Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Rövid hírek

2011. szeptember 28. - fovarosi.blog.hu

4-es metró: színes palánkok. A BKK közleménye szerint hamarosan festményekkel díszíthetik a Móricz Zsigmond körtéri és a Kálvin téri 4-es metró állomások felszíni palánkjait. A már meglévő festmények megóvása mellett, október 18-ig, a magyar festészet napjáig a Móricz Zsigmond körtéri palánk Karinthy út felőli oldalal újulhat meg elsőként, Mátyási Péter kerületi képzőművész vezetésével. A Kálvin téri palánksor a környékbeli vállalkozások, éttermek bevonásával újulhat meg.

***

A Szimpla Berlinben. A Szimpla vendéglátó család hatodik tagja nyitotta meg kapuit Berlinben, a német fővárosban. A három éve sikeresen üzemelő berlini Szimpla kávézó tapasztalatait is felhasználva szeptember 16-án nyílt meg a Badehaus Szimpla Musiksalon, mely közösségi tér és klub funkciókat egyaránt ellát. A berlini Szimpla kávézó eddig is fontos szereplője volt a magyar kulturális élet szervezésének, elég csak a Karneval der Kulturen idei díjára gondolni, a Badehaus ennél többet ambícionál, a magyar és a közép-európai kortárs kultúra zászlóshajója szeretne lenni. A névválasztást az indokolta, hogy az épület egy szerelőpályaudvar szolgálati fürdőhelységeként szolgált egészen annak bezárásáig. A volt pályaudvari területen egy óriási kulturális és szórakoztató negyed épült és épül fel, melynek egyik tagja lett a Szimpla, miután sikerrel pályázott a tulajdonos befektetőtársaságnál. www.badehaus-berlin.com

***

Kerékpáros beruházások. Budapest Főváros Önkormányzatának megbízásából, a Budapesti Közlekedési Központ irányításával Budapesten mintegy 16,8 km hosszú szakaszon valósulnak meg a kerékpározást elősegítő beruházások 2011-ben. A már korábban bejelentett hat szakaszon (Pesti úti kerékpárutak, Bécsi út, csepeli szakaszok, Fehér út) túl a fejlesztések részeként 2011. szeptember 19-én megkezdődik a XI. kerületi Bogdánfy utca kerékpársáv-projekt kivitelezése, amelynek keretében a kerékpársáv kialakítása mellett az út felújítása is megtörténik. A Bogdánfy utcai tervezett kerékpáros nyomvonalon a Dombóvári út és az Irinyi József utca között létrejövő fejlesztés biztosítja Dél-Buda kapcsolatát a Móricz Zsigmond körtér, illetve a pesti oldal irányában. A fejlesztési szakasz négy meglévő, kerékpáros létesítményt köt össze: a Karinthy Frigyes úti, a Hamzsabégi úti és a Dombóvári úti kerékpárutakat, valamint az Infoparkban lévő nyomvonalat, ami szintén a Duna parti Eurovelo nyomvonalhoz kapcsolódik. A projekt keretében létrejövő hivatásforgalmi célú kerékpáros nyomvonal hossza 911 méter, amely többségében kétoldali kerékpársáv, egyes csomópontok környékén elválasztott gyalog- és kerékpárút. Két helyszínen létesül biztonságos kerékpártároló összesen 32 férőhellyel. 2011. szeptember 19-től várhatóan 2011. november 8-ig hét ütemben jelentős forgalomkorlátozásokra, sávelterelésekre, továbbá jelzőőrös forgalomirányításra, hétvégi és éjszakai munkavégzésekre is kell számítani a Bogdánfy utca és az Irinyi József utca, valamint Bogdánfy utca és a Budafoki út csomópontjában, valamint a Dombóvári úti csomópontnál.

***

A MUT-ban a Várbazárról. A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai tagozatának következő összejövetele 2011. október 4-én, kedden 17 órai kezdettel a MUT székházában (IX., Liliom utca 48.) kerül megrendezésre. Téma: A Várkert Bazár. Előadó: Dr. Aczél Péter, a Budavári Önkormányzat főépítésze. (MUT)

***

Magyarhangya. Az Odeon 18 című programsorozatával a magyarhangya idén ősszel a mozizás egy korszerűbb, interaktívabb formáját tervezi meghonosítani az Odeon Lloyd moziban, melynek célja, hogy Újlipótváros lakosságának igényeit szem előtt tartva az Odeon mozit decemberi születésnapjáig felkészítse a nagykorúságra. A magyarhangya az ősz folyamán partnereivel összefogva több, új megközelítésű tematikus sorozatot indít, hogy kísérletet tegyen a közösségi mozizásban rejlő lehetőségek kihasználására. Ennek kapcsán Kovács Héda, a Stylewalker Promotion munkatársa beszámolt arról, hogy a mashKulture Juicy-val, hg.hu-val és a Silouette bloggal közösen novembertől egy divat filmsorozatot indítanak útjára. Filmes blogok (Aeon flux, Geekz, Hetediksor, Filmtekercs, Videodrome) készülnek önálló filmklubbal, zakkant filmekkel a rajongók számára. Október 27-én indul a Szóljon hangosan a néma! sorozat, amiben ismert zenészek és DJ-k gondolják újra az általuk kiválasztott némafilmek zenei világát, és a korszak hangulatát megidézve élőben zenélnek a moziban. (magyarhangya.hu)

***

Mobil totemoszlopok jöhetnek. Úgynevezett mobil totemoszlopot tesztelt Budapesten a rendőrség, amely öt nap alatt 27 ezer gépjárművet ellenőrzött az eszközzel, s ez idő alatt 158 forgalomból kivont járművet szűrt ki - mondta Sánta László, a rendszer megálmodója hétfőn az MTI-nek.

***

Karácsonyi vásár. Idén november 18. és december 30. között várja az érdeklődőket a Budapesti Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. Idén mintegy 10 faházzal lesz kevesebb, ami 40 stand kiesését jelenti, így a tér kevésbé lesz zsúfolt és a tér berendezése is változik, de a megszokott attrakciók, mint óriás karácsonyfa, adventi koszorú, betlehem, mikulásház, óriás adventi kalendárium és kézműves játszóház, idén is várják a közönséget. Újdonság, hogy a megszokott ajándéktárgyakon kívül lehet majd karácsonyi kiegészítőket is kapni, illetve a karácsonyi ünnepkörhöz és a téli hangulathoz kötődő étel- és italválasztékkal bővül a kínálat. Szem előtt tartják azt is, hogy kedvezőek legyenek az árak, továbbá idén először 10% kedvezménnyel vásárolható meg Budapest Kártyával minden, a téren található kézműves és gasztronómiai termék.

***

Jön a BuBi. Hamarosan új közlekedési eszközzel bővülhet a budapesti környezetbarát közlekedési szolgáltatások kínálata. 2013-tól bárki elvehet a belvárosi önkiszolgáló gyűjtőállomásokról egy közbringát a városon belüli utazásokhoz. A Budapest Bicikli, azaz a BuBi első ütemében 74 állomásról több mint 1000 kerékpárt kölcsönözhetünk majd. Budán 15, Pesten 58 és a Margitszigeten egy állomást telepít a Budapesti Közlekedési Központ, de a rendszer bővítésére is készülnek a tervek, hiszen jelentős sikerre számítunk. A belvárosi zónában átlagosan 300-500 méterenként lesznek a gyűjtőállomások, a rendszer első ütemben a dél-budai egyetemváros, a bel-budai Víziváros, a Belváros, Terézváros, Erzsébetváros teljes területén, illetve Újlipótváros, Ferencváros, Józsefváros belsőbb területein épül ki, keleti határa a Dózsa György útnál, a Városliget vonalában lesz. A speciális alkatrészekből összeszerelt közbringát regisztrált és alkalmi BuBi használók a nap 24 órájában, a hét minden napján, egész évben igénybe vehetik a közlekedési szabályok betartásával. (BKK)


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása