Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Megújult a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

2007. június 27. - fovarosi.blog.hu

A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum ma a Szent István tér 15. szám alatt található. Innen egy bank költözött ki, ennek helyére került a gyűjtemény. A földszinten új bejáratot alakítottak ki, és néhány helységet is átalakítottak. A főbb kapcsolódó funkciók: ruhatár, jegypénztár és információ, bolt és kávézó, valamint egy rendezvényterem számára is helyet találtak. Érdekesség a látvány-raktár: ez egy olyan raktár, ahová csak egy üvegfalon át lehet betekinteni, bemenni csak külön engedéllyel lehet.

 

(A kép forrása: Építészfórum)

 

A telekre 1791-ben kezdtek el építkezni, egy 1810-es tervlap már mutat egy U alakú épületet. A ma is álló épületet 1868-ban Leitner Márk papírkereskedő építtette, a következő évben fejezték be az építést. A belső udvart 1882-ben lefedik. 1906-ban részben átépítik, majd a következő évben Lajta Béla tervei szerint az utcai homlokzaton magyaros szecessziós portál épül. Ekkor kerül fel a "Hecht Jónás és fia" cégnév is az épületre. 1934-ben kapja meg az épület a főhomlokzat jobb oldalának 2. és 3. emeletén az erkélyeit. 1950-ben az alsó szintekre a Kereskedelmi és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete költözik be, két évvel később állami tulajdonba kerül az egész épület. A hatvanas évektől nagyon leromlik az épület állapota. 1989-ben a Magyar Külkereskedelmi Bank fiókja nyílik itt, majd 2001-től megindul az épület felújítása. Az 1969-ben felkerült bronz díszek lekerülnek. A múzeumi funkció tervei 2005-ben készültek el. 2006-ban készültek el a közönségforgalmi terek és a földszinti kiállítótér.


Ez az épület tehát, bár megszenvedte a huszadik századot, sikeresen túlélte a megpróbáltatásokat, és ma újra régi pompájában tündököl.


Neked hogy tetszik? Mondd el kommentben!


Forrás:

http://epiteszforum.hu/?q=node/5500


 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása