Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1964 szeptember

2014. szeptember 05. - fovarosi.blog.hu

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Szeptember 4: Nagy lakásépítkezések, új üzleti gócok Angyalföld távlati fejlesztési tervében. A XIII. kerületi Tanács intézkedési tervet dolgozott ki az angyalföldi lakónegyedek közellátásának, úthálózatának és közlekedésének fejlesztésére.


A távlati lakásépítési program, amely 33200 új lakószoba létesítését írja elő, számol azzal, hogy nagyobb beépítetlen terület a fővárosnak ezen a részén már nincs, s nagyobb építkezés főleg az elavult lakóházak lebontása után lehetséges. Sok lakóházat lehet építeni az Árpád-hídfői építkezés folytatásaként a Dagály utcától északra és a Bodor utcától délre fekvő területen, a vizafogói pályaudvar felszámolása után a Népfürdő utcától a pályaudvar helyén létesülő zöldterületig, továbbá az Árpád-hídfő közelében, a Váci út keleti felén elterülő részen is, ahol Angyalföld közhivatalai és más fontos intézmények kapnak majd helyet. Nagyobb építkezés kezdődhet ezenkívül a Szegedi úttól északra, az ott levő kisebb ipartelepek felszámolása után. (...)

Angyalföldnek jelenleg nincs kereskedelmi központja, ezért a Róbert Károly körút és Váci út találkozásánál üzleti negyed kialakítását tervezik. Az Élmunkás téri piac továbbra is megmarad, a következő években azonban szükség lesz nagyobb arányú korszerűsítésére. A Róbert Károly körút, amelynek forgalma a következő években előreláthatólag tetemesen megnő, szintén üzleti központ lesz. Foglalkoznak azzal a gondolattal is, hogy Angyalföld Duna-parti részén két reprezentatív éttermet létesítsenek. (...) (Népszabadság)

Szeptember 5: Kulturális városközpont a Városliget szélén. (...) a Városliget szélére, a Dózsa György út mentére nemcsak színházat, hanem egész kulturális központot szánnak az építészek. (...) Ezek környékére kell elhelyezni az új Nemzeti Színházon kívül egy hangversenyépületet, az Ifjúság Házát, a kongresszusi termet, itt kell felállítani Lenin és a Tanácsköztársaság emlékművét, s állandó, impozáns tribünt kell építeni a felvonulási térhez. Annyi már bizonyos, hogy mindez a liget szélére épül, de hogy a nagy terület melyik részére, azt még nem döntötték el a városépítészek. E feladat megoldására írták ki az idén az első tervpályázatot, s ennek az eredményeit hirdették ki tegnap a Magyar Építőművészek Szövetségében. (...) A feladat komplikált: arra kell törekedni, hogy a liget fáit is belekomponálják az építészeti együttesbe, úgy, hogy minél több növényzetet megőrizzenek. A másik követelmény: léptéket kell adni az impozánsan nagy, de ma még lezáratlan, messze elnyúló felvonulási térnek. A legjobb pályaművek sikerrel oldották meg ezt a feladatot. (...) ...az épületcsoport egy részére még nem készült népgazdasági terv, a többi között az Ifjúság Háza, a koncertterem még csak építészeti gondolat, amely esetleg később megvalósulhat. Ami bizonyára és hamarosan elkészül: a Nemzeti Színház, s talán még ennél is hamarabb, a Tanácsköztársaság-emlékmű, a Lenin-szobor és a dísztribün. A mostani pályázat tulajdonképpen ötleteket ad, amelyeknek alapján a városépítészek konkrétan kijelölik a színház helyét, és kiírják a színházépület vázlatterveire a - talán nemzetközi - pályázatot, amelyre esetleg neves külföldi tervezőket is meghívnak. Ez 1965. január 1-ig megtörténik. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KobanyaiLtp-1960 - indafoto.huSzeptember 6: Milyen lesz Kőbánya új városközpontja - Fontos témáról tárgyalt három kerület tanácsülése. (...) A X. kerületi tanácsülésen Kőbánya korszerűsítési terveit ismeretették. A tervek szerint a kerület új központjában körülbelül háromezer modern lakás épül majd, mellettük korszerű üzlethelyiségeket, szolgáltató-házakat emelnek, s itt kapnak helyet a fontosabb egészségügyi, kulturális és igazgatási intézmények is. Az első ütemben a Kőrösi Csoma út üzletsorát alakítják ki, étteremmel és élelmiszerboltokkal. A Zalka Máté téri népbüfé helyén - a Korponai utcai és a Hölgy utca közötti területen - korszerű étterem és több új üzlet nyílik. A Kőrösi Csoma út iránya később részben megváltozik majd. Az új útvonal keleti szegélyén belvárosi színvonalú lakberendezési, továbbá üveg- és porcelán szaküzlet létesítését tervezik, a nyugati oldalon élelmiszeráruházat - ennek építését a tervek szerint már a jövő évben megkezdik -, továbbá gyógyszertárat, Patyolat szalont és ruházati boltot rendeznek be. A régi útvonalnak a Zalka Máté tértől a Füzér utcáig terjedő szakaszán bazár jellegű üzletsort alakítanak ki. A Pataki István téren - A Halom utca és az Állomás utca találkozásánál - nagyméretű áruház- és étteremkombinát épül. (...) (Esti Hírlap)

fovarosi.blog.hu: VorosmartyTer-Regi3 - indafoto.huSzeptember 11: Mi lesz a Vörösmarty térrel - Akiknek nem kell az autóparkoló - Lábakra állítják az óriási irodaházat? Minden budapesti ismeri a Vörösmarty téren, a lebontott Haas-palota helyén épült autóparkolót. Építészek, városrendezési szakemberek szenvedélyesen vitáznak arról, mi legyen vele. A vélemények eltérőek. Vannak, akiknek az a nézetük, hogy az autóparkoló helyére a Művelődésügyi Minisztérium nagy irodaháza kerüljön, s a Vörösmarty tér ismét akkora legyen - tehát olyan szűk -, mint amikor még állt a Haas-palota. Egy másik elgondolás szerint keskeny épülettel kellene eltakarni a Vigadó tűzfalát. Újabb terv: a Vigadó mögött építsenek 50 méter magas irodaházat, de ne a telek teljes szélességében, hanem annak csupán középrészén, míg oldalt kisebb épületszárnyak kapcsolódjanak a magas épülethez. Akadt, aki az irodaház és a Vigadó tűzfala közé javasolta az autóparkolót, s hogy ezt meg lehessen közelíteni, azt tanácsolta: állítsák lábakra az irodaházat. A szakemberek eddig nem tudtak megegyezni, melyik a legmegfelelőbb a tervek közül. (...) (Esti Hírlap)

Szeptember 13: Az Erzsébet-híd terhelését, a 2470 tonna betonkavicsot, amely eddig az aszfaltburkolat és a villamospálya súlyát képviselte, hétfő estig eltávolítják. A kalodákban elhelyezett betonkavics elszállítása szombaton délelőtt megkezdődött, a jövő héten pedig a rozsdát fújják le a pálya acéllemezéről. (Magyar Nemzet)

Szeptember 13: Bemutatták az új forgalomjelző lámpát szombaton délben a Rókus kórházzal szemközt, a Rákóczi út és a Klauzál utca sarkán. Az elektronikus berendezésű jelzőlámpa eltér az eddig ismertektől, mert piros fényében egy álló, zöld fényében pedig egy mozgó gyalogos figurája villan fel. Az új lámpa egy óra hosszat működött; véglegesen október 1-én helyezik üzembe. (Magyar Nemzet)

Szeptember 15: Új forgalmi rend a Belvárosban - Négy villamos- és nyolc autóbuszjárat az Erzsébet-hídon. (...) A hídon négy villamos közlekedik majd: a 19-es a Keleti és Kelenföldi pályaudvar között, a 68-as a Kerepesi úttól a Thököly úton át a Móricz Zsigmond körtérig, a 60-as a Keleti pályaudvartól a Csörsz utcáig, és a 44-es Zugló Rákospataktól a Rákóczi hídon át a Moszkva térig.

A betétjáratokkal együtt nyolc autóbusz halad majd át a hídon. A 8-as, 8/A, és a 16-os a Váron át a Moszkva térig. A 7-es busz Zugló Öv utcától a Kelenföldi pályaudvarig, a 7/C a Bosnyák tértől a Kosztolányi Dezső térig, a 19-es a Nagy Lajos király úti lakóteleptől a Goldmark Károly utcáig, a 19/A ugyancsak a lakóteleptől a Déli pályaudvarig, a 89-es az Aszódi úti lakóteleptől a Naphegy térig.

Az Erzsébet-híd elsősorban a Szabadság-híd és a Lánchíd forgalmát tehermentesíti. Jelenleg a Lánchídon csúcsforgalomban óránként egyirányban 223 autóbusz halad át, az Erzsébet-híd megnyitása után 165. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: FerenciekTere-1976 - indafoto.hu
Felszabadulás tér / Ferenciek tere, 1976

Szeptember 18: Az első óriási fénygombát csütörtök délután állították fel Budapesten a Felszabadulás téren. A három emeletnyi magas vasoszlopon álló gomba ernyője alatt nyolc reflektor szórja majd a fényt, és bevilágítja az egész teret a Belvárosi Kávéház előtt. Tervbe vették több hasonló fénygomba felállítását is. (Magyar Nemzet)

Szeptember 20: Szombaton átadták a MÁVAUT új, Andor utcai forgalmi telepét. Új közlekedési létesítménnyel gazdagodott a főváros. Elkészült és szombaton ünnepélyesen átadták a XI. kerület, Andor utcai új MÁVAUT forgalmi telepet. Az ünnepségen megjelent dr. Csanádi György közlekedés- és postaügyi miniszter, Földvári László és Kiss Dezső miniszterhelyettesek, Földvári Aladár, a Közlekedési és Szállítási Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, és a magyar közlekedés vezetői. (...) A mintegy 50 millió forintos költséggel épült új telep szerelőcsarnokában 42 kocsit javíthatnak egyszerre. A javítócsarnokban éjjel-nappal dolgoznak majd. Ezer-ezerötszáz kilométeres út után minden kocsi szervízre kerül, a szervízállomásokon egy óra alatt 12 kocsi alvázának ápolását, zsírzását oldhatják meg. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KaposztasmegyeriVizmutelep-19640922-EstiHirlap - indafoto.hu
(Esti Hírlap, 1964 szeptember 22.)

Szeptember 30: A budafoki új központ terve, a belváros forgalmának rendezése a végrehajtó bizottság mai ülésének napirendjén. Ma délelőtt a Fővárosi Tanács végrehajtó bizottsága ülést tartott. Megtárgyalták Budapest 1965. évi népgazdasági és iparpolitikai tervjavaslatát, majd az építési osztály benyújtotta a budafoki új városközpont tervét. Megszüntetik a Fehérvári úti sorompót, a vasút feletti villamos felüljáró két oldalán utat építenek. Megjavítják a kerület belső forgalmát is. Az új centrum, a fórum és a négy új lakókörzet terve biztosítja, hogy falusias település világvárosi jelleget kapjon.

A közlekedési igazgatóság beterjesztette javaslatait a belvárosi forgalom módosítására, az Erzsébet-híd pesti hídfőjének forgalmi rendjére. A Váci utca a pestiek kívánságára ismét sétáló utca lesz, miután a Vörösmarty tér és a Pesti Barnabás utca közötti szakaszt elzárják a kocsik elől. Megszűnik a forgalom a Párizsi utcában is, a Váci utca és a Petőfi Sándor utca között. A pesti hídfőben, a Váci utcán nem lesz keresztező forgalom. Észak-déli irányban a hídfő alatt haladnak majd a kocsik. (Esti Hírlap)


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.09.05. 23:07:47

Jók ezek a fél évszázados cikkek!
Nekem is van egy ilyen sorozatom, a Vas megyei Püspökmolnári vonatkozásában: kugi.blog.hu/tags/%C3%B6tven_%C3%A9ve_t%C3%B6rt%C3%A9nt
süti beállítások módosítása