Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A Ferdinánd híd

2010. szeptember 15. - fovarosi.blog.hu

Ha már a Kormányzati Negyed első és második része között vagyunk éppen, akkor megmutatnék a Nyájasnak egy régi videót.

A KN területét pont kettévágja a Ferdinánd híd, így a pályázatok, tervezések kapcsán kiemelt kérdéssé vált, hogy mi legyen vele. Volt, aki első ütemben megtartotta volna, volt, aki alagúttal váltotta volna ki. Utóbbi tűnt a legértelmesebb, leginkább kivitelezhető javaslatnak, hisz a parkolószint(ek) építése miatt amúgy is leástak volna, és akkor már miért ne vigyék ki a kijáratot a Lehel tér felé a föld alatt.

1874-ben már épült itt egy felüljáró, amely három részből állt össze. Ezt újították fel 1940-ben, és ezt láthatjuk lényegében ma is. A jelenlegi Ferdinánd híd Sávoly Pál alkotása. Sávoly részt vett a Petőfi híd és az Árpád híd tervezésében is. Fő művének az Erzsébet hidat tekinthetjük. 1968-ban abban a Kútvölgyi kórházban halt meg, amelynek szerkezetét ő tervezte a harmincas években. A bordás lemezekkel, vasbetonból épült híd hossza 288 méter, szélessége 18 méter volt, kétoldalt 3-3 méteres járdával. A Ferdinánd hidat 1982-ben felújították, majd Lehel tér felőli végét a Westend építése kapcsán átépítették.


Források:
http://www.hidak.hu/arckep.htm
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ferdin%C3%A1nd_h%C3%ADd
http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=4412

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása