Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Tűzraktár - Tűzraktér - Tűztate - The Gallery: 1. rész

2008. október 28. - fovarosi.blog.hu

"...a lehetetlent megpróbálni: erről szól minden, amit három éve elkezdtünk."


A Tűzoltó utcában nem csak a Trafó volt híres kultúrközpont. Kisebb költségvetéssel, de volt ott egy nagyon jó kis "lepukkant" hely is - az 54-56. szám alatt, a Thaly Kálmán utca sarkánál. Amikor úgy két éve egy nyáron egy rövidfilm-sorozat vetítésén arra jártam, még Tűzraktér volt a neve. Mint annyi kis költségvetésű intézménynek, ennek is megpecsételődött a sorsa. Az épület eredetileg a hatvanas években épült laboratóriumi műszergyárnak, az utolsó időkben a tűzoltóságnak voltak itt szertárai, végül teljesen kiürült az épület.
 

A történet nyitó pontjának napja 2005 június 23. Rudas László a tulajdonában álló épületet fel akarta újíttatni, de mivel nem nyert a pályázaton, más megoldást keresett. Így aztán egy nyárra szerződést kötött egy csapat lelkes művészlélekkel, hogy a helyen szervezzenek valamit. A csapat saját vagyonát és lelkesedését, a tulajdonos az ingatlan használatát adta bele a buliba. A közüzemi díjakat Gyevi-Bíró Eszter koreográfus FunGo Egyesülete, és 800 ezer forint fővárosi pályázati pénz fedezte az első időszakban. Vendéglátósnak pedig a tulaj leszerződött egy céggel, ők az Old Amsterdam kocsmát hozták hozományként ebbe a sajátos házasságba. A csapat szemei előtt a szintén a semmiből induló Trafó pozitív példája lebegett. A június 23-iki megnyitón majd másfélezres tömeg lepte el a helyet! Az aznapi programban volt műteremlátogatás, a Szépkilátás művészeti egyesület kiállítása, az Alkalmi Kapcsolatok Társulat Mádám Ka című előadása és éjféltől a Krétakör Színészzenekar fellépése. A kezdő csapatban ott volt Etienne Samin, Gyevi-Bíró Eszter, Polyák Levente, Binges Viktrória, Miklusicsák Alíz, a Bercsényi Építészkollégium tagjai és még sokan mások. A kis csapat először a Közraktáraknál próbálkozott, de az épület veszélyességére hivatkozva nem engedték be őket. (Egy évvel később ott 3 szórakozóhely nyitott ki. Nem ügy.)
 

És most idézek a tuzrakter.hu-ról néhány mondatot:


"Az épület állapotát illetően lenne egy érdekes észrevételem. Magyarországon van ez a bizonyos ingatlanadó, ugye. Ez egy ekkora épületnél csillagászati összeg lehet, és nem nagyon éri meg tulajdonosnak lenni, ha nem hasznosítjuk az épületet. Ahhoz ugyanakkor, hogy hasznosítsuk, a szó hazánkban elfogadott értelmében, rengeteg pénzt be kellene fektetni. De van egy lehetőség a tulajdonos számára, ha nem tud hasznosítani, és nem akar fizetni. Bontásra szántnak nyilváníttatja az épületet, ami nem lesz alkalmas semmiféle funkció betöltésére."

 
Más országokban meg azt bünteti az állam, aki nem foglalkozik rendesen a saját ingatlanjával. Nem ügy. Na de vissza a csapathoz!
 

A házasság hamar megbukott: a vállalkozó kőkeményen képviselte a saját érdekeit - a művész csapaton is átnyúlva. Kezdetben még tartották magukat a megállapodás szerinti kifizetésekhez, két hét elteltével azonban elkezdtek elmaradni az innen érkező pénzek - a csapatnak pedig más forrásai nem nagyon voltak, miközben a programok költségei folyamatosan jelentkeztek. A nyár végére a csapat mentálisan és anyagilag is kifáradt. Ugyanakkor a tulajdonos nyújtotta szellemi szabadság és a csapatban meglévő lelkesedés továbbvitte a Tűzraktárat. Hitték, hogy nem csak a nagy állami intézmények tudnak értéket teremteni, hogy bárki létrehozhat maradandót. Júniustól októberig 6 kiállítást, 64 színházi előadást, 10 táncelőadást, 147 koncertet, 2 cirkuszi előadást 13 performance-t, 5 irodalmi estet és 5 divatbemutatót tartottak - gyakorlatilag semmi pénzből. Emellett műtermeket, táncosoknak és zenészeknek próbatermeket alakítottak ki, és gyakran volt fotózások vagy filmforgatások helyszíne az óriási épülettömb. Október közepén aztán véget ért az első évad. Két alapító tag, Etienne Samin és Gyevi-Bíró Eszter kilépett a csapatból, a vendéglátós cégnek pedig lejárt a szerződése. A történet itt véget is érhetett volna. De megkereste őket egy másik vendéglátós, aki az egyik nagy biztonsági céggel állt ismerősi kapcsolatban, hogy szívesen beszállna, és fizetne is rendesen. A megfogyatkozott és csatákban legyengült csapat új reményekkel vágott neki a tél után az új évnek.

 

2006 április 7-én már új néven, Tűzraktér néven indult be a programsorozat. Szerencsétlen módon azonban az odarendelt biztonsági szolgálat egy adósságbehajtó cég embereiből állt, akik motozásaikkal, udvariatlan magatartásukkal hamar elijesztették a közönség jó részét. A vendéglátós pedig egyre nyilvánvalóbban el akarta lehetetleníteni a csapatot - egy idő után már maga is szervezett rock koncerteket, vagy éppen hangos zenével tette tönkre az aznapi színházi előadást. A VJ videóperformanszok helyett inkább már csak a VH1 ment a kivetítőn. A művészet kiszorult a művészet számára megtalált helyszínről. A végső lökést a korábban még támogató IX. kerületi önkormányzat adta meg: arra hivatkozva, hogy az épület nincs funkcióba helyezve (ld. fent), mindenféle tevékenység azonnali befejezésére szólítottak fel, súlyos pénzbírság terhe mellett.


A hely, ahol Frank Gehry, a világ ma élő egyik legnagyobb építésze is megfordult, ahol indiai szerzetesek mandalát építettek, ahol nemzetközi építészeti workshop-ot szerveztek, bezárásra kényszerült. 2007 áprilisában a Tűzraktér csapata elköltözött a helyről.

 

 

A végjátékként megalapuló, profitorientált Tűztate már csak pár hónapot élt. (Honlapja megszűnt és a 2007 szeptember 29-re tervezett búcsúbulijuk is elmaradt, szeptember 21-én végleg bezártak.) A jelenlegi társ-beruházó Gestor szívesen alakított volna ki a területen galériát vagy színházat, de a művészek már ehhez sem tudtak támogatókat szerezni. A Tűzoltó utcai projekt végleg meghalt. A csapat új helyet keresett, és talált is, a Hegedű utca 3. szám alá költözött el, és továbbra is Tűzraktér néven üzemelnek.


Mi lehet a tanulság? Hogy jól válaszd meg üzelti partnereidet? Hogy pénz nélkül ne álmodj kultúrát? Hogy eljöttek az underground végnapjai? A Tűzoltó utcai épületegyüttes áll még: a graffitikkel sűrűn teleszórt épület nagy átalakulás elé néz. De ez már egy másik történet...


Források:

http://index.hu/kultur/eletmod/tuzraktar061/_URL

http://tuzrakter.hu/sztori/index.html

http://index.hu/kultur/eletmod/tuz0829

http://index.hu/kultur/showbiz/tuzrakterend/

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása