Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Hunyadi téri fuck

2008. december 20. - fovarosi.blog.hu

Azt olvastam a Helyi Témában (VI. ker, 2008. december 17.), hogy a Terézvárosi önkormányzat lezárta a Hunyadi teret. Mint írják:

"Terézváros önkormányzata több igazságügyi szakértőt is felkért, hogy vizsgálják meg minden részletre kiterjedően a kerület parkjaiban található fák állapotát. Az elkészült szakvélemények egyöntetűen megállapították, hogy a Hunyadi téren 14 fa komoly veszélyforrást jelent. Ennek alapján született a VII. kerületi önkormányzat mint eljáró hatóság határozata, amely a megismert tényekre alapozva kimondja, hogy a Hunyadi téren az említett fákat balesetveszélyességük, általános egészségi állapotuk miatt ki kell cserélni. A tér sorsát figyelemmel kísérő civil szervezetek által megbízott szakértő - a Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársa - azonban úgy látja, nem 14, csupán egy fa jelent komoly veszélyt."

Ezért az önkormányzat most a Magyar Tudományos Akadémiához fordult, újabb vizsgálatot kérve. A helyi hatóság a fák cseréjét már 2009 tavaszán elkezdené. A piac és a vásárcsarnok továbbra is üzemel.

Másképp látják a helyzetet a civilek, akik azért küzdenek, hogy a tér fáit ne vágják ki. Szerintük ez egy fa kivételével indokolatlan. Az időhúzásra játszanak, ugyanis az önkormányzatnak december 31-ig van engedélye a fák kivágására. December 22-én, hétfőn este 19:00 órakor gyülekezőt tartanak a téren. Riadóláncot szerveznek, tiltakoznak. Tőlük idézek:

"A „Kincsünk a Piac – Hunyadi tér” nevű csoportunk már másfél éve küzd az ellen, hogy mélygarázst és bevásárlóközpontot létesítsenek a téren, és megszüntessék a szabadtéri piacot. Több, mint négyezer aláírást gyűjtöttünk ellene, és rengeteg érvünk van; az egyik, ami számunkra különösen fontos, hogy itt, a téren működik a belváros talán utolsó őstermelői zöldségpiaca, ahol valóban maguktól a termelőktől kaphatsz jó minőségű élelmiszert. Ez a piac egy élő közösség, több kerületből jönnek ide vásárlók, akik személyes kapcsolatokkal kötődnek az árusokhoz. Úgy érezzük, hogy a piac sorsa is bizonytalan az önkormányzat tervei miatt, például időszakos, és/vagy mobilpiaccá alakíthatják, ami éppen az őstermelőket érintheti kedvezőtlenül."

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása