Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Pincerendszer Kőbánya alatt

2007. november 29. - fovarosi.blog.hu

(Hogy mi minden nem rejtőzik a föld alatt... A kép forrása)


Az Építészet Hónapja programsorozat részeként lehetőség nyílt megtekinteni a Kőbányai Sörgyárak alatt tekergőző pincerendszer egy részét. Az erősen korlátozott létszám miatt én már sajnos nem lehettem ott, pedig biztosan nagy élmény lehetett az óriási alagutakban sétálni. Így aztán ebben a bejegyzésben az Index.hu beszámolójára támaszkodom.


Az 1834-es árvíz utáni helyreállításkor erről a területről bányásztak mészkövet, de később a Lánchíd, az Akadémia és az Országház is részben innen származó mészkőből épült. Mindezek eredményeképpen több mint 20 kilométer hosszú, 180 ezer négyzetméter alapterületű járatrendszer maradt a föld alatt. Egyes helyeken 10 méteres belmagasságú termek is vannak itt a föld alatt. A levegő 13-15 fokos, párás. Ez a klíma pont kapóra jött Dreher Antalnak, aki 1862-ben megvette a Kőbányai Sörgyárak telepét, és pinceként használta a föld alatti tereket. Úgy mesélik, hogy a második világháború idején a németek Messerschmitt vadászgépeket szereltek itt össze. Jelenleg egyes termekben gombát termesztenek, de a hely nagy része üresen áll, műemléki védettség nélkül - az ugyanis csak a felszín egyes épületeire vonatkozik. A Dreher-villa egykori pompáját a második világháború pusztításai után az ötvenes években beköltöző munkásőrség tette végleg tönkre. De az 1. számú telephelyen lévő malátaszárító is nagyon rossz állapotban van.


2003-ban még optimistább volt az önkormányzat. A NOL beszámolója szerint:


"S hogy mi lesz a Dreherek hajdani gyárában, ha egyszer az egész Kőbánya tulajdonába kerül? Az önkormányzat az üzemben kulturális centrumot, az alsóbb területeken pedig lakóparkot szeretne kialakítani. Bár a tervek szerint pár épületet elbontanának, a teljes együttes már csak azért sem kerülhet bontócsákány alá, mert néhány üzemcsarnok homlokzata műemléki védettséget élvez. Így aztán még az is előfordulhat, hogy egyszer megvalósul a tizenöt év előtti álom, és a nagyközönség barlangvasúton csalinkázhat a mozi és a tekepálya között, hogy aztán beüljön egy jó hideg sörre; hol másutt, mint Dreheréknél." (Forrás)


Te mire használnád ezeket a földalatti tereket? Ötletelj!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása