Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Tüskecsarnok Lágymányoson

2007. április 06. - fovarosi.blog.hu

Eddig már 4 milliárd forintot költöttek rá (még 4 milliárd kellene), mégsem történt vele semmi hosszú évek óta. Tipikusan magyar buhera történet a Lágymányoson található, máig is befejezetlen sportcsarnok ügye, amelyről nemrégiben jelent meg cikk az Index.hu-n.


Az épületre még 1993-ban írtak ki pályázatot, amelyen Lázár Antal és munkatársainak terve lett a győztes. Az 1996-os Expo-ra készült volna el az eredeti tervek szerint - aztán az Expoval együtt ez az épület is el lett felejtve. Ezután az expós utóhasznosításnak kitalált felsőoktatási célú hasznosítás került előtérbe, ez lett az új terv. Az uszoda építése 1995-ben állt le, azóta egy óriási gödör tátong a csarnok mellett, míg az egyetemi épületekhez közelebb álló részen kulturális központ épült volna - de ez utóbbiba bár bele sem kezdtek. A szabadtéri pályákat és egy ezer négyzetméteres kisebb csarnokot fejeztek csak be, ezeket a BEAC sporttelep részeként ma is használják az egyetemisták. A "Tüske csarnok" szerkezete 1996-ra elkészült, és amikor 1998-ban kis időre leállt a munka, először csak ideiglenes leállásról volt szó. Aztán jött a kormányzati döntés, hogy a kevés pénz miatt az egyetemi épületek bejezése kap prioritást, a csarnok továbbépítését szüneteltetik. A kb. 55%-os készültségi állapotban levő nagy csarnokban azóta csak állagmegóvás van, pedig továbbépítésről kétszer is szó volt: egyszer a 2002-es tornász VB-t, egyszer a 2006-os úszó EB-t tervezték ide, de aztán mindkettő más helyszínt kapott. Azóta évi kb. 50 millió forintot költenek állagmegóvásra, a befejezésre nincs egyetlen forint sem elkülönítve a 2007-es központi költségvetésben. (A BME főigazgatójának nyilatkozata szerint évi kb. 1 milliárd forintba kerülne a létesítmény üzemeltetése, ha egyáltalán elkészülne.)


A körbekerített területen belüli több ezer négyzetméteren csupasz beton és vasszerkezet áll, valamint egy uszodának kiásott gödör tátong. A csarnok mellett öltözők, négy, egyenként is egy iskolai tornateremnek megfelelő méretű edzőhelyiség, Alattuk 210 autó is elférne a félkész mélygarázsban.


Tuskecsarnok


Az állam nem akarja befejezni, a magántőkét nem érdekli, a tulajdonos Műegyetemnek és ELTÉ-nek meg kisebb dolgokra sincs elég pénze. 2004 óta semmilyen munka nem folyt az épületben. A két egyetemtől tavaly a Nemzeti Sporthivatalhoz került a vagyonkezeői jog. Az NSH megszűnt és feladatai az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sport szakállamtitkárságához kerültek át, ahol - az Index cikke szerint - még idénre ígérik a konkrét terveket. Két lehetőség körvonalazódott eddig:

1. Befejezik a csarnokot, és átadják a magántőkének - csak hogy a magántőke nem bizonyul túl érdeklődőnek. Vagy:

2. Magánbefektető fejezné be az építkezést és például 20 évre megkapná az üzemeltetés jogát. Ami biztos, hogy az egyetemek nyilatkoztak arról, hogy a létesítmény üzemeltetétését nem tudják elvállalni, de sportolási lehetőséget, időszakot kérnek. Molnár Gyula, a kerület polgármestere pedig úgy nyilatkozott, hogy készen állnak arra, hogy "tulajdonossá váljunk és felvállaljuk az építkezés befejezését és az üzemeltetést. Amint beindul a kerületi munka a választások után, újra megkeresem az illetékeseket. Forrásokat teremtünk külsős vállalkozók bevonásával. De az első döntést felettünk, a minisztériumban kell meghozni."


Kiváncsian várjuk a 2007-es fejleményeket..És még egy érdekesség: A Hannibál IV. részének forgatásakor Spielbergék Prágába akarták vinni a forgatást, mert a fóti stúdió nem volt elég professzionális a forgatáshoz. A magyar stáb szerencséjére a Tüske csarnok éppen üres volt és mielőtt a sporttárca átvette volna, előtte a "toll és a papír közé" "becsúszó szerelés törént" (idézet a cikkekből) és sikerült megszerezni 4 hónapra, hogy ezt az épületet használják stúdióként.


Ön mit tenne az épülettel? Elbontaná? Befejezné? Eladná? Átadná az egyetemeknek? Vagy valami mást? Írja be kommentbe!


Források, képek:

http://index.hu/sport/070313tuske/

http://index.hu/sport/tuske/

http://www.mtv.hu/cikk.php?id=69173

http://www.muhely.com/news.php?news_id=283

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása