Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Válogatás az elmúlt év terméséből

2011. augusztus 10. - fovarosi.blog.hu

Goldenblog verseny is van, meg szabadságolások is vannak, úgyhogy úgy gondoltam, hogy ezen az álmos szerdai napon kap a Nyájas egy válogatást az elmúlt év nagyobb olvasottságú cikkeiből, a felhőtlen kalandozás jegyében.



A Szabadság teret végleg elhagyta a Magyar Televízió. Az átalakítási munkálatok megkezdése előtt még benézhettünk a már kiürített épületbe. És annak is utánajártunk, hogy hogy volt az, amikor egy esti mese felvételét meg kellett szakítani, mert úgy röhögött az egész stáb... (Elolvasom)

Míg a tévészékházat a XIX. század nagy banképítője, Alpár Ignác tervezte, a mai bankszékházakat, irodaházakat előszeretettel bízzák a Finta Stúdióra. Ennek tudható be, hogy Finta Józsefet elsősorban böhöm nagy székházakkal, banki központokkal, szállodákkal szokták azonosítani. Pedig tervezett néhány családi házat is! (Elolvasom)

A Gyurcsány-korszak nagy művének szánták, nem lett belőle semmi. A kormányzati negyed kapcsán elsősorban bizonyos takarodók ugranak be az emberek zömének, pedig a történetnek része volt egy kiugróan jól sikerült épületterv is. Nem az építész hibája, hogy a Kormányzati Negyed nem épülhetett meg - a zöld építészet hazai ikonja fiókban maradt. (Első rész, második rész)

Melyik lehet Budapest legszexibb épülete? Nyilván ízlés kérdése, de nekünk van egy erős tippünk. "Az üvegtetőt merevítő csőbordázat sugaras kiosztása jellegében emlékeztet az életfa koronájára vagy a fan szőrzetének (pubes crinosa) rajzolatára" - írta Szegő György. De melyik épületről is van szó? (Elolvasom)

A 2-es metró a legelső tervek szerint csak a Népstadionig járt volna, a vonalat csak a hatvanas években hosszabbították meg a tervrajzokon a Fehér útig. Az ok az új, Füredi úti lakótelep megépítése volt. A lakótelephez kapcsolódóan épült meg az akkor nagyon modernnek számító Sugár Üzletközpont, amely tavaly ünnepelte 30. születésnapját. Ez volt az első hely, ahol este 6 helyett csak este 8-kor zártak az üzletek. (Elolvasom)

Kőlábtól Dérynéig széles palettán szerepelnek azok a szobrok, amelyeket 2010-ben avattak fel Budapesten. Mivel színesedett a Magyar Színház? Milyen alkotásokkal gazdagodott a Belváros Főutcája? Itt kiderül. (Elolvasom)

A Közraktárakból lassan már tényleg CET lesz, a megnyitóig már csak hármat kell perelni. A tervező, Kas Oosterhuis olyan építészetet fejlesztett ki, amely nagyban eltér az eddig megszokottól. Műveinek böngészése során a CET több kistestvérére is rátalálhatunk. Melyik a legjobb: a szemétfeldolgozó, a szénfekete, a luxusautós, a zajvédő, vagy a bömcis CET? (Elolvasom)

Ott, ahol a Károly körútból elindul a Dohány utca, 1913-15-ben egy nagy bérház épült, az aljában pedig 1939-ben nyílt mozi. Broadway, Barlang, Ady, Filmmúzeum - a sok név ugyanazt a mozit takarta. Aztán bezárták - de ezt is túlélte, színházként született újjá. Az átalakítás Somlai Tibor belsőépítész egyik legjelentősebb műve lett. Még a régi ruhatárat is felidézték, ahol a vendégek a földszinten leadták a kabátjukat, majd azok fellifteztek az emeletre, mert a film után a felső szinten távoztak a vendégek. A pincében még egy kútra is rálelhetünk. Hogy fest a 30-as évek világa a 2000-es években? (Elolvasom)

Hogy nézne ki ma a Citadella, ha megvalósul a 70-es években odaálmodott szálloda? A vasbeton szerkezetű, kiugró épületből nem lett semmi, de néhány rajzzal megidézhetjü, hogy milyen lett volna, ha megépül. A Duna másik oldalára is álmodtak újat: teraszok nyúltak volna ki a Dunakorzón a folyó fölé. (Elolvasom)

Idén lett 130 éves a Magyar Távirati Iroda, és 20 éves a Budapest egyik legismertebb, és sokak által talán a legrondábbnak is tartott épülete, a Naphegy tér tetején álló acél-üveg palota. Amikor 1953-ban megépült az első épület a Naphegy téren, volt, aki bekopogtatott hozzájuk, hogy táviratot szeretne feladni. Bent jártunk, megnéztük, milyen az, amikor valaki high-techről álmodik, de a kivitelezés a kanyarban sincs ahhoz, hogy ezt meg is valósítsa. (Elolvasom)

A blog egyik legpraktikusabb cikke a metróba kalauzol. Melyik ajtónál érdemes felszállni ahhoz, hogy kiszállásnál pont a kijáratnál legyünk? Összegyűjtöttük, leközöltük. (Elolvasom)

Azt is elárulom, hogy előkészületben van néhány cikk, amelyek a következő hetekben jelennek meg. Bemutatjuk Ferihegy egyik ikonikus épületét, és egy külföldi hasonmását is. Most szombaton pedig jön a Rákosi-korszak egyik szimbolikus építkezésének története - bent jártunk az épületben. Ráadásul a Blog már nem csak Twitteren és Facebookon, hanem Google Plus-on is elérhető - linkek jobbra fent.  Maradjanak velünk!


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása