Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1968 október

2018. október 05. - fovarosi.blog.hu

Eldőlt, hogy mi költözzön a helyreállított Budai Várba. A XI. kerület ingatlanpiacát állami projekt növelte. Megtervezték a soha meg nem épült aranyhegyi TV-székházat. "Mini szoknya, maxi siker, a teenager ilyet visel!" 
Október 1: A budapesti harmadik házgyárban megkezdték a gépek szerelését. Összesen 1400 tonna súlyú gép érkezik a Szovjetunióból. Az évente 4200 lakás építéséhez elegendő házelemet készítő üzem próbáját 1969 harmadik negyedében kezdik meg. (Magyar Nemzet)

Október 2: A Baross téri felüljáró tartópilléreinek alapozása a héten megkezdődik. Kedd reggel a Közműépítő Vállalat dolgozói felvonultak a felüljáró építkezéséhez. A pillérek alapjait szolgáló vasbetoncölöpözés előreláthatólag két hétig tart. (Magyar Nemzet)

Október 3: Befejezéshez közeledik a Hegyalja út átépítésének első szakasza. A kétpályás új út az Erzsébet-hídtól a Czakó utcáig néhány napon belül elkészül, és átadják a forgalomnak. (Népszabadság)

Október 4: Új touring hotelek épülnek az ország sok pontján. A Balaton partján felépült négy touring hotel közönségsikerén felbuzdulva, máris újabb ilyen típusú szállók épülnek. Budapesten, a Balaton és a főközlekedési utak mentén - mondotta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Somogyi Jenő, a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat igazgatója.

fovarosi.blog.hu: AeroHotel-1980asEvek-fortepan.hu-25736 - indafoto.huAero Hotel, 1980-as évek (kép: fortepan.hu, 25736)

A touring hotel általában a gyorsan és gazdaságosan felépíthető, a tömegturizmust szolgáló, olcsó, kényelmes kis szállodák összefoglaló elnevezése. A jóváhagyott program szerint ilyen szálló épül Budapesten, az Üllői út és a Ferihegyi út találkozási pontjánál, 240 férőhellyel. Az építkezést még az ősszel megkezdik, a teljes felépítés és berendezés határideje mindössze hat hónap. A hotel házgyári elemekből épül. Hasonló típusú szálló épül a János-hegyen és az Osztapenko-szobornál is. A Szabadság-hegyen a Normafánál felépül egy touring üdülőszálló. Az építkezés jövő évben kezdődik és 1970-ben fejeződik be.

fovarosi.blog.hu: WienHotel-20100305 - indafoto.huAz egykori Wien Hotel 2010-ben (fotó: Fővárosi Blog)

(...) Új, de most már nem touring jellegű hotel épül Budapesten a Rákóczi út és az Akácfa utca sarkán, Akác néven. A 260 férőhelyű, középárú szálloda építését idén ősszel megkezdik. Benne működik majd a főváros méreteiben legnagyobb - nyáron nyitott, télen fedett - éjszakai szórakozóhelye. (...) (Népszabadság)

Október 4: Vízgyógyintézetet akar létesíteni a Dagály utcai fürdő területén a XIII. kerületi tanács. A terv megvalósítására kapcsoltot keresnek más érdekelt szervekkel. (Magyar Nemzet)

Október 6: Bányászati módszerekkel vezetik át a csatornát a Kerepesi út alatt. Látványos közműépítkezés kezdődik hétfőn reggel a Kerepesi úton. A Mélyépítő Vállalat kapott megbízást a Füredi téri lakótelephez vezető főgyűjtő csatorna megépítésére. A csatorna egy szakaszát a Kerepesi út alatt kell átvezetni, mégpedig rövid idő alatt, október végéig. A Mélyépítő Vállalat olyan megoldást keresett, hogy a nagyforgalmú útvonal közlekedésének akadályoztatása nélkül építhesse meg, illetve vezethesse át az úttest alatt a körülbelül 32 méter hosszú csatornaszelvényt. Azt a kivitelezési módot választották, hogy bányászati módszerrel, úgynevezett tároló hajtással helyezik el a csatornát. Ehhez a munkához hét és fél méter mély aknát kell építeni a Kerepesi út alatt. (...) A táróban 8x120 cm méretű, előregyártott elemekből készült tojás alakú csatornát helyeznek el, körülöttük pedig betonnal töltik ki és injektálják a talajt. A Kerepesi út alatti 32 méteres szakaszon nyolc nap alatt végzik majd el a csatorna átvezetését. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: GizellaMalom-Regi-Egykor.hu - indafoto.huOktóber 6: A nagymúltú Gizella-malmot a kormány intézkedésére néhány éve üzemen kívül helyezték. Egy részét raktárnak használták, nagyobb része azonban üresen állt. A SZÖVOSZ Szövetkezeti Iparcikk Nagykereskedelmi Vállalata nemrégen megvette az egész épületkomplexumot a Szöváru részére. Az épületből a Szöváru korszerű nagykereskedelmi raktárt létesít a főváros szívében. (Magyar Nemzet)

Október 6: Felavatták a KISZ központi iskolájának új épületét. Szombaton felavatták a Kommunista Ifjúsági Szövetség központi iskolájának új otthonát. Az eseményen részt vett a Komszomol központi bizottságának hazánkban találkozó delegációja is. (...) A KISZ központi vezetőképző iskolájának új otthona mintegy 12 millió forintos költséggel épült fel az Amerikai úton. Tantermeiben 150-en gyarpíthatják egyidejűleg ismereteiket: közülük százan az iskola ugyancsak most átadott új kollégiumában lakhatnak. (Népszabadság)

Október 6: Új lakótelep Újpesten és Sátoraljaújhelyen. A 43-as Építőipari Vállalat dolgozói megkezdték az Újpest temetőkerti új lakótelep építését. A második budapesti házgyár Larsen-Nielsen szerkezeti elmeiből 11 szintes házakat építenek. Az első épület alapozása már befejeződött és hozzáfogtak a falpanelek szereléséhez. Október közepén sor kerül a második ház elemeinek összeállítására is. Még az idén tető alá kerül három 132 lakásos épület, és összesen 1012 házgyári lakása lesz az új lakótelepnek. Sátoraljaújhelyen a vasútállomás közelében 1970 végéig épül fel a város első több szintes házakból álló zárt lakótelepe. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: AporVilmosTer-19681006-MagyarNemzet-01 - indafoto.huOktóber 6: Szövetkezeti kombinát épül Budán. Budán, a Lékai János téren a negyvenes évek eleje óta az idők viszontagságainak, rombolásának volt kitéve egy félbemaradt nagyobb építkezés. Amíg a munkálatok folytak, elértek körülbelül 5 méter magasságot, majd az építők levonultak a helyszínről. Sokáig teljesen gazdátlan volt a félbemaradt objektum, amíg jó néhány évvel ezelőtt kérelmek érkeztek a tanácshoz, engedélyezze a munkálatok folytatását, a terület hasznosítását.

Ideiglenes jelleggel a Gyorsszolgálat Ktsz kapta meg a területet azzal, hogy raktárat és exportáruk csomagolására szolgáló üzemet rendez ott be. Ez meg is történt, de külsőleg a kép alig változott. Bekapcsolódott a felhasználási tervekbe a Délbudai Fodrász Ktsz és a Rákóczi Sütő- és Cukrászipari Ktsz, amelyek ajánlatot tettek, hogy a megkezdett építkezés folytatásával a környezetbe illő, a lakosság javát szolgáló létesítményt hívnak életre.

Az Iparterv vállalta a tervezést. Pál Balázs mérnök igen tetszetős és célszerű megoldást dolgozott ki. Egymáshoz kapcsolódó három, egy nagyobb és két kisebb kör alakú épületet tervezett. A nagyobbik épület kétszintes cukrászda, a két szélső női, illetve férfi fodrászat lesz, közöttük, illetve alattuk pedig egy 36x12 méteres csarnokot építettek, amely a Gyorsszolgálati Ktsz csomagolóhelyisége. A három kör alakú épületnek közös előcsarnoka van, a fodrászat vendégei átjárhatnak a cukrászdába. A nagyobbik hengerépület tetejét kiugró lamellák díszítik körös-körül. Az építkezés 5 millió forintba kerül és még ebben az évben befejeződik. (Magyar Nemzet)

Október 8: Régi helyén új. Bontják a régi házakat a Váci út és Visegrádi utca közötti területen. A Gogol utcától a Bessenyei utcáig nyolc új házban 764 lakás épül s ebből 1969-ben 320-at adnak át. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: 196810-PalUtcaiFiuk-Plakat - indafoto.hu

Október 8: Új döntések a budai Várpalota hasznosítására. A háborús sérüléseiből gyógyuló budai Várpalota és a Várnegyed lassan visszanyeri történelmi jelentőségéhez méltó fényét. A több milliárd forintos rekonstrukció fontos idegenforgalmi és kulturális igényeket hivatott kielégíteni. (...) Véglegessé vált (...) a Sándor-palota hasznosítása: az épületet szép fekvése, reprezentatív jellege alkalmassá teszi magas szintű nemzetközi tárgyalások lebonyolítására, az állam vendégeinek fogadására, elszállásolására. A Külügyminisztériumot a Várnegyedben, a Szentháromság téri kollégium épületében helyezik el, jelenlegi otthonába pedig a Hadtudományi Intézet egyes részlegei és más szervek költöznek. A kollégium lakói a Budaörsi úton most épülő szálláson kapnak majd helyet. Az is végleges, hogy az egykori Honvédelmi Minisztérium épületét nem bontják le, hanem átalakítják; itt rendezkedik be a Vár gondnoksága, több karbantartó műhely, az üzemi étterem s az egész Várnegyed vízellátását biztosító hidroforház.

fovarosi.blog.hu: MunkasmozgalmiMuzeum-1970esEvek - indafoto.huA régebbi tervek annyiban változatlanok maradnak, hogy a budavári Palota "A" épülete a Magyar Munkásmozgalmi Múzeum, a "B", "C", és "D" épület pedig a Nemzeti Galéria birtokába kerül. Ez utóbbi mostani helyére a Legfelsőbb Bíróságot és a Fővárosi Bíróság egy részét költöztetik. Változott viszont az a program, amely az Országos Széchenyi Könyvtárnak juttatta volna teljes egészében az "F" épületet. A gazdaságossági érvek amellett szóltak, hogy a könyvtár "társbérlőket" is kapjon. Tekintettel a már minden szinten beépített könyvraktárhelyiségekre, az épületet oly módon hasznosítják, hogy az Akadémiai Könyvtár és a szűkös körülmények között működő Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ is itt kapjon otthont. A kiköltöző Széchenyi Könyvtár helyiségeinek örököse a jelenlegi "főbérlő", a Nemzeti Múzeum lesz. A Mezőgazdasági Könyvtár Attila utcai felszabaduló épületét viszont eredeti rendeltetésének adják vissza: az egykori Bellevue Szálló ismét szálloda lesz, 50 vendégszobával. Az épületben helyet foglaló Állattenyésztési Kutató Intézetet Herceghalomra költöztetik.

Ami még egy kulturális intézmény sorsát illeti: a régi Várszínház rekonstrukciója keretében kamaraszínház épül, a hozzá szükséges kiszolgáló helyiségeket a hajdani karmelita kolostor egy részéből alakítják ki.

fovarosi.blog.hu: HillKlara-Tervek - indafoto.huHill Klára terve a sikló alumínium kocsijára

Határozatot hoztak az egykori sikló modern formában történő megépítésére is, addig az időpontig, amíg a Szent György téri komplexumot átadják rendeltetésének az építők. Az intézkedést a Vár jelenlegi körülményes megközelítése, de a hagyományok, az idegenforgalmi szempontok is indokolják. Teljes hosszában kiépítik a Vár keleti oldalára vezető utat is. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KelenfoldiLtp-Regi01 - indafoto.hu

Október 11: Harmincezer lakosú új város - 2300 családi otthon épül az idén Kelenföldön. Milyen lesz a "Maxiház"? A kelenföldi új városnegyedben eddig összesen ötezer házgyári lakást szereltek össze, a legutóbbi hónapokban naponta 8-9-et - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Kercsmár György, a 43-as Állami Építőipari Vállalat vezérigazgató-helyettese. (...) A kelenföldi főépítésvezetőség egy év alatt több lakást adott át, mint az ország bármely más lakásépítő vállalata. Az idén az építők jóvoltából kevés híján 2300 családi otthonba költözhettek, illetve költöznek be új tulajdonosaik. A kelenföldi lakótelep valóságos új város: mintegy 8 és fél ezer lakásában 30 ezren laknak.

fovarosi.blog.hu: KelenfoldiLtp-Regi01 - indafoto.huKelenföld 1969 körül (kép: fortepan.hu, 100906)

(...) A kelenföldi lakótelepen néhány nap múlva - a műszaki átadás kezdetével - "avatják" a "maxiházat". Az épületben 360 lakást helyeztek el, a beépített panelok súlya 36 ezer tonna; több mint 3 ezer ajtót szereltek fel benne, s 12 felvonó szállítja majd a lakókat az ország legnagyobb lakóházának emeleteire. Elkészült a telepen egy új óvoda és bölcsöde, valamint az ABC áruház is. Ami a vállalat terven felül végzett munkáit illeti: alig két hónap alatt épült fel a Bornemissza téri autóbusz-végállomás, hamarosan idáig jár már a 7/c autóbusz. Nyolc miniház is épül az eredeti programon kívül, ezekkel együtt 9 ezer lakás alkotja majd az új városnegyedet. A központ kialakításához - a Tétényi út - Etele út - Fraknó utca között - a program a közeljövőben válik véglegessé, ezért nem kezdődött még meg a környéken levő szabad területek beépítése, parkosítása. Foglalkoznak a jövőben épülő lakóházak változatosabb színezési megoldásaival is. (...) (Népszabadság)

Október 11: Kulturális központ épül a Vörösmarty téren - Mi lesz a Vigadóban? - Irodaház 15 intézménynek. Jóváhagyták azt a végleges beruházási programot, amely a Vörösmarty téri kulturális központ létesítését, ezerszemélyes új irodaház felépítését, a pesti Vigadó műemlék épületének helyreállítását szolgálja. A korábbi elképzelések szerint a Vigadóhoz csatlakozva, háromezer nézőt befogadó hangversenyterem épült volna, ez a terv azonban lekerült a napirendről, mert a rendelkezésre álló terület nem volt alkalmas a várható forgalom lebonyolítására. Az építésügyi és a művelődésügyi tárca ezért úgy határozott, hogy a Vigadót - az eredeti funkciónak megfelelően - hangverseny- és kiállítástermek befogadására állítják helyre és az épületet is ennek megfelelően egészítik ki.

fovarosi.blog.hu: Vigado-1986-RomanAndrasArchivum - indafoto.hu

A városrendezési hatóságok állásfoglalása szerint a Vigadónak a Vörösmarty tér felé néző tűzfalait célszerű irodaházzal takarni, s miután az épület építészetileg egységes képet alkotna a Vigadó tömbjével, hasznosításának tartalmilag is kapcsolódnia kell a Vigadóhoz, kulturális célokat kell szolgálnia. A Vörösmarty téri leendő irodaház tehát olyan zenei intézményeknek és művészeti szerveknek szolgál majd otthonául, amelyek a Vigadót hasznosítják, működtetik, ilyenformán a költséges műemlék-helyreállítás is gazdaságossá válik.

fovarosi.blog.hu: VorosmartyTer-1966-fortepan.hu-103282 - indafoto.hu(kép: fortepan.hu, 103282)

A végleges program egy nagyobb - 600-700 személyt befogadó - és egy kisebb kamarahangversenytermet, egy-egy zenekari, szólista- és énekkari próbatermet, hanglemezfelvételek céljára stúdiót és technikai helyiségeket, képzőművészeti kiállítási termeket, jegyirodát, a Képcsarnok Vállalat és a Hanglemezgyártó Vállalat számára pedig reprezentatív bemutatótermet szán a Vigadó-tömbben. A földszinten nyilvános étterem és söröző épül.

Az új irodaépületben azok a kulturális intézmények kapnak otthont, amelyek saját erőforrásaikból hozzájárulnak a beruházáshoz, szűkös körülmények között működnek, és külföldi ügyfélforgalmuk is indokolja ottani elhelyezésüket. Tizenöt ilyen intézmény van, köztük két könyvkiadó, a Kultúra Külkereskedelmi Vállalat, az Országos Rendező Iroda, a Szerzői Jogvédő Hivatal, a Zeneműkiadó Vállalat és az Országos Filharmónia. A felszabaduló hivatali, irodai helyiségeket más szervek részére adják át térítés ellenében, s az így nyert összegeket is a kulturális központ beruházására fordítják.

Az irodaépületet a Vigadóval az első két emeleten folyosó köti majd össze, ez alatt fedett parkolót építenek, hogy a szállítások, rakodások ne zavarják a környező útvonalak forgalmát. A beruházás első szakaszában - 1970 végéig - a Vörösmarty téri létesítményt és az üzemeltetéshez szükséges épületeket adják át, a második ütemben, 1973 tavaszáig a Vigadónak és a kiegészítő épületrészeknek belső terét állítják helyre. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: UttoroAruhaz-196810-NepszabadsagHirdetes - indafoto.hu(Népszabadság, 1968 október)

fovarosi.blog.hu: BudaorsiUtiKollegium-19681013-MagyarNemzet-01 - indafoto.huOktóber 13: Korszerű kollégium épült ösztöndíjas külföldi főiskolásoknak. A Balaton és Bécs felé igyekvő, vagy onnan érkező autósok egy idő óta felfigyeltek a Budaörsi úton létesülő, reprezentatív megjelenésű új építkezésre. Itt épül a Külföldi Ösztöndíjasok Kollégiuma, ahol 312, Magyarországon tanuló afrikai és ázsiai származású egyetemi hallgató kap majd kényelmes elhelyezést. Az építkezés befejeződött, műszaki átadását e héten kezdték meg és november végén a diákok elfoglalják új otthonukat. Hofer Miklós és Török Ferenc építészek (KÖZTI) tervezték a modern kollégiumot, az építkezést pedig a Középületépítő Vállalat bonyolította le. A nyolcszintes épület négy sarkán vasbetontornyok emelkednek, ezekben helyezték el a lifteket, a lépcsőket, a mellékhelyiségeket. Az alsó szinteken sorakoznak az igazgatási helyiségek, fölöttük a húsz tanterem, a felső emeleteken pedig a kétszemélyes kollégiumi szobák. (...) Háromszáz férőhelyes nagy előadóterem épült a teraszos alsó szinten.

Az épület szerkezetileg is érdekes. Egyike a legelső, úgynevezett "UNIVÁZ" szerkezettel létesült középületeknek. Ez a szerkezet, amelyet a Középület Tervező Vállalat és a Típustervező Intézet közösen dolgozott ki, alkalmas különböző szintű és méretű középületek, irodák, szállodák, tanintézmények építésére. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1968 - indafoto.huOktóber 13: Épül a Baross teret áthidaló felüljáró. A Baross teret áthidaló közúti felüljáró, mint ismeretes, pilléreken áll majd, a pályának a terhét a Rottenbiller utcában három pillér viseli. Különleges korszerű gép verte le a Rottenbiller utcában a három pillér alapját képező cölöpöket, a vasbeton oszlopokat. A munkálatok a hét végén befejeződtek. Október 21 után a pilléreket tartó három sarukamra kialakításához látnak hozzá. Ez több hetet vesz igénybe.

A Keleti pályaudvar előtt a jövő héten már a régi járdán közlekedhetnek a gyalogosok, a pályaudvar előtti ideiglenes fahidat október végéig lebontják. A Rákóczi út torkolatában megkezdték a gyalogos-aluljáró folyosó burkolását és most már biztosra vehető, hogy még az idén - november végén vagy december elején - ezt a létesítményt átadják a forgalomnak. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: AeroHotel-Regi01 - indafoto.huOktóber 15: Szállodaépítés házgyári elemekből. Az idegenforgalom fejlesztésének meggyorsítását segítik a Típustervező Intézet dolgozói egy korszerű és rövid idő alatt felépíthető turistaszálló típusának kialakításával. Farkasdy Zoltán Ybl-díjas építész és dr. Fésüs János statikus a második budapesti házgyár Larsen-Nielsen szerkezetű lakóházpaneljeiből háromemeletes touringhotelt tervez. A szobákban összesen 240 vendéget szállásolhatnak majd el. A szálló az idegenforgalom jelentős tömegét adó turisták fogadására épül és a tervek szerint az Üllői út és Ferihegyi gyorsforgalmi út sarkánál építik fel. Előreláthatóan további paneles hotelváltozatok építésére is sor kerül majd. (...) (Népszabadság)

Október 17: Új korszerű autóúttal gazdagodott Budapest; befejeződött a Hegyalja út átépítése. Az új négynyomvonalú autóút 1100 méter hosszú, átlag szélessége 14 méter. Egyes részein leállósávokat képeztek ki, másutt autóbusz-megállóknak öblösítették a pályát. Az útépítés minden költséget beleszámítva 22 millió forintba került. Az utat még e héten átadják a forgalomnak. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: OmniaKave-196810-MagyarNemzetHirdetes - indafoto.hu

Október 19: Új munkásszálló. Elkészült az ország egyik legmodernebb és legszebb munkásszállója a Kerepesi úton. Az ÉM 12 szintes szállodájában, 3 személyes szobákban 1400 dolgozót tudnak elhelyezni. Az új épületben konyha, önkiszolgáló étterem, könyvtár, filmvetítésre alkalmas társalgó, büfé és presszó biztosítja a tökéletes pihenést. (Népszabadság)

Október 20: A Baross téren már elkészült a három mozgólépcső, az egyik le, a másik felviszi az utasokat, a harmadik tartalék. A próbaüzem kitűnően sikerült. A Blaha Lujza téren a ferde alagútban a mozgólépcsők hatalmas acéltestének alátámasztására vasbeton alapokat képeztek ki. (Magyar Nemzet)

Október 20: Új utastájékoztató berendezést kap a Ferihegyi repülőtér. Elkészült az első magyar fénybetűs utastájékoztató berendezés prototípusa a RÁVISZ Ktsz-ben, s még az idén üzembe helyezik a Ferihegyi repülőtér várócsarnokában. A berendezés egyszerre 10 érkező s ugyanennyi induló gép menetidejét és irányát, főbb állomásait jelzi majd. Tárgyalások folynak a MÁV-val hasonló utastájékoztatók nagyobb vasúti állomásokon való üzembe helyezéséről is. A berendezés iránt nagy az érdeklődés külföldi cégek részéről is. (Népszabadság)

Október 23: Új gyógyszercsarnok. A Kőbányai Gyógyszerárugyárban épül a gyógyszeripar első műveleti csarnoka; berendezéseit és készülékcsoportjait úgy tervezték, hogy azokkal különböző műveleteket lehessen elvégezni. Így akkor sem lesz szükség számottevő átszerelésre, ha a gyárban a készítményválaszték módosul. Abból a célból, hogy az új csarnok a tervezett határidőnél egy évvel korábban, jövő márciusra elkészüljön, az érdekelt vállalatok most szocialista szerződést kötöttek. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: MoszkvaTer-1960asEvekVege - indafoto.huOktóber 25: Ankét a népfrontban a Déli pályaudvar és a Moszkva tér rendezéséről. Az új budapesti metró építése fővárosszerte óriási felszíni területrendezési munkák elvégzését teszi szükségessé. Ezekről a feladatokról - és különös tekintettel a budai városrész két fontos közlekedési gócpontján, a Moszkva téren és környékén, valamint a Déli pályaudvarnál sorra kerülő átalakítási munkákra - rendezett ankétot csütörtök estére a Hazafias Népfront I. és XII. kerületi bizottsága.

(...) A tervek mindenekelőtt a forgalom gyorsítását és korszerűsítését tűzték ki célul, s ennek érdekében valószínűleg több új érdekes építési megoldásra is sor kerülhet. Új aluljárók és felüljárók épülnek, a Margit-híd budai hídfője és a Déli pályaudvar között, a jelenlegi tervek szerint, új hídon bonyolítanák le a forgalmat. Az általános rendezés keretében átépítik a Batthyány teret, a Margit-híd budai hídfőjét, a Mártírok útját és az Alkotás útját is. Az ismertetett tervek nagy része még nem végleges. Az előadást jelentékeny vita követte. (Magyar Nemzet)

Október 26: Félmillió forinttal jutalmazták az új televíziószékház pályázat legjobb terveit. A közelmúltban két tervpályázat zajlott le, amely széles körökben nagy érdeklődést keltett. A két pályázat összefüggött egymással. Az egyik az óbudai Aranyhegy környékének rendezését tűzte ki feladatul, a másik ezzel összefüggésben az ide telepítendő új televízió- és rádiószékház tervezésére vonatkozott.

A Magyar Építőművészek Szövetségében pénteken délután kiállították és ismertették ez utóbbi tervpályázat anyagát. A rendelkezésre álló terület 50 hektár. A televízió székház elhelyezésére 20 hektár területet biztosítanak. A pályázat célja az volt, hogy olyan terveket szerezzenek be, amelyek alkalmasak a televízió- és a rádiószékház beruházó programjának kidolgozásához. Az új televízióstúdiókból fekete-fehér és színes műsort is fognak sugározni. Közelében épül majd egy 4000-7000 lakásos lakótelep.

fovarosi.blog.hu: MTVSzekhaz-ViragCsaba-01 - indafoto.hu

fovarosi.blog.hu: MTVSzekhaz-ViragCsaba-02 - indafoto.huVirág Csaba soha meg nem valósult terve

A pályázatra 21 pályamű érkezett és a bíráló bizottság ezek közül 11 tervet tartott méltónak a díjazásra, illetve megvásárlásra. (...) A százezer forintos első díjjal Pázmándi Margit és Virág Csaba, az ÁÉTV mérnökeinek pályaművét jutalmazták. Dul Dezső és Rajkányi Lajos, ugyancsak az ÁÉTV mérnökei 90 ezer forintos második díjat kaptak munkájukért. A 60 ezer forintos harmadik díjat Töreky Dezső, Kalcakosz Sztavrosz, Bodrossy Attila, a KÖZTI mérnökei, a két darab, egyenként 50 ezer forintos negyedik díjat Rosch Gábor, Kiss Imre, Csizmadia Nándorné, az ÁÉTV, valamint Kovács Sándor, Marosi Miklós, Rész Attila, a Posta Tervező Intézet mérnökei kapták. (...) (Magyar Nemzet)

Október 27: Napirenden a házfelügyelői intézmény korszerűsítése és Budapest távlati közlekedési terve. (...) A több évtizedre szóló - 1968-2040 tudományos felmérés például megállapítja, hogy miközben 1968 és 2040 között a tömegközlekedésben részt vevők száma a napi 3300000-ről 4290000-re növekszik, az egyénileg utazók arányszáma ötszöröse lesz a jelenleginek, vagyis naponta csaknem 2200000. Ennek megfelelően kell korszerűsíteni a főváros úthálózatát.

fovarosi.blog.hu: HegyaljaUt-1971 - indafoto.huA Hegyalja út 1971-ben

A nagyszabású program - amelynek egy része már megvalósult - három "tengely" köré csoportosul. A kelet-nyugati tengely az Örs vezér téri közlekedési góccal kezdődik, majd a Kerepesi és Rákóczi úttal folytatódik és a Hegyalja út - Budaörsi útba torkollik. Legközelebbi feladat a Hegyalja út - Alkotás utca - Budaörsi út többszintes forgalmának kialakítása. Az észak-déli tengely: Váci út, Marx tér, Kálvin tér, Üllői út, illetve Soroksári út. Külön terv foglalkozik a pest-budai körút, valamint a Hungária körút kiépítésével. A többi között meghosszabbítják - föld alá bújtatják - a szentendrei HÉV-vonalat a Batthyány térig. Elkészült az új lakótelepek úthálózatának távlati terve is. (Népszabadság)

Október 29: Távfűtés a Várban, gázfűtés a Vízivárosban. Még ebben az évben megépül a budai Várnegyedben a távfűtés első szakasza. A Dózsa tértől a Horvát kert, Attila út - Mikó utca - Krisztina körút - Feszty Árpád utca vonalán több száz lakást kapcsolnak be a távfűtésbe. A további tervek szerint 1790 végéig a kerület 47 épületében 1170 lakást kötnek be a távfűtés hálózatába. A kerület másik negyedében, a Vizivárosban gázenergiával oldják meg a lakások hőellátását. (Magyar Nemzet)

Október 30: A Víziváros rekonstrukciója során több mint 2100 lakás épül. Eddig 250 családi otthonba költöztek be. Eltűnnek az I. kerületi foghíjak is; a Gellérthegyen és a Naphegyen több mint 150 üres telket építettek be eddig, vagy kezdték meg az alapozást. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: BarossTer-1972Korul-Aluljaro - indafoto.hu

Október 31: A Baross téri gyalogos aluljáróban megkezdték az utolsó simításokat; a díszítő munkákat. Az aluljáró csaknem 800 négyzetméternyi nemes burkolatot kap. A munka november végére készül el. (Magyar Nemzet)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása