Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mi folyik a Hunyadi téren?

2009. június 22. - fovarosi.blog.hu


Tudtad? Június 7-én nem csak az EP képviselőiről szavazhattunk volna. Volt egy olyan terézvárosi javaslat is, hogy írjanak ki ugyanekkorra helyi népszavazást a Hunyadi téren, a Jókai téren és a Nagymező utcában létesítendő mélygarázsok ügyében. Hosszú mese következik egy csarnokról, egy térről, egy civil mozgalomról és egy önkormányzatról.

"Kincsünk a Piac", "Ne hagyd a Hunyadi piacot!", "Piacot - Hunyadi tér" - ilyen feliratokkal teli az egyik oldal az lmv.hu-n. A portálon azok számolnak be a legújabb fejleményekről, akik a Hunyadi téren továbbra is piacot és fákat szeretnének látni.

2005-ben az önkormányzat nagy fejlesztési elképzelésekkel állt elő: a csarnok mellé mélygarázs épülne, és oda költözne le a piac is. 2007-ben aztán átszabták a terveket, módosítottak a szerződésen is. A csarnokban a piac szinte teljesen a legalsó szintre szorult volna vissza, felette egy projektcég adott volna bérbe helyiségeket, "Európa Ház" néven valósítva meg itt az európai kultúra bemutatását. A tér alatt pedig mélygarázst építettek volna, összekötve azt a piac mélyszintjével. Ezzel kapcsolatban egy kissé ellentmondásosan fogalmaznak, egyrészt azt hangsúlyozva, hogy fákat nem akarnak kivágni, másrészt arról számolva be, hogy a felszín alá 4-5 szintes mélygarázs kerül, és annak lehajtóit természetesen meg kell építeni. Lehatjó épült volna a Csengery utca felől az utca és a tér sarkánál, kihajási lehetőség pedig a Vörösmarty utcába lett volna a tér másik sarkánál. A projekthez az önkormányzat leszerződött az Amelus Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel. Az Amelus pedig Európa Ház néven létrehozott egy projektcéget, 100 millió forintos alaptőkével. Akkoriban úgy számoltak, hogy idén év végére készülhetnek el a munkálatokkal. A lakosságot 2005-ben senki sem tájékoztatta az önkormányzat részéről. Az Amelus Kft. pedig az Andrássy úti paloták áron aluli értékesítésekor vált ismertté, fő tulajdonosa (2005-ben) pedig a marshall-szigeteki offshore Labor Ltd. Az Amelus Kft. semmilyen pályázaton nem nyert, mivel ilyet nem írt ki az önkormányzat. A 2007-es szerződésmódosítás után tulajdonosváltás történt, a cég a török származású, Spanyolországban élő Nahman Andic Ermay-hoz került.

Közben a csarnok épületét védetté nyílvánítás céljából felterjesztették a KÖH-höz:

"A XIX. század végén Budapesten szinte minden nagyobb, forgalmas téren működött szabadtéri piac. Ilyenek voltak az Eskü téri (ma Március 15. tér), a Kálvin téri, az István téri (Klauzál tér) és Újvásár téri (Köztársaság tér) piacok, amelyek a tisztasági követelményeknek nem tudtak eleget tenni, viszont zavarták az egyre növekvő forgalmat, és akadályozták a parkok, pihenőterületek kialakítását. A központi vásárcsarnokkal egy időben négy kisebb "fiókcsarnok" is megnyílt. A Rákóczi téri csarnok a fővárosi mérnöki hivatal tervei szerint épült 5300 négyzetméter alapterülettel; két öthajós, görög kereszt alakú térrel. Az István téri csarnokot is a fővárosi mérnöki hivatal tervezte. A 3000 négyzetméteres épület háromhajós, bazilika jellegű, két oldalról 3-3 oldalhajó csatlakozik hozzá. A Hunyadi téri és a Hold utcai csarnok 2000 négyzetméter körüli alapterületükel a legkisebb fővárosi csarnoképületek. A Batthyány téri vásárcsarnok 1900-1902 között épült, szintén a fővárosi mérnöki hivatal tervei alapján." (Forrás)

http://www.gojmotorosok.hu/UserFiles/Image/verokistvan.jpg

2005: Az Ó utca 24-26. értékesítése ügyében Verók István polgármester ellen nyomoz a BRFK.

A kerületben nagyon kevés a zöldfelület: ez a legkevesebb zölddel rendelkező kerület a fővárosban. Itt egy lakosra 0,9 négyzetméter zöldfelület jut. A téren álló fák ügyében már régóta megy a lakosság puhítása: a kerület országgyűlési képviselője, Dr. Kékesi Tibor 2007 augusztusában már azt nyilatkozta, hogy a "Hunyadi téri fák közül jó néhány már csak néhány éves élettartammal bír". (Terézváros, 2007 július-augusztus). A legszebb, szintén tőle: "A csarnoképület ... csekély belmagasságú pincehelyiségeit modernizálnánk, itt kapnának helyet az árusok". Gondolom, az árusok már alig várják, hogy itt kapjanak helyet. (A kerület a Jókai téren és a Nagymező utcában is irtotta volna a fákat.)

A projekttel szemben nem csak a civil szervezetek emelték fel a szavukat, de több hatóság is aggályait hangsúlyozta. A Közép-Magyarországi Területi Főépítészi Iroda szerint fásított köztér területén közhasználat elől elzárt területet nem lehet kialakítani. A Főpolgármesteri Hivatal szerint további forgalom generálása nem kívánatos a téren. A KÖH a tervezett Európa Ház funkciója körüli homályra mutatott rá. Az ÁNTSZ kerületi intézete a tervezett 600 mélygarázs beállóhelynek a tér felé történő szellőztetését kifogásolta.

(2007 szeptemberében az első ítélet is megszületett: a bíróság első fokon elítélte Ispánki Lászlót, aki 2003-ban az általa irányított Terézváros Vagyonkezelő Rt-ből 120 millió forintot "kivett", de a pénzzel aztán nem számolt el.)

Közben nagyban folyt a lakossági aláírásgyűjtés a projekt ellen, októberre elérték az 1000. aláírást. Az aláírók céljait nem nehéz kitalálni: maradjon meg a csarnok, ne legyen Európa Ház, újítsák fel a teret, de tartsák meg a fákat. Ne épüljön mélygarázs, de legyen korrekt tájékoztatás. Október közepén a szindikátusi szerződésből kilépett a magáncég. Ezután néhány nappal Verók megbeszélésre hívta az aktivistákat - ők azonban válaszul egy levelet küldtek neki és a képviselőtestületi tagoknak, amelyben a megbeszélés előtt dokumentumokat kértek be. Értékbecslést, hatástanulmányokat, szerződéseket és -tervezeteket, valamint az összes korábbi olyan EU-pályázat anyagát, amelyben a csarnok felújítására pályáztak. Az levélben egy sor civil szervezet képviseltette magát: a Kincsünk a Piac - Hunyadi tér, az Ifjú Humanisták, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport és a Szindikátus. Október 18-án 13 órakor a civilek közös sajtótájékoztatót tartottak a polgármesteri hivatal előtt. A polgármester november 1-én lemondta az 5-ére javasolt találkozót.

Novemberben érdekes döntés született: 21-én a Közigazgatási Hivatal értesítette az önkormányzatot, hogy pályázatot kellett volna kiírnia az Amelus-szal kötött megállapodás előtt. Erre az önkormányzati képviselők többsége másnap megszavazta, hogy fizessék ki az Amelus eddigi költségeit, 28,3 millió forintot. De hogy milyen költségek ezek, azt nem közölték. A költséget a javaslat szerint az újonnan szerződő félre majd ráterhelik. December 1-én Verókék is és a helyi ellenzék is a piac előtt kampányolt - bent meg Jéééka énekelt, beszámoló itt. A kerületi lap decemberi számában a polgármester másképp mutatta be a helyzetet: eszerint a civilek utasították vissza őt, és 98 aláírás érkezett a petíciójukhoz. A civilek leveléről már volt szó, az aláírók fele kerületi, nagy többségük 6. és 7. kerületi lakos volt, és több mint 1000 jött össze.

2008 január 23-án rendőrök vitték el a kerületi vagyongazdálkodási cég vezetőjét, Kovács Pétert. Közben az önkormányzat a Studio Metropolitana segítségét kéri az érdekegyeztetések lebonyolításához. Január végén a Védegylet feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt a rendőrségen. Márciusban a Köztér program nyertesei között találjuk a Hunyadi teret - ez azonban "intenzív egyeztetéseket" ígér csupán, tényleges felújítást nem garantál. Közben elkészült a kerületi Integrált Városfejlesztési stratégia, ez ügyben levelezés folyt a civilek és a Studio Metropolitana között. Ennek végén döbbenten vették észre, hogy a SM több önkormányzati törekvést benne hagyott javaslatában: továbbra is mélygarázst javasol, és magántőkét szeretne bevonni a csarnok fejlesztésébe. Végül a StudMet több verziót rakott le az asztalra:

 

1. Megőrző: a csarnok külső felújítása, a tér rendberakása
2. Megújító: a csarnok teljes felújítása, csillapított forgalmú utcák, a tér felújítása
3. Értékteremtő: az előző változathoz képest sétálóutcák és mélygarázs a csarnok és a tér egy része alatt, fák kivágása nélkül
4. Terverzői változat: az SM által ki nem dolgozott, konszenzusos javaslat

Májusra kiderült, hol áll a StudMet: az IVS külön fejezeteként a mélygarázsos javaslatot támogatták - és most már arra is hivatkozhattak, hogy lakossági egyeztetés is volt. Más kérdés, hogy az egyeztetésen nem ez jött ki támogatandóként. (Jelenleg a csarnok látogatóinak zöme gyalog látogat el oda.)

Júniusra újabb fenyegető hír jött: újra mélygarázst terveznek, a park megcsonkításával, fák kivágásával.

http://lmv.hu/files/TEKV%C3%89SZ%2024%20sz%20mell%C3%A9klet.jpg
A mélygarázs rajza a 2005-ös szabályozási terv szerint. (Forrás)

Ez a mélygarázs már a februárban a Colliers által elkészített megvalósíthatósági tanulmányban is szerepelt, de a terv részleteit a Hunyadi tériek sem az önkormányzattól, sem a StudMet-től nem kaphatták meg. Augusztusban szombatonként újra aláírásokat gyűjtöttek, hogy ne legyen PPP program, ne kerülhessen a csarnok egy nagy kereskedő (pl. Spar vagy Tesco) tulajdonába. Talán az erős civil tiltakozásnak köszönhető, hogy az augusztus 13-i határidőre mindössze egyetlen egy befektető jelentkezett. Novemberre elérték a 3333. aláírást.

Novemberben riadóláncot szerveztek (az egyik egyeztetésen én is ott voltam), mert az önkormányzat 14 fát ki akart vágatni a téren. Az önkormányzat megrendelésére az a Móczár Béla készített szakvéleményt, aki a Jókai téri, a Nagymező utcai és a Hutyra utcai fák közül is sokat minősített veszélyesnek, kivágandónak. Mindegyik helyen mélygarázst terveztek építeni. A Hunyadi tériek kétségbe vonták a szakvélemény hitelességét, és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetét (Sopron) kérték fel, hogy mérjék fel a fák állapotát a Hunyadi téren. Annyit sikerült elérniük, hogy november 4-én Verók István közölte: megvárják a szakvéleményt, addig nem vágnak ki fákat. A hónap végére kiderült: a fák zöme egészséges, a 14 fa kivágása nem indokolt. Egy fát minősítettek veszélyesnek, másik hármat pedig öt éven belül kivágandónak. Decemberben az önkormányzat lezárta a teret, és ki akarta vágatni a 14 fát. A Heti Válasz év végi cikke szerint a Balettintézet áron aluli eladásából következő veszteség duplán fedezte volna a csarnok felújításának költségét.

2009 januárjában a Heti Válasz arról számolt be, hogy "a 2002-2006-ban regnáló terézvárosi képviselőtestület tucatnyi MSZP-s és SZDSZ-es tagjának küldött gyanúsítotti idézést a rendőrség "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja" miatt." Wertán Zsolt képviselő beadványára a Közbeszerzési Tanács jogsértőnek találta a közbeszerzési eljárást, mivel arra csak egy jelentkező érkezett, mégsem érvénytelenítették a pályázatot. Hamarosan ez az egy pályázó is visszalépett.

Február végén kiderült, hogy az NFÜ kiemelt projektjei között nincs ott a Hunyadi tér felújítása. Márciusban az önkormányzati testület szavazott arról, hogy kiírjanak-e helyi népszavazást az alábbi kérdéssel:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kerület közterületei - pl.Hunyadi tér, Jókai tér, Nagymező utca - alatt, a kialakult parkolási nehézségek enyhítése érdekében mélygarázsok épüljenek?"

A javaslatot nem szavazták meg, a június 7-re kiírt népszavazás nem került kiírásra.

Május 18-án két fát kivágtak a téren - érvényes fakivágási engedély nélkül. Mivel a lakók nem kaptak előzetes tájékoztatást, a Hunyadi tériek feljelentést fontolgatnak. Május 26-án az önkormányzat tervbemutatót tartott. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a teret és a csarnokot felújítanák, de az árusítóhelyek maradnának úgy és ott, ahogy és ahol most vannak. A tér közlekedési rendjén se változtatnának, tehát mélygarázs se épülne. A tér rekonstrukciója szeptemberben indulhatna meg, beszámoló a Városjáró blogon olvasható.

Időközben a KÖH a csarnok épületét védetté nyilvánította - innen fogva a KÖH válik építési hatósággá.

Itt tartunk most. Közben beleturkáltam egy kicsit a Terézváros.hu portálba is. Egyszer azt mondják, hogy EU-s forrásokra számítanak, miközben már korábban kiderült, hogy erre nem számíthatnak. "Jelenleg civil szervezet tiltakozása akadályozza meg a balesetveszélyes fák kivágását, a tér biztonságossá tételét." - írják. Kétlem.

Legújabb állapot szerint az önkormányzat a téren a fák cseréjével is járó parkfelújítást tervez (Bene Attila főépítész szerint túl sok a téren a fa, és a faj-összetételük sem kedvező), a csarnok felújítását pénzhiányra hivatkozva elhalasztotta, az árusok bódéinak felújítását nem tervezi.

Videó a térről és a tériekről

Források:
http://www.nol.hu/archivum/archiv-457583
http://lmv.hu/files/Terezvarosi%20Ujsagcikk%201old.pdf
http://lmv.hu/files/Terezvarosi%20Ujsagcikk%202old.pdf
http://lmv.hu/node/1701
http://index.hu/belfold/budapest/ispanki/
http://hg.hu/cikk/epiteszet/2979-a-hunyadi-teri-mango
http://hvg.hu/videok/20071106_hunyadi_ter_vasarcsarnok.aspx
http://hvg.hu/itthon/20071122_terezvaros_fejlesztes_botranyok.aspx
http://www.nol.hu/archivum/archiv-474549
http://www.origo.hu/itthon/20080205-nyomoznak-a-hunyadi-ter-atalakitasi-revei-miatt.html
http://stop.hu/articles/article.php?id=296247
http://stop.hu/articles/article.php?id=296247
http://narancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=16486
http://www.mno.hu/portal/614077
http://www.hirszerzo.hu/cikk.ezt_a_nepszavazast_a_fidesz_furta_meg.102654.html
http://www.helyitema.hu/2009060920543/Budapest/Most-nem-jut-penz-a-Hunyadi-teri-csarnokra.html

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása