Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1970 augusztus

2020. augusztus 02. - fovarosi.blog.hu

Libegni kezdett Budapest első drótkötélpályája, 7 forint volt egy oda-vissza menet. Az M7-es autópálya építése elérte a Balatont. "Városi autópályává" tervezték fejleszteni a Hungária körgyűrűt.

Tovább

A Hősök tere

Az Andrássy út díszes lezárása, a milleniumi kiállítás főbejárata, számos történelmi esemény helyszíne, és történelmi arcképcsarnok - a Hősök tere sokkal több, mint egy átlagos tér. Járjuk körbe a teret, majd a környéket: nézzük meg a Műcsarnokot és a Szépművészetit, a Gundelt és a Szecskát, a tavat és a Vajdahunyadvárat!

hosoktere-1890utan-kloszgy-fortepan_hu-82457.jpg

Tovább

Sétáljunk végig az Andrássy úton!

Miután bejártuk a földalattit és láttuk az Andrássy út megszületésének történetét, valamint házait az Erzsébet téri torkolatától az Oktogonig, most nézzük végig a legszebb, legérdekesebb épületeket a sugárút külsőbb részein is!

andrassyut-1880asevek-kloszgy-fortepan_hu-82283_1.jpg

Klösz György felvétele az 1880-as évekből (fortepan.hu, 82283)

Tovább

Ötven éve írták - 1970 július

Eltűntek a kalauzok, őrült tervek születtek az Astoriához, nevet kapott a Libegő, és épült a HÉV alagútja a Batthyány tér felé.

Július 1: "Az 1890-ben végzett első szabadtéri ingakísérlet helyén..." - Eötvös Lóránd-szobor avatásra készül a XVIII. kerület. Eötvös Loránd a múlt század utolsó és e század első évtizedében gyakran keltezte leveleit Pusztaszentlőrincről, ahol szívesen tartózkodott ottani nyaralójában. Egyetemi előadásainak megtartására - akkoriban még nem közlekedett villamos a mai kilencvenezer lakosú Pestlőrincre - rendszerint lóháton járt be a tudományegyetemre Pusztaszentlőrincről, amely a századforduló éveiben még nagyon kis település volt, alig háromezer lakosával.

eotvosvilla-1890korul-pusztaszentlorinc.jpg

Lőrinci villájához nagyobb kert tartozott. Ez a kert nevezetes szerepet kapott a tudománytörténetben: a nagy fizikus itt végezte a később világhírűvé vált műszerével, az általa szerkesztett torziós ingával az első szabadtéri méréseit. (...) A Hazafias Népfront keretében működő pestlőrinci helytörténeti bizottság kezdeményezésére most szép terv van megvalósulóban. Még évekkel ezelőtt elhatározták, hogy emléktáblával jelölik meg Eötvös Loránd egykori pusztaszentlőrinci házát. Ezt a tervet később módosítaniuk kellett, még pedig oly módon, hogy a kert helyén felállítják a nagy fizikus mellszobrát. Ugyanis Eötvös Loránd pusztaszentlőrinci villája már nem létezik. (...) ...Szőke Béla gépészmérnök, c. egyetemi docens 1966-ban kiderítette, hogy Eötvös Loránd egykori szentlőrinci villáját már lebontották, két holdas kertjét tizenhét felé parcellázták és beépítették, de a kert közepe közterület maradt, két zsákutca találkozásában. Ide kerül most az Eötvös Loránd-szobor. (Magyar Nemzet)

balkankismotor-197007-magyarnemzethirdetes.jpg

Tovább

Ötven éve írták - 1970 június

Új aluljáró, új művház, új panellakások, új hétvégi telkek: így éltünk Budapesten 1970-ben.

mexikoifocivb-197006-magyarnemzethirdetes.jpg

Június 4: Aluljáró épül az Üllői út és a Ferenc körút kereszteződésében. A most elfogadott beruházási program szerint a jövő esztendő végére készül el a főváros legújabb közlekedési objektuma, az Üllői út - Ferenc körút kereszteződésének aluljárója. Alapterülete 1800 négyzetméter lesz, alakja az ellipszishez hasonlít.

ferenckorut-ulloiutsarok-1960asevek_1.jpg

Az építők már hozzáláttak az előkészítő munkákhoz. Áthelyezik a különböző csatornákat, vezetékeket, kábeleket. Az előkészítő szakasz várhatóan augusztus elejéig tart. A terveken már kialakultak a leendő aluljáró körvonalai. A kereszteződés nyolc pontjáról, illetve négy villamosmegállóból lehet majd lejutni a föld alatti csarnokba, amelyet nagysága az Astoria és az Emke aluljáró közé sorol. (...) (Népszabadság)

Tovább

Ilyen lett a kibővített MOME Campus

Bár az egyetem maga most kényszerű szünetet tart, a kerítés nélküli campus parkja remek lehetőséget kínál egy egyéni látogatáshoz is. Végre kiteljesedhetett a MOME több évtizedes álma, nézzük meg a régi és az új épületeket, irány a Zugligeti út!

mome-2019-dronfoto-magyarepitok_hu.jpgKi drónon száll fölébe (fotó: magyarepitok.hu)

Tovább

Ötven éve írták - 1970 május

Hosszú sorbanállás volt a vasárnap is nyitva tartó Csemege előtt. Letették a Marczi alapkövét. De mennyit ért akkor egy állatkerti zsiráf és egy orrszarvú?

marczibanyi-regi01-marczi_hu.jpgMájus 1: Új ifjúsági ház alapkövét helyezték el ünnepi külsőségek között csütörtökön a Marcibányi téren a II. kerület párt- és tanácsi vezetői. Az egyemeletes létesítményben különböző szakköri és klubhelyiséget alakítanak ki. Berendeznek egy 500 személyes színháztermet, s az ifjúsági házban kapnak új otthont a kerületi úttörők is. (Magyar Nemzet)

Tovább