Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

First site lett az Úttörő Áruházból

2009. április 17. - fovarosi.blog.hu

A Kossuth Lajos utca 9. alatti nagy épületben nyílt meg a 60-as évek egyik legendás áruháza, az Úttörő Áruház. Az épület magja egy 18. század elején épült lakóház. A sok bővítés, toldozgatás-foldozgatás miatt az épület nem kapott műemléki védettséget.

Az első áruház az 1888-ban felhúzott Holzer-áruház volt itt. Az építész egyben a megrendelő is volt, Schmall Henrik személyében. Az áruház keleties stílusban, moreszk elemekkel épült meg, és látni hagyta a vas szerkezetet. Rendkívül elegáns áruház volt, még a királyi ház nőtagjai is ellátogattak ide vásárolni, Holzer Sándor (az alapító Holzer Simon fia) pedig udvari beszállítóvá vált. Így aztán érthető, hogy hamarosan terjeszkedni kezdtek.

http://www.pestiest.hu/kepek/111/111371_galeria_uttoro3.jpg
Holzer Simon áruháza (Forrás)

Az áruház a 20-as évek végén még a szomszédos, 7. szám alatti épületbe is átnyúlt, majd 1936-ban már a Reáltanoda utca 8. és 10. szám alatti épületekbe is beköltöztek. Nagy átalakításokkal kötötték össze az ingatlanokat. A földszint keleties stílusát mindenhol modern, szögletes formára cserélték. Ekkor került először neon felirat az épületre. Aztán jött az államosítás, és az új tulajdonos ismét új megjelenést kívánt meg az épülettől.

http://retronom.hu/files/images/1961_uttoro_01.preview.jpg
Az Úttörő Áruház 1961-ben. (Forrás)

Az ingatlanok kezelője 1950-től az Úttörő és Ifjúsági Áruház lett. Forgó Gábor tervezte át az épületegyüttest. A Kossuth L. utca felőli homlokzat egységes arculatot kapott. A homlokzatra pedig új neon hirdetmény került, labdát dobáló kisfiúval. Az első emelet magasságában játékvasút szaladt körbe, felette játékrepülők repkedtek. És mindig kapható volt a kék rövidnaci és a tornacipő, meg az úttörő öv és síp.

http://www.pestiest.hu/kepek/111/111369_galeria_uttoro1.jpg
Az Úttörő Áruház kívülről. (Forrás)

Aztán jött a rendszerváltás, és az áruház némi csendes vegetálás után kiürült. Egy rövid időre a Centrum Csoport vette birtokba az épületet. No, nem az egykori áruházlánc, hanem önkényes beköltözők. Házfoglalók. Ingyenes ruhaboltot nyitottak, internetkávézót telepítettek az üres áruházba. Végül a rendőrség kiürítette az egyébként üres épületcsoportot. Ez volt az elmúlt évekig, amikor a tömb gazdát cserélt, az új tulaj, az Uniqua pedig építkezni kezdett a Kossuth Lajos utca 7-9. és a Reáltanoda utca 10. szám alatt. (A Reáltanoda utca 8. műemlék, nem bontható.) Ennek keretében egy Reáltanoda utcai falat engedély nélkül bontottak el. A sajtó felkapta, a műemlékvédelem kiszabta a pénzbüntetést, aztán minden ment tovább. (Igaz, a falat időközben visszaépítették, de az eredeti fal így is végleg elveszett.)

http://ingatlanmenedzser.hu/image.aspx?id=48be0bb6-019a-41cb-83d4-1cee5a7c71ef&view=b00b14c3-843e-4e91-9863-74b7aa8f10f7 Az új épületegyüttes egy 166 szobás és 12 luxuslakosztályos szállodából, egy 3300 nm-es irodaházból, 23000 nm-es kereskedelmi területből és egy parkolóházból álló komplexum lesz. A földszinten Roosevelt nevét viseli majd egy önkiszolgáló étterem, ahová az utcáról is be lehet majd menni. A bokrétaünnepséget 2008 július 10-én tartották, az átadás 2009 június elejére várható. A parkolási gondok enyhítésére nem a jellemző 100 négyzetméter, hanem már 40 négyzetméter irodaterülethez jár majd egy parkolóhely az irodaház bérlőinek, és a mélygarázs egyik szintje nyilvános parkolóként mindenki számára hozzáférhető lesz. (A parkolási díjról nincs információm.) Úttörő sípot nem terveznek árusítani.

Az áruház előcsarnokában állt egy szökőkút, amely Kovács Margit kerámia alkotása. Ezt felújítás után visszahelyezik az új épület udvarára. Egy pici szelet így megmarad a régiből is. A szökőkútban a világ térképe volt látható, középen "természetesen" a Szovjetunióval és egy vörös csillaggal.

Források:
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=264948&fr=rss
http://www.pestiest.hu/cikk/57725/az_uttoro_emlekere
http://nol.hu/archivum/archiv-402588
http://www.metropol.hu/itthon/budapest/cikk/270038
http://www.origo.hu/itthon/20040505szalloda.html
http://www.nol.hu/archivum/archiv-391925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása