Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Bővítenek a piaristák 2.

2009. július 20. - fovarosi.blog.hu

"...arra vagyunk küldve, hogy az igazság munkatársaiként a
pietásban és tudásban történő integrális nevelés által, türelemmel
és szeretettel evangelizáljuk a gyerekeket és a fiatalokat,
különösen a szegényeket, kisgyermekkortól kezdve, s íly
módon mutassuk meg az egyház szentségét, és dolgozzunk
együtt a személy kiformálásán és a társadalom megújításán."

- részlet "A piarista karizma ma" című
káptalani dokumentumból, 1997

Ha most a helyszínen járunk, sok üres üzlethelyiséget találunk. "Atlantisz könyvesbolt", "Mikiprint Kft", "Olvasók boltja", "Leather and silver goods" - a korábbi üzletek feliratai már nem sokáig láthatóak a kiürített helyiségek kirakatüvegein. A megbízó az üzleteket és a bérirodának kiadandó tetőteret is felújíttatja, hogy aztán kiadásukból szerezzenek pénzt a felújítás és az oktatás költségeihez. A mostani felújítás célja a színvonalas oktatás megteremtése volt, ezért nem csak homlokzati és gépészeti felújítást végeznek, hanem az épületet a funkcióhoz is szeretnék igazítani. Nagy segítség volt, hogy Hültl logikusan komponálta meg az alaprajzot.

A felújítás után a mélyszinten 21 autónak elegendő mélygarázs lesz, ennek bejárata a Pesti Barnabás utca felől nyílik majd. A földszinten korábban is üzletek voltak, ezeket felújítás után kiadják. A Duna felé néző homlokzatot Hütl eredetileg annak tudatában tervezte, hogy az egy szűk utcába kerül majd. Ám később mégsem épült be a mai Március 15. tér, így az épületóriás tornaterme lett dunai panorámás. Ezt most kiigazítják: a tér felé a földszinti ablakok lemélyítésével az épületet kinyitják a tér és a folyó felé, itt étterem nyílik majd. Az iskola főbejárata a Pesti Barnabás utca felől lesz. A 2. emelettől kezdődnek az iskolai szintek, a 2. emeleten a helyreállított kápolna, a tornaterem, a menza és a könyvtár kerül majd elhelyezésre. A 3.-4. emelet tantermekkel lesz teli. Az ötödik emelet az A és B szárnyban is a rendházé lesz. A belső udvarban új tornaterem épül. Ennek kubusát szándékosan elforgatták az udvari alaprajzhoz képest, így - bár jelentős az udvar beépítése -, a régi folyosók így is elegendő fényhez jutnak. A tornaterem külső falainak fával burkolását a tűzoltóság végül nem engedélyezte, így az a korábbi látványtervektől eltérően nem fa, hanem egy egyedi beton burkolatot kap majd. A tornaterem alatt egy nagy terem épül, ehhez is bérlőt keresnek. A felső két szint belső ablakai egy rácsos szerkezetű, zöld foltokkal és üveglapokkal is gazdagított belső (és egyben felső) udvarra néznek majd - a helyszínen győződhettünk meg arról, hogy itt milyen csend van a környező nagy forgalomhoz képest. A tetőteret a Duna felőli homlokzat tetején új tetőablak-sorral, felette új tetőtérrel bővítik. Ennek közepén épül egy modern formájú, üvegfalas torony, amely a tetőtér bevilágításában is szerepet kap majd. A második emeleten éppen ottjártunk napján találtak rá egy dupla fal belsejében egy addig nem ismert fali mozaikra. Még csak egy kis szelete látszott ki, így még nem lehet tudni, hogy mikor keletkezett, mit ábrázol, és mikor került elfalazásra. A következő hetek-hónapok remélhetőleg meghozzák a válaszokat. A felújítás során 5 új liftet is beépítenek. Az épület külső megjelenése is drasztikusan megváltozik jövőre, mivel az eddigi komor, barnás helyett világos, törtfehéres - sárgás árnyalatúra cserélik a homlokzatot.

A Piarista köz le van zárva ma is. A munkálatok elhúzódását pénzhiánnyal magyarázzák. Az intézmény fenntartói szeretnék elérni, hogy a köz a távolabbi jövőben is autómentes maradjon. "Mi át akarjuk engedni a forgalmat, de csak a gyalogos forgalmat! Úgy, ahogy a múlt század elején aláírt megegyezésben áll: a Kígyó utca forgalmát! Ott pedig csak gyalogos forgalom van, nagyon helyesen. A jövő nem a belvárosi autóközlekedésé! Ez a döntésünk is tanúságtétel: egy emberibb, környezetbarát XXI. század mellett" - nyilatkozta Lukács László piarista főigazgató 2003-ban az Új Ember Magazinnak. Érdekesség, hogy a piaristák a közt 1911-ben száz évre adták oda a fővárosnak, csak lovaskocsis forgalomra. Ez a szerződés 2 év múlva lejár. A felújítás részeként a kis utcácska új díszburkolatot kap majd. A forgalomcsillapítás ötletét a helyi önkormányzat is felkarolta, hiszen az remekül illeszkedik a Budapest Szíve program koncepciójába. A szerkezet idén, a teljes felújítás jövő év végére készülhet el.

http://www.okm.gov.hu/project/sapientia/SPNT-Vaci_u.jpg
2001-es grafika a felújításról (Forrás)

Források:
http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=626&articleID=1729&ctag=articlelist&iid=1

http://index.hu/belfold/budapest/0330prstkz/
http://menedzser2.ymmf.hu/files/diploma/vedesek0607_osz/elbert_anna.pdf
http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2002.11.24/0103.html
http://archivum.epiteszforum.hu/holmi_detailed.php?mhmid=1154
http://www.ki.oszk.hu/107/e107_plugins/content/content.php?content.511
Piaristák Magyaroszágon 1642-1992 - Rendtörténeti tanulmányok, 1992
http://magazin.ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.12/24.html
http://archivum.epiteszforum.hu/figyelo2002/site/epulet.php?epid=1050
http://www.c3.hu/~iris/01-1/tarjan.htm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása