Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Tüskecsarnok fejlemények

2008. november 13. - fovarosi.blog.hu

Korábban már volt szó arról, hogy a Tüskecsarnok üresen álló épületének ügyét az állam végre szeretné megnyugtatóan lezárni - azaz új funkciót és befektetőt találni a félkész állapotú épületnek. A meghirdetett pályázat határideje 2008. június 24. volt. A pályázati dokumentációt ketten kérték ki, de végül csak egyetlen pályázat érkezett be. Ez nyert 2008 augusztus 28-án, de aztán a pályázó kénytelen volt visszalépni. A több mint 10 éve befejezetlenül álló csarnokot és a hozzá tartozó ingatlant az állam vagyonkezésbe adta volna a KÉSZ Kft. cégének az Atlantis Congress & Events Hall Kft.-nek, az pedig az épületet kongresszusi központjá alakította volna és így üzemeltette volna. A rekonstrukció költségét 8-9 milliárd forintra becsülték. A konferenciaközpont mellett 200 szobás konferenciaszállót terveztek, a 2010-re elkészülő komplexumra összesen 15 milliárdot szántak. A pályázó azért volt kénytelen visszalépni, mert a hitelszerződés aláíráshoz megszűnt a bankok támogatása. Így aztán 2008. október 22-én a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács lezárta a pályázati eljárást. Közben az érintett egyetemek (ELTE, Műegyetem) irreálisan magas anyagi követelésekkel álltak elő az ő létesítményeikkel közös ingatlanon álló félkész csarnokkal kapcsolatban. (Az egyetemek tálalásában ez úgy hangzik, hogy kénytelen voltak visszalépni, mert nem kaptak megfelelő ajánlatot. Az Atlantis képviselője szerint ez szemenszedett hazugság. Magyaroszágon vagyunk, 2008-ban...) Úgyhogy most az állam valószínűleg velük kezd majd el a háttérben egyezkedni, hogy kivegye őket a pakliból, mielőtt újabb pályázatot ír ki. Azt mondjuk nem is értem, hogy az állam miért írja elő a leendő a beruházókkal, hogy állami tulajdonú intézményekkel egyezkedjen. Először az államnak és az egyetemeknek kellett volna tisztázni az egymás közötti ügyeket, és utána írni ki pályázatot, nemdebár?

A csarnokot 1994-ben kezdték el kiállítótérnek megépíteni - amikor még úgy volt, hogy lesz Expo'96. Az Expo után egyetemi sportközponttá alakították volna az épületet. Aztán az Expo lefújása (1995) után néhány évvel, 1998-ban az építkezés leállt, és immár 10 éve egy torzót nézegetnek az arra járók. Az építésre annak idején 4-5 milliárd forint ment el, azóta az őrzésre még 1 milliárd hufocskánk. Cserébe az épületet egyetlen egyszer használták - filmforgatásra. Pedig terveztek már ide tornász vébét és úszó EB-t is - csak éppen nem lett belőlük semmi. Tavaly pályázatot írtak ki, és itt vissza is értünk a cikk elejére.

Közben a Hungexpo területén elkészült a konferenciák megtartására is alkalmas új G csarnok. Egy másik konferencia-központ viszont a főváros ellenállása miatt megbukhat, ez a SYMA csarnok mellett épülne meg.

 

Források:
http://www.magyarorszag.hu/hirkozpont/hirek/sajtokozlemenyek/palyazat20080626.html
http://budapestjovoje.freeblog.hu/archives/2007/04/06/Tuske_csarnok_Lagymanyoson/
http://index.hu/gazdasag/magyar/tske080829/
 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása