Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Így lett Puskás Arénánk

2019. november 13. - fovarosi.blog.hu

A Népstadion ikonikus épületének eltüntetésétől hosszú volt az út 2019 novemberéig, és közben majdnem két stadion lett belőle. 67000 néző, 500 parkolóhely, megőrzött szocreál toronyépület - így lett Puskás Arénánk.

nepstadion-201611-latvanyterv09.jpg

Látványterv 2016-ból

Az 1953-ban átadott Népstadion felépítését stadion tervek tucatjai előzték meg: nemzeti stadionról álmodozott 1896-tól a második világháborúig Hajós Alfrédtól Maróti Gézán, Borbíró Virgilen és Árkay Aladáron át Rimanóczy Gyuláig. (Ezekről részletesen ebben a cikksorozatban olvashat a Nyájas.) Végül csak a kommunista hatalomátvételt követően indult be a tényleges építkezés, és 1953-ra felépült a Népstadion. A gyenge anyagok, a kapkodó építkezés és a több évtizedes elhanyagoltság azonban megbosszulta magát. A felső lelátót 2002-ben le is kellett zárni. A 2010-es kormányváltás után megszületett a döntés: ez nem maradhat így tovább.

nepstadion-1960korul-fortepan_hu-115359.jpgA Népstadionban 1960 körül. (fortepan.hu, 115359, adományozó: Nagy Ilona)

A 2011-ben bemutatott Új Széchenyi Tervben még a stadion felújítását tervezték. Ez a "stadion a stadionban" elve alapján úgy épült volna fel, hogy bent új lelátó épül, de kívül megmaradnak a régi pilonok. Az egyik legfőbb gond az volt a Népstadionnal, hogy a lelátók nem elég meredek, és a füves pályán kívül még egy futópálya is volt - így a fentebb ülő nézők már nagyon messze voltak a sportolóktól. Ez nem csak nem volt praktikus, de a FIFA előírásainak sem felelt meg. Új lelátóra tehát mindenképpen szükség volt, ha már hozzányúlnak a stadionhoz. Műemlékvédelmi szempontból leginkább a - csonkán megépült, de így is a szocialista realizmus egyik "iskolapéldájának" tekinthető - toronyépületet és a jellegzetes pilonokat javasolták megőrizni. Bár Mónus János építész tiltakozni próbált a bontás ellen, a kormányzati gépezet működésbe lendült.

De mi is épüljön?

Először is azt kellett eldönteni, hogy mi is épüljön: stadion a stadionban, mint ahogy először felmerült? Vagy egy teljesen új stadion? Többfunkciós aréna vagy futball stadion legyen? Épüljön-e valami a lelátók alá, és ha igen, akkor mi: VIP részleg? Üzletek? Irodák? Az első becslések így 40-50 milliárdtól 80-120 milliárdig szórtak, hisz nem lehetett tudni, hogy mi is épül majd fel pontosan. Novemberben döntöttek az újjáépítésről: eszerint futball aréna épül fel 2015-re, 42-45 ezer férőhelyes lelátóval. Az is eldőlt, hogy a régi arénát teljesen elbontják. A költségeket "több, mint 40 milliárd" forintra becsülték. Ezt november elején úgy pontosította a kormányszóvivő, hogy "egy 40 ezer férőhelyes - igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA ötös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból". Az építkezés kapcsán az egész terület megújítását tervezték Istvánmezőn.

"Az új stadionhoz, valamint a hozzá kapcsolódó parkolóház tervezéséhez és építéséhez a kormány négy ütemben, 2011-2015 között összesen 43,5 milliárd forintot biztosít, amelyből az előkészítés 500 millió forint, a stadion építési költsége 35 milliárd forint, míg a bontás 5 milliárd forint és a parkolóház költsége 3 milliárd forint." (forrás)

Legyen rögtön kettő!

2012 februárjára szintet lépett az álmodozás: Bánki Erik sportpolitikus már arról értekezett, hogy épüljön rögtön két stadion: egy a régi átépítésével, és mellé egy teljesen új. A Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara tiltakozott az ellen, hogy a hazai építészeti szervezeteket teljesen kihagyják a tervezésből, minden a minisztériumokban dől el: "...a részletes szakmai anyagokat a két szervezet képviselői nem láthatták; sem sportszakmai-, sem gazdaság-, sem városrendezési fejlesztési koncepció nem állt rendelkezésre, de hiányoztak a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatos részletes elképzelések, és az örökségvédelmi tanulmányok is" - írta a hg.hu. A két stadion felhúzásával volt azonban egy kis bibi: a Népstadion (Puskás stadion) körül már mindenhol áll valami, így egy második stadion felépítéséhez el kellett volna bontani a Dromoszt (>>> a Dromoszról bővebben itt), a SYMA csarnokot és valószínűleg a Körcsarnokot is. Az új stadion lett volna a Puskásról elnevezett futball aréna, a régi helyén épülő pedig atlétikai célokat szolgált volna. A kérdés eldöntésére ötletpályázatot írtak ki. Erre 23 pályamű érkezett be. Első díjat nem osztottak ki, de sikerült feltárni a második stadion elhelyezésének lehetséges megoldásait, problémáit. Akkor már 2016-ra tervezték az átadást.

puskasferencstadion-2012-ketstadion-otletpalyazat.jpgA Pomsár és Társai Építész Iroda Kft. II. helyezést kapott terve az Istvánmező rekonstrukciójára 2012-ben kiírt pályázaton (A kép forrása)

"Avar kori temető semmisülhet meg az Olimpiai Központ és az annak részét képező Puskás Ferenc Stadion újjáépítését célzó rehabilitációs program következtében a Magyar Régész Szövetség szerint.A szervezet MTI-hez is eljuttatott közleménye kiemeli: az Országgyűlés által június 11-én megszavazott, a budapesti Istvánmező rehabilitációs programjáról szóló törvény kimondja, hogy a projekt kivételt képez a jelenleg hatályos kulturális örökségvédelmi törvény alól. Ez a szövetség szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egykor a Népstadion területén elhelyezkedő műemléképületeket és régészeti lelőhelyeket, egyebek között egy avar temető sírjait a munkálatok folyamán szabadon el lehet pusztítani." (forrás)

Ezt egy, a városépítészeti koncepcióra kiírt tervpályázat követte, amelyet a Pomsár és Társa építésziroda nyert meg. 2012 őszén még dúlt az optimizmus: "A jelenlegi Puskás Ferenc Stadion körüli területen több mint tíz új létesítmény és a hozzájuk kapcsolódó parkolóház épül fel a következő években. Ezek közé tartozik például az új nemzeti labdarúgó-stadion - ahogy erről már korábban döntés született -, egy úszó- és vízilabda komplexum, egy multifunkcionális sportcsarnok, egy edzőcsarnok a labdajátékok számára, valamint egy tornacsarnok, de megújul a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok és a Millenáris Velodrom is" - írta az mnsk.hu. Az átadást 2017 elejére prognosztizálták, az új nemzeti stadion költségét pedig 60-80 milliárd forintra.

Jó, akkor legyen mégis csak egy

2013. április 15-én az a kormányzati döntés született, hogy a két stadionos változatot elvetik. Ehelyett visszatérnek ahhoz, hogy új lelátó épüljön a régi pilonsor ölelésében az egykori Népstadionban. Ez egy legmagasabb UEFA kategóriájú, 65 ezer fős, multifunkcionális sportközpont lesz, továbbá a lelátók alá új edzőtermek, éttermek, kereskedelmi egységek épülnek, miközben számos környező épületet is felújítanak. Tervpályázat kiírása helyett az MNSK alkalmazásában álló tervezőket kívánták megbízni a tervezési munkával. Ezzel visszatértek a "stadion a stadionban" elvhez.

A tervezéssel végül a Népstadiont tervező Középülettervező Vállalat jogutódját, a Közti Zrt-t bízták meg. Ezzel pont az a Skardelli György jutott megbízáshoz, akinek a korábbi ötletpályázatra beadott tervét formai hibára hivatkozva kizárták. Skardellinek van már stadionos tapasztalata: a BSA tervezését is ő vezette. 2013 őszén meg is ígérték, hogy a stadion 2018 elejére el is készül.

2014. június 7-én lejátszották a Népstadionban az utolsó mérkőzést. Július végén bemutatták az új, 68 ezer fősre tervezett stadion első látványterveit.

2015 nyarán már a pontosabb tervek látványtervei láttak napvilágot, miközben már 100 milliárdnál tartott az új futballstadion becsült költsége.

puskasferencstadion-2015-latvanyterv01.jpg

puskasferencstadion-2015-latvanyterv02.jpg

puskasferencstadion-2015-latvanyterv03.jpg

Miután 2016 februárjának végén felvonultak a gépek, márciusban elkezdődött a régi stadion bontása.

A bontás végére az is nyilvánvalóvá vált, hogy már szó sincs "stadion a stadionban" elvről. A szocreál toronyépületen kívül semmi nem maradt állva 2017 elejére. A pilonok és számos más értékes részlet elbontása elnyerte az ICOMOS Citromdíját.

nepstadion-20170225-legifoto_com.jpg

2016 novemberében az új stadion kivitelezésére írtak ki tendert. Ebben már csak annyi szerepelt, hogy a toronyépületet, valamint a pilonok "karakterét" meg kell tartani. Az árat szándékosan 1 forintra becsülték, ezzel nem szabva határt a kivitelezési költségnek. A kivitelezés idejét viszont meglehetősen szorosra vették, hisz 2020-ban három labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt terveztek megtartani. 2017 márciusában már azt írták, hogy nettó 142,85 milliárd forint (+40,5 milliárd forint ÁFA) a várható összköltség. (A költségek emelkedéséről lásd ezt a videót.) A nyertes kivitelező konzorciummal alá is írták a megállapodást. 2017 elején az is kiderült, hogy mindössze 500 parkolóhely épül majd a 67 ezres arénához.

"A beruházási központ összesítése szerint az építkezés során 170 ezer köbméter földet mozgatnak meg a munkagépek, ami öt városligeti Királydombbal megegyező mennyiség. Közel 12 ezer tonna – két Erzsébet híd súlyú – acélszerkezet felhasználásával épül meg a 67 ezer férőhelyes Puskás Ferenc Stadion, amely Magyarország legnagyobb magasépülete lesz." (forrás)

puskasferencstadion-20180402-04.jpg

A stadion építése 2018 áprilisában. (Fotó: Fővárosi Blog)

Innen már a rohamtempójú építkezés "harci beszámolói" sorakoztak. 2018. szeptember 6-án érték el a legmagasabb pontot, ekkor tartották meg a bokrétaünnepséget. A toronyépületben múzeum nyílik, a befogadóképesség futballmérkőzésen 67 ezer fős, koncerten 78 ezer fős lesz. 205 méter a szélessége, 316 méter a hosszúsága, magassága 54 méter. Minden ülőhely fedett lesz. Az épület alatt 1500 cölöp jelenti az alapozást, a felszínen 38 pilon emelkedik - formájában a Népstadiont idézve, de újonnan építve. A stadion tetejére álmodott futókör végül kikerült a tervekből. De lesz benne egy 1500 fős konferenciaközpont és egy kiállítási központ is.

Átadás: 2019. november 15.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása