Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1969 február

2019. február 01. - fovarosi.blog.hu

Épült a város háború utáni első nagy parkolóháza, és célegyenesbe ért a színes televíziózás bevezetése a Széchenyi-hegyen. Az MTESZ székház még csak épült a Kossuth téren. A metró fúrópajzsai átértek a Duna alatt.

fovarosi.blog.hu: 196902-Videoton-ScanzenTumblr - indafoto.hu

Február 1: Miért egyhangúak és szürkék új lakótelepeink. Húsz esztendővel ezelőtt alakult meg a Fővárosi Tervező Intézet, amelynek jogutódja a mai BUVÁTI. Az évforduló alkalmából Győry László, a vállalat igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit a BUVÁTI tevékenységéről és jövő terveiről. A vállalat dolgozta ki Budapest fejlesztési tervét. Ennek a nagyszabású koncepciónak a helyességét az utóbbi évek bebizonyították, ennek ellenére szükség mutatkozott az általános rendezési terv felülvizsgálatára, amit szintén a BUVÁTI végzett. Elhangzott olyan vélemény, hogy az iparosított technológiával történő tervezésnél és a lakóépületek tömeges előállításánál városaink egyhangúvá, szürkévé, uniformizáltakká válnak.

- Átmenetileg talán. Részben azért, mert nem vagyunk eléggé ellátva kellő mennyiségű és minőségű tervvel, hogy kielégítsük a változatosság igényét, másrészt nehézségek vannak az építőanyag területén is, megmondom őszintén, egyelőre színben nincs nagy választékunk. Rövidesen megkezdik az Új-Lipótváros, valamint Pesterzsébet és Rákospalota új lakótelepeinek építését. Több kifogás hangzott el amiatt, hogy a Larsen-Nielsen gyár házain, amelyeket a Dunaparton építenek, nincsenek erkélyek. Az igazgató azzal érvelt: a Duna-part olyan szeles, hogy a lakók örülnek, hogy nincs erkélyük. (Csepel nem szeles, s még sincs az új házak nagyobb részén erkély!) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ORIszekhaz-1966-fortepan.hu-103282 - indafoto.hu
Az ORI-székház építése előtt, 1966. (kép: fortepan.hu, 103282)

Február 2: Épül a Vörösmarty téri kulturális központ. Budapesten, a régi Haas-palota helyén, a Vörösmarty téren épül a főváros új kulturális központja. Az építkezés összefügg a Vigadó helyreállításával. A két, egymáshoz kapcsolódó épületben hangversenyterem és több próbaterem lesz. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: MTESZszekhaz-19690204-MagyarNemzet-02 - indafoto.huFebruár 4: Reprezentatív épület a Kossuth Lajos téren - Megkezdik a Kereskedelmi Kamara új székházának építését. Dr. Bíró József külkereskedelmi miniszter, a KPVDSZ egyik legutóbbi elnökségi ülésén foglalkozott a külkereskedelmi dolgozók munkakörülményeivel és ennek kapcsán megemlítette, hogy a közeljövőben több külkereskedelmi vállalat részére épül új székház. Ugyanekkor bejelentette, hogy új székházat kap a Magyar Kereskedelmi Kamara, amelynek a Roesenberg házaspár utcában levő épülete már szűknek bizonyul a kamara megnövekedett feladatköreinek ellátására. Az illetékes fórumok között lefolyt tárgyalások eredményeként az az elhatározás született, hogy a Magyar Kereskedelmi Kamara székháza épül a telken, a Középülettervező Vállalatot bízták meg a tervek elkészítésével. Pintér Béla építőművész az építkezési terveket, Hornicsek László belső tervező mérnök pedig a székház reprezentatív installációját dolgozta ki.

fovarosi.blog.hu: MTESZszekhaz-1960asEvek-fortepan.hu-97331 - indafoto.hu(kép: fortepan.hu, 97331)

Az új kamarai székház egyike lesz a legmodernebb budapesti irodaházaknak. Kivitelezésénél az a szempont is vezérli az építőket, hogy az épület külső és belső megjelenésében méltóképpen reprezentálja a magyar építészet magas színvonalát. Ugyanakkor megfelelő hangsúllyal képviselik a magyar külkereskedelmi vállalatokat, a külkereskedelemben érdekelt egész magyar ipart. A kamarai székház legfelsőbb párkánymagasságához igazítják majd a két szomszédos épület tetőzetét. Ennek megfelelően a szomszédos Találmányi Hivatal épületére néhány új emeletet húznak és egységes magasságot képeznek ki a Kossuth lajos tér felőli szomszéd épülettel is. A lábakon álló épületrész alatt autóparkolást biztosítanak. miután a kamara jellegénél fogva sok nemzetközi és hazai értekezlet lebonyolítását rendezi, hatalmas méretű, két emeletszintet elfoglaló tanácskozótermet rendeznek be az épületben. Itt lesz a magyar külkereskedelem reprezentatív fogadóterme, itt működik majd a Választott Bíróság, a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Iroda, a Kárbiztosító Testület, könyvtár, több olvasóterem, dokumentációs központ, a külkereskedelmi lapok szerkesztőségei kapnak még helyet a székházban. A legmodernebb technikai eljárással épülő kamarai székház munkálatait az újesztendő első hónapjaiban már megkezdik és 1970-re fejezik be. A hivatali helyiségek mozgatható válaszfalakkal épülnek. Az építkezési költség, mintegy 90 millió forint lesz. (Magyar Nemzet)

Február 5: Új lakótelepeket és városközpontokat tervez a Lakóterv. A Lakóterv az idén több mint 2200 millió forint értékű épület kiviteli tervét készíti el. Elsősorban új lakóterületi és városközpontokat terveznek. Ebben az évben adják át a kelenföldi lakótelep központjába tervezett 27 létesítmény műszaki dokumentációját. Többek között klubot, könyvtárt, irodaházat, áruházat - 600 személyes filmszínházat és számos vendéglátó épületet terveznek. Megkezdték az óbudai lakótelep első körzetében épülő üzletközpontjának tervezési munkáit és a 8000 lakásos második körzet előkészítését is. Erre a területre már 22 szintes toronyházat is terveznek. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: OMFBSzekhaz-InteragParkolohaz-1980-fortepan.hu-66411 - indafoto.hu
(kép: fortepan.hu, 66411)

Február 5: Hogyan dolgozik az INTERAG Rt.? Tíz Shell-kút és szerviz, tizennégy emeletes bérgarázs épül. (...) Tíz nyugati ország 43 cégét képviseli az Interag. Köztük például olyan világmárkákat, mint a Shell, a Semperit, a Mannesmann, a Pittler, a BMW. Az ügynöki vállalat piackutatást, propagandát, szervizszolgálatot végez jutalék és egyéb térítés ellenében külföldi megbízóinak. (...) Budán a Mészáros utcában már két és fél éve üzemel az Interag keretében egy Shell üzemanyagtöltő állomás és szerviz. Ennek mintájára még 1969 első félévében összesen tíz Shell-kutat és szervizt létesítenek az országban. Azzal a különbséggel, hogy ezeknél a kutaknál és szervizeknél forinttal is lehet fizetni. Az üzemanyag Shell-technológiával, magyar üzemekben készül, a különböző kenőanyagokat és autóápolási cikkeket a Shell, a gépkocsi-alkatrészeket (az idáig központilag ellátatlan nyugati típusokhoz) az illetékes autógyár szállítja. (...) Még az idén a 11. Shell-kút építését is elkezdik a fővárosban. Ez a Türr István utca és az Aranykéz utca sarkán épülő 14 emeletes bérgarázs földszintjére kerül. Az 1400 gépkocsi befogadására alkalmas garázst - ugyancsak az Interag és az OKISZ közös vállalkozása - a tervek szerint a jövő év első negyedévében helyezik üzembe. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: BelvarosiTelefonKozpont-1965-Helye - indafoto.hu
1965-ben

Február 6: A Belváros új telefonközpontjának építési előkészületei megkezdődtek a Martinelli térnél, a Petőfi Sándor utcai földszintes üzletsor bontásával. A 45000-50000 légköbméteres, hétemeletes központot 50-60 millió forintos költséggel építik majd fel. Az új központban, amelyet összekötnek a mostani postaépülettel - 40000 telefonállomás részére lesz hely. (Magyar Nemzet)

Február 6: Önkiszolgáló áruház a kelenföldi lakótelepen. Szerdán megnyílt a kelenföldi lakótelep első áruháza a Fehérvári út 101. szám alatt. A több mint 750 négyzetméter alapterületű Szivárvány Áruház önkiszolgáló formában működik; cipőosztályán első ízben használnak olyan félautomata berendezést, amelynek segítségével a lábbelik vásárlásánál is lehetővé vált az önkiszolgálás. Az áruházban - a lakosság és a környező nagyüzemek dolgozói körében végzett előzetes piackutatások eredményeként - a ruházati cikkeken kívül, háztartási kisgépek, rádiók, televíziók, hűtőszekrények, motorkerékpárok és más iparcikkek is kaphatók. (Népszabadság)

Február 6: Sok építkezés a Belvárosban. Új turistaszállók. Társadalmi munka a Józsefvárosban. Diák- és munkásszállók, irodaházak, hotelek építését kezdik meg, illetőleg fejezik be az idén Budapesten. A többi között az új tanév elején nyitják meg a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem 400 hallgató beköltözésére alkalmas diákszállóját, s adják át a Budapesti Műszaki Egyetem villamoskari épületét, valamint kísérleti atomreaktorát is. Kőbányán kétezer építőipari dolgozó számára alakítanak ki munkásszállót, az V. kerületben pedig a Kossuth Lajos téren, az év második felében kezdik meg a Kereskedelmi Kamara új székházának építését.

fovarosi.blog.hu: MTESZszekhaz-1960asEvek-fortepan.hu-97335 - indafoto.hu
(fortepan.hu, 97335)

A Hotel Duna Intercontinental megnyitásának határideje: ez év októbere. A 300 szobás szálloda felépítéséhez az építőipar munkaerőt koncentrált, s hogy a hogy a hideg se akadályozza a munkálatokat, nádpallóval, műanyag fóliával fedték be a homlokzatot.

fovarosi.blog.hu: Intercontinental-Marriott-1969Korul-fortepan.hu-100892 - indafoto.hu
(fortepan.hu, 100892)

A szállodának nagy lesz a vízigénye, ezért új nyomóvezetékeket fektetnek le az Apáczai Csere János utcában, de korszerűsítik a vezetékhálózatot a Régiposta, a Petőfi Sándor, a Deák Ferenc, a Türr István, az Aranykéz és a Bécsi utcában is. Az idén lebontják a belvárosi főposta mentén a Martinelli tér irányába húzódó földszintes üzletsort és a téren levő, elavult egyemeletes épületeket is. Itt épül fel az új postapalota, amelyhez a Párizsi utcában, a Deák Ferenc utcában és több helyütt postai kábeleket fektetnek le. (...)

A Budaörsi úton 120 ágyas turistaszállót építenek, a Normafa étterem mellett pedig 240 ágyas touringhotel felhúzásához látnak hozzá.

Elkészült a Józsefváros idei fejlesztési programja is, amelyet a kerületi tanács a napokban hagyott jóvá. (...) Megkezdik az Asztalos János ifjúsági park úttörőházának építését, tatarozzák a városkúti napközi otthont, s a józsefvárosi gyerekeknek ifjúsági tábort létesítenek Káptalanfüreden. (...) (Népszabadság)

Február 7: Tapasztalt szakmunkások a zuglói lakótelep építésén. A Mélyépítő Vállalat brigádjai évek óta dolgoznak a Kelenföldi lakótelepen és jelenleg is végzik az új házak alapozási munkáit. Számos újítást és ésszerűsítést alkalmaztak a kivitelezés során és ezzel sikerült a leggazdaságosabb megoldást megtalálniuk. Így alakult ki egy jól begyakorolt munkáskollektíva, amely a Kelenföldön szerzett tapasztalatokat rövidesen új munkaterületen hasznosítja. Új munkaterületre vonul át a munkásgárda: a zuglói lakótelep alapozási munkálatai várnak rájuk. Az építkezés itt a Larsen-Nilsen házgyár előregyártott elemeiből kerül kivitelezésre. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: OlimpiaSzallo-20120304-04 - indafoto.hu
Az Olimpia szálló üresen, 2012-ben

Február 11: Korszerű szálloda épül a Normafa vendéglőtől 100-150 méternyire. A háromemeletes szállóban 180 kétágyas szobát alakítanak ki. A földszinti részen kap helyet az étterem és a bisztró. A szálloda építését ez év tavaszán kezdik meg s tervek szerint 1970 végén adják át rendeltetésének. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 56osokTere-FelvonulasiTer-1989-TanacskoztarsasagiEmlekmu-RomanAn - indafoto.hu Február 13: A Tanácsköztársaság emlékműve elkészült a felvonulási téren. A bronzbaöntött katona alak körülbelül hétméteres, és öt-hat tonna súlyú. A tanácsköztársasági évforduló előtt nyolc-tíz nappal távolítják el az emlékművet jelenleg eltakaró faépítményt. Az avató ünnepségig lepel borítja a monumentális képzőművészeti alkotást. (Magyar Nemzet)

Február 19: Új szolgáltatóház. Március végén nyílik meg a 4 millió forintos beruházással épült Zugligeti úti szolgáltatóház. A környék lakói fényképész-, női és férfifodrász, valamint ruhatisztító üzletet találnak az új épületben. (Népszabadság)

Február 22: Elkészült a színes TV-adó. Március 21-én - mint ismeretes - megindul Budapesten a színes tv kísérleti adása. Az első magyar színes adót az Elektromechanikai Vállalat szakemberei készítették. A 4 kilowattos berendezés helyszíni szerelése a Széchenyi-hegyi adóépületben február 20-án befejeződött, a szakemberek már a végső ellenőrző méréseket végzik. (Népszabadság)

Február 22: Megkezdődött a Belváros rekonstrukciója. Felújítják az Operaházat, a Tudományegyetemet és megkezdik a kórházak korszerűsítését. A fővárosi tanács irányítása alá tartozó építőipari vállalatok múlt évi tapasztalatairól és az idei esztendő feladatairól tájékoztatta a sajtó képviselőit pénteken Dávid István, az építési főigazgatóság vezetője. (...) Több épületet lebontanak, a Petőfi Sándor utca 17. számú ház bontását már meg is kezdték, helyére az új postaépület kerül. Bontásra kerül a Guszev utca és az Arany János utca sarkán levő bérház, továbbá a Bihari úton több épület, a Tomori út néhány háza. Ezenkívül a Hungária úton és a Ceglédi úton kerül majd sor nagyobb átépítésekre. A felszabadulás 25. évfordulójára városkép szépítést végeznek a Baross téren, a Damjanich utcában és még néhány kerületben. Megkezdik a XVII., Pesti úti szolgáltató ház építését és az István téri piac munkáit. A Gyáli úti kórházban konyhát és új pavilont építenek, az István-kórházban felújítják az “A”-pavilont. Szerepel a feladatok között az Alsóerdősor utcai Korányi-kórház felújítása és az Uzsoki utcai kórház új pavilonjainak építése is. Ezenkívül felújításra kerül majd több iskola, elkészül az év folyamán a Vidám Színpad korszerűsítése, folytatják az Állatkert és a Vidám Park felújítását és számos filmszínház korszerűsítését. A kerületi tanácsok részére 42 millió forint értékben végeznek munkát. Az egyéb fővárosi érdekeltségű feladatok 263 millió forinttal szerepelnek a programban, közöttük emeletráépítések, a Csepel Vas- és Fémművek új konyhaépülete, a Tudományegyetem, az Operaház, a Sportuszoda, a Duna Csokoládégyár felújítása. (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: CsepeliLtp-Budapest-1975-8 - indafoto.huFebruár 22: Gyors ütemben épül az új csepeli városközpont. Gyors ütemben halad a csepeli városközpont építése. A nagy múltú munkáskerület szívében a következő esztendőkben modern városnegyedet építenek ki. Előreláthatólag március végén átadják rendeltetésének a Kossuth lajos utca-Ady Endre út-II. Rákóczi Ferenc út által határolt területen négy - egyenként tízemeletes - lakóházat, összesen 528 lakással. Az új otthonok egyharmada másfél szobás. A távfűtéses lakások modern felszerelést kapnak. A konyhákban beépített garnitúra, háztűzhely várja a háziasszonyokat s a lakásokban állandó hideg-melegvíz szolgáltatás lesz. A második negyedévben kezdődik meg a járulékos beruházások építése. Az említett körzetben 75 személyes óvoda, 60 személyes bolcsőde és 12 tantermes általános iskola kerül tető alá. A városközpont egyik érdekességének ígérkezik a Kossuth Lajos utcában épülő, csaknem 100 méter hosszú, 10 emeletes sávház. A munkához ebben az évben hozzálátnak, s a 124 másfél, illetőleg két és fél szobás - lakást előreláthatólag 1970 közepén adják át. Itt egyébként szintén távfűtés, hideg-melegvíz lesz és a konyhákat bútorokkal látják el. (Magyar Nemzet)

Február 25: Búcsú a Duna Szállótól.- Hozzátok már azt a létrát! - kiáltja valaki az emeletről. Az előcsarnok üres. Szőnyeg helyett csikorgó malter borítja a lépcsőket. Por. Deszkák. Szerszámok. A fal mellett egy kupac törmelék. Valahol fönt bevágódik egy ajtó. Szürke munkásruhás férfi jön le a lépcsőn:
- Keres valakit? - kérdezi.
- A szállodába jöttem…
- Ez kérem csak volt, szálloda. Már bontjuk. Szembe az irodába tessék…

fovarosi.blog.hu: DunapartiSzallodasor-1962 - indafoto.hu
1962-ben

A szemközti irodában található Réder György, a Duna Szálló igazgatója. Nem is tudom, illik-e még hozzá ez a cím, vagy időszerűbb úgy bemutatni, mint az épülő Duna Intercontinental leendő igazgatóját…

Háromezer törzsvendég

- Alaposan megérett már az épület a bontásra - mondja az igazgató. - Igazság szerint már korábban be akartuk zárni, de annyi ellenállásba ütköztünk, hogy kénytelenek voltunk későbbre halasztani. Így sem volt egyszerű: háromezer törzsvendéget tartottunk számon. Sokan felháborodva tiltakoztak, szemrehányó levelek tucatjait kaptam a világ minden tájáról, amiért megfosztottam őket régi kedves szállodájuktól. Az épület viszont nem bírta tovább. Gyenge volt, műszakilag teljesen elavult. S hogy milyen indokolt volt bezárni, mi sem igazolja jobban, mint az, hogy amikor beköltöztek az építkezők, már sem a vízvezetéket, sem a fűtőberendezést nem tudták használni. A napokban hozzáláttak a bontáshoz, márciusban a csupasz falakat robbantják. Ezzel eltűnik szemünk elől a Duna Szálló, eltűnik a régi Duna-parti szállodasor utolsó képviselője.

Séta a múltban

fovarosi.blog.hu: BristolHotel-Regi01 - indafoto.hu
A régi Bristol

Mielőtt végleg elbúcsúznánk tőle, induljunk el még egy utolsó sétára - a régi Duna-parton. Magunk mögött hagytuk az Erzsébet-hidat, itt vagyunk a Duna-korzón. Kávéházak, teraszok, szállodák sora néz a Dunára. Már felfedezték a szépségét. Az első épületek ugyanis még nem sok figyelmet szenteltek neki, a Tonetház ablakaiból egy sírkőraktárra nyílik a kilátás, s a part felőli “hátsó szobák” voltak az olcsóbbak. Az épületek homlokzata a Mária-Valéria utca felé fordul. A múlt század derekán indult meg az építkezés, 1840-ben még csak a híres Angol Királynő vendégfogadó állt a parton, ez volt a legszélső ház. Hosszú széksor néz szembe a Dunával, ezek a Buchwald-székek. Tulajdonosuk, egy Buchwald nevű bútorgyáros ajándékozta a városnak, “csupán” a bérleti díjra tartott igényt. Nem érdemes leülni - a használat 20 fillér… A mai Petőfi tér sarkán sárga bérház állt, másfél méteres falakkal. A bérház szomszédságában az a kocsifelhajtós, szolidan elegáns épület a Légrádi bárók kastélya - a volt Duna Szálló. A század vége felé Illits József mindkettőt bérbe vette, és Bristol néven szállodát csinált belőlük. később a két szálló különvált, a Légrádi-kastély megmaradt Bristolnak, a másik a Carlton Szálló lett. Menjünk tovább. A Negresco kávéház terasza most is tele van. Valahonnan cigányzene szűrődik ki. Abból a téglaszínű nagy épületből, ahol idősebb Magyari Imre és zenekara játszik. Ezt a zöldredős, sokablakos épületet egyébként is érdemes szemügyre venni: 250 vendégszobájával ez a legnagyobb szálloda a Dunasoron, a Hungária Hotel. Az első részvénytársaság, a sörgyáros Haggenmacher család tulajdona. Három évig készült és 1871-ben nyitották meg. Két sor, 9 láb széles márványlépcső vezet az előcsarnokból az emeletekre. Fedett díszudvara és kétemeletnyi magas ünnepi terme van. Nem csoda, ha itt szállt meg a japán trónörökös a század elején, szamuráj-családokból származó népes kíséretével. Itt lakott 1910-ben az öreg elnök, Theodore Roosevelt is, és ide hívatta magához Mikszáthot, mert, mint mondta, a Szent Péter esernyője keltette fel érdeklődését Magyarország iránt.

Nagy nevek a vendégkönyvben

HungariaNagyszallo-1943-fortepan.hu-105648

A Hungária Nagyszálló 1943 körül (kép: fortepan.hu, 105648)

Általában hivatalos vendégek otthona volt a Hungária, vendégművészeké, akik a szomszédos Vigadóban, vagy a Városi Színházban léptek fel. Hubermann Broniszlav, a világhírű hegedűművész, és Jasha Heifetz, Josephine Baker és Lucienne Boyer. Néhány napot töltött itt Amelita Galli Curci. A világhírű énekesnő lemezei akkor legalább olyan népszerűek voltak, mint ma a Beatleseké.

fovarosi.blog.hu: Dunapalota-Ritz-1918-Egykor.hu - indafoto.huMég egy szálloda van hátra - a Duna Palota. Ez is a Haggenmacher család tulajdona volt. Igazgatója a nemzetközileg elismert szaktekintély, Marenchich Ottó, aki bejárta a fél világot. Járt Ázsiában, Indiában, Amerikában, s neve - ma, halála után is - ott szerepel a Nemzetközi Szálloda Szövetség dísztagjai között. Idegen nyelvű étlapját ma is használják. Nem kis érdemei közé tartozik, hogy a Duna Palotát rövid időn belül átvette a híres svájci szállodai részvénytársaság, a Ritz. Ezzel a szálló neve fogalommá vált. “Debora nem lakik a Ritz Szállóban…” éneklik a korabeli slágerben. Nem ám, mert ott a walesi herceg lakott, aki, bár nem vetette meg a Debora-féle “cukorfalatokat”, de legalább külföldön ügyelt társadalmi rangjára. Egy-egy nevesebb vendég tiszteletére a Hungáriából hívták át Magyari Imrét, mert a Ritznek nem volt szerződtetett zenekara. Ilyenkor volt sürgés-forgás, s főtt a feje a szakácsnak, Pessenlehner Gyulának, a 10-13 fogásos ebédek miatt. Itt töltötte a mézesheteket a holland királynő, Julianna is, az újdonsült férjjel, Bernard herceggel. És a szálloda hírhedt vendége volt Ribbentropp és Ciano. Furcsa iróniája a sorsnak, hogy a tekintélyes szállodasorból az maradt meg a háború után, amelyik kezdettől fogva a leggyengébb, s legkisebb volt - az alig százszobás Bristol, a Duna Szálló. A háború alaposan megrongálta, de ezt még érdemes volt újjáépíteni.

A 43. Intercontinental

A Duna újra meghódította a vendégeket. A szálloda neve megbízható márka lett. Az Intercontinental, amelyiknek eddig 42 szállodája működik a világ minden táján: Puerto Ricótól a Viktória-vízesésig, és Tokiótól Zágrábig, s újabb 22 szállodája várja, hogy a közeljövőben megnyissák - Magyarországon nem Budapest Intercontinental néven, hanem tekintettel a régi névre, Duna néven nyitja meg kapuját. Az igazgató számokat sorol, ő már közelebb áll az új szállodához. A régi Duna Szálló 99 szobájából csak 25 nézett a folyóra, az új szállodának mind a 350 szobája. Ez az egyetlen épület többet nyújt majd, mint a régi négy szálloda együttvéve. (Magyar Nemzet)

Február 26: Nem épülnek toronyházak a Sas-hegyre. Toronyházak a Sas-hegyre című olvasólevelükben foglaltakkal kapcsolatban a következőkről tájékoztatjuk: A XII. ker. Hegyalja utca, Korponai utca és Meredek utcák által határolt területen az 1965-ben jóváhagyott beépítési terv szerint 6 darab F plusz 12 szintes lakóépület kerülne elhelyezésre. Időközben - megbízásunk alapján - a Budai hegyvidék beépítésével kapcsolatban tanulmányterv készült magasházak telepítésének lehetőségéről. Tekintettel arra, hogy a tanulmány alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett épületek a főbb nézetekből a Sas-hegy gerincvonalát kedvezőtlenül megbontanák, ezért a fenti beépítési tervet hatályon kívül helyeztük és egyúttal megbízást adtunk részletes városképi vizsgálattal alátámasztott új beépítési javaslat készítésére. Megjegyezzük azonban, hogy a tervezési területen városképi szempontból ma 3 darab magasház elhelyezését továbbra is lehetségesnek tartjuk. Az övezeti előírásoktól eltérő beépítés ugyanis a Budapesti Városrendezési Szabályzatról szóló Budapest Főváros Tanácsának 2/1959. sz. rendelet értelmében részletes rendezési terv alapján engedélyezhető. - Budapest Főváros Tanács VB Városrendezési és Építészeti Főosztálya (Magyar Nemzet) (Ld. még 1968. január 6.!)

Február 27: A budai partfal alá ért a metró második fúrópajzsa. Szerdán sikeresen befejeződött a metróalagút fúrása a Duna alatt. A második pajzs is, amely a Kossuth Lajos tértől kiindulva a Duna medre alatt alakította ki a metró második vonalalagútját, sikeresen "befutott" a budai partfal alá. A pajzs a Duna alatt, a pesti és a budai part között, 395 méter hosszú, több mint öt méter átmérőjű alagutat fúrt. A fúrás során a földalatti építői nem találtak olyan mértékben metángázt, mint a tőle mindössze húsz méterre húzódó Duna alatti első metróalagútban, szén is csak nyomokban volt fellelhető. Viszont ebben az alagútban is időnként le kellett állni a fúrópajzzsal, hogy a bányászatban használatos robbantási módszerrel lazítsák meg a sziklaszilárdságú kőrétegeket. Az a tény, hogy sok geológiai nehézség ellenére, nagyobb zavarok nélkül, viszonylag rövid idő alatt fúrtak két alagutat a Duna alatt, nemzetközi viszonylatban is igen nagy műszaki sikert jelent. (Népszabadság)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!
twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.03. 17:15:39

1969 februárjában már 1 hónapos voltam. Látszik is, hogy rájuk szóltam!
süti beállítások módosítása