Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

A tőke kertjei - Capital Square

2010. május 29. - fovarosi.blog.hu



Az Urbitális Majális programsorozat keretében alkalmunk volt meglátogatni a Dózsa György út és Váci út sarkán felépült Capital Square irodaházat és kertjeit.

Az irodaházat a Hochtief Development Hungary Kft. megbízásából a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. tervezte, a felelős tervező Guczogi György volt. A környezettervező Torma Sarolta volt a Landa-A Kft.-től, ő vezette körbe kis csoportunkat az épületben. A Land-A referenciái között említhető a WestEnd, a MOM Park, a Graphisost Park és a Dorottya Udvar környezetrendezési terve is.

Az épület alaprajza 6 L alakból áll össze - ennek köszönhetően "levegősebb" térszerkezet jött létre, ami természetes fénnyel jobban ellátott belsö tereket eredményezett. Az L alakok beugrói kertként, találkozóhelyként funkcionálnak. Az épület homlokzata a környékre jellemző sémáktól eltérve Magyarországon még ritkán használt, hőszigetelést elősegítő üreges égetett kerámia elemek váltakoznak az üvegfelületekkel. Az energiatakarékosság nagy hangsúlyt kapott: külső árnyékolórendszer, helyenként mozgásérzékelő világítás, előkezelt friss levegő ellátás és hőrotációs megoldások segítik a takarékos épületfenntartást. A megnyitót 2009. június 4-én tartották.

Az épület kialakításakor nem egy "trendi", divatos kialakításra törekedtek, hanem inkább egy időtállóbb, klasszikus megjelenést alakítottak ki. Érdekesség, hogy a ház kerámai homlokzati elemei más színben, de azonos anyagból felbukkannak a berlini Potsdamer Platz egyes épületein is.

A telek beépítésekor előírás volt, hogy a házat beljebb kell húzni a Váci úttól. Így a főhomlokzat és a forgalmas út között egy, az ottani viszonyokhoz mérten tágas magántulajdonú, de közhasználatú tér jött létre. Ez alkalmat adott a tervezőknek arra, hogy egy megemelt növénysorral válasszák el a teret a főút forgalmától, zajától. Az is előírás volt, hogy ezen a területen 20% zöldfelület és 10% vízfelület jöjjön létre. Utóbbit azért volt különösen nehéz teljesíteni, mert a 3-as metró megépítésekor a Váci útnak pont erre az oldalára telepítették át az összes közművet, így óriási a zsúfoltság a felszín alatt. Így csak közvetlenül az épület előtt találtak helyet egy kisebb medencének, amibe világítótesteket és szökőkutat telepítettek. Ez éjszaka ad érdekes képet, amikor a hátteret az irodaház üvegfalain átszűrődő fény adja.

Az irodaház L alakú tömbökből építkezik, ebből adódóan keletkezett egy nagyobb és egy kisebb belső udvara. Mindkettőt az irodaház emeletei veszi körbe, így ezekbe árnyéktűrő növényeket kellett telepíteni. Ezeken a tereken át zajlik a ház lépcsőházai közötti gyalogos forgalom is, így a bejáratok között egy szélesebb díszkőburkolatos sétány húzódik. Ezek mellett növényi ágyás húzódik, két sávban. A növények kazettáit megemelték, így annyi föld kerülhetett ezekbe, hogy fákat is tudtak ültetni a 3 teremszint fölé. A belső udvar fái oszlopos gyertyánok. A járószinten kb. fél méteres földvastagság volt elérhető, ehhez még kb. 75 cm-t ad hozzá a növénykazetták kiemelése. Az ágyások mindenhol a teherhordó pillérek fölé kerültek. A növények közé padokat is el lehetett helyezni, a kávézó pedig saját belső teraszt is kaphatott.

A Pulszky utca felől a szomszédos házsorok közötti zöld terekhez igazodva az irodaház is beugrik, így két újabb földszinti kert jött létre. Az egyik az utcáról is megközelíthető, néhány lépcsőfokon fel lehet menni - itt van ugyanis az étkezde terasza is, amely nem csak a bérlők, hanem a város közönsége számára is nyilvános. A teraszon nemesített meggyfák árnyékában költhetjük el ebédünket. A Visegrádi utca felől a meglévő fasort megtartották, a hiányokat újabb fákkal pótolták. Ezen az oldalon a növényi ágyások emelkedése mutatja, hogy a telek mintegy másfél métert lejt.

Az épület legfelső szintjei úgy lettek kialakítva, hogy kétszintes, panorámás irodák is bérelhetők benne. Itt még jobban fellazul a beépítés foka, ami tetőkertek kialakítását tette lehetővé. Így a legexkluzívabb irodákhoz saját kert is dukál. Ezeknél a növényi ágyásokat úgy alakították ki, hogy közöttük ne csak közlekedni lehessen, de le is lehessen ülni - dohányozni, beszélgetni, vagy akár egy nem hétköznapi tréninget megtartani. Eredetileg néhány fát is terveztek a tetőkertekbe, ám az üzemeltető végül ezeket elvetette - a lehetséges erős szélre hivatkozva. Helyette törpefenyőket, tiszafákat, fekvő tujákat ültettek. Az ágyásokat úgy alakították ki, hogy egyik végükön kiemelkedjenek - a kimagasodó végükbe lehetett volna a fákat ültetni. Szemközti végükön 3-3 lámpatest található, melyek fénye végigsuhan az ültetett növényeken, egészen a kiemelkedő részig.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az A kategóriás irodaházaknál már nem csak a négyzetméterek és bérlői szolgáltatások jutnak fontos szerephez, hanem az épület zöldfelületei, klimatizálása és minél alacsonyabb energiafelhasználása is. Mindez pedig egy zöldebb és környezetbarátabb város felé mutat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2010.05.29. 09:19:51

Én ugyan szeretem a meggyet, de egy irodaház mellé gyümölcsfát ültetni biztos jó ötlet? Vagy a nemesített meggy nem terem szétrohadó, szétploccsanó, rovarokat vonzó gyümölcsöket?

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.29. 09:58:53

@Blogger Géza: Hát, majd vissza kell menni megnézni, de szerintem ezek már valami nemesített fajták lehetnek. Az Erzsébet királyné útjára pár éve ültettek olyan körtefákat, amik csak virágot hoznak, gyümölcsöt nem. Városba, utcára az a megfelelőbb.

magyar bucó 2010.05.29. 10:37:27

20% zöldfelület. Az soknak számít? :o
Arra a pár gazra verik magulat? Szerintem a 20% is csak úgy jön össze, ha a műkő járdát is beleszámolják...

guszti 2010.05.29. 11:58:59

Nem vagyok hozzáértő, sőt az ízlésemmel is baj van, általában a funkció és az élhetőség sokkal előbbre való szempont, mint a nagyonművészi 3d legóváros. Nem vagyok a modern formák és a komputeres tervezés ellen - sőt, magam is rajzolgatok - de könyörgöm, a kertet nem számítógéppel kell tervezni, borzasztó orwelli kép, amit ezek a mértani pontos bokrok kiadnak, másik oldalról meg van egy ilyen "kínaipiacos-praktikeres angolkert"-érzésem tőlük. Éljen, létezzen, dolgozzon ilyenben akinnek bejön ez az egész lájtkólás-nátriumglutamátos Sz.Ú.V.!

Magam részéről ilyen kertet a beton- illetve gépészeti környezetig terveznék virtuális vonalzóval, onnantól beeresztenék pár ügyes, meleg szívű kertészcsajt, aztán hajrá. Persze lehet az nyugdíjas bácsi is, nem a kor vagy a nem számít, hanem az emberi törődés - úgy a megépítés, mint a későbbi fenntartás során. Meg az, hogy ez utána köszönjön vissza azokról a növényekről, jó érzés legyen köztük lenni, mászkálni, leülni. Ha modernista vonalzófetisiszták "terveznek" egy kertet, és egyenpocakos konditeremszökevények vigyáznak rá, na az olyan is lesz.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.30. 11:12:51

Ezek a belső kertek nem túl hosszúéletűek. A Corvin Projket elsőként átadott irodaházának belső "kertjét" már kb három hónapja felújítják, mert sajnos nem jött be a vasbetonra álmodott egyméteres földrétegben életett fáskert koncepciója.

Sadia · http://sadia-mintti.blog.hu/ 2010.05.30. 15:00:42

Azt nem értem, hogy ha elő van írva, hogy beljebb kell vinni az Épületet, akkor a metró felszíni "tárgyait" mért nem írják elő, mint felújítandó "tárgyak". Szerintem a költségvetést nem terhelte volna túl, kicsit nekem így fabrikáltnak tűnik a környezet. Másfelől, olyan mint napelem egy "környezetbarát" épületben mért nincs?

Egyébként nem messze ettől a sárgaháztól épül finta "vörösháza" is. Ez egy fokkal jobban néz ki, szerintem:
www.visiongraphics.hu/index.php?p=reference&refid=488&l=hu&over=projektek
üdv

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.31. 01:11:49

@Sadia: Miért lenne egy magánberuházó feladata a tömegközlekedés tárgyi eszközeinek a felújítása? A BKV a fővárosé, újítsa fel ő.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.31. 01:26:19

@fovarosi.blog.hu: érthető. az már túl sok lett volna szegényeknek :)))

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.31. 01:44:25

@városjáró: Nem, itt nem a pénzről van szó, hanem a felelősségi körökről.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.31. 02:02:57

@fovarosi.blog.hu: ha akarták volna, kisajtolhatták volna fintáéktól ezt is. sőt akár még az egész váci út újraaszfaltozását is. nem kóser, ha egy irodaházmogul diktál a fővárosnak!

érdekes egyébként az a terv is, amit sadia linkelt be. legalább duplasűrű beépítésű lesz, mint amilyenek a környékbeli - egyébként sem kicsi - lakótömbök. de hát ez ne izgasson senkit. lényeg, hogy a belső kertben ott is biztos lesz két nyomorék facsemete - amit aztán 1 év múlva újra kell majd ültetni, mert kipusztul.

morgás off

cso zsi 2010.06.04. 16:58:01

Valamelyik városi blogban már foglalkoztak azzal, hogy a Váci - Dőzsa sarkon majd LESZ irodaizé, a (Volga) Ibis szálló helyén.
Ez a förmedvény a Váci - Dráva sarkon van, a néhai Elmü bázis helyén. Csak "kicsit" magasodik a szomszédos lakóházak fölé, árnyékot vetve a 45 évig napos lakásokra, és parkokra. (tudom, ott van mellette a szép új kutyafuttató-játszótér-csövestanya kombó, örüljünk.) Ez miatt az irodaház miatt (a kerületben van már kb 50 ilyen) megváltoztatták a környék forgalmi rendjét, amit eredetileg a metrósított Váci út módosítása miatt alakítottak ki. Anno a Dózsáról a Vácira lehetett balra nagy ívben kanyarodni, helyette előírták a Visegrádi utcát. Most már ott is tilos, így a rendőrök kaszálnak, a kialakított jobbra kanyarodót meg ugyanaz a napi 50-60 autós használja, aki eddig is. Persze, ha majd az irodaház fellendül, akkor majd "biztos" nagyobb lesz a forgalom, nem véletlenül parkolóórásították a környéket, ahol egyébként lakások vannak 90 %-ban.
süti beállítások módosítása