Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1965 február

2015. február 05. - fovarosi.blog.hu

Az alábbiakban 50 évvel ezelőtti hírekből válogatunk, a korabeli sajtó cikkei alapján. A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

Február 2: A csomópontok forgalomvizsgálatának eredménye: Legsürgősebb a Baross tér rendezése. (...) Az új Erzsébet-híd megnyitása sürgeti a tér rendezését, s indokolja ezt az is, hogy a meggyorsított ütemben épülő földalatti vasútnak éppen a Baross téren az egyik legfontosabb és előreláthatóan igen nagyforgalmú megállóhelye.

A Baross tér rendezése nehéz feladat. Öt közlekedési irány találkozik itt, a közúti forgalom a tér közlekedési teljesítőképességét már csaknem teljesen kihasználta. A helyzet a gépjárművek növekedésével csak romolhat. A FŐMTERV becslése szerint 1963. és 1980. között a személyautók forgalma 5,3-szeresre, a teherautóké 2,3-szeresre, a villamos- és troliforgalom 1,4-szeresre, az autóbuszforgalom ugyancsak 1,4-szeresne nő. Különösen a Thököly út torkolatánál válik kritikussá a tér forgalma. (...)

A Baross tér forgalmának rendezése szükségessé teszi majd közúti aluljáró építését a Mező Imre út és a Rottenbiller utca között. Az aluljáró előterve már elkészült, a szakemberek most tanulmányozzák. A Baross tér átépítése természetesen nem megy máról holnapra, viszont a tér közlekedési gondjain már ma segíteni kell. A Keleti pályaudvar indulási oldalánál levő hurokvágányban csúcsforgalmi időben rendszerint torlódnak a villamosok, ezért most arra gondolnak, hogy a hurokvágányban csak azok a kocsik közlekedjenek, amelyek ott meg is fordulnak, a többiek egyenesen folytassák útjukat. Döntés még nincs, mert a forgalom alakulását még ellenőrzik, s végzik az utasszámlálásokat is; ezek befejezése után, előreláthatólag március-áprilisban módosítják a villamosközlekedést a Baross téren. (Esti Hírlap)

fovarosi.blog.hu: Hilton-BudaiVar-1950esEvek-fortepan.hu-24264 - indafoto.huFebruár 3: Hol épül fel a várbeli szálloda. (...) Általános érdeklődésre tarthat számot az a tervpályázat, amely Budapest egyik központi fekvésű, évtiezedek óta üresen álló telkének felhasználását, korszerű beépítését célozza. A Rákóczi út és a Múzeum körút sarkán, a régi Nemzeti Színház helyén, az úgynevezett Grassalkovich-telken a Budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem új épületkomplexumát tervezik felépíteni.

A budapesti szállodaépítkezési program egyik reprezentatív ékkövének készül a Várban, a Mátyás-templom közelében tervezett új szálloda. A Hess András téren, a volt Illetmény Hivatallá átalakított egykori jezsuita kolostor műemlék épületének felhasználásával és a mellette levő üres telken új szállodaszárny építésével alakulna ki az igényes, külföldiek számára létesülő várbeli szálloda.

A Szabolcs utcai Orvostovábbképző Intézet korszerűsítése és továbbfejlesztése szintén helyet kapott a tervezési programban. Új sebészeti épületet emelnek és ennek tervezésére írják majd ki a pályázatot.

A Magyar Nemzet már beszámolt az Országos Sportegészségügyi Intézet küszöbönálló új építkezéséről, amelyet az Alkotás utca kiszélesítése tesz szükségessé. Az út tizenöt méteres kiszélesítése miatt le kell bontani az intézet több épületét. Ezek pótlására új épületeket emelnek és a tervezésre a pályázati hirdetmény már meg is jelent.

Budapesten Békásmegyer területén a következő években 2000 lakásos új lakótelep létesül. Ennek tervezésére szintén tervpályázatot rendeznek. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196502-Szegenylegenyek - indafoto.hu

Február 3: Önkiszolgálás lesz a nagy közértben - az átalakítás megkezdődött. A Lenin körút és Rákóczi út sarkán levő Csemege Élelmiszer Áruház - a közismert éjjel-nappali közért - többször átalakított és megnagyobbított helyisége sem képes már lebonyolítani a napról napra növekvő forgalmat. Ez a körülmény arra késztette a vállalat vezetőit, hogy korábbra hozzák tervük megvalósítását: már most önkiszolgáló rendszerré alakítsák át az élelmiszer-áruház egy részét. Az ezzel kapocsolatos munkálatokat már megkezdték. Elsőnek a Mirelit-osztályon bontották le a régi pultokat, eltávolították a régi hűtőberendezést, és helyére modern, nyitott hűtőszekrényeket helyeztek. Az átalakítás folyamatos marad, mert amíg a régi pultokat leszerelik, előttük kis kocsikon folyik tovább az árusítás. Az önkiszolgáló osztályokon Mirelit-készítményeket, konzerveket, előrecsomagolt fűszereket, lisztet, kekszet, édesárut, gyümölcsöt, tojást, dzsemet, befőttet és italféléket lehet majd vásárolni. Az önkiszolgáló részen hat pénztár működik majd. Március elejétől lép életbe az önkiszolgálás, addig a munkálatokat teljesen befejezik. (Esti Hírlap)

fovarosi.blog.hu: 56osokTere-FelvonulasiTer-Regi1-Lenin - indafoto.hu

Február 4: Épül a Lenin-emlékmű - megkezdték a szobor öntését. (...) Tizenhét méter magas, felfelé nyújtva egyre keskenyedő, vörös márvánnyal burkolt pilon előterében áll majd Lenin ércbe öntött szobra. A szobor Pátzay Pály Kossuth-díjas szobrászművész műve; az emlékművet Weichinger Károly egyetemi tanár, Kossuth-díjas építőművész tervezte.

A Műcsarnok épületében közelében, a SZOT épületével szemben, az emlékmű építése már megkezdődött. Mivel a Dózsa György úti dísztér felső talajrétege tőzeges, a pilont 16 vasbeton cölöpre helyezik; a cölöpöket hét méter mélyre, a tőzegtalapj alatti, jó teherbírású rétegig süllyesztették.

Elkészült az emlékmű 400 négyzetméter vasbeton talapzata. Ezt is, miként a pilont, tardosbányai vörös márvánnyal burkolják. A márványt a lábatlani, a dunaalmási és a süttői üzemben vágják és csiszolják. Mivel ezekben a hetekben még kemény faggyal és hóval is számolni kell, a pilon vasbeton szerkezetét műanyag épület védelme alatt készítik; a védőépület már el is készült.

A Képzőművészeti Kivitelező és Iparvállalat Jász utcai üzemében szerdán hozzáláttak a négy méter magas Lenin-szobor öntéséhez is. A munkálatok előreláthatólag pár hetet vesznek igénybe. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KOZERT-19650204-MagyarNemzet - indafoto.hu

Február 6: Ma nyílik meg az újjáépített Rácz fürdő. Évszázadok óta híres volt gyógyvizéről a Gellérthegy lábánál a Rácz fürdő, amely a II. világháborúban szinte teljesen romba dőlt, csupán a kupolás medencecsarnok nem szenvedett súlyosabb sérüléseket. A fürdő megmenthető részét, a medencecsarnokot és a körülötte levő öltözőrészt - 14 műemlék értékű kádhelyiséggel együtt - újjáépítették. Vigyáztak arra, hogy az értékes műemlék épületelemeket eredeti szépségükben állítsák helyre, s ez a törekvés sikerült. Különösen szép az úgynevezett Ybl-kupolás medence, amely megőrizte török stílusú jellegét s márványburkolatát. A medence közvetlenül a forrásból nyeri a 43 fokos gyógyvizet. Az újjáépített fürdő ma reggel fél 7 órakor nyílik meg. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: GeofizikaiIntezet-19650207-MagyarNemzet-02 - indafoto.huFebruár 7: Ultramodern székházat kap a Geofizikai Intézet. Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet a Népstadion úton levő központja mellett széttagoltan, több helyen tevékenykedik. Régóta esedékes a tudományos intézmény korszerű új székházának megépítése, ami a jelek szerint a közeljövőben megvalósul. A KÖZTI kapott megbízást a tanulmányterv kidolgozására, amelyet Tallós Elemér építészmérnök elvégzett.

A Geofizikai Intézet új székházának elhelyezésére a XIV., Ibrányi utca - Szugló utca - Törökőr utca által határolt több mint 3100 négyszögöles területet jelölték ki. A tervező elgondolása szerint a hatemeletes székházat belülről különleges módon képzik ki. Az intézet tudományos kutatói nemcsak íróasztal melletti munkát végeznek, hanem rajzolnak, laborálnak, műszerekkel dolgoznak. Ezt a közös funkciót az új épületben igyekeznek egy-egy munkahelyen biztosítani. Az íróasztal tehát egyben laboratórium, rajzasztal is lesz. Minden emeleten egy-egy hatszáz négyzetméter alapterületű helyiség épül, amelyet mozgatható válaszfalakkal tetszés szerinti nagyságú kisebb-nagyobb irodákká, laboratóriumokká lehet felosztani. (...) Az épület homlokzatát színes üveglapokkal borítják, fűtését olajtüzeléssel biztosítják. Mintegy húszmillió forintot irányoztak elő az építkezésre, amelyet a jövő évben szándékoznak megkezdeni. (Magyar Nemzet)

Február 8: Könyvtár a József Attila lakótelepen. Budapest legszebb és legnagyobb nyilvános könyvtára kezdi meg működését a főváros felszabadulásának 20. évfordulóján, február 13-án, az Üllői úti József Attila lakótelepen. A Szabó Ervin könyvtár hálózatának ebben az új intézményében a gyerekeknek is önálló könyvtáruk lesz. (...) (Esti Hírlap)

Február 8: Új csemegeboltok. Mint már jelentettük, hamarosan bezárják a Csemege Vállalat két, nagy forgalmú üzletét: a Nyugati pályaudvar épületében levő élelmiszer-áruházat és a Margit-híd budai hídfőjénél, a Mártírok útja elején levő élelmiszerüzletet. Itt nagy ABC-áruházat létesítenek majd.

A Nyugati pályaudvar épületében levő élelmiszeráruháznak március végén kellene kiköltöznie. Most arról folynak a tárgyalások, hogy a pályaudvari építkezés megindulásáig hagyják nyitva. A Marx téren egyébként folyamatban van egy új nagy KÖZÉRT-üzlet építése, amelyet igyekeznek mielőbb befejezni.

A Csemege Vállalat új, nagy csemegeáruház létesítését vette tervbe, a Rákóczi út és az Akácfa utca sarkán levő üres telken is. Az ott felépülő irodaház földszintjét és első emeletét foglalná el a korszerű élelmiszeráruház. A Szabadság-hegyen, a fogaskerekű vasút állomása közelében is megkezdik idén a szintén régóta tervezett ABC-áruház építését. (...) (Esti Hírlap)

Február 11: Gyorsítják a közlekedést a BHÉV szerelvényein. Jobbak lesznek az utazási viszonyok a BHÉV vonalain. Az új - nyári - menetrendben a ráckevei vonalon a sebesvonatok menetidejét 8, a személyvonatokét pedig 15 perccel csökkentik. A szentendrei vonalon a személyvonatok 1958-ban még 60 perc alatt tették meg az utat, az idén nyáron már 39 perc alatt, a sebesvonatok pedig 34 perc alatt. A BHÉV a cinkotai vonalán öt sebesvonattal közlekedtet többet, s ezzel jelentősen csökken az utazási idő. Az év vége felé a csepeli vonalon - a Boráros téri és a csepeli végállomás között - tíz perc lesz a menetidő. Mindezt a vasúti pálya korszerűsítése teszi lehetővé. (Népszabadság)

Február 13: Elkészült a "kaputól tűzfalig" terv. Terv készült Budapest árúellátásának és kereskedelmének fejlesztésére. A Fővárosi Tanács kereskedelmi osztályán elmondották, hogy a Belváros egyes főútvonalain és más útvonalakon fokozatosan felszámolják a különböző szűk, túlzsúfolt, gazdaságtalan, esztétikai szempontból nem megfelelő üzleteket, és helyükbe egy-egy nagy szaküzletet nyitnak a ház egész utcai frontján. A "kaputól tűzfalig" terv szerint ezek modern, nagy választékú, tiszta profilú üzletek lesznek. Az átszervezés például a Bartók Béla úton csaknem tíz üzletet érint. (...) Arra törekednek, hogy a vásárlóközönség majd tisztában legyen azzal, merre találhatja meg Budapesten egy-egy keresett cikk üzleti centrumát. A Baross utca például már ma is a bútorosok utcája. A Majakovszkij utcában leértékelt cikkeket árusító üzletek, BÁV-boltok sorakoznak majd. Megteremtik a Népszínház utca kereskedelmi arculatát is. (...) (Esti Hírlap)

Február 16: Múzeumokba, kultúrházakba kerülnek a Nemzeti Színház emléktárgyai. Amikor egy évvel ezelőtt beszélni kezdtek a Nemzeti Színház lebontásáról, az Országos Színháztörténeti Múzeum vezető munkatársai elhatározták, hogy műemléki felmérést végeznek az épületen, nyilvántartásba veszik, melyek azok az épületrészek, berendezési tárgyak, amleyek a színház lebontása esetén, mint történeti ereklyék, vagy építészeti emlékek megmentésre, megőrzésre érdemesek. Rassy Tibor muzeológust bízták meg a felmérési munkálatok irányításával és két hónapon át a pincétől a padlásig megvizsgálták az épület minden részletét, a falak dekorációitól a kisebb megmozdítható berendezési tárgyig. Hogy ez a fáradozás nem volt hiábavaló, azt most valóban beigazolódott.

Asztalok, tükrök

(...) Nagyon sok olyan berendezési tárgy vagy felszerelés van ezek között, amelyek még a Múzeum körút sarkán állott régi Nemzeti Színházból származnak, és annak lebontásakor a Népszínház épületébe kerültek át. Így például több öltözőasztal, állólábas tükör, nagy nevű művészek öltözőinek berendezési tárgyai. (...) A pincében "művészi rendezetlenségben" felfedezték a Nemzeti Színház nagytömegű levéltári anyagát és egyéb iratait. Közülük igen sok még a népszínházi korból származik. Ezek annál is nagyobb értéket képviselnek, mert Budapest ostroma alkalmával a Nemzeti Színháznak az Országos Levéltárban őrzött iratai elpusztultak. (...) A Színháztörténeti Múzeum ezt a felfedezett írásos anyagot magához veszi és a sérült okmányokat restauráltatja. Megtalálták a pincében a rendkívül értékes tervgyűjteményt, amely a Népszínház, a Nemzeti Színház átépítésével, modernizálásával kapcsolatos műszaki rajzokat és javaslatokat tartalmazza. A tervtárban több más pesti színház, sőt vidéki színházak tervrajzait is megtalálták. Nagyon érdekes az a tervdokumentáció, amely egy, a Margitszigeten létesítendő, de meg nem valósult színház építési rajzait rögzíti. Az iratokat, terveket már beszállították a Színháztörténeti Múzeumba, ahol leltárba veszik, és a tudományos kutatás számára hozzáférhetővé teszik. (...) Színészek, színházbarátok, intézmények felajánlották segítségüket különböző tárgyak megőrzésére. Gobbi Hilda, Pécsi Sándor és más neves színészek a múzeumnak felajánlották, hogy lakásuk egy részét az emléktárgyak megőrzésére rendelkezésre bocsátják. (...)

A Mária Terézia-stílusú csillárt, amely egykor a Zichy-kastély nagytermét díszítette, és a földszinti előcsarnok empire-stílusú bronzkosaras csillárait a ráckevei műemlék kastélyban, a régi Nemzeti Színházból származó, ipartörténeti szempontból is becses három kisebb csillárt a nagykőrösi Arany János kultúrházban függesztik fel.

Múzeumba szállították a Nemzeti Színház egykori királyi páholyát, amelyet teljes épségben, drapériáival, faliképeivel, szőnyegeivel együtt szállítottak el. Az a terv, hogy ezt a páholyt a felépítendő új Nemzeti Színház házi múzeumában restaurálva kiállítják. Megmentik a bontásból a Fővárosi Tanács páholyát is, valamint a páholyok fölött levő Budapest Főváros és Pest megye címerét, a színpad fölötti népköztársasági címert. Lebontják és múzeumba szállítják a színpadnyílás keretében levő, a színház belső díszítésére jellegzetes gipsz ornamentikát.

(...) Lebontották a mennyezetet tartó 15 szobrot. Közülük egy-egy férfi és nőalak a Színháztörténeti Múzeumba kerül megőrzésre, egy-egy szoborpárt pedig az Ódry és a Jászai színészotthonok bejáratával szemben állítanak fel.

A Népszabadság épülete felőli utcai bejárat előterében volt a két és fél méter magas szárnyas Nyke-szobor, amelyet 1837-ben az első Nemzeti Színház alapozási földmunkálatainál ástak ki. A szobor a XVIII. század elejéről származhat. Most a Kiscelli Várostörténeti Múzeumba került. Ugyanoda szállították megőrzésre a színházépület bejáratát díszítő öntöttvas lámpák néhány darabját.

A színház belsejében, az előcsarnokban, a feljárók mentén, a folyosókon állott Tóth József, Jászai Mari, Megyeri Károly, Prielle Kornélia, Egressy Gábor, Halmi Ferenc, Szerdahelyi Kálmán márványmellszobra és Madách Imre ülőalakos szobra. Ezeket az alkotásokat a Színháztörténeti Múzeum vette gondozásába. (...) Megható, kegyeletes gondolat született a színház előcsarnokában levő négy márványoszlop sorsáról. Az a terv, hogy társadalmi munkával ezekből a márványoszlopokból sírköveket faragnak a Nemzeti Színház elhunyt tagjainak. (...) (Magyar Nemzet)

Február 16: Új általános iskola épül a Ferencvárosban, az Ifjúmunkás út 1. szám alatt. Befejezés előtt áll az Üllői úti városnegyed hatodik óvodájának építése is, épül továbbá egy új vendéglátó kombinát, fedett kerthelyiséggel. A Duna-part ferencvárosi szakaszán a fővárosi tanács 27000 négyzetméternyi parkot, sétányt és játszóteret létesít. (Magyar Nemzet)

Február 18: "Kérem a parkolási díjat..." Ma reggel óta a Fővárosi Közüzemi Díjbeszedő Vállalat karszalagos alkalmazottai parkolási díjat szednek az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél levő parkolóhelyen. Később, amikor másutt is bevezetik a parkolási díjat - a Vörösmarty téri, a jelenleg még épülő Engels téri parkolóhelyen, a Margitszigeten, a BNV mellett és a Népstadionnál - a tervek szerint jutalékos alkalmazottakat, elsősorban rokkantakat bíznak meg a díjbeszedéssel. A teherautók és autóbuszok parkolási díja óránként egy forint. A személyautók vezetői kétóránként egy forintot - minden megkezdett további két órára újabb egy forintot - fizetnek. A motorkerékpárok és robogók parkolási díja négyóránként egy forint. Ezeknél is a megkezdett további négyórás időszakra egy forint parkolási díjat kell fizetni. Reggel 6 órától este 22 óráig számítják fel az Erzsébet-hídi parkolóhelyen az őrzési díjat. (Esti Hírlap)

fovarosi.blog.hu: VaroskapuUzlethaz-1970esEvek-Fortepan.hu-18968 - indafoto.hu
kép: fortepan.hu, 18968

Február 20: A felújított Kálvin téri áruház április 1-én nyit. Az áruház új profilt kap: nem tart mindent, mint eddig. Megszűnik a játékok, édességek, a hanglemezek, az üveg- és bőrdíszmű áruk, a járművek, a rövidáruk és a háztartási cikkek egy részének az árusítása. (Magyar Nemzet)

Február 21: Kőbánya új lakótelepén - a Harmat utca, Kada utca, Mádi utca és a Téglavető utca közötti részen - harminc épületben összesen 1105 lakást emelnek. Az elmúlt évben 418 családi otthont már átadtak, az idén pedig további 457 készül el. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BlahaLujzaTer-19650221-Nepszabadsag-02 - indafoto.huFebruár 21: Hétfőtől új forgalmi rend lép életbe a Lenin körút és Rákóczi út kereszteződésében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészete és a Fővárosi Tanács VB Közlekedési Igazgatósága tájékoztatása szerint február 22-től, hétfőn üzemkezdettől a Nemzeti Színház bontása miatt új forgalmi rend lép életbe a Rákóczi út és Lenin körút kereszteződésében. A villamosforgalmat illetően: a Keleti pályaudvar felé haladó villamosok Rákóczi úton levő s a Lenin körút kereszteződése előtti megállóhelyét a Rákóczi út - Csokonai utca torkolata elé helyezik át. Ugyancsak áthelyezik a Boráros tér felé haladó villamosok Lenin körút - Blaha Lujza téri megállóhelyét a Lenin körút - Rákóczi út kereszteződése (Emke) elé. (...) A gyalogosforgalom megszűnik: 1. A Rákóczi út - József körút kereszteződésében levő gyalogos-átkelőhelynél. (Gyógyszertár - Nemzeti Színház). 2. A Rákóczi út - Lenin körút kereszteződésében levő gyalogos-átkelőhelynél (Emke-Nemzeti Színház). A Kossuth Lajos utca felől érkező autóbuszoknak a Nemzeti Színház melletti megállóját a Rókus Kórház felől jövet közelíthetik meg a gyalogosok. (Népszabadság)

Február 21: A Vidám Park fejlesztésének kérdése régóta napirenden szerepel. Mindeddig arról volt szó, hogy a parkot mai helyén bővítik és erre a célra területet tartottak fenn. Most azonban az az álláspont kerekedett felül, hogy a Népliget kultúrparkká fejlesztése keretében oldják meg a Vidám Park korszerűsítésének és bővítésének problémáját. (Magyar Nemzet)

Február 23: Beállványozták a budai várpalota kupoláját, amelyet a múlt év végén tűzkár ért. A 41-es Építőipari Vállalat dolgozói megállapították, hogy csupán néhány négyzetméteres területen kell kicserélni a vöröslézlemezt és a faborítást. A helyreállítási munka megkezdődött - és ha az időjárás nem nehezíti meg a munkát - márciusig kijavítják a megsérült részt. (Magyar Nemzet)

Február 25: A budai várpalotát 30 millió forint értékű munkával szépítik az idén. A palota déli szárnyában, a Budapesti Történeti Múzeum leendő otthonában a legfontosabb épületszerkezeteket, válaszfalakat már felépítették. Most szerelik a víz-, csatorna-, fűtő- és szellőzőhálózat csöveit. A múzeumhoz tartozó romkertben folytatják a lovagerem, a gótikus nagyterem restaurálását, és megkezdik a Zsigmond-kápolna újjáépítését. (Magyar Nemzet)

Február 25: Több száz személyes önkiszolgáló éttermeket építenek Budapesten - Sajtótájékoztató a fővárosi vendéglátóipar fejlesztéséről. (...) Az utóbbi négy évben 178 étterem, bisztró és egyéb vendéglátóipari üzem létesült a fővárosban. A hálózat további fejlesztésénél elsősorban a tömegétkezési igények kielégítésére törekednek. A vendéglátás valamennyi formáját fejlesztik, elsősorban azonban önkiszolgáló éttermeket építenek. Ennek érdekében egyebek között a Bajcsy-Zsilinszky úton a volt Seemann Kávéház helyén 500 személyes, a Lövölde téri volt Kairó Kávéház helyén 600 személyes, a Lenin körúti Halló Büfé helyén pedig 1000 személyes önkiszolgáló étterem, bisztró és hidegbüfé építését kezdik meg ebben az évben. Az Üllői úti lakótelepen ugyancsak az idén étteremmel, sörözővel, cukrászdával, eszpresszóval ellátott vendéglátóipari kombinát épül.

A tömeges étkeztetést szolgálja a Szent István körúton kialakuló "Vitamin" önkiszolgáló büfé, amely előreláthatólag májusban nyílik. Ebben az évben 32 jelentősebb vendéglátóipari üzem korszerűsítése, bővítése kezdődik, s a munka java része a jövő évben befejeződik. A Rákóczi úti Lottó Étterem helyén 1000 személyes önkiszolgáló étterem lesz; a Móricz Zsigmond körtéri Népbüfét 1500 személyes önkiszolgáló étteremmé alakítják át. A korszerűsítés után a Zuglói Népkert és a Nyugat Étterem, valamint a Népszínház utcai italbolt 600-600 személyes hagyományos rendszerű étteremként nyílik meg a jövő év elején. (Népszabadság)

Február 27: Ismét megnyílt a pesterzsébeti Tátra Filmszínház. A mozit teljesen átépítették és korszerűsítették. (Magyar Nemzet)

Február 27: Ilyen lesz a Nyugati. Az 1880-as években De Serres francia építész tervei alapján épült a Nyugati pályaudvar háromemeletes, vasszerkezetű, 25 ezer négyzetméter alapterületű üvegcsarnoka, melyet azóta többször átépítettek, toldoztak-foltoztak, s emiatt ma már teljesen elveszítette eredeti szépségét, ugyanakkor a forgalom is kinőtte a régi épületet. Elkészültek a tanulmánytervek, amelyekből kialakult, hogy milyen lesz a jövő Nyugati pályaudvara. A Körút felé eső homlokzatot eredeti formájában hagyják meg, tetszetősen és nagyon dekoratívan. A két oldalhomlokzat megtartja régi architektúráját, az oldalszárnyak homlokzatát modernizálják, összhangban a régi stílussal, a toldaléképületeket pedig lebontják. A pénztárcsarnokot indulási csarnokká alakítják, amelyből nagy bejáratok vezetnek majd a vágányokhoz. Az indulási csarnok mellett kétoldalt várótermek és pénztárfolyosók lesznek. A Csemege-bolt helyén új bejáratot nyitnak. Az indulási szárny első emeletén kap helyet az IBUSZ, ugyanitt önkiszolgáló étterem, bisztró és poggyászmegőrző épül. Az érkezési oldalon is csarnokot létesítenek, melyből oldalkijáraton hagyják el az utasok a pályaudvart. Távolabbi terv a Nyugati körüli raktárépületek megszüntetése. Az előkészítő munkák az idén, a nagyobb átalakítások jövőre kezdődnek és 1969-ben érnek véget. (Esti Hírlap)
 
fovarosi.blog.hu: MargitszigetiNagyszallo-19650228-MagyarNemzet-02 - indafoto.hu

Február 28: 24 emeletes szálloda épül a Margitszigeten. A budapesti szállodaépítési program egyik valóban "legkiemelkedőbb" létesítményének tanulmánytervét most fogadták el az illetékesek. A Margitszigeten felépítendő 24 emeletes felhőkarcoló szálloda tervei készültek el a Középülettervező Vállalat műtermében.

Sokáig érvényesült az az álláspont, hogy a Margitsziget területén semmilyen további építkezést nem szabad engedélyezni, csak a parkot kell fejleszteni. Az elmúlt években el is vetettek minden gondolatot, javaslatot, amely ezzel az állásponttal ellentétes volt. Most mégis döntés született arról, hogy növekvő idegenforgalmunk kapcsán jelentkező egyre magasabb igények kielégítése érdekében a Margitsziget területén kell nagy befogadóképességű, reprezentatív szállodát építeni.

A hatóságok gondos tereptanulmányozás után kijelölték a szálloda helyét, mégpedig a sziget budai partjának közelében, a Fedettuszoda és az Úttörő sporttelep között. Jelenleg a Vízművek létesítményei, a kertészet telepe és autóparkoló foglalja el ezt a területet.

A rendkívül értékes terület minél gazdaságosabb kihasználása érdekében határozták el, hogy toronyszállodát létesítenek, amelynek ablakaiból páratlan panoráma tárul majd a vendégek elé. Az építkezési terület kijelölésénél nem utolsó sorban az a szempont is érvényesült, hogy az építkezésnek ne essék áldozatul egyetlen fa, egyetlen bokor sem.

Zdravics János, a KÖZTI mérnöke tervezte a magas tégla alakú épületet, Kollár Imre végezte a statikai, Marosi József a gépészeti tervezést, a belső architektúrát és a berendezést pedig Czoczek László tervezte.

A 24 emeletes szálloda alatt egyemeletes "lepényszerű" épület terül el, amelynek egyik vége a Duna-partig nyúlik ki és itt képezik ki a nagy éttermet, az éttermi teraszt, amely ideálisan szélvédett lesz és mind a tájolás, mind a kilátás szempontjából igen kedvező elhelyezésű. Az alacsony épület keleti végén helyezik el a kupolás tetőzetű mulatót, a bárt és mellette, illetve közelében épül a csak a szálló vendégei rendelkezésére szolgáló termálvizes uszoda, napozó terasszal, télikerttel.

Reprezentatív, körös-körül üvegezett hatalmas előcsarnokot alakítanak ki a földszinten. Az első emeleten rendezik be a négyszáz személyes éttermet, a kétszáz férőhelyes cukrászdát, a háromszáz személyes nemzetközi mulatót és közöttük kap helyet az ezer adagos konyhaüzem.

Az előcsarnokból hét lift szállítja a vendégeket a 24 emeletes szálló egyes szintjeire és a tetőteraszra. A szálloda tetőteraszán télen is üzemeltethető kilátópresszót rendeznek be, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik. A szállodában 400, egyenként kétágyas szobát rendeznek be, tehát 800 férőhelyes lesz az új margitszigeti luxushotel.

Az építkezéshez a legkorszerűbb anyagokat használják fel, a legmodernebb építési technikát alkalmazták, az előcsarnokban és a vendéglátóipari létesítményekben osztás nélküli edzett üvegajtókat szerelnek fel. A lepényrész falfelületét kemény, csiszolt mészkőlapokkal burkolják, a magas épület falai üvegmozaik burkolatot kapnak, úgy, az ablakokat is beleértve, az egész felhőkarcoló csupa üveg lesz.

A reprezentatív szállodát több értékes képzőművészeti alkotással akarják díszíteni. A szálloda előtti parkban több szobrot helyeznek majd el.

Az építkezés megkezdését 1966-ra tervezik és másfél-két év alatt fejezik be. (Magyar Nemzet)

Február 28: Átalakítják a Nyugati pályaudvart. A Nyugati pályaudvar rekonstrukciójára elkészültek a tanulmánytervek, amelyek rögzítik, hogy a Körút felé eső homlokzatot vissza kell állítani eredeti formájába. A két oldalhomlokzat is megtartja a régi architektúrát, azonban egyes épületszárnyak homlokzatát modernizálják, mégpedig oly módon, hogy összangban legyen a régi stílussal. A toldaléképületet lebontják.

A pénztárcsarnokot indulási csarnokká alakítják ki, amelyből nagy bejáratok vezetnek majd a vágányokhoz. A pénztársort le kell bontani. Az indulási csarnok mellett kétoldalt várótermek lesznek, illetve pénztárfolyosók. A Csemege helyén is bejáratot alakítanak ki, s az indulási szárny első emeletén kap helyet az IBUSZ. Ugyancsak az indulási szárnyon önkiszolgáló éttermet, bisztrót, poggyászmegőrzőket létesítenek. Az elgondolások szerint az előkészítő munkálatokat már az idén, a nagyobb arányú átalakítási munkálatokat 1966-ban kezdik meg és 1969-ben fejezik be. (Népszabadság)

Február 28: Beépítik a várnegyedben a foghíj-telkeket. (...) Ebben az esztendőben 23 műemlék, illetve műemlék-jellegű lakóházat hoznak rendbe. Nagy erővel dolgoznak néhány sérült középület átalakításán, átépítésén is. Így például az Akadémia rendbehozatja az Úri utca 49-51-53, illetve az Országház utca 28-30-32 számú épülettömböt, ahová akadémiai intézmények kerülnek. Az idén teljesen helyreállítják a Halászbástyát, múzeumot rendeznek be a Magdolna-toronyban, s a Kapisztrán téren - idegenforgalmi kuriózumként - kialakítják a romkertet.

A várnegyedben sok foghíjtelek található. Ezeket beépítik. Megkezdődött már a Tárnok utcában, a 9-13. számú telken az iskolaépítés. A tervek szerint a Szentháromság tér - Tárnok utca sarkán levő foghíjtelket nem építik be, hogy jobban érvényesüljön a Mátyás-templom architektúrája. Az Úri utca 4, 10, 26, 28, 30, 41, 42, 50 számú telken az idén és a jövő évben lakóházakat emelnek, a Szentháromság tér 9-11. számú telken újból felépül a Fehérgalamb vendéglő, a pinceborozóval és sörözővel együtt. A Szentháromság tér 1-3. számú telekre lakóházat terveznek, az épület földszintjén azonban üzletsort alakítanak ki, amire a várnegyedben már igen nagy szükség van. Legtovább várat magára a Mátyás-templom és a Miklós-torony közötti romos épület bontása. Ezt a telket szállodaépítésre tartalékolják. A vázlattervek szerint korszerű, minden igényt kielégítő szálloda épül itt, s ablakaiból festői panoráma nyílik a pesti Duna-partra. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Muegyetem-19650228-MagyarNemzet - indafoto.hu
1965 február 28., Magyar Nemzet

Február 28: Tájékoztató a magánautó-vásárlásról. A "Merkur" Személygépkocsi Értékesítő Vállalat tájékoztatja vásárlóközönségét, hogy március 8-tól kezdve újból vesz fel megrendeléseket Moszkvics 403, Trabant 601, valamint Volga típusú személygépkocsikra. (...) A vállalat autószalonjai adnak tájékoztatást (Volga és Trabant típusokról VI. Népköztársaság útja 8., Moszkvicsról a VI., Lenin körút 77. szám alatt) arról, hogy a rendelések kielégítése milyen sorszámnál tart és a következő hónapban vagy hónapokban milyen sorszámok kielégítése várható. (Népszabadság)


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.02.05. 15:56:59

Ja, hogy akkor még őrizték a parkoló kocsikat?Az még úgy egy korrekt ajánlat.

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2015.02.05. 19:49:59

Jó lesz ez, csak a vodkás üveg méretét ne csökkentsék.

trafikuty 2015.02.06. 00:22:35

@geegee: Pont ez jutott eszembe, de mocsok egy rendszer lehetett, amikor az üres autókat is figyelték...
Nos, ez persze csak egy vicc! Akkor már éltem, és valóban létezett ilyen fővárosi, illetve vidéki városi alkalmazott. (Tipp a teljes foglalkoztatásra!) Viszont a parkolóőr fő feladata akkor még nem a lehúzásról szólt!!!
süti beállítások módosítása