Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1966 június

2016. június 03. - fovarosi.blog.hu

Milyen lett volna az Intercontinental toronyváltozata? Hol volt az első táncdalfesztivál döntője? Hogyan "moziztak" a Blaha Lujza téri metróépítés munkagödrében a melósok? A válaszokat már 50 éve megírták, íme!

fovarosi.blog.hu: 196606-Lotto - indafoto.hu

Június 3: Megszűnt az ülőkalauzos rendszer a 68-as jelzésű csuklós villamosokon. Mától kezdve egy kalauz teljesít a kocsin szolgálatot. (Magyar Nemzet)

Június 5: Új korszerű irodát avatott az IBUSZ a Nyugati pályaudvaron. Rödönyi Károly közlekedési és postaügyi miniszterhelyettes, a MÁV vezérigazgatója elmondotta, előreláthatólag az idén minden eddiginél nagyobb lesz a vendégjárás hazánkban. Ez az új iroda is lehetőséget nyújt arra, hogy a külföldről és vidékről érkezők ügyeit az IBUSZ gyorsan, pontosan és figyelmesen intézze. (Magyar Nemzet)

Június 5: Egyhónapos munkával eltüntetik az épülő aluljáróban húzódó vezetéket. Lassan kialakulnak az EMKE-aluljáró föld alatti csarnokának körvonalai. Ám a majdani aluljáró termét hatalmas, négy méter széles és másfél méter magas csatorna szeli ketté. (...) A "cső", a legnagyobb fővárosi gyűjtőcsatorna, még a múlt század végén, 1897-ben épült. Boltozata alig két méter mélyen van a Körút jelenlegi szintje alatt, tehát ha így maradna, lehetetlenné tenné a forgalmat az aluljáróban. Most szaknyelven szólva "megskalpolják" a csatornát: elbontják a vezeték fél méter magas boltívét és az aluljáró padozatával egy szinten vasbetonnal fedik le. Ennek során nem mindennapi feladatot kell megoldaniuk az építőknek. Ugyanis, ha csapadékos az idő, a csatornának másodpercenként 8-10 köbméter szenny- és esővizet kell elvezetnie. Hogy a teljesítmény ne csökkenjen, a vezetéket nemcsak "ellapítják", hanem az alsó részén 6 méternyire ki is szélesítik. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Varnegyed-1967 - indafoto.hu Június 5: A jövő év közepéig befejezik a Vár lakóházainak felújítását. A Vár-negyed műemlék-lakóházainak rendszeres karbantartását új módon oldják meg. A Vár-negyedben 126 lakóház van a HKI kezelésében. Ezek felújítása több éve folyik és a jövő év közepéig teljesen befejeződik. A HKI elhatározta, nem várja be, amíg valamelyik lakó bejelenti az észlelt hibát, hanem folyamatosan figyelemmel kísérik majd a házak állapotát és ebből a célból külön javító részleget létesítenek. A rendszer kikísérletezésére a Dísz tér és a Móra Ferenc utca 10. épületénél július 1-től már bevezetik a "TMK-rendszer"-t és a tapasztalatok alapján fokozatosan kiterjesztik. (Magyar Nemzet)

Június 7: Sikeres tervpályázat az Orvostovábbképző Intézet fejlesztésére. A Szabolcs utcai Orvostovábbképző Intézet sebészeti épülete már majdnem 80 éves, és minden tekintetben korszerűsítésre szorul. A kis számú és szűk alapterületű műtők nem tudják kielégíteni a megnövekedett igényeket, a kórtermek viszont nagyméretűek, de hiányoznak a betegellátáshoz szükséges különböző kiszolgáló helyiségek. (...) A bíráló bizottság a legjobb pályaművek között teljes egészében kiosztotta a rendelkezésre álló 220 000 forintot. A 35000 forintos díjjal Minári Olga - Pernye Edit - Hackl Tibor - Szőke Lajos - Vély Róbert, az IPARTERV mérnökeinek pályaművét jutalmazták, a második legnagyobb díjat, 27000 forintot, Rados Márta - Makó Lóránt - Szabó Dénes, a Típustervező Intézet mérnökei nyerték el. (Magyar Nemzet)

Június 8: Negyven fokos gyógyvíz tört fel kedden egy kutatófúrás nyomán a Gellért-rakpart az Erzsébet- és Szabadság-híd közötti szakaszán. A víz éppen olyan jó minőségű, mint a Gellért és a Rudas termálvize. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: JozsefAttilaLtp-1965-IfjumunkasUtca-Egykor.hu - indafoto.hu Június 9: A munkaerőhelyzetről és az Üllői úti lakótelep tapasztalatairól tárgyalt a Fővárosi Tanács vb. (...) Napirenden kívül Bartos István elnökhelyettes tájékoztatta a vb-t arról, hogy a tanács, közösen az Építésügyi Minisztériummal, félmillió forintos pályázatot hirdet a Káposztásmegyeren, 70000 lakos számára épülő új lakónegyed tervezésére. (...) 1967-ben teljesen befejezik a munkát, s eltávoznak az építők az Üllői úti új lakótelepről. A IX. kerületi Tanács ezért is terjesztett a végrehajtó bizottság elé most egy jelentést azokról a tapasztalatokról, amelyeket az építkezéssel és a lakók ellátásával kapcsolatban szerzett. A jelentés utal arra, hogy a hajdani Valéria nyomortelep helyén a főváros legnagyobb, legnépesebb új lakótelepe épült fel, amelyben modern, komfortos és egészséges lakások vannak, s amelynek lakói örömmel költöztek ide. A lakók általános megelégedettségét azonban sok technológiai hiányosság és felelőtlen munkavégzés csökkenti. Az átadott úttestek, járdák mennyisége például általában nem kielégítő. A kocsiutak nem bírják az autóbuszforgalmat, s viszonylag hamar felújításra szorulnak. További kifogás, hogy kevés a gyermekek játszási lehetősége, s az óvodák, bölcsődék és iskolák is szűkek. Az építési hiányosságok megnehezítik a házkezelőségek, a lakásszövetkezetek munkáját. Több épület oldalfalai szigetelés nélkül készültek, a járdák a házak falai felé lejtenek, s nagyobb esőzéseknél emiatt kár éri az épületeket. Nem vált be a falak műanyag vakolása sem, s sok a panasz a kísérleti anyagok, szerelvények beépítése miatt. A kerületi HKI már most nagyobb összegeket költ az új épületek javítására, mint az megengedhető lenne, s ezért felelős a FŐBER is, amely kellő műszaki ellenőrzés nélkül vette át a munkákat. A jelentés foglalkozik az új lakótelep közlekedési és bolthálózati problémáival is. A végrehajtó bizottság úgy döntött, hogy Kelemen Lajos elnök-helyettes vezetésével munkabizottságot bíz meg: dolgozza ki az említett hibák, hiányosságok kijavításának tervét, állapítsa meg az ebből eredő költségeket, és derítse fel a felelősöket. Négy hét múlva a végrehajtó bizottság a munkabizottság jelentése alapján vitatja meg ismételten az Üllői úti lakótelep ügyét. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: NemzetiSzinhaz-1966-HoferMiklosTerve-BudapestUjsag1966Jan - indafoto.hu

Június 10: Már novemberre elkészül a Nemzeti Színház beruházási programja. A Középülettervező Vállalat dolgozói a Nemzeti Színház tervpályázata alapján megkezdték a beruházási program összeállítását. A beruházási kódex előírásai szerint másfél évig tartana a program kidolgozása, a nemzetközi pályázat magyar díjnyertese, Hofer Miklós építész és munkatársai: Hornicsek László belsőépítész, Kádár István statikus, Marosi József gépész-, Szabadi Imre elektromos-, Vajda Ferenc szcenikai és Lóhr Ferenc akusztikai tervező azonban a pártkongresszus tiszteletére vállalták, hogy fél év alatt elvégzik a feladatot. A régebbi elképzelésektől eltérően kisebb lesz a nézőtér, így a színművészek és a közönség között közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki. Ezért 900-1200 személyesnél nagyobb nézőteret nem terveznek. A program kialakításában még jó néhány kérdést tisztázni kell. A többi között azt is, hogy a nagy díszletező és egyéb fontos színháztechnikai műhelyek a színház épületében kapjanak-e helyet, vagy a város más pontján építsék fel, amely így Budapest több színházának központi díszletműhelye lenne. A tervezők - a felajánlásnak megfelelően - november elsejéig dolgozzák ki a beruházási programot, amelynek jóváhagyása után sor kerülhet majd a részletes kiviteli tervek elkészítésére. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: BKVberlet-196606-NepszabadsagHirdetes - indafoto.hu

Június 11: A televízió első táncdalfesztiváljának döntőjét augusztus 20-án az Erkel Színházban rendezik meg. A három elődöntőre a Madách Színházban kerül sor, júliusban. Az elődöntőbe hatvanegy, a döntőbe pedig tizenkét szám kerül. A televízió mind az elődöntőket, mind az augusztus 20-i döntőt közvetíti. (Magyar Nemzet)



Június 12: Új üdülőtelep lesz a Soroksári Duna-ág. A Hazafias Népfront budapesti elnöksége a legutóbbi városrendezési tanácskozás nyomán jelentős feladatot vállalt azzal, hogy két nagy peremkerület, Pesterzsébet és Csepel távlati városrendezési terveit egybehangolja. Ennek a két Duna-parti kerületnek évtizedek óta problémája a Soroksári Duna-ág rendkívüli elhanyagoltsága, holott táji adottságai révén éppen olyan jövője van a Soroksári Duna-ágnak, mint a már üdülőteleppé kifejlesztett Római-partnak. (...) (Magyar Nemzet)

Június 12: Lábakon álló toronyszálló, vagy több kisebb szálloda? A budapesti szállodaépítési program mindmáig eldöntetlen problémája: legyen-e a Duna-parton szálloda. Az elmúlt évek során több elgondolás született a pesti Dunakorzón létesítendő szálloda megoldására, konkrét tervek is készültek, de előbb-utóbb mindegyik kivihetetlennek minősült. Idegenforgalmunk örvendetes növekedése azonban mind égetőbben sürgeti a Duna-partra tervezett szálloda megépítését. Külföldi érdekeltségekkel is folytak ez irányban tárgyalások. (...) A KÖZTI tanulmánytervét Hofer Miklós, a LAKÓTERV tanulmánytervét Finta József és mérnöktársai dolgozták ki. A verseny eredményeként a két tanulmányterv most a Magyar Építőművészek Szövetségében kiállításra és ismertetésre kerül.

fovarosi.blog.hu: Intercontinental-Marriott-KoraiTerv-04 - indafoto.hu
Finta József terve a Duna Intercontinental toronyszálló változatára

Mind a két tervezőkollektíva két-két alternatív tanulmánytervet dolgozott ki. A Finta-féle terv egyik verziója 18 szintes toronyszállodát javasol, amely a Duna Szálló és a Vigadó közötti területen épülne. Mellette két alacsonyabb, kétemeletes épületet helyez el a tervező. Ebben a verzióban 360 szobával rendelkeznék a szálloda, éspedig 126 egyágyas, 234 kétágyas szobával és 18 lakosztállyal. A költségelőirányzat 200 millió forint. A másik verzió tízemeletes szállodát javasol és két kisebb szállót építene meg, ez utóbbiakban rendeznék be a szállodakomplexum kiszolgáló létesítményeit, éttermeit. Ebben a verzióban 550 szobája lenne a szállodának, a költségelőirányzat 206,5 millió forint.

Hofer Miklós tanulmányterve a megbízók elképzeléseit követve az első alternatívában 19 emeletes toronyszállodát kíván építeni. A legfelső emeleten rendeznék be a bárt. A toronyszálloda lábakon állana, úgy, hogy alatta szabad áttekintés nyílik az Apáczai Csere János utcai házsorra. A másik megoldás 11 szintes épületben oldja meg a szálloda elhelyezését. Mind a két esetben 360 szobája, illetve 600 ágya lenne a Duna-parti szállónak és a költségelőirányzatok 200 millió forint körül mozognak. (...) (Magyar Nemzet)

Június 14: Új helyiségbe költözik az NDK kulturális és tájékoztató központja. Az NDK Kulturális és Tájékoztató Irodája, amely hat éve működik Budapesten, a politikai, gazdasági és kulturális ismeretterjesztés területén igen értékes tevékenységet fejt ki. A még szélesebb körű ismeretterjesztést csak az korlátozta, hogy az iroda Népköztársaság útja 21. alatti helyiségei már szűknek bizonyultak az érdeklődők kielégítésére. (...) A most aláírt kulturális egyezmény alapján, a Deák Ferenc tér 3. alatt, az NDK kulturális és tájékoztató központja részére ezer négyzetméter alapterületű helyen, kultúrközpontot rendeznek be. A helyiségekben nagy előadóterem, filmvetítő, a német nyelvtanfolyamok hallgatói számára oktatóterem, 150 négyzetméter alapterületű állandó kiállítási helyiség, könyvtár, olvasó-kávéház lesz. Ezenkívül nyílik egy üzlet, ahol könyveket, térképeket, kottákat, hanglemezeket, levelezőlapokat, népművészeti cikkeket fognak árusítani. Úgy tervezik, hogy az új kulturális központot a jövő év október 7-én nyitják meg. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Patyolat-1967-Emblema - indafoto.hu Június 14: Épül már a Patyolat új, korszerű nagymosodája. A hosszú ruhatisztítási határidőnek üzent hadat a Fővárosi Patyolat Vállalat új nyári akciójával, amelyet a hasonló múlt évi kezdeményezés sikere után június 1-én vezetett be. (...) A Patyolat legfontosabb szolgáltatása, a mosás problémáját oldja meg, és a vállalási határidőt teszi majd rövidebbé az új, nagy kapacitású mosoda, amelynek építését megkezdték Kelenföldön, a Nándorfejérvári úton. A vállalat szolgáltatásainak 70 százalékát a háztartási mosás képezi, és az új nagymosoda üzembe helyezésével - két műszakban - már a jelenlegi háztartási mosás, vasalás kétszeresét vállalhatják. Műszakonként 100 mázsa ruha mosását, vasalását végzi majd itt el több száz dolgozó korszerű gépeken, köztük jóval több ingvasaló gépsoron, mint amennyi most összesen működik a főváros Patyolat-telepein. 5000 frissen mosott, vasalt ing hagyja majd el műszakonként a korszerű új mosodát, amelynek működésével - két és fél év múlva - bővíthetik a "Háztól-házig" szolgáltatást is. (Népszabadság)

Június 16: Meggyorsítják a 24 emeletes Palatinus Szálló beruházását. A Középülettervező Vállalat dolgozóinak február végére kell összeállítaniuk a margitszigeti Palatinus Szálló építésének kiviteli tervdokumentációját. Zdravics János építész és munkatársai a pártkongresszusi versenyben vállalták, hogy a felvonuláshoz és az építési terület előkészítéséhez szükséges terveket még augusztusban átadják. (Magyar Nemzet)

Június 16: Téliesített szálló, bár és tetőterasz a Citadellán. Évente 400 ezer látogatója van a Citadellának. Fővárosunk népszerű idegenforgalmi helyét a közeljövőben több millió forintos beruházással bővítik, egyszersmind változatosabbá teszik a Citadellára érkező vendégek időtöltési lehetőségeit. Még az idén megkezdik a turistaszálló téliesítését. Erre az intézkedésre a látogatottság tapasztalatai késztették a vendéglátóipart, hiszen a 180 férőhelyes turistaszállóban az idén már az előszezon alatt is 4200 külföldi szállt meg. A fűtési berendezések építésével egy időben hang- és hőszigetelési munkákat végeznek, s a társalgót bárhelyiséggé alakítják át. Július elején új részleggel bővül az étterem; a volt börtönudvar helyén 300 személy befogadására alkalmas kerthelyiség lesz, ahol a szabadban parázson sütik a flekkent, és főzik a halászlét. A hangulatot ritka hangszerrel emelik, ugyanis a kerthelyiségben tárogatómuzsikát hallgathatnak a vendégek. A kilátósétány keleti részét meghosszabbítják, s lépcsők vezetnek majd fel a főépület tetejére; itt a tervek szerint 500 személy befogadására alkalmas táncos-zenés tetőteraszt létesítenek. (Népszabadság)

Június 18: Jelentés az EMKE alól - Megpuskázzák és bontják a hetvenéves főgyűjtőcsatornát és bújtatják a főnyomócsövet. Különös a városkép innen alulról, az EMKE alól. Szinte félelmetes a hernyóként kúszó villamos, amely a szakadék szélén kanyarog. A házak kétszeresre nőttek, s a távolság megsokszorozódott a nagy gödörből. A város zaja csak nagyon távoli. Annál inkább hangos az itt keletkező zaj, mindent többszörösen visszhangoz ez a földbe süllyesztett munkahely, amely olyan, akár egy óriási színpad. Nézői a villamoson utazó százezrek.

fovarosi.blog.hu: BlahaLujzaTer-1966Korul - indafoto.hu Mert legalább százezer ember látja naponta, ami ott lent történik: betonoznak vagy árkot mélyítenek, csatornát terelnek vagy csatornát fűrészelnek. Legutóbb fűrészeltek. A nagy csatorna boltozatát vágta, szeletelte két motorral hajtott fűrész. A két fűrész napokig szeletelte a főgyűjtőcsatorna hatalmas boltozatát. A négy méter ívhosszúságú szeleteket azután autódaru emelte ki. (...) - Az oldalfalak bontására összpontosítottunk most minden erőt - mondja Forstner Miklós építésvezető. - A főgyűjtőcsatorna alsó részét meghagyjuk, azt egyesítjük majd a most épülő vasbetonfallal. A csatorna új födémje lesz majd az aluljáró alapja. (...) Az EMKE-aluljáró építésén, amely a főváros harmadik ötéves tervének nyitánya, 170 ember dolgozik, vasbetonszerelők, ácsok, segédmunkások, darusok, gépkocsivezetők. Éjjel-nappal folyik a munka, ha sürgős, akkor vasárnap sincs pihenő. (...)

Ma nem dolgozik a daru. De amikor dolgozik, akkor a többiek áhítattal figyelik. Nem a mozgását, óriási karját, azt megszokták már. Hanem a "közvetítést". Mert mi mindent lehet onnan látni! Például a darus beláthat az EMKÉ-be, s végignézheti, hogy "rázzák" a fiatalok a zenére. Olyan a helyzete, mintha árbocrúdon ülne, az egész környéket megfigyelheti. - Ajjaj - mondja valaki és a szája elé kapja a tenyerét -, még talán a Nemzeti Szállóba is belátni onnan! (...) (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: M1M7Bevezeto-Regi-01-BudaorsiPiheno - indafoto.hu

Június 18: Megnyílt az új balatoni autóút Budapest és Martonvásár között. Martonvásáron pénteken dr. Csanádi György közlekedés- és postaügyi miniszter megnyitotta és átadta a forgalomnak az új M7-es számú autóútnak Budapest és Martonvásár közötti szakaszát, és megjutalmazta a gyorsított munkában kitűnt dolgozókat. (...) (Népszabadság)

Június 18: Művelődési házat avattak pénteken az I. kerületben, átadták rendeltetésének a kerületi tömegszervezetek és a kerületi tanács művelődési klubjának új központi székházát a Bem-rakparton. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Csemege-BlahaLujzaTer-1960asEvek-EjjelNappali - indafoto.huJúnius 19: Korszerűsítik a Lenin körúti Csemege áruházat. A munkákat hétfőn kezdik s két ütemben október 15-ig fejezik be. Az átépítés idején - kisebb területen - végig működik az áruház. Hétfőn bezárják az áruház Lenin körút felőli részét - a Rákóczi úti oldalon azonban árusítanak. Az áruház az átépítés idején is nyitva tart vasárnaponként. (Magyar Nemzet)

Június 19: Évente 1800 korszerű lakás - Felavatták az első budapesti házgyárat. Szombaton dr. Trautmann Rezső építésügyi miniszter F. J. Tyitov magyarországi szovjet nagykövet és Sarlós István, a Fővárosi Tanács vb elnöke jelenlétében ünnepélyesen felavatta a második ötéves tervben szovjet segítséggel létesült első budapesti házgyárat. A hónapok óta próbaüzemelő, s az építés technológiáját forradalmasító gyár mostantól kezdve már a tervezett teljes kapacitással dolgozik: automatizált gépi berendezésekkel naponta hat darab - évi 1800 - modern lakás szobafal nagyságú elemeit, födémeit ajtókkal, ablakokkal is ellátott, tipizált épületszerkezeteit készíti el sorozatban. (...)

fovarosi.blog.hu: Hazgyar-Obuda-1960asEvek-PerenyiAKorszeruVaros - indafoto.hu

Tőlük a szállítók veszik át a gépsorokon elkészült panelokat, s a különleges tehergépkocsik Óbudáról pontos menetrend szerint indulnak el Kelenföldre, ahol a 43-as építővállalat tapasztalt brigádjai, precíz műszerekkel dolgozó mérnökök, technikusok most fejezik be a harmadik kilencemeletes, 180 lakásos épület szerelését, s az avatás napjáig 508 házgyári lakás elkészülését jelentették. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: Nyugdijfolyosito-VaciUt-Philips-Vizaterv.hu - indafoto.hu Június 23: Budapest legmagasabb épülete a Váci úton. Az Országos Tervhivatal jóváhagyta Budapest eddigi legmagasabb épületének kivitelezési programját. Az Árpád-híd pesti hídfőjénél, a Róbert Károly körút és a Váci út sarkán a SZOT beruházásaként húszemeletes toronyépület létesül, amelyben elhelyezik a SZOT több intézményét. A kivitelezési terveket az Általános Épülettervező Vállalat mérnöke, Dúl Dezső készítette. A beépítés kialakításánál figyelembe vették a városrendezésre vonatkozó távlati elképzeléseket. Azért döntöttek a toronyépítkezés mellett, mert abban gazdaságosan tudják elhelyezni a különböző intézmények irodáit. A torony körül két-, illetve háromszintes lepényszerű épület terül majd el, ebben működik a nyomda, a gépjárműjavító, itt lesznek a Táncsics Könyvkiadó raktárai, továbbá a konyha, étterem, a közös tanácstermek, a klubhelyiség.

A tervek szerint 77000 légköbméter beépítettségű lesz a toronyház, amelynek építési költségére 73 millió forintot irányoztak elő. Az épületet az angyalföldi távfűtő központból látják el fűtőenergiával. A jövő év második felében kezdik meg az építkezést. A toronyház befejezése átnyúlik a negyedik ötéves terv időszakára. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Chemotox-196606-MagyarNemzetHirdetes - indafoto.hu

Június 26: A Rókus-kápolna alatt dolgoznak a földalatti építői. A Rákóczi út - Nagykörút kereszteződésében húzódó főgyűjtő átépítése befejezéshez közeledik. Ezekben a napokban készül el a főgyűjtő födéme, amely egyben az aluljáró alapja lesz. Ezzel egyidejűleg jól halad a Blaha Lujza téri földalatti állomás építése is. Elkészült a felszín alá süllyesztett óriási betonszekrény és a 30 méter mélyben levő mélyállomást összekötő ferde alagút - a lejtakna -, amelybe a mozgólépcső kerül. A földalattinak a Deák tér - Népstadion állomás közötti szakasza 100 méter híján elkészült. A 100 méteres szakaszon, az Astoria és a Blaha Lujza téri állomás között a rendkívül rossz talajviszonyok ellenére is a vártnál jobban halad az alagút építése. Az Astoria állomástól kiindulva, a Blaha Lujza tér felé haladva a földalatti építői már a Rókus-kápolna alá értek. (Magyar Nemzet)

Június 28: A nyáron már fogad a Béke szálló - Mi okozta a szigeti Nagyszálló beomlását? - Hol tart a Béke Szálló átépítése, mit állapított meg a szakértői vizsgálat a Margitszigeti Nagyszállónál? - ezt kérdeztük az Országos Idegenforgalmi Szálloda és Éttermi Vállalat beruházóitól.

fovarosi.blog.hu: BekeSzallo-1960asEvek - indafoto.hu - Bár a Béke Szálló rekonstrukciójának eredeti határideje ez év december 15., sikerült elérni, hogy már július 15-én készen várja a vendégeket a százötven szoba - kaptuk a választ. - A konyha átépítése abban az időszakban még nem lesz kész, ezért nem tudunk étkezést is biztosítani. Kisebb kényelmetlenséget jelent majd a vendégeknek, hogy a cukrászda felől, "alagúton" közelíthetik csak meg szobájukat. A munka miatt a portáspultot is az első emeleten állítják fel. Hideg-meleg folyó vizet már a nyitáskor szolgáltatunk. A szobák mindegyike tapétás lesz. A folyosókat is lakkozott parkettával látják el. Július közepére az új telefonközpont is elkészül. A söröző, az étterem és a fűtőberendezés átalakítása tervszerűen folyik, s a Béke minden jel szerint az év végére már teljes összkomforttal fogadhatja vendégeit.

fovarosi.blog.hu: MargitszigetiNagyszallo-Regi-01-Egykor.hu - indafoto.hu Ami a Margitszigeti Nagyszállót illeti, a /január végi/ beomlás oka a szakértők véleménye szerint az volt, hogy a több évtizeddel ezelőtti konjunkturális építkezéskor gondatlanul, rövid élettartamú bauxitcement pilléreket építettek a szállóba. Szerencsés véletlen, hogy a felújítás idején, kiürített helyiségben lazult meg a pillér, amelynek következtében a szálló középső szerkezetének a stabilitása megszűnt: így az egyébként bármikor bekövetkezhető omlás nem követelt áldozatot.

Az az egységes álláspont alakult ki, hogy a szállót nem szabad lebontani akkor sem, ha az újjáépítése meglehetősen költséges lesz. A Középület Tervező Vállalatnál remélhetőleg hamarosan hozzálátnak az újjáépítés terveihez. Az elképzelések szerint a szállodai rész változatlan marad, csupán a földszintet korszerűsítik: bővítik a bejáratot, s jobb összeköttetést teremtenek az étterem és a konyha között. Az a terv, hogy olajtüzelésű berendezéssel váltják fel a jelenlegi fűtést. Jóllehet az újjáépítés nem különösebben komplikált, a tervezés és a kivitelezés gyorsaságától függ, hogy (...) a szálló már 1967 júniusára elkészüljön. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: ZoldfaEtterem-1971-KrisztinaTer - indafoto.hu Június 29: Megnyílt a "Zöldfa" étterem. Budán, a Krisztinavárosban kedden délelőtt mutatta be a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat vezetősége az újonnan megnyílt Zöldfa bisztrót és éttermet. Az új Zöldfa a régi helyén épült fel egy korszerű, hatalmas, Z-alakú bérház földszintjén és félemeletén. Tervezői párosítani tudták a korszerűt a múlttal. Az új Zöldfa étterem 240 személy befogadására alkalmas. (Magyar Nemzet)

Június 30: Július 1-től: A Magyar Munkásmozgalom Múzeuma - Nagyszabású kiállítások előkészületei kezdődtek meg. Július 1-től kezdve új elnevezés alatt működik a Legújabbkori Történeti Múzeum. Az új név: A Magyar Munkásmozgalom Múzeuma. Ez egyúttal kifejezi az intézmény megváltozott feladatkörét is. Ez a feladat a magyar munkásmozgalom tárgyi emlékeinek, írásos dokumentumainak összegyűjtése, tudományos feldolgozása, gondozása, amelyet ma már csak önálló, e célra hivatott intézmény tud elvégezni. (...) A Nagy Októberi Szocialista Forradalom 50. évfordulója alkalmából a Műcsarnokban nagyszabású kiállítást rendeznek, amelyhez az anyag összegyűjtése, válogatása már a közeli hetekben megkezdődik. Hasonlóan körültekintő munkával készülnek a hazánk felszabadulása 25. évfordulójának emlékére tervezett reprezentatív kiállításra is. A Várban készülő új épületben nagy állandó kiállítást rendeznek majd be. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: KossuthTer-Rajz - indafoto.hu

Június 30: Megkezdték a földalatti Kossuth Lajos téri állomásának építését. A Blaha Lujza téri földalatti állomás építése befejeződött. A felszín alatt 30 méter mélységben kialakították a két vonalalagutat és köztük a peront: a következő hónapokban szigetelik a mélyállomást. A Deák térről kiindulva, a földalatti Budára a következő vonalon halad: Deák tér, Szent István tér, Kossuth Lajos tér, - át a Duna alatt - Batthyány tér, Moszkva tér, Déli pályaudvar. Elsőnek a Kossuth Lajos téri földalatti-állomást alakítják ki, a Blaha Lujza térről ide költöztek át az alagútépítők. Itt ugyanolyan óriás vasbeton szekrényt süllyesztenek le a felszín alá, mint az Astoria, a Blaha Lujza téri, illetve a Baross téri állomásnál. A szekrény építéséhez a harmadik negyedévben látnak hozzá. Néhány napon belül kisebb szakaszon áthelyezik a 2-es villamos pályáját is. (Népszabadság)


A cikksorozat összes megjelent tagja itt olvasható.


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpgg_logo.png

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radnaughty 2016.06.04. 15:41:16

a finta-féle toronyszálló ugyanolyan vállalhatatlanul ocsmány, mint bármely más műve. nagy szerencsénkre ez nem épült meg.
süti beállítások módosítása