Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Automata parkolóház

2008. július 28. - fovarosi.blog.hu

Korszerű, automatizált parkolóházat avattak az Akácfa utca 60. szám alatt. A hírekben több helyen is felbukkant, hogy Magyarországon először, de ez így ebben a formában nem igaz: ilyen rendszerű már működik Szegeden és egy hasonló Budapesten is, az Osváth utcában.

2,5 milliárd forintos beruházással 341 új parkolóhely létesült, a várható megtérülési idő 15-20 év. Ha hagyományos parkolóház épült volna, akkor csak 140 autó férne itt el. A beparkolás annyira automatizált, hogy ha közben bárki besétál, akkor a rendszer letilt. (Ezért a sajtónak is csak "félautomata" működést prezentáltak.) A másik budapesti robot-parkolóházban azokat a tálcákat cserélik, amelyekre az autók parkolnak, itt viszont magukat az autókat mozgatják. A kivétel, illetve a betárolás kevesebb mint 2 perc alatt megtörténik. A finanszírozó jelen esetben a VIT Nyugdíjpénztár volt.


A parkolóház-építés egyébként a növekvő gépkocsiforgalom, az emelkedő közterületi parkolási díjak és a kevés parkolóház miatt Budapesten ma jó üzlet, van, aki a telítődő irodaház piacnál is szebbnek látja. Becslések szerint a belvárosi autóforgalomnak akár a harmadát is azok az autósok jelentik, akik éppen parkolóhelyet keresnek! Ugyanakkor az automatizált, gépesített parkolóházak, bár nagyon helytakarékosak, rendkívül költségigényesek is (a karbantartás miatt), ezért a jövőben sem várható széles körű elterjedésük. Budapesten ma 140 mélygarázs és parkolóház működik (az irodaházak dolgozói mélygarázsait is beleszámítva), míg P+R parkolóból csak 17 pesti és 9 budai létesítmény létezik. Itt kellene nagyot előre lépni ahhoz, hogy az autósok már a város szélén tömegközlekedésre vagy bicajra váltsanak, és ne jöjjenek be a belvárosba autóval.

 

Források:

http://epiteszforum.hu/node/9930

http://belsoseg.blog.hu/2008/07/09/parkolohaz_meg_egyszer

http://www.origo.hu/ingatlan/20080711-budapesti-parkolas-parkolohaz-melygarazs-pr-parkolo-a-fovarosban.html
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása