Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Impresszionista Budapest - Andrew Gifford

2010. március 12. - fovarosi.blog.hu

Andrew Gifford 1970-ben született, és mára a kortárs festészet egyik nemzetközileg elismert alakjává vált. Nagy világjárónak mondható: bejárta már hazája, Nagy-Britannia mellett Magyarországot, Hong Kongot, Franciaországot. Jelenleg Brightonban él. Február 3. és 28. között a londoni John Martin Gallery állította ki a Budapesten készített képsorozatát. Megfestette a Parlamentet, a Várnegyedet, a Teréz körutat és a Lánchidat is. "Jó lenne visszamenni és Budapest egy másik arcát is megfesteni, a nagy betonházakat, a külvárost, nemcsak azt, amit a turista szeme lát. Szeretem Budapestet, azt hiszem mindenkinek kellene, hogy legyen egy magyar barátja!" A festmény sorozatokban ugyanazt a tájat, épületet láthatjuk különböző napszakokban, a Nap különböző állásaiban. A festő bevallottan Monet festői technikáját használja, ám a témaválasztásban már mai: sokszor fest kortárs impressziókat, mai utcaképeket, városi tájakat. Ehhez persze többször is vissza kell térni a "tett színhelyére". Budapest esetében például egy szállodai szobát vett ki a budai oldalon, és annak erkélyéről festette meg többször is a Parlamentet:


Néhány Gifford-kép az Országházról


A Duna a Lánchíddal. Nagyon szépen megfestette a fény csillogását a vizen.

Ez vajon hol készült, mit ábrázol? A kép címe: "Petrol Station, McDonalds & Church, outskirts of Budapest".
 

A kiállítás katalógusa pdf-ben itt letölthető. Árlista itt letölthető. A képek árai jellemzően 5000 és 22000 font között mozognak.


Források:
http://nol.hu/kult/20100220-az_angol_festot_lenyugozte_a_parlament
http://www.bbi.hu/index.php?id=148&cid=1322
http://www.jmlondon.com/pages/eventthumbnails/475.html

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tersyxus 2010.03.13. 21:12:33

Ez az Ecseri úti templom szerintem.
Grat a serleghez egyébként ;) Megérdemelt a díj.

máccé 2010.04.04. 16:23:30

igen, a legutolsó kép az Ecseri úti templom az Üllői útról nézve, a Népliget felől kifele haladva.
süti beállítások módosítása