Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Mintha megnyitott volna a CET

2011. október 04. - fovarosi.blog.hu

Bent jártunk a még mindig viták kereszttüzében álló CET-ben, és megnéztünk egy egészen új koncepció szerint felépített üzletet. Úgy turkáltunk az áruk között, mintha már meg is nyitott volna a zsírúj concept store - pedig még a CET átadási időpontja is kétséges.

fovarosi.blog.hu: CET-20111001-04
Az 1881-re felépült Közraktárak épületegyütteséről volt már szó, és a CET-et is bemutattuk már e blogon. (Lásd itt: Közraktárak, Oosterhuis épületei, a CET). Az október eleji bejáráson a Design Hét keretében vehettünk részt.

Ami már első pillantásra is feltűnt, az az, hogy a CET elkészült. Ami munka még hátravan, az már vagy a bérlőkkel együtt valósul meg, vagy maga a bérlő valósítja majd meg az üzlethelyiség átvétele után. Bent vannak a liftek, nyílnak a fotocellás ajtók, le vannak burkolva a lépcsők, be van ültetve a ház közvetlen környezete. A főváros és a Porto Investment közötti perlekedés - melynek részleteit nem ismerem - azonban továbbra is gátja a megnyitónak. Pedig meggyőződésem, hogy minden fanyalgás elmúltával itt a városnak egy fontos találkozóhelye, korunk emblematikus épülete áll. Mindenesetre a megnyitó időpontja ma is bizonytalan.

Pedig már a folytatást is tervezgetik. Hogy milyen jó lenne a Csarnok teret is rendezni, és így jó felszíni gyalogos kapcsolatot teremteni a CET üzletei és programjai, valamint a Vásárcsarnok és a Corvinus Egyetem épületei között. Hogy a köztes utcák forgalmának csillapításával a Ráday utcát is be lehetne kötni ebbe a kulturális - szórakozási - oktatási központba. Hogy a Nehru part parkját is ideje lenne már újra rendbe hozni, hogy a CET mellett nívós közparkként funkcionáljon. Tervekből ma sincs hiány.

fovarosi.blog.hu: CET-20111001-18

A CET-tel nem csupán egy új épület, hanem egy újfajta építészet is megjelent Budapesten. Kas Oosterhuis holland építész már a nyolcvanas években nagy progapálója a non-standardnak nevezett építészetnek. Elveti a hagyományos építészet ismétlődő elemeit. A CET üvegtetőzetén jól megfogható ez a gondolat: a tető háromszögei hasonlóak ugyan, de pontos méretük, formájuk egyedi. Ezt a sokkal szabadabb architektúrát a számítógépes tervezés fejlődése tette lehetővé. A részletek kiképzésén múlik, hogy létrejön-e egy légies, könnyed, hatás - a hazai kivitelezés ebbe valamilyen mértékben belerombolt. Eredetileg holland generál kivitelezőt kapott volna a projekt, de ez méregdrága lett volna, így végül magyar kivitelezésben született meg az épület. (Ez volt a kirobbant vita forrása Oosterhuis és a Porto Investment között.)

fovarosi.blog.hu: CET-20111001-08

A rekonstrukció során a szerkezetet sok helyen visszabontották, a vasbeton szerkezetre került téglaburkolat - ezért, és a III.-IV. raktárépületek teljes, illetve jelentős lebontása miatt lett citromdíjas a CET. Ugyanakkor az eredeti szerkezet ideiglenesnek épült, és funkciója okán sem számított soha kiemelten védendő épületegyüttesnek. Így aztán összességében nem mondanám rossznak az eredményt: sokkal több pozitívumot láthatunk, mint ami elveszett.

fovarosi.blog.hu: CET-20111001-31 Az épületek eredetileg is alá voltak pincézve, ezeket most a föld alatt is összenyitották. Ezen a -1. szinten az öntöttvas oszlopok még az eredetiek, csakúgy, mint az egymás mellett és mögött sorakozó tégla boltívek. Ezen a szinten piactér lesz, a Fővám tér felől érkezőknek külön lejárattal, valamint mozgólépcsőkkel a fenti szintek irányába. A lépcsők cementlapos burkolataira érdemes felhívni a figyelmet - sokat emelnek a belső terek esztétikáján. A földszinten a régi raktárak téglafalai elé még egy üvegfalat is felhúztak. Így nagyon izgalmas üzletterek jöhetnek itt létre, ha a bérlők ügyesen lakják be a szokatlan tereket. Sokaknak lesz meghökkentő ez a megoldás, kétségkívül nem szokványos Budapesten, de nekem speciel bejön. A legfelső szinten nincs üvegfal a téglafalazat előtt. Itt az eredeti épületekre emlékeztetően tetők nyúlnak a téglafalak fölé, sajátos hangulatot kölcsönözve a legfelső szintnek. És erre szükség is van: egy üzletközpontban mindig a legfelső szint a legkevésbé látogatott.

fovarosi.blog.hu: CET-20111001-57

Amiért eljöttünk ide vagy ötvenen, az mégiscsak az egyik üzlethelyiség volt. A Designologist első üzlethelyisége nyílik itt meg, mihelyt tud. Mit üzlethelyiség: concept store és lab! A concept store olyan kollekciót mutat be, amely több gyártótól egy hangulatot, stílust kínál, Tehát nem márkabolt, hanem egy "design világ" üzlethelyiség. Itt az ékszertől a bútorig bármit megtalálunk. A kollekció összeállítása egyedi, az üzleten múlik, és nem a gyártókon. Nem egy vagy több cég termékskálának a bemutatása a cél, hanem egy egyénre szabható, valóban egyedi design világ átadása. A "lab" funkció alatt pedig többféle kiegészítő szolgáltatást érthetünk. A tervezés magától adódó, itt azonban teamben dolgoznak majd, hogy alaposabb anyagokat állíthassanak össze. Az oktatás is fontos feladat: részben a szakmának tartanak képzéseket, bemutatókat, részben pedig a nagyközönséghez is szólni kívánnak. (És valljuk be: a hazai nagyközönségre nagyon rá is fér egy kis design és lakberendezés oktatás...) A design ügynökség kereteken belül pedig designereket hoznak össze a megrendelőkkel - hogy azok is munkához juthassanak, akiknek még nincs kiépült kapcsolati tőkéjük. Az előkészületek már 2010 tavaszán elkezdődtek. Hogy mikor indulhatnak el élesben, még ők sem tudják.

fovarosi.blog.hu: CET-20111001-52

A program keretében 4 bútordarabot csomagoltunk ki. Ezek egy libanoni cég termékei, amely cég először jelenik meg Magyarországon. Ezen kívül a Pedroso & Osorio mutatta be kollekcióját. Londonban a legjobb textil kollekció díját nyerték el vele. Természetes anyagokat használnak, az akrilt nagy ívben elkerülve. A portugál cég termékeit maga Laura Osorio mutatta be nekünk. Ezek itt lesznek először kaphatók Magyarországon. Remélem, most már mielőbb megnyit a CET, hogy megnézhessük: hogy is működik mindez élőben, élesben?

Sok-sok további fotó megtekintéséhez katt ide, majd fent az 1/42 mellett a lejátszás gombra!


Tetszett a cikk?
Kövess Facebookon is!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása