Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Budapest Szíve és Városháza Fórum

2008. augusztus 14. - fovarosi.blog.hu

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_xf1vjw_22_pestbuda_1854.jpgKormánydöntés alapján a kiemelt projektek közé került a 14 milliárd forint költségvetésű Budapest Szíve program, így jövő nyáron elkezdődhet a turisztikai szempontból kiemelt jelentőségű belvárosi területek rehabilitációja. A cél egy új központ kialakítása a Városháza parkban, és a belváros tehermentesítése az átmenő forgalomtól. A projekt 20 százalékát az V. kerületi önkormányzat és a főváros, 80 százalékát az EU biztosítja. Ebből megvalósul a Kiskörút menti közterek rendezése, a Kecskeméti utca "új pesti főutcává" alakítása, és a Március 15. tér rendezése is. Új, észak-déli gyalogos tengely jön létre a Honvéd utca - Szabadság tér - Október 6. utca - Erzsébet tér - Bécsi utca és Petőfi Sándor utca - Ferenciek tere - Kecskeméti utca - Egyetem tér forgalomcsillapításával. A listából kikerült, önálló projektté vált a Városháza Park beépítésével megvalósuló Városháza Fórum, amely PPP konstrukcióban épül majd meg. A pályázat első köre lezárult, 20 pályázó jutott tovább, köztük olyan nagy nevek, mint pl: Mérték, Finta, Egeraat, Zoboki, Teampannon, Oosterhuis, és a fiatal tervezőket tömörítő Sporaarchitects is.

Tudtad? A Nemzeti Színházat eredetileg az Erzsébet térre tervezték, ekkor született az a megállapodás a kerület és a főváros között, hogy a Városháza tér és az Erzsébet tér közül az egyiket beépítik, a másikat parkosítják. A színházi terv bedőlése után ez helyet cserélt: nem az Erzsébet tér épül be egy színházzal, hanem a Városháza melletti park egy új "városközponti" épülettel.

A második fordulóban már lezajlott egy helyszíni szemle és a kérdések határideje is lejárt. A tervpályázatok beadási határideje 2008. szeptember 23, eredményhirdetés november 3-án lesz, ekkortól egy kiállításon meg is tekinthetjük majd a nyertes pályaművet.

Én nagyon szurkolok ennek a projektnek, azt hiszem, végre a megfelelő irányba indul el Budapest fejlesztése. Csak azon aggódom, hogy a kerület és a főváros együtt tud-e majd működni sok éven át, vagy ez a projekt is kifullad egy nagy kezdeti lelkesedés után. Te hogy látod?


Források:

http://www.hg.hu/cikk/tizenket_nem_duhos

http://www.ingatlanmagazin.com/4234/Uj_foutca_es_foter_Budapesten_beszelgetes_Cselovszki_Zoltan_V_keruleti_foepitesszel

http://www.epiteszforum.hu/node/9044

http://www.epiteszforum.hu/node/9495

http://vg.hu/nyomtat.php?cikk=230478
 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása