Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1969 augusztus

2019. augusztus 02. - fovarosi.blog.hu

Már épült az ország legnagyobb lakóháza, miközben Kőbányán úgy megsüllyedt több 9 emeletes ház, hogy vissza kellett őket bontani. Ez történt Budapesten 50 évvel ezelőtt.

Augusztus 1: Az év végén üzembe helyezik. Befejezéséhez közeledik a Budapesti Műszaki Egyetem atomreaktorának építése. A kupola alakú vasbeton épület szerkezetileg elkészült, rövidesen megkezdik a reaktor gépészeti szerelését és még ez év végén üzembe is helyezik az oktatási és kutatási célokat szolgáló nukleáris berendezést. (Népszabadság)

Augusztus 1: Kiosztották az újpesti rekonstrukció pályázatának díjait. Budapest soron következő fejlesztési programjának egyik jelentős fejezete Újpest rekonstrukciója, új városközpontjának kialakítása. Erre a nagyszabású feladatra az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium a Főváros Tanácsával együtt tervpályázatot hirdetett, amely nemrégen járt le és most hirdették ki a döntést. Újpest és Rákospalota lakossága ma 144 ezer fő és a rekonstrukciót követő fejlődés, valamint a káposztásmegyeri új lakótelep felépítése után a lélekszám 280 ezerre növekedik. Az előzetes becslések szerint ezen a területen 20 ezer új lakás építhető. A tervpályázat célja tehát olyan városszerkezet létesítése, amely a korszerű követelmények figyelembevételével kiaknázza a terület adottságait és megteremti az észak-pesti főközpontot. A pályázatra 29 pályamű érkezett és a bíráló bizottság megállapítása szerint a tervek a célkitűzésnek megfelelő javaslatokat tartalmaznak, így a pályázat eredményesnek tekinthető. A zsűri kiosztotta a rendelkezésre álló 260 ezer forintot, de mellőzte a kitűzött 70 ezer forintos első díj kiadását. Ehelyett egyenként egyforma rangsorolással 50 ezer forint pályadíjban részesítette Bognár László-Meggyesi Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem városépítési tanszéke munkatársainak pályaművét, valamint Vinkovits István-Sigray Béla, a Városépítési Tervező Vállalat mérnökeinek munkáját. (...) A pályaműveket rövidesen kiállítják és megvitatják a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Urbanisztikai Társaság és az Építőipari Tudományos Egyesület együttes rendezvényén. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: 196908-BrazilKave-Hirdetes - indafoto.hu

Augusztus 1: A metróépítők hozzálátnak a Moszkva téren is az állomás kialakításához, s ez megköveteli a tér részbeni átalakítását. Az építők már felvonultak és átalakítják a Zugliget és Hűvösvölgy felé haladó villamosok Moszkva téri hurokvágányát. A gombaépületet még az idén lebontják, s megkezdik a felszínről a mozgólépcsők ferde alagútjának építését. A jelenlegi gomba közelében felszíni metróállomás létesül. (Magyar Nemzet) 

fovarosi.blog.hu: MTV-SzabadsagTer-20100811-05 - indafoto.hu

Augusztus 2: Költözik a TH - terjeszkedhet a TV. A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, amelyhez 26 egyesület tartozik, 1957-ben kapta meg a Szabadság téri volt tőzsdepalota egy részét azzal, hogy ha elkészül a Televízió új székháza, az épület valamennyi helyiségét a szövetség kapja meg. A Televízió-székház építkezésének megvalósulása azonban elhúzódik, és a nemrégen lezajlott tervpályázat sem hozta közelebbre az építkezést. Július elején a Gazdasági Bizottság is foglalkozott a Televízió újabb helyiség igényeivel és olyan értelmű határozatot hozott, mely szerint az MTESZ ez év október végéig tartozik a Televízió részére átadni a Technika Házának harmadik emeleti déli szárnyát, ahol jelenleg hét tagegyesület irodái működnek. A határozat kimondja azt is, hogy 1973-ig fel kell építeni az új Technika Házát. Az MTESZ elnöksége rendkívüli ülésén foglalkozott a Gazdasági Bizottság határozatával, és tudomásul vette a készülő intézkedéseket. Tudomásul vették, hogy a GB az Anker-köz 1. alatt a Geodéziai és Térképészeti Vállalat helyiségeit utalta ki a Technika Házából kiköltözködni kényszerülő hét egyesület részére. Miután a tévé igénybe veszi az eddig kiállítások céljaira szolgáló nagy helyiségeket is, átmenetileg a műszaki kiállítások egy részét a Nemzetközi Vásár területén levő pavilonokban fogják rendezni. Legelőször is dönteni kell az új Technika Háza elhelyezése tekintetében. A GB határozata is kimondotta, hogy az intézmény kizárólag belterületen épülhet. Amennyiben megállapodás történik a legalkalmasabb telek tekintetében, úgy sürgősen előkészítik a tervpályázat kiírását. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ObudaiLtp-1972 - indafoto.hu
1972-ben

Augusztus 3: Az ország legnagyobb lakóháza épül Óbudán. Előre gyártott házgyári elemekből az ország legnagyobb lakóházának építését kezdik meg augusztusban Óbudán. A Szentendrei úton mintegy 3200 négyzetméter alapterületen tető alá kerülő tízemeletes, 480 lakásos épület vasbeton lábakon áll majd, amelyeknek egy részét üzletekkel építik be. Az 1-es számú házgyár paneljeiből az ÉVM 43-as Építőipari Vállalatának dolgozói naponta tíz lakást szerelnek össze. A távfűtéses, hideg-meleg vízzel, beépített konyhabútorokkal ellátott lakások kétszobásak lesznek. A leendő tulajdonosok előreláthatólag a jövő év tavaszán költözhetnek majd be új otthonukba. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Tumblr-VelemMindigTortenikValami-19690803-Nepszabadsag - indafoto.hu
(Népszabadság, 1969. augusztus 3.)

Augusztus 6: Soroksár új nagyáruházát a közeljövőben adják át rendeltetésének. Az emeletes áruházban a környékbeliek lakástextilt, vas-, háztartási és műszaki cikkeket, valamint bútort vásárolhatnak majd. (Magyar Nemzet)

Augusztus 7: Hatvankétezer lakos számára - 1975-ig felépül a rákospalotai új városnegyed. Jóváhagyták a beruházási programot - Növelik a lakások alapterületét. A fővárosi tanács végrehajtó bizottsága szerdán megvitatta és jóváhagyta a XV. kerületi, rákospalotai új városrész építésének beruházási programját. A hazai lakásépítkezés történetében páratlanul gyors és koncentrált munkálatok a Gazdálkodó út-Pörge utca-Hősök utca-Madách utca-Cservenka utca-Felszabadulás utca által határolt területen mintegy 136 hektáron már megkezdődötek s 1975-ig befejeződnek.

fovarosi.blog.hu: ujpalotai lakonegyed 01 - indafoto.hu

Az eredeti program átdolgozása révén 11 ezer lakás helyett 14 ezer családi otthon épül fel itt, 62 ezer lakos részére. A terület kézművesítésére 800 milliméteres főnyomócső-vezetéket fektetnek le, 50 millió forintos beruházással szennyvízgyűjtő csatornát építenek; a gázellátást a közeli földgázvezeték könnyíti majd meg. Az új városrésznek jelenleg csupán a déli oldalán közlekedik villamos, ezért három főbb irányba kiépítik a tömegközlekedési hálózatot. Autóbuszjárat indul majd a Zalka Máté tér, illetve a Baross tér irányába, a jelenlegi 96-os buszjárat meghosszabbítása révén a városnegyed lakói Újpesttel találnak közvetlen kapcsolatot, a jelenlegi egyvágányos 69-es villamosjáratokat állítanak be, s villamos bonyolítja le a közlekedést a lakótelep, illetve a kis földalatti végállomása között.

A lakótelepet a most épülő észak-pesti házgyár termékeivel építik fel. Tizenkétféle típusépülettel és hatféle egyedi, különféle alaprajzú és formájú épülettel kívánják változatossá tenni az új városrészt. A lakásokat több szintes, középmagas és toronyházakban építik meg, a legkisebb épületbe 16, a legnagyobba 682 családi otthont terveznek. Tekintve, hogy a városrendezési szempontból indokolt 16 emeletes magasházak költségei rendkívül nagyok, a végrehajtó bizottság úgy döntött, hogy a rájuk vonatkozó műszaki terveket felül kell vizsgálni, s szükség esetén a magasházak helyett 8-10 emeletes épületeket kell emelni. Az összes szobák száma 31 ezer lesz, a lakások átlagos alapterülete 52,6 négyzetméter. A tervezők arra törekedtek, hogy növekedjék az aránya a nagyobb alapterületű lakásoknak, ennek megfelelően csaknem 5 és fél ezer, kétszobásnál nagyobb lakás is épül, amelyek közül a három és fél szobás lakások alapterülete eléri a 65,8 négyzetmétert. Valamennyi családi otthont beépített konyhaberendezéssel, ruhatároló szekrényekkel, távfűtéssel, melegvízellátással, gázfűtéssel adnak át rendeltetésének. A lakásokhoz központi tv- és rádióantennacsatlakozást, kaputelefont biztosítanak, a hulladékot konténeres megoldású, higiénikus szemétledobó berendezés révén gyűjtik össze.

fovarosi.blog.hu: UjpalotaiLtp-1970esEvek-fortepan.hu-30518 - indafoto.hu

(kép: fortepan.hu, 30518, orig: Wein Sarolta)

A végrehajtó bizottság állást foglalt amellett, hogy mindenképpen gondoskodni kell a lakásépítkezéssel párhuzamosan a kommunális intézmények átadásáról is. Ezért a tanácsi szervek felveszik a kapcsolatot az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztériummal annak érdekében, hogy a szükséges közintézmények, létesítmények ugyancsak előre gyártott panelekből készüljenek. Hétszáz gyermek számára épül bölcsőde, 1400 óvodai férőhelyet terveznek, 140 általános iskolai tanterem, több mint 18 ezer négyzetméternyi kereskedelmi létesítmény, orvosi rendelő, gyógyszertár, szolgáltatóipari létesítmény, művelődési otthon is helyet kap a kivitelezési programban. Az új városnegyedben valósítják meg első ízben azt az elképzelést, amely szerint a hasonló rendeltetésű közintézményeket területileg központosítják, például a bölcsődéket, óvodákat, általános iskolákat összevont nevelési centrumokba csoportosítják. A városnegyed központjába tervezik az SZTK-rendelőt, az áruházat, a mozit, a klubot és a könyvtárat. Kórház építéséről még nem történt döntés, mindenesetre a tervek biztosították az egészségügyi intézményekhez szükséges területet. Az új városrésznek egyébként két fő központja és hat alközpontja lesz; az ipari üzemek, raktárak, a fűtőmű elkülönítve épülnek fel. Az ipari tömbben 120 mázsás napi kapacitású sütőüzem, kézműipari egység, javító-szerelő részleg, cipőkészítő műhely és területi ingatlankezelő telep kap helyet. A rákospalotai városnegyed felépítésének teljes költségei négy és fél-öt milliárd forintra rúgnak. Az első ezer lakást már a jövő esztendőben átadják. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: ObudaiLtp-Felszab40-013-FlorianTer - indafoto.hu

Augusztus 9: Tizenöt emeletes toronyházak - Tanácselnökök nyilatkoztak Óbuda, Zugló, Pestlőrinc fejlődéséről. Jelenleg és az elkövetkezendő években sok száz millió forintot költ a főváros az új lakótelepek kialakítására, a lakásgondok enyhítésére. A jelenlegi építkezési munkákról, a jövőbeni feladatokról nyilatkozatot adott Óbuda, Zugló és Pestlőrinc tanácselnöke. Horváth Károlyné, a III. kerület vb-elnöke: - A következő években Óbuda, a főváros egyik legöregebb negyedéből Budapest egyik legfiatalabb, legkorszerűbb részévé válik. Megvalósuló terveink legalábbis ezt ígérik: 1975-ig 12 ezer lakás épül kerületünkben. Az első ütemben - 1970 végéig - a Szentendrei út és a Kórház utca által határolt területen 4000 lakás épül fel. A második ütemben valósul meg Óbuda városközpontjának kialakítása. A centrum a Flórián tér lesz. A többi között itt épül fel néhány 15 emeletes toronyház, ugyanilyen magas szálloda és egy új nagyáruház.

Szabó Béla, a XIV. kerület vb-elnöke: - Alig néhány hónapja tartottuk az alapkőletételi ünnepséget a Füredi téren, s rövidesen már az első lakókat köszönthetjük az itt épülő új városrészben. A 13 ezer lakásos negyed majd megérdemli a városrész elnevezést, 15 emeletes toronyházak épülnek itt, előregyártott házgyári elemekből. Zugló városközpontja az Eörs vezér tér lesz. A nagy fejlesztési program záróakkordjaként a Nagy Lajos király út-Eörs vezér tér-Egressy tér közötti részen 22 emeletes toronyház is épül. Dr. Ambrus János, a XVIII. kerületi tanács vb-elnöke: - Pestlőrincen épül Budapest legnagyobb KISZ-lakótelepe, a főváros 22 kerülete közül Lőrinc lesz majd a “legfiatalabb”. Az ifjúsági negyedben összesen 2116 lakás készül. Már ebben az esztendőben 677 lakást adnak át a fiatal tulajdonosoknak, s az építők ígéretet tettek arra, hogy 1970. április 4. tiszteletére az ezredik lakást is elkészítik. (Magyar Nemzet)

Augusztus 9: Hol tartanak a budapesti beruházások? Több jelentős budapesti beruházás, építkezés is döntő szakaszába érkezett az idén. Körsétánkon arról kívántunk képet alkotni, hogy a főváros közlekedését, oktatását és egészségügyét, kereskedelmét szolgáló tervek, létesítmények milyen stádiumba jutottak, illetve mi késlelteti néhány építkezés határidőre való befejezését.

A metró és a Baross tér

fovarosi.blog.hu: Metro2-1970-Fuzet01 - indafoto.huA legnagyobb s érthetően a leginkább közérdeklődésre számot tartó beruházásnak, a metró építésének üteme igen kedvező, az építők minden valószínűség szerint felszabadulásunk 25. évfordulóján, 1970. április 4-én átadják az utasforgalom számára a földalatti gyorsvasutat a Deák tér és a Fehér út között. Ezen a szakaszon valóban már a hajránál tartanak, fektetik a vágányokat, szerelik a biztosítóberendezéseket és az elektromos hálózatot, és alakítják az állomások végleges külső képét. Két szovjet motorkocsi már hosszú hónapok óta folytatja próbaútját, a tapasztalatokról a szakemberek a legnagyobb elismeréssel szólnak. A Deák tér és a Déli pályaudvar közötti szakasz befejezését 1973 végére tervezik; itt még mélyépítési munkáknál tartanak. A két automatikus, szovjet gyártmányú fúrópajzs lényegesebb fennakadás és zavar nélkül átjutott a legkritikusabb munkahely, a Duna alatt. A metró építésével összhangban rendezik a Baross teret is, ennek költségei megközelítik a negyedmilliárd forintot. Az újjáalakított, felüljáróhíddal, korszerűsített utakkal és közvilágítással, gyalogosaluljáró-rendszerrel ellátott közlekedési csomópontot a jelek szerint ugyancsak tavasszal adják át. Ezekben a napokban véget ér a látványos munka, a híd különleges minőségű acéltartóinak beemelése is. Hasonlóan jó hírt kaptunk a fővárosi tanács tervgazdasági főosztályán a harmadik jelentős közlekedési beruházásról, a Hungária körúti felüljáró építéséről is.

Késésben a főműhely

1966 óta épül az óbudai autóbuszszín; tavaly és tavalyelőtt rendkívül elmaradtak a munkákkal. A kivitelezők az idén nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy utoljérjék magukat; a jelenlegi készültségi fokból, a kapacitás összpontosításából arra lehet következtetni, hogy ha nem is a tervezett határidőre, de a jövő év tavaszára átadják rendeltetésének a telepet. A Budapesti Közlekedési Vállalat valószínűleg még munka közben fokozatosan megkezdi a beköltözést. A 250 autóbuszt befogadó kocsiszínben a modern szervízellátást is elvégezhetik. Tekintve, hogy a többi fővárosi telep ideiglenes jellegű, befogadóképességük kimerült, túl zsúfolt, ugyanakkor újabb kocsik beszerzése várható, már tervezik Cinkotán a következő autóbuszgarázst is. Ennek építéséhez előreláthatóan 1971-ben látnak hozzá.

fovarosi.blog.hu: FeherUtiJarmutelep-20100320-01 - indafoto.hu

A tervezettnél lényegesen lassabban haladnak a metró- és villamoskocsik, a HÉV-szerelvények nagyjavításához szükséges Fehér úti főműhely kivitelezési munkálatai. A 23-as Állami Építőipari Vállalat elsősorban a metró más kiszolgáló létesítményeire koncentrálta erőit, kapacitásából már nem futotta a főműhelyre, s alétszámhiány miatt a technológiai szerelésre szerződött alvállalkozóinak nem tud időben munkaterületet biztosítani. A beruházást az idén kellene befejezni, a 130 millió forintos költségelőirányzatból azonban mindeddig csak 60 millió forintot használtak fel. A helyzet valószínűleg csak a metró első szakaszának elkészülte után javul, de a tervezett átadási határidő tartásához az előző évek adósságát is le kell törlesztenie a vállalatnak.

Kivitelező kerestetik

fovarosi.blog.hu: DelPestiKorhaz-Regi-08 - indafoto.huA legfrissebb hír az egészségügy területéről: a Középület Tervező Vállalat néhány nappal ezelőtt átadta az illetékes fővárosi szerveknek rekordidő alatt elkészített beruházási programját a dél-pesti kórházról. Az intézmény Pesterzsébeten épül fel, 922 ággyal, teljes költsége a program szerint 550 millió forint. A terv felülvizsgálata, egyeztetése már megkezdődött, ősszel kerül jóváhagyásra a fővárosi tanács végrehajtó bizottsága elé. A Budapesten évek óta meglevő munkaerőhiány hatása jelentősen érződik az építőiparban, a különösen az egészségügyi, oktatási beruházások átfutási idejében, Gyakori, hogy már megtervezett létesítményekre kivitelezési szerződés meg sem köthető. jellegzetes példája ennek a Váci úti KÖJÁL-laboratórium. Az új, korszerű épület tervei már 1967-ben készen voltak, a tanács egészségügyi osztálya, mint beruházó, épp egy évig keresett kivitelezőt, amíg végre - idei kezdésre - sikerült szerződést kötnie a 21-es Állami Építőipari Vállalattal. (...) A budafoki lakosok a XXII. kerületi, Dévényi úti nyolc tantermes általános iskola időbeni elkészüléséért szurkolnak. A tanintézmény kiviteli tervei is 1967-ben készültek el, kivitelező hiányában itt sem tudták elkezdeni a munkát. Hosszas huzavona után a Sasad Tsz építőrészlege vállalta el az építkezést ez évi kezdésre. A kivitelezés költsége hat és fél millió forint, a tervek szerint az iskola tantermi szárnyát épp egy év múlva kellene átadni. Az építőrészleg fogadkozik, hogy megtartja a határidőt.

Végül egy kereskedelmi létesítmény sorsa után tudakozódtunk; az újpesti, István téri piac 28 millió forintos beruházási költségvetéséből 5700 négyzetméternyi beépített árusítóterületet és kiszolgálóépületet létesítenek, az előbbi egyaránt alkalmas lesz bolti és őstermelői árusításra. A létesítmény a jelenlegi korszerűtlen, minimális egészségügyi követelményeket sem biztosító piac helyét veszi át. A beruházás Luca széke módjára készül. A kivitelezővel, a Fővárosi 2-es számú Építőipari Vállalattal huzamosabb ideje folynak a tárgyalások, a mélyépítési munkákra ugyan már kötöttek mintegy kétmillió forint értékű szerződést, de a teljes létesítmény építésére vonatkozó szerződéskötés változatlanul késik. Az ok: az alvállalkozók elsősorban szabadáras munkákat vállalnak, a generálkivitelező viszont a piac esetében nem szolgálhat ilyennel. (Népszabadság)

Augusztus 9: Több árusítóhelyet létesítenek a Hunyadi téri vásárcsarnokban. A budapesti vásárcsarnokok és piacok korszerűsítési programjában most a Hunyadi téri vásárcsarnokra kerül sor. Elkészültek a rekonstrukció tervei és a rekonstrukció tervei és a munkálatokat már a közeli napokban megkezdik. Elsőnek az V-VI. kerületi Közért Vállalat beruházásaként a Hunyadi tér és a Szófia utca sarkán levő területen a Zöldért alakítja ki modern csarnoki áruházát. Ezekkel a modernizálásokkal a csarnokban levő, elszórtan elhelyezett standokat profil szerint összevonják és így jelentős területet szabadítanak fel, több termelőszövetkezet és a magánkereskedők árusító helyeinek szakosított elrendezéséhez. A tervek szerint a Hunyadi téri csarnokban, amelynek épületszerkezete igen szilárd, belső karzatot építenek, ahol szintén sok árust tudnak majd elhelyezni. Az árusítóhelyek számának növelésével a környék lakosságának árubeszerzését könnyítik. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: MTESZszekhaz-1960asEvek-fortepan.hu-97331 - indafoto.hu
A Kossuth téri metróállomás fölé emelendő irodaház telke a hatvanas években. (kép: fortepan.hu, 97331)

Augusztus 12: A Kossuth Lajos téren épül fel a Kereskedelmi Kamara új székháza. Az első kapavágással hétfőn a Kossuth Lajos tér déli oldalán levő foghíjas telken megkezdődött a Magyar Kereskedelmi Kamara új székházának építése. A hétemeletes székházat kereskedelmi tárgyalóközpontnak szánják, amelynek tizenegy tárgyalóterme, könyvtárai a tagvállalatok rendelkezésére is állnak. 400 személyes kongresszusi terme pedig - korszerű, négynyelvű tolmácsberendezésével - nemzetközi tárgyalásokra is alkalmas lesz. A kamara új székháza egyébként a metró kossuth Lajos téri állomásának telkén kap helyet, az épület földszintje lesz a metró felszíni állomása. A hetedik emeletet étterem foglalja majd el, a többi hat emeleten lesznek a tárgyalótermek és a munkahelyek. Az épület kőburkolatú homlokzatával szervesen illeszkedik majd környezetébe. A Magyar Kereskedelmi Kamara új székházát előreláthatólag két és fél év múlva adják át. (Népszabadság)

Augusztus 12: Miért süllyedt le a kőbányai toronyház? Vádirat kötelességmulasztó mérnökök ellen. A fővárosi tanács megbízásából négy, egyenként 9 emeletes toronyházat épített Kőbányán a Bebek út és Harmat utca kereszteződésénél a Fővárosi Építőipari és Beruházási Vállalat. A tervezést megelőző talajfeltárási, laboratóriumi és talajmechanikai szakvélemények elkészítésére a BUVATERV a Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalattal kötött szerződést. A kért szakvéleményt Richter István tervezőmérnök és három mérnök társa írta alá. A szakvélemény alapján felépített egyik toronyház röviddel az építés befejezése után süllyedni kezdett, és - többszöri mentési kísérlet ellenére - az épület jelentős részét le kellett bontani. A mentési kísérletek és a bontás összesen mintegy 3 millió 700 ezer forintba került. A Legfőbb Ügyészségnek a Pesti központi Kerületi Bírósághoz átküldött vádirata értelmében, mindez összefügg a Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat négy mérnökének hibás talajmechanikai szakvéleményével. Az ügyben előreláthatólag októberben tartják meg a bírósági tárgyalást. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KobanyaiMunkasszallo-19690813-MagyarNemzet-02 - indafoto.huAugusztus 13: Új munkásszálló épül Kőbányán. Budapest legmodernebb és legnagyobb munkásszállodája épül Kőbányán. Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium 150 millió forintos beruházásaként jön létre a három szállodai épülettömbből és a több hozzátartozó tanulmányi épületből álló szociális intézmény, amelyet Körner József a LAKÓTERV építészmérnöke tervezett. A három nyolcemeletes szállodai épületben, egyenként 800 férőhely lesz, a budapesti építkezéseken dolgozó munkások részére. A munkásszállodát a legkorszerűbb technológiával építik. A francia zsaluzatos módszert alkalmazzák ennél az építkezésnél. Az új eljárás lényegesen meggyorsítja a munkálatok menetét és az eddiginél gazdaságosabbá teszi az építkezést. (Magyar Nemzet)

Augusztus 13: Palackozóüzem épül a kőbányai katakombák fölé. A kőbányai Jászberényi úti évszázados sziklapincék már hosszabb ideje szolgálnak raktárként a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet itthon és külföldön egyaránt megbecsült különleges borainak. Az ősi katakombák fölé most korszerű borpalackozót építenek; a munkálatokat még az idén elkezdik. A kiviteli tervek nemrégiben készültek el a Mezőgazdasági Tervező Vállalatnál. A terv építészeti érdekessége, hogy - a terület domborzati lehetőségeit kihasználva - a kétszintes épület lefelé emeletes. Az épület bejárata a Jászberényi útról megközelíthető felső földszinten van, innen vezetnek a lépcsők lefelé. Az újszerű megoldás következtében mindkét szint egyaránt napfényes, egészséges, s egyszerűbbé válik a belső árumozgatás is. Az új palackozó mindössze 570 négyzetméternyi kiterjedésű. A korszerű gépesítés e kis területen is lehetővé teszi, hogy a pincékben tárolható, mintegy ötezer hektoliter bort három-négy hónap alatt palackozzák, s az év többi hónapjaiban különböző kísérleteket, bemutatókat, oktatási gyakorlatot tartsanak bel- és külföldi szakembereknek. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: ORIszekhaz-19690815-Nepszabadsag - indafoto.hu
(Népszabadság, 1969. augusztus 15.)

Augusztus 16: Megépül az új tabáni gyógyfürdő. Röviden hírt adtunk arról, hogy a fővárosi tanács a Közmű- és Mélyépítési Főigazgatósággal együtt elhatározta az új tabáni gyógyfürdő felépítését és a tervekre meghirdette a pályázatot. Milyennek képzelik el a pályázatot kiíró hatóságok Budapest új gyógyfürdőjét, erre vonatkozóan szereztünk be érdekes adatokat.

A főváros elgondolása szerint a Gellért Gyógyfürdő a jövőben az eddiginél erőteljesebben szolgálja majd a gyógyidegenforgalom érdekeit, és elsősorban ez tette sürgősen aktuálissá az egyébként régóta vajúdó tabáni gyógyfürdő megvalósítását. A Tabán területén évtizedek óta tervezik egy új gyógyfürdő, illetve gyógyszálló építését, több pályázatot is rendeztek már erről a témáról, de főleg anyagiakon múlott a kivitelezés elmaradása.

fovarosi.blog.hu: RaczFurdo-1960-fortepan.hu-103651 - indafoto.hu

Most azonban olyan határozott formában került ismét napirendre a tabáni új gyógyfürdő ügye, hogy négy szerv összefogásával máris biztosították az anyagi előfeltételeket. A hivatalos szervek elgondolása szerint 80 millió forintból meg lehet építeni az új gyógyfürdőt és ezt az összeget húsz-húszmillió forintos egyenlő részesedéssel a Belkereskedelmi Minisztérium, a fővárosi tanács, az Országos Tervhivatal, valamint a Közmű- és Mélyépítési Főigazgatóság fedezi. Amennyiben kivitelezésre alkalmas terv születik, úgy a jelenlegi fürdőt - a törökkori és az Ybl-féle kupolarészek kivételével - lebontják. A tervező szabad elgondolására bízzák, hogy az új fürdőt a kijelölt terület melyik részén építi meg. Nagy eltérés ugyan nem lehet a jelenlegi helytől, mert a műemléknek minősített kupolákat az új gyógyfürdőépületbe szervesen be kell építeni. Az új gyógyfürdő helyéül a Hegyalja út-Erzsébet-hídi felüljáró-Árok utca-Kereszt utca által határolt nagy területet jelölték ki. Az új fürdő ellátására a szükséges gyógyvízmennyiség rendelkezésre áll, miután sikerült tavaly a szökevényforrásokat megfogni és további zavartalan felhasználásukat biztosítani. Az új tabáni gyógyfürdőnek lesz egy női és egy férfi osztálya, 40 kádból álló kádosztálya, hatvanágyas szanatóriumi részlege, fedett uszodája és külön orvosi osztálya. A napi vendégforgalmat 3200 főre becsülik. Lesz a gyógymedencékben súlyfürdő, lazító medence, törökfürdő. Az Ybl-féle kupolaépületet ivócsarnoknak építhetik át. Épül az új gyógyfürdőben szauna is, a kádfürdőkben lehetővé teszik a víz alatti masszázs-kezelést. Tíz darab háromágyas, 12 kétágyas és hat egyágyas betegszobát rendeznek be a gyógyfürdőben, szanatóriumi jelleggel. Kétszáz férőhelyes tetőnapozót létesítenek, a fürdő előtt legalább ötven gépkocsi elhelyezésére alkalmas autóparkolót.

A fővárosi tanács és a Közmű- és Mélyépítési Főigazgatóság gyors tempóban szeretné lebonyolítani a tabáni új gyógyszálló létrehozását. Rövid határidőt tűztek ki a pályaművek benyújtására. November 24-én jár le a pályázati határidő és december 20-ig már kihirdetik a döntést. A legjobb tervek díjazására és megvásárlására 260 ezer forint áll rendelkezésre. 1971-ben akarnak hozzákezdeni az építkezéshez. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: AeroHotel-1980asEvek-fortepan.hu-25736 - indafoto.hu
Az Aero Hotel a nyolcvanas években. (kép: fortepan.hu, 25736)

Augusztus 20: Öt új szálloda Budapesten. A Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat nagyszabású budapesti fejlesztési programot dolgozott ki, amelynek megvalósítása részben már folyamatban van. Budapesten három új touring-szálló épül. Az egyik az Üllői úton, a Ferihegyi elágazásnál. Ez lesz a négyemeletes Aero Szálloda, 280 ággyal. A másik a 7-es műút mentén az Osztapenko szobornál, az ugyancsak négyemeletes Hotel Wien 240 ággyal. Ezt a szállodát egész különleges, újszerű, az úgynevezett Uthinoor francia zsaluzási rendszerrel építik. Naponta hat szoba készül el ezzel az új építkezési eljárással. A harmadik budapesti touring-hotel a Normafa mellett létesülő Olympia Szálló. Építkezését még az év végén megkezdik, 380 vendéget láthat el. Megkezdődött az Akácfa utcában az új szálloda építése. Kezdetben Akác-szállónak akarták elnevezni, de végül a patinás EMKE elnevezés mellett döntöttek. A jövő évben átadják rendeltetésének a 200 ágyas szállót. Még három érdekes budapesti szállodaépítési terv, amely azonban már csak a következő tervidőszakban kerül megvalósításra. Az egyik a Duna-parton, a MALÉV és a Pannónia közös beruházásaként létesülő szálloda, az egykori Lloyd-palota helyén,. Ebben a 460 ágyas reprezentatív szállodaépületben helyezik majd el a MALÉV központi irodáit is. Foglalkoznak a Park Szálló bővítésével. A mellette levő üres Baross téri telek felhasználásával 320 ággyal bővítik a szállodát, ugyanakkor a telken egy nagyszabású szupermarket is kap elhelyezést. Végül a Rákóczi úti Palace Szálló bővítésének tervével is foglalkozik a vállalat. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: PostasHotel-1969Korul-fortepan.hu-97724 - indafoto.huAugusztus 20: Csütörtökön nyílik a Budapest 100-as postahivatal. Kedden délután rövid házi ünnepségen adta át a dolgozóknak a főváros legújabb, legkorszerűbb felvevő-kézbesítő postahivatalát az Üllői út 114-116. szám alatt Dejczó Gábor, a budapesti postaigazgatóság vezetője. A Budapest 100-as postahivatal csütörtökön nyílik meg, s naponta 7 és 21 óra között áll a közönség rendelkezésére. Az új hivatal közelebb vitte a postát, a postásokat a IX. és a X. kerület lakóihoz. (...) (Népszabadság)

Augusztus 22: Nagyarányú tatarozási munkák kezdődtek a XIV. kerületben, a Hungária körúton. A nagy forgalmú útvonalon a 80/a, 80/b és 84. számú házakat tetőtől talpig rendbehozták. Új köntöst kapnak a Hungária körút 87/a, 87/b, 87/c-1, 87/c-2, 103/a, 105.. 111/a, 111/b és 198. számú épületek is. A munkálatokat ez év végén, a jövő év közepén fejezik be. Hamarosan hozzálátnak a Gyarmat utca 38/a, az Ilka utca 36. és a Fogarasi út 16. szám alatti lakóházak teljes felújításához is. (Magyar Nemzet)

Augusztus 24: A belvárosi üzletnegyed rekonstrukciós javaslatát a közelmúltban fogadta el a fővárosi tanács vb. A Kereskedelmi főosztály most felhívást küldött a kis- és nagykereskedelmi vállalatoknak, szövetkezeteknek és több ipari vállalatnak, hogy megismerje az üzlethelyiségek bérlése iránt érdeklődő vállalatok igényeit, s ezek alapján konkretizálja a terveket. Versenytárgyaláson döntik majd el, mely vállalatok kapnak működési engedélyt a Belváros üzlethelyiségeiben. A véglegesített tervek elkészülte után a Váci utca és környéke rekonstrukciója 1971-ben kezdődik. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: ObudaiLtp-19690824-Nepszabadsag - indafoto.hu
(Népszabadság, 1969. augusztus 24.)

Augusztus 26: Új otthonok épülnek nyugdíjasoknak. Több nagy sikerű építészeti terv alkotója: Spiró Éva, a Lakóterv építészmérnöke előszeretettel foglalkozik az idős korúak lakásproblémáival. Az ő gondolata volt, hogy a nyugdíjasok részére kényelmes, modern, az öregkort megszépítő, kellemes pihenést nyújtó otthonokat kellene létrehozni. Ebből az elgondolásból született meg - Magyarországon először - a budafoki kísérleti lakótelepen a “Nyugdíjasok Háza”. Mindössze 25 lakásból áll ez az otthon, amelynek jó hírét már megépülése előtt szárnyra vette a közvélemény. Az idős korúak valósággal megostromolták a tanácsot - amelynek beruházásaként jött létre az intézmény -, hogy beutalást kapjanak a Nyugdíjasok Házába. 1968-ban avatták fel az épületet és azóta sűrűn látogatnak el oda külföldi szakemberek, hogy tanulmányozták a Nyugdíjasok Házát, az ott lakók életkörülményeit. Az első Nyugdíjasok Háza sikerén felbuzdulva, a közeljövőben sorra épülnek majd újabb hasonló intézmények Budapesten és vidéken is. A legközelebbi Nyugdíjasok Háza Kelenföldön, a Frankó utca és a Forrás utca találkozásánál létesül. Ez már kétszer akkora lesz, mint a budafoki, ebben ötven lakást építenek és messzemenően hasznosítják mind a tervezésnél, mind a kivitelezésnél a budafoki intézménynél szerzett tapasztalatokat. A kelenföldi Nyugdíjasok Háza kétszintes épület lesz, minden lakáshoz loggiát építenek. Természetesen beépített bútorokkal rendezik be a lakásokat, a fürdőszobában a padlóval egyszintű süllyesztett kádat helyeznek el kapaszkodó rúddal. Főző lehetőséget is nyújtanak azok részére, akik otthon szeretnék megfőzni ebédjüket, vacsorájukat. (...) A kelenföldi Nyugdíjasok Háza tervét szintén Spiró Éva készítette Ujhelyi Jenő építészmérnök közreműködésével. Külső megjelenésében is üdén hat majd a Nyugdíjasok Háza, amelynek építése hamarosan megkezdődik. Homlokzatát világos nyers fával és fehér márvány zúzalékkal burkolják. A főbejáratnál intim hatású szoborral díszített vízmedencét létesítenek. Az az elgondolás, hogy a jövőben a főváros minden új lakótelepén létesül majd ilyen modern Nyugdíjasok Háza. Vidéken szintén követik a szép példát. Elsőnek Tatabányán, a budafoki terv alapján, az ottani tanács és a Szénbányászati Tröszt közös beruházásaként épül két Nyugdíjasok Háza, egyenként 25 lakással. (Magyar Nemzet)

Augusztus 27: Egy eredményes pályázat - Nem kell lebontani a KGM székházát. A harmincas években alkalmazott bauxitcement építkezések veszedelmes következményei mostanában jelentkeznek. (...) Bauxitcementtel épült az 1936-1938. években a Kohó- és Gépipari Minisztérium jelenlegi, Szabadság téri székháza is. A közelmúltban, amidőn ennek nyomai és következményei a hatalmas épületen jelentkeztek, sietve kiürítették a minisztérium székházának két felső emeletét és intézkedés történt az egész épület megerősítésére. A minisztérium négy tervezővállalat részvételével pályázatot rendezett a minél gazdaságosabb és eredményesebb helyreállítási tervre. A pályázatot a Kereskedelmi Tervező Iroda nyerte meg, amelynek javaslata nem teszi szükségessé az épület lebontását, hanem olyan födémszerkezeti, acéllemezes megerősítést indítványoz, amelynek alkalmazásával gazdaságosan és biztonságosan oldható meg a rekonstrukció. A KERTI tervei szerint 80 millió forintba kerül a rekonstrukció. A munkálatokat a jövő évben kezdenék el, addigra teljesen elkészül a KGM új székháza a Mártírok útján, ahová a minisztérium teljes apparátusával beköltözhet. A Szabadság téri épület helyreállítása legalább másfél-két évet vesz majd igénybe. A rekonstrukciót követő felhasználását illetően majd később határoznak, de máris több intézmény tart rá igényt. (Magyar Nemzet)

Augusztus 27: Kulcsátadási ünnepség a Római-fürdő új lakótelepén. 180 lakásos új lakótelep építésének első szakasza fejeződött be Óbudán, a Római-fürdő-telepen. Az elkészült 96 lakás tulajdonosainak kedden ünnepségen nyújtották át a kulcsokat és adták át az új otthonokat. A lakásépítésben érdekelt a Pamutnyomóipari Vállalat, amely különböző szervekkel, köztük a fővárosi és a III. kerületi tanáccsal együttesen szervezte a lakásépítési akciót. Az új lakótelep építése 1967 decemberében kezdődött és a kivitelező Budapesti Lakásépítési Vállalat az első 96 lakást a november 15-i határidő helyett már most átadhatta. Ebből 76 lakást kapnak a Pamutnyomóipari Vállalat dolgozói, akiknek a vállalat korábbi nyereségéből másfél millió forint kamatmentes kölcsönt adott. A tanács díjmentesen bocsátotta rendelkezésükre a telket és végezte el a közművesítést. A távol a gyár zajától, üdülőkörnyezetben épült lakótelep első lakóját, Hunyadi Lászlót - akinek éppen kisbabát váró felesége dolgozik a Pamutnyomóipari Vállalathoz tartozó Goldbergergyárban - Vég László, a vállalat vezérigazgatója üdvözölte a keddi ünnepségen. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1972-Egykor.hu - indafoto.hu
1972-ben. Kép: egykor.hu

Augusztus 27: Összeért a híd a Baross tér felett. Az utóbbi napok rossz időjárása sem gátolta a Baross téren folyó munkák lendületét. A MÁVAG hidászai augusztus 28-ra ígérték a pillérek és a főtartók szerelésének befejezését, de ezt a munkát már keddre befejezték, beemelték a híd utolsó tagját is a Baross tér felett. A MÁVAG főépítésvezetője elmondotta, hogy az acélszerkezet összeillesztése, hegesztése is elkészül szeptember 22-re. Utána kerül majd sor a betonpálya építésére. Bartos István, a fővárosi tanács vb-elnökhelyettese szerint az év végére helyreáll a végleges rend a Baross téren. Addigra megindul a forgalom a teret átszelő hídon is, amely a Rottenbiller utcát és a Mező Imre utat köti össze. A munka gyorsított üzemben halad, de hogy az építők a vállalt határidőt továbbra is tartani tudják, ahhoz megfelelő időjárás szükséges, azaz enyhe ősz és tél, hogy dolgozni tudjanak a híd acélszerkezetén. (Magyar Nemzet)

Augusztus 28: Hol épüljön fel az új budapesti házgyár? Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium elkészítette javaslatát a negyedik budapesti házgyár építéséről. Eszerint Budapest nagy lakásépítési programja indokolja, hogy a főváros kapja meg azt az évnyi 2300-2500 lakást gyártó szovjet házgyári berendezést, amelynek magyarországi szállítását a régebbi államközi egyezmény alapján vállalta a Szovjetunió. (Ez lesz Budapest negyedik házgyára, amely a vidéki városokban eddig átadottakkal és az újabban megrendeltekkel együtt már az ország hetedik szovjet házgyári berendezése.) A főváros 1971 és 1975 között több mint 80 ezer, 1976-tól 1980-ig pedig csaknem 90 ezer új lakás építését tervezi, s ezt elsősorban a termelékeny, tömeges építésmóddal lehet megvalósítani. Az új házgyár telepítési helyéül a délbudai központban, a XI. Nándorfejérvári úton, a budapesti 1-es számú épületelemgyár melletti területet javasolják. Így a régi betonelemgyár Duna-parti kavicstárolóját - némi bővítéssel - használhatja az új házgyár, s további kooperációra nyílik lehetőség a közművek hasznosításában és a termelésben is. Az üzem építésének előkészületeit 1970-ben kívánják megkezdeni, átadását 1973 közepére tervezik. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: BatthyanyTer-1976Korul-fortepan.hu-99165 - indafoto.hu
Batthyány tér, 1976 körül. (kép: fortepan.hu, 99165)

Augusztus 29: Újjászületik a Margit-híd és a Mártírok útja környéke. Nagyarányú és meglehetősen hosszadalmas városrendezési munka kezdődött a Fő utca északi szakaszának a forgalomtól való lezárásával. 1973-ig megépül a földalatti vasút budai szakasza és három nagy budai állomása, a Batthyány téren, a Moszkva téren és a Déli pályaudvarnál. Ezzel egy időben rendezik a forgalmi gócpontok környékét. A Batthyány térre kerül a szentendrei HÉV margit-hídi végállomása. A pálya a híd budai hídfőjétől kéreg alatt húzódik a Bem rakparton. A Mártírok útját is korszerűsítik, a Vízivárosban számos épületet szanálnak, támfalakat építenek, átépítik a közműveket és szinte bekoronázza ezt a nagy munkát a Batthyány téren megépülő autóbusz-villamos és HÉV végállomás. Arról is szó van, hogy új hajóállomás épüljön a Batthyány téren, a Bem téri állomás helyett. A 9-es villamos új végállomása is a Batthyány tér lesz, s a Lánc-híd felé vezető villamossíneket a Dunapartra helyezik. Máris rögzítették a szakemberek azt az elképzelésüket, hogy a Bem rakparton épségben maradjanak az ódon gesztenyefák. Megváltozik a Fazekas utca, a Horváth és a Csalogány utca képe is, s a bonyolult munkában több száz vállalat vesz részt. A koordinálást a fővárosi tanács közmű- és mélyépítési igazgatósága végzi. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: TarnokUtcaiIskola-Udvar-MagyEpMuv-1970-04-p39 - indafoto.hu

Augusztus 31: Tizenhat tantermes új iskolát adtak át szombaton a Várban, a Tárnok utca 9-11. szám alatt. Az általános iskolát ünnepélyes külsőségek között Hantos János, a fővárosi tanács vb-elnökhelyettese, Sarlós István vb-elnök jelenlétében avatta fel. (Magyar Nemzet)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.

További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!
twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása