Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

2009 irodaházai 1.

2009. november 15. - fovarosi.blog.hu

ÉF: Mit gondol arról, ami most Budapesten történik -
hihetetlen léptékekben zajlik az ingatlanfejlesztés
Csepeltől a Hajógyári szigetig -, merre halad ez a város?
MI: Ugyanazt gondolom, mint amit az irodaházakról.
Körülbelül tízszer annyi iroda épül meg, mint amennyit
elfoglalnak. Csak arra lehet gondolni, hogy idejönnek
majd emberek és intézmények. Az nem hülye, aki
megépít egy irodaházat, ami aztán öt vagy tíz évig
üresen áll. Budapest regionális központ lesz,
ahol éppen ezekre az irodaházakra és ezekre a
lakásokra lesz szükség. Hogy mikor, azt nem tudom,
én egy hetven éves öreg bácsi vagyok, akinek gőze
sincs arról, hogy kik hogyan döntenek. Ahogyan van
második Magyarország, úgy a nemzetközi világnak
is van háttérkonstrukciója, ami természetesen tervez.
Nem úgy, ahogy azt mi képzeljük, hanem másképpen,
és nyilvánvalóan nagyon profi módon.
(Makovecz Imre
2005-ben)

Irodaházat tervezni nem könnyű és nem is túl hálás feladat. A tervező valami látványosat, nagyot szeretne, a beruházó meg minden extrának kivágja több mint a felét, hogy az már túl drága lenne. Közben a nagyközönség pedig kinéz a buszból vagy az autóból, és maga elé mormogja, hogy már megint egy *** irodaház. És akkor erre rájön egy jó kis gazdasági válság...

2000-ben érte el a főváros az 1 millió négyzetméternyi irodaterületet. 2008 októberében már arról szóltak a hírek, hogy megvan a 2 millió is. (Párizsban 50, Londonban 22, Münchenben 19, míg Frankfurtban 11 millió négyzetméter a meglévő irodák alapterülete.) A kihasználatlanság sok helyen nagyon megugrott a gazdasági válság miatt - az építések ugyanis késéssel követhetik csak a kereslet változásait. A Colliers elemzése szerint a finanszírozás megszerzésétől az átadásig átlagosan 2 év telik el, ennyi a rendszer tehetetlensége. A beruházók így annyit tehetnek, hogy igyekeznek elhúzni az átadást a válság utánra, vagy más funkciót is keresnek az épületnek. Ezzel együtt is 2008-ban a kínálat már kétszere volt a keresletnek, ami 2009-re háromszorosra duzzadt. 2009 első félévében 77 ezer négyzetméternyi új iroda került átadásra, ennek 29%-a a Váci úti "folyosón". Közben az üresedési ráta az év eleji 16,5%-ról várhatóan 24-25%-ra emelkedik majd év végére. A bérleti díjak az elmúlt egy év során 10-30%-kal csökkentek. (A számok a Colliers elemzéséből származnak.) A helyzet tehát nem rózsás. A most induló 3 részes cikksorozatban a 2009-ben már átadott, vagy épülő irodaházakból következik egy válogatás, a teljesség igénye nélkül.

-Galéria irodaház: A Gestesa a Keletinél szeretnél városunk fényét emelni egy szép új irodaházzal. A Galéria nagyon jól is elsülhet, ha a beruházó Gestesa és az építész Skardelli György tervei jól fordulnak valóságba. A Galéria irododaház egyedisége a tér felé néző homlokzat transzprarenciájában rejlik. A természetes fényviszonyok és a mesterséges háttérvilágítás váltakozásával az épület megjelenése napszakonként és évszakonként is változó lesz. Az U alakú tömb a tér felé nyitott, ebben a vonatkozásban a régi pesti bérházak belső udvarait is megidézve. A földszinti terek teljesen szabadok lesznek, itt kávézó, galéria (innen a név), éttermek, üzletek, bankfiókok kaphatnak helyet.

További cikkek az épületről itt.

GaleriaIrodahazLatvanyterv.jpg

Az építkezés 2008 májusában megindult. Értesüléseim szerint a munka bár megszakadt, most az építkezés újraindításán gondolkodnak, novemberben folytatódhat a kivitelezés. Ez 2011-es átadást tenne lehetővé. A beruházó abban bízik, hogy a központi elhelyezkedés és az irodakoncepció hosszabb távon hasznosnak, kifizetődőnek bizonyul. A Baross tér ma borzalmas harcmezőnek tűnik, de néhány év távlatában két metróvonal állomása is itt lesz - az egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) forgalmú vasúti pályaudvar mellett, a főváros keleti folyosóján.
 

-Cornerstone irodaház: A XIII. Váci út 144-150 alatt, a Forgách utcai metróállomásnál épülő irodaház 35 millió eurós beruházással épül az izraeli érdekeltségű SBI R.E.D. beruházásában. (Ők építették korábban az Új Udvar bevásárlóközpontot.)

CornerstoneIrodahaz.jpg

A Cornerstone irodaházban 24 ezer négyzetméter iroda, 353 darab parkolóhely, kávézók, üzletetek, valamint egy étterem és konferenciaterem létesül. Tavaly nyáron úgy számoltak vele, hogy idén év végén át lehet adni az épületet. Az épület déli vége sokkal alacsonyabb, mint a többi része. Hogy miért? Az érdekes történet itt olvasható.

 

 

-Capital Square irodaház: A Váci út 76. szám alatt 38,5 ezer nm bruttó alapterületű A+ kategóriás irodaház épült, a HOCHTIEF Development Hungary Kft fejlesztésében. A 32.500 m² területü irodaház a Dózsa György úti metróállomásnál, jól megközelíthető helyen létesült a Finta Stúdió tervei alapján. A HOCHTIEF ezzel a projekttel mutatkozott be Magyarországon.

CapitalSquareIrodahaz.jpg

Az épület alaprajza 6 L alakból áll össze - ennek köszönhetően "levegősebb" térszerkezet jött létre, ami természetes fénnyel jobban ellátott belsö tereketeredményezett. Az L alakok beugrói kertként, találkozóhelyként funkcionálnak. Az épület homlokzata a környékre jellemző sémáktól eltérve Magyarországon még ritkán használt, hőszigetelést elösegítő üreges égetett kerámia elemek váltakoznak az üvegfelületekkel. Az energiatakarékosság nagyon hangsúlyos elem: külső árnyékolórendszer, helyenként mozgásérzékelő világítás, előkezelt friss levegő ellátás és hőrotációs megoldások segítik a takarékos épületfenntartást. 18 nagy sebességű felvonó és egy vendéglift biztosítja a horizontális közlekedést. A földszinten az elegáns, háromszintes előcsarnokon túl étterem, és egyéb kényelmi szolgáltatások kaptak helyet. A bérlők között tudhatjuk a Budapesti Elektromos Művek Zrt.-t, az AAM Tanácsadó Zrt.-t, a First Clients-et, a Ferrero Magyarország Kft-t (idén decembertől), a HCC Embedded-et, a Skoglund Holding-ot, a Revolution Software-t, a földszinten pedig K&H Bank, UniCredit bank, Coffeshop Company kávézó nyílt. A megnyitót 2009. június 4-én tartották.

-Loffice: Az újszerű kialakítású irodaház a Divatcsarnok háta mögött, a Paulay Ede utca 55. alatt található. Eredetileg a Zeneakadémia kottanyomdája volt az 1900-as évek elején épült házban. A 2000-es években évekig üresen állt, amíg 2006-ban bele nem kezdtek egy rendhagyó felújításba. Az átalakítás során a belső tereket a Szupernova design csapat képzőművészei (Esterházy Marcell, Szabó Gábor) álmodták meg. A LOFFICE szabadúszóknak, menedzsereknek, egyéni-, kis- és középvállalkozásoknak vagy akár átmenetileg munka nélkül maradt vállalkozóknak biztosít költségkímélő irodabérleti lehetőséget.

Loffice.jpg

Megtisztították az épületben sok helyen felbukkanó üvegtéglás falakat - a jobban átvilágított terek kevesebb világítást és fűtést igényelnek. A fűtésrendszer a földhőt kihasználó alternatív energiaforrásra épül. A loft fölötti kémény így ma már funkcióját vesztve magasodik az épület fölé. A Loffice-ban minden nyitott, átlátható, így a szellőző csövek és egyéb technikai megoldások, de még az épület „gyomrában“ futó panorámalift is. Az állandó bérlők mellett a házban található egy újfajta, alternatív munkastílust (co-working) meghonosítani kívánó tér.

(Jövő hétfőn folyt. köv.)
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása