Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Irodaház-körkép, 2014

2014. október 31. - fovarosi.blog.hu

Hogy áll az irodaház piac 2014-ben? Miért építenek új irodaházakat, ha mások üresen állnak? Hol épülnek új irodaházak, hol várhatók átadások a következő években? Kis budapesti irodaház körkép következik.

fovarosi.blog.hu: VaciCorner - indafoto.hu

Miért építenek új irodaházakat, ha mások meg üresen állnak? Nos, a válasz alapvetően a zöld technológiák háza táján keresendő. A régi irodaházakhoz képest egy új építésű, jó minősítésű irodaházban lényegesen alacsonyabb az üzemeltetési költség, így lényegesebb magasabb színvonalat tudnak a bérlőknek biztosítani érdemben alacsonyabb bérleti díjak mellett. Így nem csoda, hogy manapság újra élénkül az irodaház piac, de már szinte kizárólag új, környezetbarát technológiás változatokban. Zéró emisszió, elektromos autó töltőhelyek, kerékpártárolók zuhanyzóval és öltözővel, szürke víz és esővíz felhasználás, energiatakarékos világítás, napkollektorok, zöldtetők - mind-mind a jövő irodaházainak jelei. Ilyen irodaházakból válogattam néhányat, a teljesség igénye nélkül.

V17 irodaház, Váci út

fovarosi.blog.hu: V17 - indafoto.huA Váci úton, a Lehel téri piaccsarnok szomszédságában épül a V17 irodaház. 2016-os átadása után leginkább a recepciót is magába foglaló, 18 méter magas átriumot lesz érdemes belülről is megnézni. Innen lesznek elérhetők a hét emeleten át sorakozó irodaszintek. A külvilággal a kapcsolatot az üzletek, kávézók, étterem jelentheti majd. A mélyben nem csak 209 személygépkocsinak, hanem 95 kerékpárnak is alakítanak ki helyet. A bicajosok zuhanyzót és öltözőt is kapnak. Az irodaház felépítése kapcsán 900 négyzetméternyi új zöldfelület is keletkezik, bár itt nyilván ne számoljunk égig érő fákra. A használati melegvizet napkollektorok biztosítják, a nagy felületű nyílászárók mögé napfényes irodákat álmodtak a tervezők. A cél itt a BREEAM very good zöld minősítés megszerzése. A fejlesztő a Wing, a tervező az Aspectus Architect. A 2008-ban tervezett irodaház 12700 négyzetméternyi bérelhető területének már több mint 70 százalékát kiadták.

Budapest One, Kelenföld-Őrmező

A térség felfutása egyértelműen a 4-es metró átadásával függ össze. A vasúti sínek két oldalán a város legnagyobbnak ígérkező P+R parkolója épül, bevásárlóközpontot terveznek, az őrmezői oldalon októberben kezdték meg a budaörsi úti új csomópont kiépítését. Az M1-M7 bevezető szakasza így evidens módon adja magát irodaház építés céljaira. A Boldizsár utca - Balatoni út - Alsó Beregszász út között megépülő irodaházra először egy felhőkarcoló-szerű terv született, amit később egy "amőba" váltott. A beruházó a Futureal, a tervező a Mérték.



fovarosi.blog.hu: BudapestOne - indafoto.hu

A térszínt a gyalogos áramlások figyelembevételével alakították ki. A -1 szinten lesznek az irodák kiszolgáló funkciói, a földszinttel együtt kétszintes közteret hozva létre. Kiemelt figyelmet fordítottak a környezettudatosságra: az épület formáját a benapozás, a belső kert komfortja és áramlástechnikai szempontok alapján alakították ki. A tervezés érdekességét itt az adta, hogy még nincs körülötte kialakult, végleges utcahálózat, szomszédos épülettömbök, amihez igazodni kellett, vagy lehetett volna. Így csak a tervezett úthálózathoz tudták tervezni a bejáratokat, közlekedési útvonalakat. Egy-egy szint körülbelül 9000 négyzetméteres lesz. A négy fő közlekedési magnak köszönhetően akár 16 részre is felosztható egy szint, de akár nagyobb irodaterek is kialakíthatók, a bérlői igényeknek megfelelően.

Váci Greens, Váci út 117-119.

Az egykori csavargyári épületegyüttessel szemben álló óriási telken épül a Váci Greens irodakomplexuma. Összesen 4 tömbből áll majd az egész. Az A épületet már 2013 augusztusában átadták, a C épületet idén februárban kezdték el építeni, és 2015 nyarán adják majd át. Épül már a B épület is. A beruházó az Atenor nevű, belga központú ingatlanfejlesztő cég. Az A, B és C épületeket Király Zoltán és Tiba János (TIBA Építész Stúdió) tervezték, a D épület tervei a Lukács és Vikár Építész Stúdiónál készültek. Az A épület Budapesten elsőként megkapta a BREEAM "Excellent" minősítést, továbbá 5 csillaggal illették a European Property Awards rendezvényen, mint a legjobb magyarországi irodafejlesztést.

fovarosi.blog.hu: VaciGreens-Udvar - indafoto.hu

A vécék lehúzásakor "szürke vizet" használnak, esővízzel öntözik a növényeket. A szőnyegpadlók anyaga 85 százalékban újrahasznosított. A szellőztetőrendszerek úgy épültek ki, hogy a hőt nagy arányban vissza lehessen nyerni. A mosdók, vécék kis vízfogyasztásúak.

A négy tömb egy nyitott belső udvart, afféle fórumot fog közre. A szokásos mélygarázs mellett egy csomó kerékpártárolót is építenek: 1177 autóparkoló helyre 589 kerékpártároló hely jut a négy épületben, ami már nem is rossz arány. 2016 végéig még egy ötödik, E épülettel is bővülhet a komplexum északi irányban. A bérlők között ott találjuk a Sykes ügyfélkapcsolati szolgáltatót, a General Electric Healthcare-t és az Enterprise Group rendszerintegrátor céget is.

Vision Towers, Váci út - Dózsa György út sarok

A kereszteződés egy másik sarkában korábban már felépült a remek kis tetőkertekkel rendelkező Capital Square irodaház, és egyébként is: a Váci út a legnépszerűbb "irodaház-folyosó" a városban már jó pár éve. Így nem csoda, hogy idén is került ide új irodaház. Az egykor a vadászati kiállítás vendégeinek épült panelszálloda, a Volga helyére először egy újabb szállodát gondoltak felépíteni, de ez az irány hamar megbukott, a telken inkább irodaházat építenek. És ha már építenek, akkor a legmagasabb szinten: ez az irodaház is elnyerte a BREEAM "Excellent" minősítését. Az Európában elterjedt BREEAM minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származik, de 2010. január 1-jétől már az egész kontinensen lehet a BREEAM Europe Commercial 2009 minősítési rendszerrel iroda- és ipari épületeket minősíttetni. A BREEAM támogatja a csökkentett energiafogyasztású épületeket, a különféle vízcsökkentési megoldásokat, emellett az olyan beruházásokat, amelyek nem igényelnek újabb zöldterületet, hanem például barnamezős projektként valósulnak meg, és ezzel kisebb terhelést gyakorolnak a környezetre. Ismert még az amerikai LEED, valamint a német DGNB, továbbá az EU-Green Building minősítési rendszer is. fovarosi.blog.hu: VisionTowers-3h.hu - indafoto.hu
A tervező a 3H Építésziroda. Gunther Zsolt és kollegái egy három egységből álló, legyezőszerű épületet terveztek a telekre. A két, egymásra merőleges tömb unalmas geometriájába a ferde szögben beillesztett középső tömb hasít bele. Az épületmagasság a Váci út autóforgalma felől fokozatosan csökken a lakóterületek felé. Az így létrejövő két nyitott "udvart" átlyuggatott tető alakítja terasszá. Ha nem lenne itt ekkora gépjárműforgalom, egész kellemes kiülős helynek ígérkezne az itt dolgozók számára. A ház tetején tetőkertet is kialakítanak, bár azt kétlem, hogy ez a nagyközönség számára is elérhető lesz. Az északi torony 80 százalékát már bérbe is adták, itt a KPMG a bérlő.

Idén márciusban készült el az egykor a Pesti Hírlap központjának épült Eiffel Palace irodaház a Nyugati téren, 2013-ban jártam is benne, beszámoló itt olvasható. Irodaház építést tartalmaz a ma is épülő Corvin Sétány is, ahol már épül a 34 ezer négyzetméteres Corvin IV. irodaközpont. Újra beindult a Skanska Nordic Light irodaépület projekt a Váci út 98. alatt. És átadták a Váci Corner irodaházat is a Váci út 150. alatt, a Forgách utcai metróállomásnál. Az eredeti terveket is jegyző Szász László Ybl-díjas építész vezette Stúdió 100 építésziroda úgy dolgozta át a terveket, hogy környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen az irodaház - ezt a törekvést a legmagasabb BREEAM minősítés igazolta vissza. 

* * *

Lehet, hogy te is valamelyik trendi új irodában dolgozol, nyájas olvasóm? Ha igen, akkor nevezzetek be az idén már 5. alkalommal meghirdetett "Az év irodája" versenybe! A szervezők szerint már az is előfordul, hogy azzal bízzák meg a cégek a tervezőket és belsőépítészeket az új iroda kialakításánál, hogy kérik hozzá Az Év Irodája verseny egyik díját is. Te mit kérnél az irodádba egy építésztől vagy belsőépítésztől, ha rád bíznák a munkahelyed megterveztetését?

Ezekben a kategóriákban lehet nevezni:
-Az év irodája
-Az év design irodája
-Az év coworking irodája
-Az év irodaháza 2014 különdíj
-Az év új ingatlanfejlesztése
-Az év legzöldebb projektje
-Az év üzemeltető cége
-Az év irodapiaci szereplője

A 2013-as Év Irodája címet ezek az irodák nyerték el. A nevezési folyamat már elindult, a megújult azevirodaja.hu oldalon lehet jelentkezni a versenyre. Az idei rendezvény szakmai támogatói között található az RICS, az IFK, a HuGBC, a LEO, és a MATISZ, médiatámogatóként a Napi.hu, a Piac&Profit, az Épülettár, az Építészfórum, a Magyar Építéstechnika, a Fővárosi Blog és az Épinfó állt a kezdeményezés mellé. A Díjátadó Gálára 2015. február 5-én a Budapest Music Centerben kerül sor.

Tudsz olyan munkahelyről, ahol a szokásos íróasztalos, egybe nyitott irodás, zörgő fénymásolós dolgokon túl valami extra is van? Mondjuk egy sportpálya, egy jópofa pihenősarok, egy mászófal, vagy éppen egy sörcsap? Írd meg kommentbe!

Források:
http://www.vacigreens.hu/
http://epulettar.hu/cikk/vaci-greens-tele-az-a-epulet-epul-a-c
http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2827
https://www.youtube.com/watch?v=OgIjUGeD7YQ
http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2827
http://www.origo.hu/idojaras/20140508-budapest-one-ormezo-kelenfold-kornyezettudatos-epulet-irodahaz-budapest-mertek-ilyen-lesz-az-orszag.html
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Indul-a-V17-irodahaz-fejlesztese-a-Vaci-uton/45158/
http://realista.hu/news/details?id=127478
http://epiteszforum.hu/startra-kesz-a-vaci-corner-offices-szasz-laszlo-sajat-tervet-porolta-le
http://www.ingatlanhirek.hu/hir/Mit-unnepel-manapsag-egy-beruhazo/44105/


A Fővárosi Blog az alábbi helyeken is elérhető:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Varga Zsolt_ 2014.10.31. 10:36:02

Szintén újra beindult a Skanska Nordic Light irodaépület projekt a Váci út 98. alatt.

mortullus 2014.11.01. 09:43:45

aminek a környéken lakók kurvára "örülnek"! köztük én is

e1bandi · http://acskapocs.blog.hu 2014.11.01. 12:15:39

A KPMG-s ház vezető tervezőjének keresztneve Zsolt :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.01. 19:17:00

Jó lenne, ha az üresen álló, régi, lepukkant irodaházak helyén építkeznének.

kvadrillio 2014.11.01. 20:08:16

kérdés: MIÉRT, KIKNEK KELL ENNYI IRODAHÁZ ?????

ÜRESEN TÁTONG SOK KÖZÜLÜK MOST IS...

A...HA A KÖZALKALMAZOTTAKAT LEÉPÍTIK, HA NINCS MUNKAHELY, HA ÖSSZESZERELÉSI MUN KA ADÓDIK CSAK, AKKOR KINEK ÉPÍTIK EZEKET AZ IRODAHÁZAKAT ?????????????

kvadrillio 2014.11.01. 20:11:21

Budapest, Október huszonharmadika u. 8-10., 3. emelet‎
- 06 (1) 882 3500‎

Keresési eredmények

Irodaház-körkép, 2014 - Fővárosi blog
fovarosi.blog.hu/2014/10/31/irodahaz-korkep
1 napja - Hogy áll az irodaház piac 2014-ben? Miért építenek új irodaházakat, ha mások üresen állnak? Hol épülnek új irodaházak, hol várhatók ...
Üresen állnak a tavalyi irodaházak - Napi.hu
www.napi.hu/ingatlan/uresen_allnak_a_tavalyi_irodahazak.408678.html
2009. jún. 2. - Üresen állnak a tavalyi irodaházak. Kedves Olvasónk! Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink számára elérhető! Ha Ön már regisztrált, ...
Üresen állnak a helyiségek a városi irodaházban | Új Szó ...
ujszo.com/napilap/.../uresen-allnak-a-helyisegek-a-varosi-irodahazban-1
2010. márc. 17. - JUHOS MELINDA. Galánta. November óta üresen áll a városi tulajdonban lévő irodaház helyiségeinek egy része, pedig éppen itt a ...
Üresen állnak a tavalyi irodaházak - Hirposta.hu
hirposta.hu/cikk/1530883/Uresen_allnak_a_tavalyi_irodahazak/
Cikk küldése. Üresen állnak a tavalyi irodaházak. Ez a program emailben elküldi a cikk címét és bevezetőjét, önnek csak a címzett e-mail címét kell megadnia.

kvadrillio 2014.11.01. 20:15:29

..JAHHH...TUDOM MÁÁÁÁR ! azért kell irodaházakat építeni, hogy ne kelljen kórházakra, gyermekétkeztetésre, és a munkanélküliekre meg a 6 millió létminimumon élőre költeni !!!!!!!!

Testfegyenc 2014.11.01. 21:55:48

Mi köze a piaci alapon épülő épületeknek a kórházakhoz, gyermekétkeztetéshez???
A munkanélküliséget valóban érinti.... Csökkentheti azt.
Mondom mindezt úgy, hogy nem feltétlen értek egyet az új építésekkel minden esetben, de ezeknek a fröcsögő hozzászólásoknak mi értelme?

cso zsi 2014.11.22. 00:29:06

@Testfegyenc: Azért kíváncsi lennék, hogy egy Akkumulátorgyári dolgozó mit is csinálna a csilivili épületben, amit a korábbi cég helyére húztak fel.
A váci út gyakorlatilag iparnegyedből átalakult üresen álló irodaházak negyedévé, ezáltal viszont a teljes kerületet fizetőparkolóvá tették.
süti beállítások módosítása