Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hasonmás: Nemzeti Hangversenyterem vs. KKL Luzern

2010. február 26. - fovarosi.blog.hu

A MüPa (2005, Zoboki Gábor) tervezésekor az egyik előkép a Jean Nouvel tervezte, a svájci Luzern városában 1998-ban felépült KKL (Kultur- und Kongresszentrum Luzern) kultúrpalota volt. Ugyanis az is egy többfunkciós, nagy méretű, kulturális célokat szolgáló épületegyüttes. És mindkettő víz partján áll. És mindkettő a vasút közelében fekszik. Igaz, a svájci épületben nagyobb hangsúly kaptak a kulináris élvezetek. Az épületeket tekintve a nagy üvegfal transzparenciája, illetve a belső terek lágyabb, íveltebb formái jelentenek még hasonlóságot. De ami igazán döbbenetes, az a hangversenytermek hasonlósága. Ugyanaz az akusztikai hangvető, ugyanúgy orgona a pódium felett, ugyanaz a terem kialakítás. Olyan, mintha az egyik a másik átszínezett változata lenne. És ami a lényeg: ugyanolyan jó akusztika! Ez annak köszönhető, hogy az akusztikai tervező ugyanaz a személy: Russell Johnson, az amerikai ARTEC akusztikai tervező cég vezetője volt.


A kép forrása: http://www.intaktrec.ch/


A kép forrása: http://zda.hu

Ha van ötleted budapesti épület hasonmására, küldd el e-mailben!


Hasonmasok Hasonmások Hasonmas Hasonmás Budapest MuPa MuveszetekPalotaja BP09 Luzern JeanNouvel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.02.28. 00:01:49

Az ARTEC cég a világ több pontján épített ilyen termeket, mindegyik hasonlít egymásra. Ahogy nézem a Lahti-i (Finnország) és a szigapúri hasonlít még a pestire, de a luzerni az tényleg szinte ugyanaz.
www.artec-usa.com/03_projects.html
süti beállítások módosítása