Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A volt Tőzsdepalotában jártam

2008. április 11. - fovarosi.blog.hu

Remek kis épületbejáráson voltam március 29-én. A ma üresen álló, ám hamarosan átalakuló volt Tőzsdepalotát néztük meg. Ez nem a Szabadság téren álló TV székház, hanem a Deák Ferenc utca 3-5. szám alatti, a Vörösmarty tér sarkán álló épület, amiből a tőzsde tavaly költözött át az Andrássy útra.


A Tőzsdepalota 1911 és 1915 között, azaz lényegében az első világháború alatt épült. Az elegáns emeleti szinteken ennek nyomát sem látni: pazar Róth Miksa üvegablakok, gyönyörű világítótestek, márvány burkolatok ragadják magával a nagyérdeműt. A háborús időszak jele viszont, hogy a ház pincéjében saját kutat is építettek. Ebből részben saját vízellátáshoz jutott a ház, részben a talajvíz szintjét is mérni lehetett - és szükség esetén beindítani a szivattyút. A sarokház négyszögletes alaprajzzal, három udvarral, és széttördelt lépcsőházakkal épült meg, Alpár Ignác tervei alapján. Az első emeleten volt a pénztárcsarnok és a bank helyiségei, e fölött négy emeleten cellás irodahelyiségek sorakoztak. 1933 óta (!) az UNESCO által nyilvántartott Világörökség része, ma is műemléki védelem alatt áll.

Először egy rövid kis videó. Nem tökéletes minőség, fényképezőgéppel készült, nem kamerával. Körpanoráma az épület tetejéről. Klassz lehet itt macskának lenni...


URL: https://www.youtube.com/watch?v=jfRmi43CCU0




A bejáráson készült fotóimat feltöltöttem a Picasa-ra - javaslom a diavetítés funkcióval, a képváltást 10 mp-re állítva megnézni a képeket:

Tozsdepalota


Link az albumhoz: http://picasaweb.google.com/7788fido/Tozsdepalota


2005-ben 70 millió eurót fizetett az ORCO az Ofer Brothersnek azért az ingatlancsomagért, ami a Szervita téri parkolóházat, a Gresham szálló melletti Mérleg utcai három csillagos hotelt, a Budapest Bank két Váci úti épületét, és a Tőzsdepalotát is tartalmazta. Az ORCO honlapján megtekinthetők az átalakítás utáni állapot látványtervei is. Az ORCO felkérésére Christian Biecher francia építész és a König-Wagner iroda tervezték meg az átalakítást. A cél, hogy az értékes örökség helyreállítása mellett új funkciót kapjon az épület, így újra élet költözzön az üres falak közé. Az új funkció nagyobbrészt luxus üzletek kialakítását jelenti, de éttermek is helyet kapnak itt az átalakítás után. A bérbeadható összterület 9800 négyzetméter (más forrás szerint 9603 nm) lesz. Az épület luxusára jellemző, hogy az összes hasznos terület 43%-a (!) folyosó, előtér, lépcsőház. Ez az arány az átépítés után is 40% körül marad. A Tervtanács ülésén az átalakításnál elsősorban egy lépcső elbontását, és a tetőterasz felépítményét érte komoly kritika. Ezzel együtt az átalakítás hónapokon belül elkezdődhet, és 2010-ben már itt verhetjük el fölös százezreinket a nagy világmárkák legújabb kollekcióira. Így az épület tulajdonképpen a Fashion Street lezárásaként is értelmezhető lesz.

Források:
http://www.hg.hu/?hg3=cikk_print&cikk_id=2803
http://www.hg.hu/?hg3=cikk_print&cikk_id=317
http://www.hg.hu/cikk/uj_fazisban_az_orco_budapesti_fejlesztesei
http://www.epulettar.hu/cikk/20875.aspx
http://www.nol.hu/cikk/380636/
http://www.hg.hu/?hg3=cikk_reszletes&cikk_id=317
http://www.orco.hu/projects/vaci-1
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása