Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Kossuth téri pályázatok: meg nem valósuló tervek 2.

2008. január 15. - fovarosi.blog.hu

1. VTCS (14 sz. pályamű, 2. helyezett)
Kezdjük a második helyezettel. A
Városi Tájkép Csoport és a Zsuffa és Kalmár Építésziroda terve "flexibilis teret" mutat be, amelynek határai attól függnek, hogyan változik a mozgatható zöldfelületi elemek helye a tér faragottkő burkolatának vájataiban. A Parlament előtti leaszfaltozott terület így a kívánt funkció szerint átrendezhető. A zöldfelületeken tematikus zónák jöttek volna létre: hangok kertje, vizek kertje stb. Egy épületben kapott volna helyett a mélygarázs lejárata és a látogatók fogadóépülete. A mélygarázs kijárata a Nádor utca felé nyílna. A téren a bútorok (padok, virágládák) is a burkolattal azonos kőből készültek volna, bennük helyezték volna el a tér világítótesteinek egy részét. A tér szobrai maradtak volna, egyedül az '56-os emlékműveket helyezték volna át a terv szerint. Ami a tervből meg is valósulhat, az a 2-es villamos pályájának befüvesítése.

Ld. még:

http://www.hg.hu/cikk/kossuth_ter__az_ezustermes_vtcs_tervei
http://vtcs.hu/projekt_item.php?item=9
http://epiteszforum.hu/node/6742


2. Sándor Kertépítészeti Kft. (4. sz. pályamű, megvétel)

A terven egy észak-déli gyalogos tengely látható, ennek a két oldalára kerülnek a tér új elemei. A tervezett üvegfalas térelválasztás a bírálat szerint idegen a környezettől, ezért nem javasolt. Az északi kertben játszótér, a tér középső osztásában kétoldalt, a szellőztető kutak körül két nagy vízfelület kapna helyet. A sétány leér a tér déli végéig is - itt kapna helyett a földszint alatti mélygarázs. A Kossuth szobor előtti tér füvesített maradna, de más (a bírálat szerint rosszabb) elrendezéssel. Jó megoldás a turisták gyalogos rámpán történő bevezetése a Parlament épületébe - így az ellenőrzés során nem szükséges a vendégeket a téren várakoztatni. A bútorok között érdekes megoldást jelentenének az "ülőkavicsok", de a Rákóczi-szoborral nem harmonizálnak. A tömegközlekedés rendszerén nem változtatnának, az autós forgalom egy mélygarázzsal "gazdagodna", a jelenlegi felszíni parkoló megszűnne.

Kossuth tér

Forrás, további képek itt:

http://epiteszforum.hu/node/6783

 

3. Budapesti Corvinus Egyetem Kert- és Szabadtértervezési Tanszék (12. sz. pályamű, III. díj)

A terv érdekessége, hogy a mezőgazdasági minisztérium és a Népművészeti Múzeum előtti tereket is bevonná a tér rendezésébe, kiszorítva innen az autóforgalmat. Hiányosság viszont, hogy ezzel együtt a villamos vonala a helyén maradna. Szintén jó gondolat, hogy az épület kiugró részét a burkolat is "leköveti". Hangsúlyos ötlet egy átlós sétány elvezetése az Alkotmány utca torkolatától egészen a tér déli csücskéig. Az északi kert klasszikus kialakítású, lazább stílusú. A tér közepén a teret az épülettől elválasztó medence viszont nem bizonyult szerencsés ötletnek, ezt inkább gyenge pontként értékelték. Az utcabútorok a belső zónában klasszikusak, a külső területeken modernek lennének - ez bátor vállalás, de az egységesség ilyen nagyfokú megtörését a bíráló bizottság már túlzónak, indokolatlannak tartotta. A téren több kisebb mélygarázs épülne - egy a Miniszterelnöki Hivatal előtt, egy másik Alkotmány utcai lehajtóval a Kossuth tér alatt.

085 - Kossuth tér - Corvinus

Forrás, további képek itt:

http://epiteszforum.hu/node/6734


4. Lépték Terv Bt. (8. sz. pályamű, megvétel)

A terv egyértelműen észak-déli tájolású megoldást javasol, sétányokkal, zöldfelületekkel és medencékkel. A Kossuth szobor környéke itt is parkosított, a régi fákat meghagynák a tervezők. A tér állandó jelleggel körbe lenne kerítve egy (Steindl Imre által megrajzolt rácsszerkezetű) kerítéssel, több lezárható kapuval. Ennek alternatívája lehetne egy árokba telepített sövénysor, ez diszkrétebben jelzett lezárást jelentene. Az élőfára hajazó világítótestek viszont idegenek a környezettől, ezeket nem javasolják megvalósítani. A burkolatok a téren világos mészkőburkolatok lennének - ez kellemes hangulatú, és jól illeszkedik a Parlament épületéhez is.

084 - Kossuth tér - Lépték-Terv

Forrás, további képek itt:

http://epiteszforum.hu/node/6740

 

5. Garten Stúdió (1. sz. pályamű, megvétel)

A terv megőrzi a tér eredeti hármas osztását (északi park, déli park, középső reprezentatív terület), de fasorok telepítésével túlzottan el is választja a részeket. A tér közepén elhelyezendő szökőkút látványos eleme a tervnek. A Kossuth szobor környezetét lényegében változatlanul hagynák. A térre sok fa telepítését képzelték el. József Attila szobrának medencébe történő áthelyezése elég vad ötlet. A látogatóközpont a tér közepén, de a tér épületeihez nem illeszkedően modern stílusban épülne meg. A központi tér egyébként is kissé túlzsúfolt, ami a reprezentatív funkció (zászlófelvonás, avatások, ünnepségek, delegációk fogadása stb.) ellen hat. A javasolt burkolatok közül a kvarcit használatát a bírálók elvetették, a világítás megtervezése viszont jól átgondoltnak hat.

086 - Kossuth ter - Garten

Forrás, további képek itt:

http://epiteszforum.hu/node/6736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása