Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Fájdalmas tágulás

2010. április 07. - fovarosi.blog.hu

2007 április 7-én, azaz ma éppen 3 éve, hogy bemutatták a Szépművészeti Múzeum bővítésének terveit. A Karácsony Tamás tervezte bővítés a föld, pontosabban a Hősök Tere alá építené tovább a múzeumot. Az eredeti épületet Schickedanz Albert tervezte, az építés 1899 és 1906 között zajlott le.

Azóta eltelt egy bő évszázad, és mára igencsak megváltoztak az igények. A megnyitáskor egy múzeum a kultúra szentélyének számított, ahol éttermet nyitni szentségtörés lett volna. Ma viszont élményközpont egy múzeum, ahol komplett délutánokat eltölt az ember, és nem csak képeket néz, hanem videószobákban csücsül le, étkezni vágyik stb. Ráadásul 1906-ban az időszakos kiállítás fogalma sem létezett, így ilyen kiállítótér nem is épült. Az elmúlt évtizedben a Szépművészeti Európa egyik leglátogatottabb múzeumává vált, elsősorban a remek anyagra támaszkodó nagy kiállításoknak köszönhetően.
 

7 éve a legnagyobbak
2003-2004: Monet és barátai
2004: Joan Miró
2005: Dürer és kortársai
2006: El Gréco, Velázquez, Goya
2006: Rembrandt 400
2006-2007: Van Gogh Budapesten
2007: …és akkor megérkeztek az inkák
2007: Egy varázslatos különc - Friedensreich Hundertwasser művészete
2007-2008: Picasso, Klee, Kandinszkij
2008: A mediciek fénykora
2008: Lélek és test - Kertésztől Mapplethorpe-ig, a fotográfia legnagyobb mestereinek szemével
2008: Reneszánsz fáraók Egyiptomban
2009: Mítoszok földje - Gustave Moreau művészete
2009-2010: Botticellitől Tizianóig
2010: Degas-tól Picassóig


A Van Gogh kiállítást 483 ezren látták, ezzel 2007-ben kategóriájában a világ 15. leglátogatottabb tárlata volt! A sok nagy kiállítás újabb tereket követelt - magyar módra jókora késéssel. Ha például a párizsi Louvre példáját vesszük, ott már a 80-as években megtörtént a történelmi épület bővítése, az akkor sok vitát kiváltó, ma már természetesnek, az épületegyüttes részének tekintett Pei-féle üvegpiramissal. Ez már csak azért is jó példa, mert a hazai bővítéshez szánt lejárati üvegkubust is sokan emlegették a Louvre üvegpiramisának másolataként. A tervezési folyamat 2006-ban indult be: Hiller megbízta Szécsi Zsoltot, az Állami Műemlékvédelmi és Restaurálási Központ (ÁMRK, mai nevén KÖSZ) vezetőjét a tervezési folyamat irányításával. 2007 július 27-én született döntés 3,3 milliárdos EU-támogatásról, ez adott igazán lökést a Baán László múzeumigazgató által már kinevezése óta dédelgetett projektnek. Művészeti tanácsadó testületet hívtak össze, pályázatot hirdettek. Mindössze 2 hónap állt rendelkezésre, de így is jó tervek születtek a zárt, meghívásos pályázaton. Az átalakítási munkálatok vezetője a múzeum részéről az intézmény főépítésze, Mányi István lett.


A pályaművek az Építészfórumon
Balázs Mihály, Bán Ferenc, Ferencz István, Janáky István, Karácsony Tamás, Mányi István, Vásáros Zsolt


A pályázaton Karácsony Tamás terve nyert. Ő akkor egy 6000 négyzetméteres föld alatti bővítést és egy 9x9 méteres alapterületű felszíni kockát tervezett, ahol 4 lift és egy lépcső vezet le a föld alatti két szintre, ahol ruhatár, étterem, kávézó, gyerekfoglalkoztató, múzeumi üzlet és egy 1200 négyzetméteres időszaki kiállítótér fogadja a látogatót:

A 2008-as, első változat

Az egyértelmű volt, hogy a régi épülettel senki nem akart túlzottan konkurálni, a főhomlokzatot a pályázók zöme láttatni engedte. A terv érdekessége, hogy lehetővé teszi a folytatást, pontosabban a felszín alatti összekötést a Műcsarnokkal, ha egyszer az is terjeszkedni vágyik. Akkor úgy volt, hogy 2010-ben lehet átadni az új részeket, de ez elég hamar túl ambíciózus tervnek bizonyult. Pedig a bővítésre nagy szükség van ahhoz, hogy az évi 400-500 ezer vendéget vonzó intézmény látogatása ne a téli járdán kezdődjön.

Csúfművészeti?


Az eredeti terv szerint a főlépcső közepébe is vágtak volna egy bejáratot - ez az elem aztán nagy vitát váltott ki. Sokan érveltek úgy - és magam ezt a véleményt osztom -, hogy az 1906-ból fennmaradt épület portikusza, oszlopai és lépcsősora építészeti egységben hívogatják betérésre a látogatót, így érthetetlen az a javaslat, amely a lépcsősor közepét kimetszve alakítana ki itt új bejáratot. Karácsony Tamás azzal védte álláspontját, hogy a bejárat így is bejárat marad, ráadásul a kimetszett kőanyagot egyszerűen felfele helyett lefele "irányítják át", így akár később az eredeti kőanyag felhasználásával vissza is állítható az eredeti állapot. A lépcsősor maradéka, a bejáratként már nem funkcionáló oszlopsor alatti tér is a vita részévé vált. Van, aki kiülős - szenvicsevős helyet vizionált ide, míg mások galambszaros, holt tértől óvtak. Aztán 2010 március közepén jött a hír, hogy Baán László felkérte a tervezőcsapatot, hogy "dolgozzon ki olyan megoldást, amely a főlépcső érintetlenül hagyásával tenné lehetővé az alternatív bejutást az új térszint alatti épületszárnyba". Másrészt arról tájékoztatott, hogy "A térről nyíló másik bejáratnál olyan alternatívát dolgoznak ki, amely az üvegkubus könnyedebb, légiesebb, az épülethez alázatosan viszonyuló megformálását eredményezheti."


A tervnek érdekes eleme, hogy a bejárati oszlopsort a föld alatt folytatja - igaz, más megjelenéssel és anyaggal jelezve az időközben eltelt bő évszázadot. Ezt a kis geget nagyon szeretem.



A Szépművészeti Múzeum honlapja

2008 áprilisában a pályáztatás körül állt a bál, többen a volt főparancsnokság körüli hercehurca megismétlődését emlegették. Miért maradt el a nyílt, nyilvános tervpályázat? Hogyan bírálták el a műveket? A BÉK arra vállalkozott, hogy meghallgatja a feleket, és a jegyzőkönyveket nyilvánosságra hozza. Kalmár László pedig cikket írt az Építészfórumra, ahol egy olimpiai úszóbajnokság példáját hozta fel a helyzet tarthatatlanságára. És tényleg: hogy lehet egy ekkora súlyú változtatásnál elhagyni a nyílt tervpályázatot? A Nemzeti Múzeum körüli botrány sejlik fel itt, bizonyítva, hogy a mutyinak nincs jobb- vagy baloldalisága. Viszont igen vonzó dolog lehet. "Sokat emlegetjük a MÁV-ot, a BKV-t manapság olyan szocialista nagyvállalatként, a társadalombiztosítást, az egészségügyet stb. olyan szocialista struktúraként, ami iszonyatos pénzeket nyelve el hirdeti a kádárizmus örök, sérthetetlen dicsőségét mind a mai napig. Az építészetben van eszköz a kezünkben, hogy ez ne így legyen. A pályázat ez az eszköz." - írta Martinkó József az ÉS hasábjain, és ebben igencsak egyet is érthetünk vele.
 

2008. december 11-én alá is írták a 3,3 milliárd eurós támogatásról szóló szerződést. Akkor 2009-es kezdésről, és 2011 tavaszi átadásról szóltak a hírek. Az ambíciókat jelzi, hogy a Szépművészeti Múzeum ásatási projektbe is fogott az egyiptomi El-Lahunban, saját kutatóintézet felállítását jelentették be 2010 elején, és CoolMúzeum néven új, internetes alapú programmal beindítását is meghirdették a fiatalabb generációk megszólítására. Miközben az új épületrésszel 21. századi bővítést kaphat a ház, a régi épületrész felújítása igencsak vontatottan halad. A tető rekonstrukciója, a Román csarnok felújítása, a raktárproblémák megoldása és a az épület klimatizálása is megoldásra, illetve befejezésre vár. 15 milliárd forintra lenne mindehhez szükség.
 

2009 januárjában a Közbeszerzési Döntőbizottság 3 millió forintos bírságot szabott ki a múzeumra, mivel a pályázati tender dokumentációját az eredményhirdetés után módosította, diktált alvállalkozóból társtervezővé minősítve át a nyerteseket. A Szépművészeti Múzeum úgy reagált, hogy a múzeum álláspontja szerint a módosítás pont azért történt, hogy az eljárás jogszerű legyen.

 
2010 februárjában új tervek jelentek meg. Karácsony Tamás és Selényi György átdolgozta a felszíni kapuépítményt. Az üvegkubust kőkapura cserélték. Korábban olyan javaslat is volt, hogy ezt a bejáratot át kellene helyezni a múzeum másik oldalára, de ez végül nem valósult meg. A mélyszinteket üveg felülvilágítókkal tervezték meg, úgy, hogy még a -2. szintre is érkezzen valamennyi természetes napfény. A meglévő épületben a most raktárnak használt egyes helyiségek is megnyílnak, ezzel az állandó kiállítás is bővíthető lesz. Tarlós István pedig - hogy csak a kampány hevében, vagy tényleg, azt majd megtudjuk -, arról beszélt, hogy a Nyugati pályaudvartól tartana a Hősök teréig az új múzeumi negyed. Kívánom, hogy igaza legyen, bár a terv megvalósulását ma utópisztikusnak érzem.

 

Az átalakítás kapcsán felmerült a tér átalakítása is. Eredetileg, a tér 20. század eleji kiépültekor még át lehetett gyalogolni a Műcsarnokból a Szépművészetibe. Ezt az állapotot igyekeznének most is helyreállítani - erre lehetőséget ad az, hogy az M0 keleti szakaszának átadásával csökkent a Hungária körgyűrű terhelése, így részben korlátozható lenne a téren áthaladó forgalom is. Ez a kezdeményezés Baán László ötlete, de a fővárosnak kell róla döntenie.

Bő 8 perces videó a Karácsony-féle tervről. Ez épül meg, vagy valami hasonló?


2010. március 17-én aztán jött az újabb pofon: műemlékvédők elérték, hogy a lépcső ne legyen kivágva, ne legyen építészeti jel a sarkon. "Megkértem az építészt, tervezze újra ezeket a részeket. A felszín alá vezető lépcső ne a főlépcsőből, hanem oldalról, rejtettebb helyről nyíljon. Az épület sarkához tervezett formát pedig ismét közelítse az eredeti, légies üvegkonstrukcióhoz" – nyilatkozta Baán az Indexnek. A Ráday Mihály nevével fémjelzett csapat tehát megfúrta a merészebb változatot. Az építész szakma visszavágott. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az eredeti tervet támogassák. "Aláírásommal támogatom Karácsony Tamás Szépművészeti Múzeum bővítését célzó tervét, abban a formájában, ahogyan azt a szakmailag illetékes engedélyező hatóság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tervzsűrije jóváhagyta és támogatta, és ahogyan a megrendelő, a Szépművészeti Múzeum elfogadta." Ezekhez a szavakhoz itt lehet csatlakozni. Ráday Mihályék pedig ellenkampányba fogtak, ahhoz meg itt lehet csatlakozni.
 

Tervek szerint 2010-ben Klimt kiállítással, 2011-ben pedig nagyszabású Cézanne tárlattal folytatódik majd a Szépművészeti Múzeum kiállítás-sorozata. Hogy pontosan hol és miben, az még nyitott kérdés.
 

Források:
http://www.nol.hu/budapest/cikk/487712
A Szépművészeti fejlesztése. Örökség, 2008/4, p. 15.
http://www.educafe.hu/index.php?cikk=10710
http://kultura.hu/main.php?folderID=911&ctag=articlelist&iid=1&articleID=295466
http://www.fn.hu//kultura/20100127/lezarhatjak_hosok_teret/
http://hetivalasz.hu/itthon/fenyes-tortenet-lehet-27251
Tovább bővül a Szépművészeti. Örökség, 2009/1, p. 4.
Hogyan bővül a Szépművészeti? - Örökség, 2009/3, p. 10.
http://www.hg.hu/cikk/epiteszet/8809-uvegkocka-helyett-kokubus
http://www.es.hu/index.php?view=doc;19480
http://epiteszforum.hu/node/15360
MuseumCafé 14. szám cikkei
http://index.hu/kultur/klassz/2010/03/17/raday_mihaly_megfurta_a_szepmuveszeti_boviteset/
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniel.takacs 2010.04.07. 11:49:54

az kimaradt, hogy a másik oldal is szervez aláírást, ahol jelenleg pont 8000 aláíró van az 1762-vel szemben. demokrácia van, ugye?

meg azért nem csak a múzeumcafé és társai írtak a dologról :) pl. koos.hu/2010/04/04/west-balkan-a-szepmuveszeti-saga-4/

elég egyoldalúan látod a dolgokat, vagy tévedek?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.07. 12:22:09

@daniel.takacs: Tényleg meg lehetett volna említeni a másik aláírásgyűjtést, de nekem összességében korrekt, nagyjából semleges összefoglalónak tűnik.

Ráadásul ahol nem semleges, ott korrekt módon jelzi a szerző, hogy a saját véleménye következik és még ezek se egyoldalúak, a Karácsony terv lépcsős megoldását pl. bírálja.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.04.07. 14:38:44

@daniel.takacs: Az az aláírásgyűjtés hol található? Köszönöm az észrevételt, tényleg úgy korrekt, ha azt is beemelem a cikkbe.

Norvalent 2010.04.07. 18:01:08

" A Nemzeti Múzeum körüli botrány sejlik fel itt, bizonyítva, hogy a mutyinak nincs jobb- vagy baloldalisága."
Itt a Nemzeti Színházra gondoltál, nem?

is 2010.04.07. 18:03:31

@daniel.takacs: remélem pont meglesz a 82%-a a másik oldalnak, hogy újabb mementója legyen a magyar megcsömörlésnek. se tandíj, se vizitdíj, se modern építészet.

XIX. század.

Norvalent 2010.04.07. 18:04:52

Ez nagyon sok pénz: "2008. december 11-én alá is írták a 3,3 milliárd eurós támogatásról szóló szerződést."

lvjtn (törölt) 2010.04.07. 18:35:57

nem igazán értem, minek átépíteni valamit, ami egyszer szerves egészként lett kitalálva, megtervezve, megépítve. ha új igények születnek, új épületeket kell készíteni, amelyek teljes mértékig kielégítik azokat a funkciókat is, amiket egy más elvárások, tervek szerint készült már nem tud. talán a reichstag az egyedüli, aminek jót tett az átépítés, általában azonban csak több eltérő és össze nem illő stílus kényszerházassága lesz az átépítősdiből

gramercy 2010.04.07. 19:47:01

ezt a cimet wazze..:)

kozephatalom radar nelkul

tiszta budapesti levegot elkerulout nelkul

paraszolvenciat vizitdij helyett

lesz itt meg hianycikk a banan..ujra

Aladár69 2010.04.07. 20:17:54

@lvjtn: építesz egy családi házat, gondosan megtervezed (nappali, hálószoba, két külön szoba a gyerekeknek, stb.) elkészül a ház, amolyan "szerves egész", ahogy fogalmazol. Telnek-múlnak az évek, a gyerekek nőnek, te otthagyod a munkahelyed, vállalkozó leszel. Jó lenne otthon egy iroda, egy zug, ahol félre tudsz vonulni dolgozni. Az egyik gyerek barátnője odaköltözne a sráchoz... változnak az igények. Ami anno "szerves egész" az nem felel meg az új igényeknek. Ugyanakkor sok tekintetben betölti a szerepét: évek alatt megszerettétek, megszoktátok, többe kerülne újat építeni, mint a meglévőt bővíteni... soroljam?
Született egy durva jó terv, ami megfelelne a mai igényeknek és egy kicsit jövőbe is mutat, feldobná egy kicsit a teret, amely egyébként az elmúlt egy évszázadban többször is változott (nem húzódott pl körülötte 4 sávos út). Erre jön egy begyepesedett agyú "városvédő", aki ha tehetné, évezredekre beágyazná a jelenlegi állapotot. Tényleg erre van szükség?

Borcsa 2010.04.07. 20:45:57

Megnéztem a videót. Nekem alapból tetszik ez a bővítési terv, de az az oldalsó bejárat úgy néz ki mint egy nyilvános klotyó. Csak ennyire futja?

K. Trout 2010.04.07. 21:38:26

Szerintem is indokolt a bővítés és a terv is kellemesnek tűnik. A városvédők máshol miért nem teszik szóvá, ha a hagyományost a modernnel ötvözik, pl. házfelújítások kapcsán.
A városvédő lakása most is ugyanúgy néz ki, mint amikor megvette és berendezte?

lvjtn (törölt) 2010.04.07. 21:54:52

@Aladár69: lehet, hogy rátapintottál a berzenkedésem okára :) volt már részem családi ház átépítésében és több költözésben is, valahogy az a személyes tapasztalatom, hogy igenis inkább érdemesebb új feladatokra, célokra új épületet keresni, építeni. lehet, hogy toldozni-foltozni ideiglenesen olcsóbb, szerintem ritkán sikerül harmonikusan átalakítani egy már kész struktúrát, inkább megéri nulláról kezdeni, sokkal kevesebb olyan kompromisszumot kell kötni, amiktől aztán később falra mászunk

konkrétan az eddig látott tervek engem nem győztek meg, hogy jelen esetben egy sikeres továbbgondolása lett volna a szépművészetinek, bármennyire is visszás a "városvédők" ténykedése, érvelése

Bozdurgán 2010.04.07. 22:04:45

askclan.extra.hu/

Ez a ráday féle gyűjtés.

ez meg egy alapos összefglalás:

1100sor.110mb.com/index.php?mod=mostolvastam&ite=o0018

Mondjuk jellemző hogy a googlét uralja a modern szépművészeti aláírásgyűjtése.Egy csomó cikk foglalkozik vele, de így is 1700an támogatják.

Nekem a kedvenc modern kortárs építményem a Skála Metró '83-ból annak a sorsát kellene alapul venni mielőtt ráküldjük a Flexes Jóskát a márványlépcsőre.
Tényleg lehetetlen lenne megoldani úgy a föld alatti bővítést hogy ne basszuk össze vele Budapest egyik jelképét? Tényleg csak egy Andrássy út felöli betonkockával lehet megoldani a lejutást?

Ez egy fontos tér és nem kellene ezen a froton is megosztani a népet, elég az 56-os emlékmű kicsit arrébb.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.04.07. 22:39:08

@Bozdurgán: tényleg betonkockának tűnik az a lejárat? Szerintem elég diszkrétre sikeredett, ahhoz képest, hogy 6000 négyzetméteres bővítésről beszélünk...

daniel.takacs 2010.04.08. 08:27:28

@is: @gramercy: @többiek: ha alaposan elolvassátok a szöveget, akkor kiderül, hogy nem a bővítés ellen van a petíció, hanem a megvalósítása ellen. Az M0-s elkerülőt sem a gödöllői kastély parkján keresztül vezették, mondván, hogy kitűnő lehetőséget nyújt a kortárs magyar építészet kibontakozásához.

A szavazást meg kirakták, azt köszönöm.

@fovarosi.blog.hu: egy 10 méteres betonkocka az hol diszkrét? Esetleg a párizsi Défense-ban, vagy Manhattanben.

Bozdurgán 2010.04.08. 09:41:58

@fovarosi.blog.hu:

Szerintem az a betonkocka semmi másra nem jó, csak arra, hogy egy hiú építész betolakodjon a látképbe.
Ha a funkcionalitás lenne a cél akkor simán az állatkerti út felöl lenne hátul eldugva, vagy legalabbis a tér túloldalán.

Sőtt, továbbmegyek szerintem az egész beruházás öncélú.A kampánykiállítások alkalmával nincs olyan nagyváros ahol nem az utcán állna a tömeg. Az év bármely tetszőlegesen kiválasztott napján meg bőven elgég a jelenlegi infrastruktúra.

Célszerűbb lenne egy tök új épületet építeni mondjuk a MÜPA mellé/elé/köré. Azon a környéken akármit meg lehetne építeni, ami modern és kortárs. Mert az egy olyan környék. A hősök tere meg hagy maradjon meg olyannak amilyennek megálmodták 120 éve.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.08. 12:47:41

olvassátok csak végig ama bizonyos ajánlott olvasmányt:
1100sor.110mb.com/index.php?mod=mostolvastam&ite=o0018
Nos annak a közepén be vagyon fűzve egy központi tervtanácsi állásfoglalás, miszerint a Tervtanács NEM JAVASOLJA ezt a megoldást (persze ha valódi az irat). Ha viszont így van, akkor az ellentiltakozók azon túl, hogy tiltakozásuk legnagyobbrészt félreértésen alapul, ráadásul még a hivatkozási alap sem stimmel, vagyis ebben az esetben jöhetnek egy kiadás elnézést kéréssel, miszerint azt sem tudták, mi ellen is tiltakoztak.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.08. 12:57:25

tényleg senkit sem zavar, hogy a nagy állami (kulturális) pályázatok szinte minden esetben hasonló módon, botrányosan zajlanak le (Nemzeti, MMMM, Dísz tér, most a Szépművészeti...)?

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.08. 13:47:25

@Koós Miklós: Mért, ha ez a most favorizált megoldás tízfordulós nemzetközi pályázat által lett volna kiválasztva, akkor jobban tetszene azoknak, akiknek nem tetszik? Szerintem nem. Vagyis - kivűlállóként - tökmindegy, hogy mifajta felhatalmazással tervez valaki. A lényeg a terv. Ami sokaknál kiverte a bizosítékot. Jelentem engem Kis Péter körbenyalt és körbenyert HFP betonszarkofágja attól egy centivel nem került közelebb a szívemhez, hogy pályázaton lett győztesnek hirdetve (jobb híjján).

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.08. 14:26:56

többször, több helyen megírtam a véleményemet ezzel kapcsolatban. A valódi pályázat elmaradása volt az egyik gond, a másik, hogy az állam, mint Megrendelő láthatóan alkalmatlan beruházói szerepre. Rossz kiírás, kézivezérelt pályázat, rossz végeredmény (hivatalos pecsétekkel)..nem értem miért és minek kellene örülni. Ez a bejárat és lejárat se nem kortárs, se nem szép.
nem hinném, hogy egy ilyen volumenű építészeti együttesben egy ilyen beavatkozás pár ember magánügye volna. Nem tudom, hogy az idézett tervtanácsi vélemény valódi-e, ha igen az megadja kérdésekre a választ.
Senki sem KT építészi kvalitásait akarja kisebbíteni, még csak nem is a SzM bővítésének szükségességét (bár a pályázati pénz ráadásul nem is erre szól), hanem arra, hogy rossz problémafelvetésre rossz válasz született.

Miért gondolják olyan sokan, hogy bizonyos építészeti együttesek esetében a vélemény és a döntés kizárólag az építész szakma belügye?

Kis Péter "betonszarkofágja" hidd el rajtad kívül még nagyon sokaknak nem tetszett (nekem sem), pont erről beszélek, hogy bizonyos kiemelt helyeken sokkal szélesebb diskurzus szükséges, mielőtt helyrehozhatatlan károkat okoznánk.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.08. 19:22:45

@Koós Miklós: Oké, akkor értjük egymást. De te végülis számonkérted (érthető okokból) a nemzetközi pályáztatás hiányát. És én erre mondtam, hogy az sem ad garanciát semmire. Hisz ez a terv sem a pályáztatás hiánya miatt lett megtámadva, hanem a milyensége folytán.

Simplicius · http://1100sor.hu/ 2010.04.08. 20:29:56

@Koós Miklós: Való igaz, a beágyazott tervtanácsi állásfoglalást én is csak fájlban láttam, ahogy a posztban írtam is. Két okom van rá, hogy -- mondjuk úgy, munkahipotézisként -- hitelesnek fogadjam el, az egyik ok szubjektív, a másik viszont nagyon is objektív. Egyrészt, akiktől a fájlt kaptam, maradéktalanul megbízható, jó ítélőképességű és feddhetetlen embereknek tartom, sőt időközben más oldalról is megerősítették hasonlóan megbízható emberek a dokumentum hitelességét. Ez a fajta bizonyosság persze magánügy. Az objektív ok az, hogy 2008-ban a sajtóban is hasonlóképp számoltak be a tervtanács állásfoglalásáról: így Haba Péter az Építészfórumon és (rá is hivatkozva) Vargha Mihály az ÉS-ben. A történet szerintem már jó ideje egy éles eszű, elfogulatlan tényfeltáró újságíróért kiált.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.08. 20:55:03

Pályáztatás abszurditásai miatt adta vissza anno a lehetőséget Klobusovszky Péter
(az meg a nagy magyar abszurdisztánban fordul elő, hogy most ő is tiltakozott, persze az is igaz munkahelyi főnökének a tiltakozásáról volt szó).

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.08. 21:05:24

Megint csak kérdem: Ha pályáztatták volna, és Karácsony Tamás háromfordulós nemzetközi megmérettetésen kapja meg a lehetőséget a betonkockára, akkor már szép lenne? (Egyébként az Eu-s turisztikai látogatóközpont fejlesztési lehetőség mennyiben egyezik a Szépmű privát bővítésével?)

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.09. 07:48:53

ha nemzetközi, akkor már közel sem biztos, hogy ő nyeri. nem betonkockára szólt a kiirás, hanem MEGOLDÁSRA, neki ez volt a megoldása. Sajnos nem jó. Ahogy az sem volt jó, ahogy kiírták, egyértelmüvé kellett volna tenni, hogy mennyiben lehet hozzányúlni - ha egyáltalán lehet - magához a meglévő épülethez.
Ahogy írtam, rossz problémafelvetésre rossz válasz született.

Simplicius · http://1100sor.hu/ 2010.04.09. 12:30:33

@Koós Miklós: Egyetértek azzal, hogy rossz volt a problémafelvetés. Építészeti szempontból a projekt "eredendő bűne", ahogy Sisa József bemutatta (epiteszforum.hu/node/15361), az eredeti főbejáratról való lemondás. Ezzel nemcsak a főhomlokzat veszít, de az egész épület, sőt a gyűjtemény is. A bejárat ugyanis döntő a földszinti nagy csarnokok építészeti allegóriába illeszkedő, szimmetrikus rendjének befogadásában. Ez az építészeti allegória (amelybe az emeleti kiállítóterek is beleágyazódnak) ugyanakkor fogalmazódott meg, amikor a gyűjtemény is összeállt abba a formájába, megkapta azokat a hangsúlyait, amelyeket máig őriz, és amelyeket az elmúlt száz év szerzeményezései csak kiegészítettek. Ebben az értelemben a Szépművészeti Múzeum egy összművészeti alkotás, amelynek a Schickedanz-épület és a benne őrzött műtárgyak egyaránt a részét képezik. Ezt az összművészeti alkotást nem Karácsony Tamás terve, hanem már a megbízás, az építtetői szándék tervezi felszámolni. Sőt az építtető már azzal elárulta, hogy mit sem tud róla, amikor rendezvénytermet csinált a Reneszánsz csarnokból, gusztustalan plüssfoteleket tett a Márványcsarnokba és a magasföldszintre vitte a könyvesboltot. (A könyvesbolt egyébként jól elfért a számára létesített mélyföldszinti térben, az áthelyezésére egyedül a gigantikus, a közönség ízlésrombolásának koncepciójába illeszkedő és szerencsére kihasználatlan nyomtató miatt volt szükség.) Száz szónak is egy a vége: a bővítési terv önálló építészeti kvalitásai mellékszálat jelentenek az ügyben, és amit Ráday, Sisa és más művészettörténészek kifogásolnak, az az építtetői koncepcióból következik. Ezzel az építtetői koncepcióval egyébként nyilatkozataiból kiolvashatóan Karácsonynak is van baja.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.04.09. 14:02:36

A legfrissebb hírek:

"Elõreláthatóan június közepe és szeptember közepe között zárva tart majd a Szépmûvészeti Múzeum az új látogató- és turisztikai központ belsõ munkálatainak megkezdése miatt, utána pedig átmenetileg a Városliget felõl lesz a bejárat – hangzott el a MUISZ csütörtöki információs találkozóján, amelyen a beutaztatással foglalkozó tagszervezetek képviselõi vettek részt a Boscolo New York Palace szállodában. A következõ, nemzetközi jelentõségû idõszaki kiállítást Nuda Veritas - Gustav Klimt és bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 címmel 2010. szeptember 22. és 2011. január 9. között tervezik megrendezni. Az utazási irodásokat a múzeum képviseletében tájékoztató Sámuel Balázs elmondta: a térszint alatti bõvítés során két szinten csaknem 9000 négyzetmétert építenek be, kávéházat, éttermet, múzeumpedagógia helyiségeket, 80-100 férõhelyes koncert-, illetve mozitermet alakítanak ki. A beépítés érdekessége, hogy a födém nem lesz teljesen zárt, tehát fentrõl le lehet majd látni. Az eredeti elképzelés szerint a Louvre-piramis mintájára üvegkockán át vezetne a bejárat a múzeumba, ám ez most módosítás alatt áll. Az építési munkálatok a Hõsök tere forgalmát alapvetõen nem fogják zavarni, mert a bõvítés a zöldterületen belül marad, az úttest alá már nem terjed ki. Az új központ várható átadási ideje 2011 õsze, tervezett költségvetése pedig megközelíti a 4,5 milliárd forintot."

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.09. 18:57:30

@Koós Miklós: Számomra hasonlóan visszataszító, hogy a Blaha áttervezését meg egy full magáncégnek engedik oda, akik meg se kérdezik a lakosságot, hogy annak mi lenne az óhaj-sóhaja. Vagy ez így rendbe van?

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.10. 17:54:59

egyáltalán nincs rendben, ahogy az egész Rákóczi út lezüllesztése sem (ld. Utcasirató koos.hu/2008/03/25/hazajaro-bp-rakocziut )
süti beállítások módosítása