Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

4-es metró: Keleti pályaudvar

2010. május 09. - fovarosi.blog.hu

2010. május 2-án megnéztük a 4-es metró Keleti pályaudvar állomásának építését. Így én előbb érhettem az állomásra, mint a fúrópajzsok :-) Mivel május 1 miatt amúgy is igencsak munkaszünetes lett az a hétvége, a DBR Metrónál úgy gondoltak, hogy akkor csinálnak egy nyílt napot. A Keleti pályaudvar és a Móricz Zsigmond körtér állomásokat lehetett bejárni. Utóbbinál már jártam lent, úgyhogy a Keletire esett a választás. Sajnos az állomásnak csak egy kis része, a Rákóczi út felé eső vége volt bejárható, az állomás egésze nem. De azért így is sikerült jókat fotózni szerencsére.
 

Térdremegtető tud lenni egy ilyen lépcső-állványzat...

Az állomás vegyes technikával, de nagyjából a milánói módszer szerint épül. A módszer szerint először a kb. 70 cm vastag résfalakat készítik el egy ilyen géppel, utána a födém készül el, és így haladnak lefelé, ideiglenes kitámasztásokkal (azaz kb. 120 centi átmérőjű, 12 cm vastagságú acélcsövekkel, ld. képek), amiket aztán a végleges kereszttartók váltanak ki. A forgalom majd csak akkor kaphatja vissza a felszínt, ha az összes ilyen szerkezet megépült - és a résfalazás "csak" 2008 februárjában kezdődött el. Az alaplemez és a ferde födémek most készülnek. Egy talajvíz-gyűjtő medence is létesült, és nem csak az építkezés idejére: az átadás után is lesz ugyanis beszivárgó, elvezetendő víz, ez egy metróállomáson természetes jelenségnek számít - olyannyira, hogy a 2-es vonalon már szép kis cseppkövek is képződtek. Hatalmas tereket képzeljünk magunk elé odalent: ez lesz a vonal ideiglenes (?) végállomása, így aztán a metró visszafordításához használt kihúzó vágányt is meg kell építeni az állomás folytatásaként. Az állomás maga nagyjából a Thököly út alatt lesz a téren. Ehhez képest a felszín a metróállomás miatt alig változik. Ugyanakkor a tér rendezésekor végleg eltűnhet majd a Kővári György (MÁVTI) tervezte felszín: a lesüllyesztett kör alakú gyalogos zóna, ami a Baross tér meghatározó eleme volt évtizedeken át, már rég el lett bontva. Volt ott lent hóember is némelyik télen, meg volt olyan hülyegyerek is, aki ott kezdett el érdeklődni, hogy hol van a Keleti pályaudvar - olyan Sándor György-féle módon :-) Szóval az aluljáró-rendszer gyökeresen átalakul. A Bethlen Gábor utca felé vezető szűkös aluljáró-folyosót kiszélesítik.

Az állomás maga még némi természetes fényt is kap majd az aluljáró szint mélységében, ami nyilván nagyban emeli majd a lent tartózkodók kedélyét. Az állomás tervezője a Gelesz és Lenzsér Kft. - a tervező gárdában többek között Gelesz András, Róhr Anita, Herczeg Tamás és Balázs László dolgozik. (A cég tervezte a Móricz Zsigmond körtér állomást is.) A peron 80 méter hosszú lesz, 14 méterrel a felszín alatt. 12 mozgólépcső és két lift is beépül. Az állomásról közvetlen átszállási lehetőség lesz a 2-es metró állomása felé - ennek ma is látható jele, hogy a 2-es vonal állomásának végében ott van egy picit felnyitva hagyott vaskos kapuzat. Ha lehasalsz, átlátni :-)


Függőleges panorámakép az állomásról

Az állomás úgy épül, hogy a vonal később folytatható legyen. Most az a hivatalos terv, hogy innen a metró a Dózsa György út és a Róna utca felé haladna tovább, Bosnyák téri végállomással. A vonal továbbvitele vitatott, egyelőre nem tudni, hogy az új kormányzat ősszel hogy dönt majd a továbbvitel kérdésében. A fúrópajzsok most az előző állomáson vannak, így jelenleg a Keleti pályaudvar az egyetlen állomás, ahol még nem jártak. Lent jártunkkor azt mondták, hogy az állomás 2011-ben éri majd el a szerkezetkész állapotot.

És akkor jöjjenek a képek:



Források:
http://www.metro4.hu/nyomvonal_allomasok_10_keleti.php
http://epitos.blog.hu/2010/05/03/4_es_metro_keleti_pu
http://epiteszforum.hu/node/1585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1116001 2010.05.09. 10:20:38

Nem néz ki csúnyán.
Egy dolgot viszont nem értek. Miért ilyen grandiózusak az állomási terek? Mert bevallom férfiasan, kicsit ijesztő, ha a fejem felett a nagy semmit látom kivilágítatlanul:)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.09. 14:42:00

@1116001: Azért grandiózusak a terek, mert így jobb. Sokkal kevésbé huzatosak az állomások. A fenti tereket a Gellért térnél először be akarták építeni: vendéglők, parkolóház stb. került volna ide. Aztán az engedélyeztetés nem ment át, úgyhogy az a kettős rácsszerkezet épül meg helyette. Na, hát így lett tágas az az állomás nagyon röviden elmesélve.
süti beállítások módosítása