbítást akkor tartom nagyon jó ötletnek, ha ehhez hatalmas kapacitású P+R is párosul."
- HA elviszed Budaörsre, akkor a P+R fele már nem is kell, hisz a budaörsiek kvázi a ház elött ülhetnek fel rá. Én még Biára is kivinném. Megérné.

" A Bosnyák tér felé meg akkor lenne értelme, ha - közvetlen felszín alatt, vagy akár a felszínen vezetve - nem csak a Bosnyák térig épül meg, hanem kimegy az újpalotai lakótelepre is a metró. Akár egy A jelzésű betétként, minden második szerelvény. "
- Nem kell A-kocsi szerintem, de Újpalotában egyetértek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.03. 00:18:15

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

"Legelsősorban szögezzük le azt az igazságot, hogy Budapestnek nem volt égető szüksége egy újabb metró vonalra. "

Igazad van, mert legalább 4 vonalra van szüksége.

M4 Fót-Újpalota-Kelenföld-Budaörs-Biatorbágy

M5 Szentendre-Csepel/Dunaharszti-Ráckeve

M6 (Solymár)-Budagyöngye-Kálvin tér-Kőbánya-Rákoskeresztúr/(Ferihegy)

M7 (Érd)-(Campona)-Budafok-Belváros-Lehel út-Újpest-(Dunakeszi Barátság ltp)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.03. 00:28:31

@Stefánia kisasszony ✠ peenemündei tündérke ✠:

"Budapest villamosvonal-hálózata "

- Ne beszélj hálózatról, inkább elszigetelt vonalcsoportokról.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.03. 00:54:09

@mallac:
"Ne túlozzunk ezzel a rossz nyomvonallal,aki az M7 en jön be kocsival, az gyorsan juthat a városba ha leparkol mondjuk kelenföldnél."

- Hova parkoljon?
- Te sem jártál még reggel az Egérúton.

sanyix 2013.01.03. 03:55:09

én azt nem értem minek metró és hév? Mi a rákért nem lehet CSAK simán gyorsvasút? Olyan ami akár föld felett és alatt is mehet? Miért kell a metrónak kötelezően föld alatt mennie? Miért kell mindennek elszigetelve lennie egymástól?
Miért nem lehet úgy "metrót" építeni hogy igénybeveszi a hév metró és nagyvasút vonalakat? Szentendre ráckeve/csepel kapcsolat már most néhány száz méteres vágányépítéssel, megoldható lenne (óbudán felkanyarodik a vasúti hídra, zugló, kitérő kőbánya alsó közelében, közvágóhíd, és össze van kötve. Igaz kicsit kerül a hungária körül, de a döcögő zörgő ugráló 1-es villamost is egész jól kiváltaná :D)

fagzal 2013.01.03. 05:10:42

@Csicseri: Na igen! Bocskai-Móricz távolságot egy jobb quarterback átdobja lasztival.

Iza Béla (törölt) 2013.01.03. 06:10:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Azt azért hozzá kell tenni, hogy nálunk a metró alatt ilyen rendszereket nem kívánnak érteni.
Az M1-es hosszabbítás Bia felé szerintem kevésbé fontos mint Érd irányába, illetve esetleg Budakeszi nyugati vége felé.

@smartdrive: Benne van. Az M7-tel jelölt lett volna régen az M5, az lett volna az a metró, amely az utaktól függetlenül keresztezte és összekötötte volna a többi metrót és a csomópontokat.

@Gery Greyhound / project eleven: Kb. 100 vidéki városban van helyi közlekedés. Ezek közül hányban van szakadt 200-as?

@fovarosi.blog.hu: Ha csak így lesz rá utas, akkor a fejlesztés elrendelőjét lehet beépíteni az egyik megálló alapjába. Ezt így nem szabadott volna megépíteni.

@innovation: Mivel 80 m-es lesz a peron/szerelvény, ha összevont megállók lennének, akkor nem férnének el az utasok a peronon. Ha rendesen, 120-ra építik meg, akkor viszont túl ritka lenne a követés a nagy vonatokkal - mivel a 80 m-es szerelvények esetében ugyanúgy egymást löknék a vonat alá, tehát kellene a hosszabb vonat. A ritkább vonat meg azért rossz, mert nem jön ki a hőn áhított menetidő.

@Önnek megyünk: Miért, győzött? Szerinted nem lehet a rakparton továbbvinni a villamost Dél felé? A 47-es helyett marad a metró, a 49-es megy a rakpartra, a 47 helyére bemegy a 61, a 19 marad a Bartókon, a 41 megússza vagy a Deák felé megy kockacukornak, a 18 vagy a rakpartra megy, vagy marad a Fehérvárin. Máris kész az M4-re átalakított hálózat és egy centi vágányt sem kellett elbontani. Az ugyanis nem trendi.

mallac 2013.01.03. 09:39:05

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Értelemszerűen parkolót kell építeni a metrómegállókhoz.Újat mondtam?

Iza Béla (törölt) 2013.01.03. 11:03:18

@mallac: Parkoló már van, kéne hozzá metrómegálló. Kelenföld, a Kosztolányi, ezek a belváros szélső részei. Biztos, hogy ott kell megállítani azt az autóst, aki előtte jó fél órát állt befelé a dugóban?

VT22 2013.01.03. 13:30:56

@sanyix:
"Miért nem lehet úgy "metrót" építeni hogy igénybeveszi a hév metró és nagyvasút vonalakat?"

Mert azon kívül hogy azonos a nyomtáv minden más különbözik.
Az őrs vezér terén sem az 50 méter vágány lefektetése a kihívás, hanem a többi huszonharminc átépítése gödöllőig, ami nem két fillér és nem triviális munka.

"Szentendre ráckeve/csepel kapcsolat már most néhány száz méteres vágányépítéssel, megoldható lenne (óbudán felkanyarodik a vasúti hídra, zugló, kitérő kőbánya alsó közelében, közvágóhíd, és össze van kötve"

A vasutasok meg jól meglincselnének, mert jelenleg is szűkös a pályakapacitás.
Az utasok meg a vasutasokat, amikor borul az egész.
Nem lenne garantálható sem a járatsűrűség, sem a megbízhatóság mert teljesen zavarérzékeny. Ráadásul a nyomvonal is elkerülne mindent.

sanyix 2013.01.03. 13:54:38

@VT22: alig különböznek. A nyomtáv a hévnél és metrónál és vasútnál ugyan az, a pálya teherbírása metrónál és hévnél ugyanaz, vasútnál nagyobb (ami ugye nem gond). Az óbuda újpest vasúti híd inkább kihasználatlannak tűnik mint terheltnek, a zuglói körvasúti szakaszon sincs dugó közeli forgalom, ha van akkor ott valami nagyon el van cseszve a forgalomirányításban mert láthatóan elég ritkásan követik egymást a vonatok.

Nyugatabbra alkalmazzák azt hogy a felesleges nagyvasúti vágányokból párat, vagy a használt vágányokból párat 3. sínnel is villamosítanak, aztán ott megy a "hév".
Villamosítás is hév és metró között annyiban különbözik hogy az egyik felsővezetéken szedi kb ugyan azt a feszültséget, a másik 3. sínen. És olyan durvaságok is előfordultak már a világban, hogy egy motorvonatban volt dízel, motor, 3. sínes áramszedő, és normál áramszedő is. Ja persze ehhez le kéne cserélni a rozoga hév szerelvényeket, amiket amúgy is kéne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.03. 16:20:26

@sanyix:

Ha pl a körvasutra akarsz a metrónak való harmadik sínt tenni, akkor onnantól teljesen el kell zárnod a pályát.

Életvédelem.

sanyix 2013.01.03. 17:44:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a metróban már estek sínekre ember, és a halál mindig attól volt hogy elütötte, nem áramütéstől... oldalról és felülről lehet fedni úgy hogy csak azt rázza meg aki direkt belenyúl.

Egyébként amúgy sem járkálásra valók a vasúti sínek.

Iza Béla (törölt) 2013.01.03. 19:44:57

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @sanyix: Íme a magyar és az angol felfogás közötti különbség. Ott ugye 750V DC áramvezető sínnel, ha megráz, a te bajod, minek mentél oda. A magyar rendszer ezzel szemben az, hogy hogy képzeli a vasút, hogy egyáltalán kialakult?!

Amúgy a metró esetében a megállóknál a peront nem tudod a vasúti űrszelvénynek megfelelően kialakítani, tehát legalább kitérők vagy vágányfonódás szükséges. A vasúti hídnak Újpest és Aquincum között mekkora járatsűrűség a tartós kapacitása?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.01.04. 19:05:24

@sanyix:

Volt akit az áram vert agyon. Tudom.

@Iza Béla:

Ez komoly, hogy Angliában a harmadik sínben folyamatosan fesz van, és bárki által szabadon érinthető?

Iza Béla (törölt) 2013.01.05. 08:42:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Régen tuti így volt. De ott van még kertkapus sorompó is. Láttam egy képet valamilyen nagyseb. vonatról, ahogy alsóvezetékkel halad át ilyenen. (Na az nem volt nagyseb szakasz...) Elvileg tehát le van kerítve, gyakorlatilag bárki hozzáférhet, nem egy pesti metró szintű betonkerítés.
süti beállítások módosítása