Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Elkelt a Postapalota

2008. július 25. - fovarosi.blog.hu

(A kép forrása) http://www.origo.hu/i/0711/20071113moszkvate6.jpg

A Magyar Posta - őszinte sajnálatomra - eladásra hirdette meg a Krisztina körúton található Postapalotát. Sándy Gyula tervei alapján 1925-ben építették a díszes téglaburkolatú, saroktornyos épületet, amely a Moszkva tér felől felnézve jól látható dísze a környéknek. Trianon után a felpörgő infláció és megugró munkanélküliség közepette eleink kevés pénzből ilyen központot húztak fel, látván a távközlési technológia fejlődését, komoly jövőjét. A téglával pedig olcsón, de érdekesen lehet épületeket díszíteni. A második világháborúban súlyos találat érte a házat, de 1947-ben már visszaköltözhetett az igazgatóság.

2008. március 3-án a WING Zrt. egyedüliként nyerte meg a pályázatot. Az épület egy része felett a Magyar Telecom rendelkezik, de a Posta teljesen kivonul a tulajdonában állt épületből, hogy ehelyett "albérletbe" költözzön. A palota a jövőben szállodaként és irodaként is funkcionálhat, erről még nem született döntés. A kerület változtatási tilalmat rendelt el, és folyamatban van a műemlékké nyilvánítás is, valószínűleg ezért volt csak egy jelentkező. (Vagy mert eleve rá szabták a pályázatot? Nem tudom.) Gerő János (WING Zrt.) úgy nyilatkozott, hogy több évbe is beletelik, mire kialakul az épület új funkciója. Az épület amolyan magyar állami módon lerobbant, legalább 5 milliárd forintot visz majd el a felújítás-átalakítás. Ígérik, hogy tekintettel lesznek a műemléki jellegre, az épület múltjára, kiemelt városképi jelentőségére.

A WING nevéhez fűződik a Borjúvásárcsarnok átalakítása a Közvágóhíd és a Hungária körgyűrű mellett (Máriássy ház), és a Millenáris Ház, illetve Egerben a dohánygyár átalakításával létrehozott Agria Park. Tapasztalatuk így már van abban, hogy hogyan kell egy épület funkcióváltását megvalósítani.

 

Források:

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=230939&fr=rss

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=374618&place=

http://www.c3.hu/~eklektik/moszkvater/hamory.html
 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása