Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Lotz Károly a Keletiben

2008. augusztus 25. - fovarosi.blog.hu

A Baross tér ma Budapest egyik legrosszabb helye. A metróépítés miatt alig lehet közlekedni, mindenhol kerülni kell, minden koszban úszik, ráadásul a terelések viszonylag gyakran meg is változnak. Ha módom van rá, igyekszem elkerülni, vagy csak átbuszozni rajta. Így aztán le is maradtam arról, ami nagyon szép a téren. A Keleti pályaudvar nagy oldalcsarnokában elkészült a Lotz Károly és Than Károly mesterek által készített freskók restaurálása. A terem sarkaiban található nyílások eredetileg a központi hűtés-fűtési rendszer légbefúvók ablakai voltak. Ezt már néhány évtizede nem használták, a nyílásokat eltömték. Így viszont szépen el is vizesedtek a falak. Ész, ész, hová mész... De sebaj, a felújítás mindössze 7 év alatt (!) elkészült, és ez a lényeg.

A Keleti pályaudvart Központi Indóház néven 1884 augusztus 15-én adták át. A napokban lett 124 éves. A terembe került galambriasztó rendszer, új utastájékoztató elektronikus táblák, és a MÁV teremőrt fog alkalmazni a terem szép állapotának megőrzése érdekében.

 

Források:

http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=284734

http://epiteszforum.hu/node/10053

http://www.hg.hu/cikk/keleti_palyaudvar_lotz_varo
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása