Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1968 április

2018. április 07. - fovarosi.blog.hu

Lakótelep építési lázban égtek a peremkerületek, 16 emeletes toronyházat terveztek be a pestlőrinci KISZ lakótelepre. Újra megnyílt a Budavári Palota. És lefúrtak a Bajcsy-Zsilinszky úton 40 méteres mélységig - de miért?
Április 2: A budafoki kísérleti lakótelep építését májusban folytatják; öt szalag és négy blokkos épületben mintegy 260 lakás készül. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ArpadHidMetroallomas-1970Korul-Retronom.hu - indafoto.huÁprilis 3: A Larsen-Nielsen szerkezetű, 11 szintes lakóházak panelszerelői megkezdték a munkát az Árpád-híd pesti hídfőjénél. Ez az első építkezés, ahol a ferencvárosi házgyár termékeiből már üzemszerűen állítják össze a 132 lakásos házakat. Eddig ugyanis csak kísérletként, a munka begyakorlására szereltek össze egy épületet Újpesten. Az Árpád-hídfőnél három lakóházat építenek, s mindhármat átadják szeptember végéig. (Magyar Nemzet)

Április 3: Nyugdíjasok háza Budafokon. A budafoki kísérleti lakótelepen kedden átadták a csaknem négymillió forintos költséggel épített és berendezett nyugdíjasok házát. Az új épületben, melyet a Pest megyei Állami Építőipari Vállalat épített, 25 ízlésesen és korszerűen berendezett kétszemélyes lakás, társalgó- és tv-szoba biztosítja a kellemes otthont. (Népszabadság)

Április 6: Ganz-MÁVAG: Májusra elkészül a hatodik gyári társasház. A Ganz-MÁVAG igazgató tanácsa legutóbb februárban tárgyalt a pártbizottság kezdeményezésére indult vállalati lakásépítési akcióról, amelynek első szakaszában 114 gyári dolgozó jut hozzá az annyira óhajtott saját új otthonhoz, zömében kétszobás, összkomfortos, beépített szekrényekkel felszerelt, gázfűtéses lakáshoz.

fovarosi.blog.hu: HarmatUtcaiLtp-1960asEvek - indafoto.hu

Az első kapavágás 1967 februárjában történt meg Kőnyányán, a Harmat utca és Kada utca által határolt telkeken, s az első ház lakói már ugyanazon év novemberében átvehették a kulcsokat. Az idén márciusban készült el a gyári dolgozók negyedik 19 lakásos társasháza, e hónap 20-án adják át az ötödik épületet, májusban pedig, ha minden jól megy, az eredeti határidőnél két héttel hamarabb beköltözhető lesz a hatodik épület is. A 114 lakás gyors felépítésében döntő szerepet játszott az, hogy a sok millió forintos beruházás szervezeti, pénzügyi, műszaki lebonyolításának szinte minden gondját a Ganz-MÁVAG vállalta magára. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196804-NemFelunk1966-Filmplakat1968 - indafoto.hu

Április 9: Peremkerületi gondok, XXII. kerületi tervek. (...) A beszélgetésen, amelyen - a XXII. kerület vb-elnöke, Barczi Gyula, a kerületi pártbizottság első titkára, dr. Péter János és dr. Molnár Béla, a kerület országgyűlési képviselője - Budafok, Nagytétény és Budatétény fejlődéséről tájékoztatták az újságírókat, a Duna-part rendezése is szóba került. (...) A part rendezési terve elkészült, s ez első lépésként a part feltöltését jelöli meg: a kerület ezt a munkát megkezdte. A föld alatti vasút építkezéseinél feleslegessé váló földet, elsősorban az árvízveszélyes részeken, társadalmi munkában elteregették. De ezzel a munkával a húsz éve pusztuló partot csak védeni lehet, kiépíteni nem. Pedig az valaha kifejezetten kellemes üdülő- és szórakozóhely volt. (...)

Néhány évvel ezelőtt a fővárosi tanács a kísérleti lakótelep kijelölésével sietett a kerület segítségére. Itt 210 lakás épült fel, amellye a legsürgetőbb igényeket elégíthették ki. A lakás azonban továbbra is gond maradt, ezért átnézve a távlati fejlesztési terveket, újra rendezték a beépíthető területeket, és ezzel a kerület vezetői nagyobb lehetőséget adtak a magánépítkezéseknek. Támogatták a fiatalok kezdményezését is, amellyel társasház formában egy 800 lakásos lakótelepet kívánnak felépíteni.

A kerület harmadik ötéves tervében helyet kapott a több mint 500 új lakással kialakítandó új városközpont felépítése is. A munka kezdési időpontja 1968 volt. 1968-at írunk, s a városközpont építése a bizonytalan jövőbe tolódott. Pedig a kerület nagy hiányát érzi az ide tervezett kereskedelmi hálózatnak, iskoláknak, szórakozó központnak. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Foldalatti-1950esEvek-Fortepan.hu - indafoto.huAmikor még a Hősök teréig járt. (kép: fortepan.hu)

Április 10: A "régi" földalattit meghosszabbítják a 70-es évek elején a Mexikói út - Erzsébet királyné útja kereszteződéséig, s ott egy földalatti - villamos - autóbusz állomást alakítanak ki. Korszerű járműveket is kap a "kis földalatti", ezek a hosszú szerelvények azonban nem férnek be a Vörösmarty utcai, a Körönd és a Bajza utcai állomásokra. A fővárosi tanács illetékesei úgy döntöttek, hogy mindhárom állomást fenntartják s a szükséges bővítési munkákat a következő hetekben, hónapokban a Népköztársaság útjának átépítésével egyidejűleg elvégzik. (Magyar Nemzet)

Április 10: A pestlőrinci KISZ-lakótelepen eddig 300 lakásba költöztek be a lakók, s további 400 családi otthont adnak át az év végéig. (Magyar Nemzet)

Április 11: A Hámán Kató téri lakótelep kiegészítéseként - terven felül - a Vágóhíd utca 34. szám alatt - három, egyenként 19 lakásos kockaházat építenek. (Magyar Nemzet)

Április 11: A Közlekedési Múzeum szoborpanteonja. A budapesti Közlekedési Múzeum szobrot emelt azoknak a kimagasló műszakiaknak, akik alkotásaikkal, életművükkel a magyar közlekedés ügyét szolgálták. A panteon szobrait, amelyeknek sorát Clark Ádám tavaly felavatott képmása nyitotta meg, április 20-án ünnepélyes keretek között avatják fel. Ez alkalommal Jedlik Ányos, Csonka János, Schwarz Dávid, Vásárhelyi Pál, Martin Lajos, Zelovich Kornél és Kandó Kálmán szobrát leplezik le a Városligeti körúton, a Közlekedési Múzeum környékén. A panteon jövőre Kármán Tódor szobrával gazdagodik. Április 20-án és 21-én a múzeumban alkalmi postahivatal működik. (Népszabadság)

Április 13: Népfrontvita: Milyen legyen a Belváros üzleti negyede. A Hazafias Népfront budapesti bizottsága a Belváros rekonstrukciójával kapcsolatban érdekes vitát rendezett pénteken délután egyetemi tanárok, ismert építészek és városrendező szakemberek részvételével. Nem az első eset ez, amikor a Népfront vitafórumot rendez fontos várospolitikai kérdésekben. (...)

A Belvárosban 66 ezer ember lakik, de ugyanakkor 112 ezer ember dolgozik a területén, s 500 ezer ember fordul meg naponta üzleteiben és hivatalaiban. Itt alakult ki az ország közigazgatási és kereskedelmi központja is. Az egyik legsúlyosabb problémája a forgalom, a parkolás nehézsége. Összesen 9 ezer gépkocsi parkolására van lehetőség keskeny utcáin, de 1975-ig legalább 12 ezer kocsi parkolására kell helyet biztosítani. Tervezik, hogy kétszintes garázsokat építenek.

(...) A Belváros üzleti negyedének rendezésére tervpályázatot írtak ki, s a beérkezett pályamunkák közül Schall József és Kapsza Miklós közös pályaterve nyerte meg a bizottság tetszését. Ezt ismertette részletesen, térképek segítségével is Heim Ernő.

A terv passzázs-rendszerrel oldja meg az üzleti negyed bővítését, igen tetszetős, hangulatos, s minden tekintetben a főváros gazdagodását jelenti. Művész ízléssel kiképzett átjárók kötik össze az egyes utcákat, üzletsorokkal, éttermekkel, intim sarkokkal és kis terekkel. Az itt elhelyezkedő üzletek áruellátására földalatti tehergépkocsi csarnokokat építenének, ahonnan folyosókon keresztül szállítanák szét az árut, lift- vagy mozgólépcsőrendszerrel. A terv megnyerte az illetékesek tetszését és a vita során felszólalók is pozitíven értékelték. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: EloregyartottBurokrata-196804-MagyarNemzetKarikatura - indafoto.hu(Magyar Nemzet, 1968 április)

Április 18: A budavári palotában előreláthatólag jövőre újabb terület nyílik meg a közönség előtt: a keleti palotakert. Az idén mintegy 64 millió forintot költenek a budavári palota építésére. Az év végére eltávolítják a romos Teleki-palota falait. Megkezdik a volt karmelita kolostor helyreállítását is, az épület valószínűleg az év végéig tető alá kerül. (Magyar Nemzet)

Április 18: "Kövér" házak feketében. Négy évvel ezelőtt láttam a kelenföldi lakótelep makettjét: szép volt, tetszetős. Megnéztem az első felépült házakat: külső formájuk, homlokzatuk elismerésre késztetett. A héten áthaladva az épülő új lakótelepen, az Etele utcában megállított a legújabb öt ház látványa. Eszembe juttatta a tervezők és építészek három évvel ezelőtti tanácskozását, amelyen fogadkoztak: olyan épületeket emelnek a házgyári termékekből, amelyek nem lesznek egyhangúak, színesítik a telepet, jó összbenyomást keltenek. Néztem az öt házat, az úgynevezett "kövér házakat", és arra gondoltam, hogy erről a törekvésükről ez esetben ugyancsak megfeledkeztek. Az még hagyján, hogy a többi karcsú háztól elütnek nehézkességükkel, zömök voltukkal, de vajon mi indokolta, hogy mind az ötnek a homlokzata az egyhangú szürkés-fekete színt kapja? Az út mellett munkások dolgoznak, azok megjegyzéseit hallom: "Messziről fegyháznak nézhetné őket valaki." "Olyan ez a szín, mintha ötven évig a Kelenföldi pályaudvar füstjében álltak volna." (...) (Magyar Nemzet)

Április 20: Átadták az NDK budapesti nagykövetségének új épületét. Pénteken a Népstadion útja 101-103. szám alatt Bojti János külügyminiszter-helyettes a magyar kormány és a Külügyminisztérium megbízásából átadta a Német Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövetségének új otthonát. Elismerését fejezte ki a magyar kivitelezőknek, mérnököknek, technikusoknak, építőmunkásoknak, valamint az épületet tervező NDK-beli kollektívának, majd átnyújtotta az épület kulcsát dr. Herbert Plaschke nagykövetnek. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Libego-1970-Egykor.hu01 - indafoto.huÁprilis 21: Már az idén megkezdik a kötélpálya építését a János-hegyen. A budai hegyvidék városképe rövidesen megváltozik, a XII. kerületi tanács nagyszabású terveket dolgozott ki ennek érdekében. A terveket a tanácsülés is megtárgyalta és jóváhagyta és azok megvalósítására rövidesen sor kerül.

A kerület a harmadik ötéves terv végéig mintegy 1,5 milliárd forintot fordít építkezésekre. Az Istenhegyi út, Szendrő utca és Diana utca, továbbá a Tündér utca, Hangya utca, Tamás utca és Kakukk út, valamint a Mártonhegyi utca, Szunyog utca, Denevér utca és Bürök utca által határolt területen, a Meredek úton és a Dániel úti lakótelep további építésével csaknem 6000 lakás és ehhez megfelelő számú iskola, óvoda, bölcsőde, üzlet, orvosi rendelő stb. építése kezdődik meg.

(...) Egyre többen töltik a hét végét a hegyekben. Sokan szeretnének hétvégi házat építeni. A lakosság ilyen irányú igényeinek kielégítésére is gondoltak a kerületben, s ezért bővítik a csillebérci üdülőtelepet, s a régi telep közvetlen szomszédságában újabb 120-130 telket parcelláznak. Ezek közművesítése most van folyamatban.

(...) Még az idén megkezdődik a Zugliget és Jánoshegy között működő kötélpálya építése, amely idegenforgalmi szempontból új színfoltja lesz a fővárosnak. (...) (Magyar Nemzet)

Április 23: 16 emeletes toronyház emelkedik majd a pestlőrinci KISZ-lakótelep módosított beépítési terve szerint az új negyed középpontjában. A több mint kétezer lakásos település 16 tantermes általános iskolája, 150 személyes óvodája, bölcsődéje és szakrendelője 1970-ben készül el. (Magyar Nemzet)

Április 24: Pesterzsébeten a városközpont építésével egyidőben a Rimaszombat utca mentén 294 lakásból álló új körzetet alakítanak ki. Az épületek háromemeletesek lesznek. Eddig 86 lakás készült el. (Magyar Nemzet)

Április 25: Az észak-déli metró-vonal tervezése során a szakembereknek pontos geológiai térképekkel kell rendelkezniük. Ezért Újpesttől a Belvároson át a Határ útig 200-500 méterenként 10-40 méter mélységből talajmintát vesznek. Eddig az Üllői úton végeztek talajkutató fúrásokat, majd május elején a Belvárosban, a Kálvin téren, a Kecskeméti utcában, a Károlyi Mihály utcában, a Felszabadulás téren, a Petőfi Sándor utcában és a Bajcsy-Zsilinszky úton kerül sor talajfúrásokra. (Magyar Nemzet)

Április 25: Új élelmiszer-áruház Kőbányán. Ma nyitják meg Kőbánya legkorszerűbb élelmiszer-áruházát a Zalka Máté téren. A főváros egyik legnagyobb kerülete lakóinak és százezer bejáró dolgozójának élelmiszer-ellátási gondjait enyhíti majd a létesítmény, amelyben presszó- és hidegkonyharészleget is létre hoztak. A 760 négyzetméter alapterületű Kőbánya Élelmiszer Áruház kétszintű raktáraiban összesen hárommillió forint értékű áru várja a vásárlókat. (Népszabadság)

Április 27: Júliusban már működik a mozgólépcső. Kilenc szovjet szakember közreműködésével a munkálatok utolsó szakaszához érkeztek a Baross téri mozgólépcső szerelői. Elkészült a vasbeton talapzat, helyére került a vasszerkezet és az összes alapvető tartóelem. A munkások már az úgynevezett lépcsőkocsik beszerelésénél tartanak. Az ilyen lépcsőkocsik tetején állva közlekedik majd óránként 10 ezer ember egy lépcsősoron a metró üzembe helyezése után. Az ÉVM Gép- és Felvonószerelő Vállalat dolgozói rövidesen megkezdik a hatalmas mozgólépcső burkolását és júliusban megkezdődik a próbaüzem. (Népszabadság)

Április 28: Megnyílt a középkori királyi palota a budai Várban. A budapesti Történeti Múzeum új otthonában, a budai Vár déli szárnyában szombaton, dr. Kerék Gábor, a Fővárosi Tanács népművelési osztályának vezetője megnyitotta a középkori királyi palota termeit. Az ünnepségen ott volt Sarlós István, a Fővárosi Tanács végrehajtó bizottságának elnöke, dr. Polinszky Károly művelődésügyi miniszterhelyettes és Óvári Miklós, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezetője. A középkori királyi palota épületmaradványait - amelyre az újkori palota épült - a legutóbbi két évtizedben tárták fel, és állíottták helyre. A többi között restaurálták a XIV. századi alkápolnát, a gótikus lovagtermet, a királypincét, feltártak néhány dongaboltozatos helyiséget is, alkalmasint egykori várbörtönöket. Jórészt az ásatáskor talált leletekkel és más közékori emléktárgyakkal rendezték be az termeket, helyiségeket. (Népszabadság)

Április 30: "Ásatások" a Várban - Épül a távfűtés vezetéke. Nagyarányú "ásatások" színhelye most a budavári lakónegyed és a Krisztinaváros. Javában folyik a távfűtő vezeték elhelyezése, ami nehéz földmunkával jár. A tabáni hőközpontból két ágon vezetik tovább a távfűtést. Az egyik a vári lakónegyedet látja majd el fűtéssel, a másik a Krisztinaváros nagy épülettömbjeit. A vári lakónegyed területén sok nehézséget kell leküzdeni. Sziklás talajon robbantással, majd utána nehéz kétkezi munkával ássák ki a távvezeték 300 milliméteres csöveinek elhelyezésére az árkot. Előregyártott vasbeton teknőbe kerülnek a vezetékek, amelyeket ugyancsak vasbeton tetővel zárnak le. Százméterenként aknákat létesítenek, ahonnan leágazásokat építenek a fővezetékbe.

Szarvas Péter művezető irányításával a Dísz tér, Tárnok utca, Szentháromság tér, Hess András tér, Országház utca vonalán a Kapisztrán térig folyik a mélyépítkezés, amely a Mélyépítő Vállalat egyik legnagyobb munkája. A Kapisztrán tértől a Tóth Árpád sétány felé fordulnak és onnan körvezetékkel tér vissza a távfűtővezeték az előbb említett vonalra. A Vár-terület másik végén, a tabáni hőközpontból a Várpalotáig szintén megépítették már a távvezetéket. A Dísz tér és a Palota közötti szakasz megépítésére is rövidesen sor kerül. (...) A távfűtésbe legelőször a Magyar Tudományos Akadémia, az Állami Nyomda, a Levéltár, a Várban levő iskolák, a Kollégium épületeit kapcsolják be. Később kerül sor a majd megépítendő új szálloda, a várbeli éttermek, az OTP lakóházak, és a központi fűtési berendezéssel rendelkező többi lakóház bekapcsolására.

A Krisztinavárosban a Krisztina körút, Attila utca, Vérmező, Moszkva tér vonalán folytatják a távfűtővezeték elhelyezését, ugyanilyen módszerek szerint. (...) Az útvonal mentén fekvő középületeket, tervezőintézeti székházakat, az új OTP lakóépületeket, később a Déli pályaudvart vonják be a távfűtő-ellátásba.(...) (Magyar Nemzet)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kard 2018.04.07. 19:41:03

"Amikor még a Hősök teréig járt." - pontosan mi is járt a Hősök teréig? A földalatti? Ha igen akkor szerencsésebb lenne az Amikor még csak a Hősök teréig járt.

öreg baka nem rakéta 2018.04.08. 08:02:52

"6000 lakás és ehhez megfelelő számú iskola, óvoda, bölcsőde, üzlet, orvosi rendelő stb. építése kezdődik meg"
Lassan egy egész évi termése ennyi lesz a magyar lakásépítésnek, a csatlakozó egységek (Bölcsi-Ovi-iskola-bevásárlási lehetőség)
Mikor olvashatjuk, hogy felépített az állam x ezer bérlakást, a lakásgondok enyhítésére? Menj dolgozni az ország másik végébe, de a lakásbérlet megfizethetetlen.

zuiko 2018.04.08. 08:34:16

1968-ban a Hősök teréig járt a földalatti??? Hol volt a végállomás? Ráadásul a fotó a Hősök tere UTÁN készült, a felszíni szakasz kezdeténél. És valszeg 1960 előtti kép, a szóló motorkocsis korszakból.
süti beállítások módosítása