Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Új irodaház a Roosevelt téren

2007. május 18. - fovarosi.blog.hu

A Lánchíd pesit hídfőjénél az MTA és a Gresham palota között helyezkedik el az eredetileg Hofer Miklós építész által tervezett, kifelé lépcsőző irodaház, amelyet csak "Spenótháznak" becéztek annak színe miatt. A felfele haladva kifelé növekedő épületet 2007-re átalakították - szerintem az átalakulás kifejezetten jól sikerült, a városképbe ma sokkal inkább illeszkedik a Roosevelt tér 7-8. alatti irodaház. A korábbi vízszintes hármas tagolást függőleges hármas tagolást váltja fel. 2001-2002-ben volt egy meghívásos, nemzetközi tervpályázat, ezen nyert Turányi Gábor, aki a Duna-parthoz jobban illeszkedő léptéket tartotta fontos célnak az átalakításkor. Az eredeti tervek szerint még hangsúlyosabb lett volna a hármas tagolás, a két nagy bejárat fölötti épületrész az eredeti terv szerint nem épült volna be. Aztán jött a megrendelő, elmondta, hogy neki kell az a hely is, azt is be akarja építtetni irodák számára. Így egy kevésbé karakteres, kissé kockább épület jött létre. Hogy mégsem lett teljesen "panelos" kockaház, azt a homlokzat színvonalas kialakításának köszönheti (csiszolt kőburkolatok, üvegfalak). Egyszer szívesen felmennék a legfelső szintre - ott vannak a nagy tárgyalótermek, és nyilván innen nyílik a legszebb kilátás a Dunára és a Várra. A tervező elmondása szerint az egyedi, sok töréssel tagolt legfelső szint a város gazdag tetőszerkezeti kialakításait igyekezett modern formában megismételni.


Az épület főbb adatai:

-27550 négyzetméter alapterület

-Építési év: 2006

-szintek: Fszt. + 8 emelet


A belső terek a luxus kategóriájú környezetben elvárható módon, tágasak. A belső udvarokat, tereket üvegtetővel fedték le. A modern, letisztult formák, az egyszerű elegancia itt is érvényesül.

Egy szocreál randaság átalakulása mindenesetre befejeződött, az állványzatok mögül - mint egy bábból előbújva - új épület született. Az új lény megítélését az olvasóra bízom...


Források:

Unokáink is látni fogják, 2007. 05. 06.-i adás (11:30), m2

http://www.eston.hu/ajanlatok/iroda/11159.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása