Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Ötven éve írták - 1968 augusztus

2018. augusztus 03. - fovarosi.blog.hu

Építkeztek a Várban, időszerű volt a HÉV-ek korszerűsítése, új üzletek nyíltak - mégsem mai, hanem 50 évvel ezelőtti hírek ezek!
Augusztus 1: A Duna Intercontinental szálló a július végi határidőre tető alá került. Az ütemterv szerint az építők jövő év október 30-án adják át a 360 szobás új szállót. Két hónap marad a berendezkedésre, s 1969. szilveszterén megnyitja kapuit a Duna Intercontinental. (Magyar Nemzet)

Augusztus 2: Városközpont, ifjúsági lakótelep épül a XX. kerületben. A pesterzsébeti városközpont kialakítását, valamint az egyéb nagyobb építkezések helyzetét tűzte csütörtöki ülésének napirendjére a XX. kerületi tanács végrehajtó bizottsága. A program szerint a városközponthoz tartozó négy - egyenként 38 lakásos - toronyházat a Dózsa György úton még az idén tető alá hozzák. Jelenleg a szerelésnél tartanak. Tervszerűen készülnek a járulékos létesítmények is. A Baross utca és a Nagy Sándor utca sarkán elkészült s rövidesen megnyílik a 60 személyes bölcsőde. Az új lakókörzetek ellátását szolgálja majd az Attila utcában nyíló közért üzlet is, amelyet a tervek szerint szeptember végéig berendeznek. A Kossuth Lajos utca 24-26. szám alatt - a lebontott régi épületek helyén - 98 családi otthont emelnek, hatszintes házakban. Befejezés előtt áll a Mártírok útján a 274 lakásos új körzet kialakítása. Az utolsó ütemben az idén még 188 családi otthont adnak át.

fovarosi.blog.hu: PesterzsebetiLtp-Regi1 - indafoto.hu

A KISZ építési akciója keretében 1148 ifjúsági otthont építenek Pesterzsébeten, a Vécsey út végén. A beruházási programban 12 tantermes általános iskola, 100 személyes óvoda, 60 személyes bölcsőde, továbbá körzeti orvosi rendelő és gyermekrendelő építése is szerepel.

Új egységekkel gyarapszik a kerület egészségügyi és kereskedelmi hálózata is. Tervezik az Ady Endre utca 43. szám alatti szakorvosi rendelőintézet bővítését - a 10 millió forintos beruházást a jövő évben kezdik meg. (Magyar Nemzet)

Augusztus 3: Bővül a főváros üzlethálózata. Hétmillió forintot biztosít soron kívül a Fővárosi Tanács azoknak a vállalatoknak, amelyek az idei kisebb fejlesztési alapból nem tudják finanszírozni a már megkezdett üzletépítkezéseket. Ennek az összegnek a segítségével folytatják a többi között a Lenin körúti Halló önkiszolgáló étterem, a Baross utca 127. szám alatti élelmiszerbolt, a Dísz téri vendéglátóegység építését, valamint a Várnegyed ellátására hivatott Tárnok utcai új élelmiszerüzlet és a budafoki Szivárvány Áruház tervezését.

Az 1968-ra programba vett hálózatbővítést az ABC áruházak sorának megnyitása jelzi, elsősorban a peremkerületi központokban. Az újpesti városkapunál 360, Kőbányán, a Zalka Máté téren 770, Csepelen 120 négyzetméter alapterületű létesítményt adtak át az első félévben; elkészült a Kacsóh Pongrác úti lakótelepen egy nagy zöldség-gyümölcs szaküzlet is, de személyzet hiányában a kerületi Közért Vállalat nem tudta megnyitni. A kelenföldi lakótelepen, a Ballagi Mór utcai ABC áruház a berendezések hiánya miatt csak szeptember közepétől állhat a vásárlók rendelkezésére, viszont a terveknek megfelelően hamarosan átadják a pesterzsébeti városközpontban épülő élelmiszer-áruházat.

Az év végéig felépül a budafoki kísérleti lakóházak mellett a 860 négyzetméter alapterületű vendéglő és ABC áruház, s az ellátatlan területek közé sorolt Szerémi úti lakótelep 500 családja számára is hozzálátnak ABC áruház építéshez. Az idén elkészül Pestlőrincen, a Kossuth téren az 1500 négyzetméteres Szivárvány Áruház, a XI. kerületi Etele úton pedig még az ősszel befejezik a leértékelt cikkeket árusító Slágerbolt átalakítását: a helyén a főváros első önkiszolgáló vegyesiparcikk-üzletét rendezik be, ahol a többi között cipőt, ruhát és ülőbútort árusítanak majd. A Tanács körúti foghíjak helyén felépülő két lakóházban önkiszolgáló éttermet, illetve szolgáltatóüzletet nyitnak meg, a Paulay Ede utca és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán lebontott Sirály vendéglő helyén új étterem nyílik.

Ami a vendéglátó-hálózatot illeti: a Bem rakparton presszó épül nyitott terasszal, az Attila utca 14-16. szám alatt pedig 700 négyzetméternyi területen bisztrót adnak át. A Népszínház utcában most épülő toronyház két alsó szintjén presszót és drinkbárt rendeznek be, Pesterzsébeten a lebontott Aranycsillag Étterem helyén modern vendéglátó-létesítményt építenek. A legutóbbi napokban már megnyílt a Rózsadomb tetején levő, barokk stílusban újjáépített Vadrózsa vendéglő http://vadrozsa.hu.

Elkészült az ország első "shoppingcenter"-ének, bevásárlási központjának a tanulmányterve is. Óbudán, a Vörösvári út - Flórián tér - Szentendrei út övezte, több mint 10 ezer négyzetméteres területen kívánják felépíteni az üzletkombinátot, amelynek érdekessége: valamennyi kirakata és bejárata befelé nyílik, függetlenedve az utcai forgalomtól; a négy épületből álló egységet - a több emeletes áruházat és a mellette elhelyezkedő szakboltok tömbjeit - a tervek szerint kis sétautak, az emeleteket pedig mozgólépcsők kötik majd össze, míg a pincékbe irányuló áruszállítás aluljárókon bonyolódik le. (Népszabadság)

Augusztus 4: Újabb városrészek Zuglóban a lakáshiány enyhítésére. A fővárosi tanács mintegy 400 millió forintot biztosít az idén Zugló fejlesztésére. A beruházások között olyan nagyszabású munkák szerepelnek, mint a Hungária körúti felüljáró építése, amely lényegesen javítja majd a kerület közlekedését. Az új lakótelepek építésével lényegesen enyhítenek a zuglóiak lakásgondjain. Az idei tervben szereplő 120-130 lakás átadásával hamarosan befejeződik a Kacsóh Pongrác úti lakótelep építkezése. Az Egressy téri új városnegyedben még ez évben tető alá kerülő épületekben csaknem 300 család talál otthont. A lakótelep 60 személyes bölcsődéjét és új óvodáját a jövő évben adják át.

fovarosi.blog.hu: FurediUtiLtp-Regi2 - indafoto.hu

A két épülő lakótelep mellett újabb, kialakulóban levő városrészeknek ad otthont Zugló. A Fogarasi úti új körzetekben több mint 300, a külső Kacsóh Pongrác úti lakótelepen szintén 300 család költözhet az idén új lakásba. Megkezdték az előkészületeket a leendő zuglói lakótelepeken is, ahol ezer családi otthont kell lebontani, s ahol körülbelül 13500 korszerű lakást emelnek. Az új lakótelep építésével egyidejűleg gondoskodnak a lakosság egészségi, szociális, kulturális és sportigényeinek kielégítéséről. Több iskola, óvoda, bölcsőde, kereskedelmi és ipari egység is épül, s a Füredi téren létesítendő hőerőközpont szolgáltatja majd az új otthonok fűtését. (Magyar Nemzet)

Augusztus 8: A Szentendrei úti HÉV-pálya fölött hamarosan felüljáróhidat építenek előregyártott acélelemekből. A felüljáró a Meggyfa utca és Ladik utca között 314 méter hosszú lesz. Építése miatt a környéken már 24 lakást szanáltak, s jelenleg a víz- és gázvezetékeet helyezik át, illetve a posta- és elektromoskábeleket vezetik új vonalon. Amint a közműáthelyezés befejeződik, megkezdik a felüljáró alapozását. A tervek szerint a felüljárót még az idén átadják a forgalomnak. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: Stadionok-Regi1 - indafoto.hu

Augusztus 9: A Népstadion úti metróállomás nagycsarnokát már díszítik a Kőfaragó- és Épületszobrászati Vállalat szakmunkásai. A nagycsarnok oldalfalait és pilléreit fehér mészkővel borítják, s a fal síkjából sötétebb árnyalatú kőlapok emelkednek ki. A peron padozata fekete labradori gránitlapokból és szandai fekete gránitból készül. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: FortunaSorozo-196808-MagyarNemzetHirdetes - indafoto.hu

(Hirdetés a Magyar Nemzetben, 1968 augusztus)

Augusztus 9: Építik a távfűtést a várban. A budai várban az idén kezdte meg a távfűtő-hálózat kiépítését az ÉM Mélyépítő Vállalat. A Várpalotában, a Tárnok és a Fortuna utcában már befejezték a munkát. (...) (Népszabadság)

Augusztus 14: Nagyvásárcsarnok Óbudán, útépítés Lőrincen. Kedden vb-ülést tartott a III. kerületi tanács vezetősége s megtárgyalva az éves fejlesztési és fenntartási keret összegszerű felhasználását, elhatározták: nagyvásárcsarnokká bővítik a Kórház utcai eddigi vásárcsarnokot, amely már nem bírja el a növekvő forgalmat. A piac környékén általános újjáépítés kezdődött. Ennek első ütemében két éven belül itt 1500 lakás készül el, s a Szél utca környékének háromszor annyi lakója lesz, mint most.

A XVIII. kerületi tanács vezetőinek régi gondja, hogy e nagy kiterjedésű városrész járdahálózatát megépítse, mert Lőrincen sok a földút. ezt kell megszüntetni. 1968 első felében 15 kilométernyi járdaszegély és 3000 négyzetméter aszfaltburkolatú járda készült el. Rövidesen újabb 8 kilométeres szakaszt korszerűsítenek. (Magyar Nemzet)

Augusztus 14: Új járművek és vágánypályák a HÉV-vonalakon. A peremkerületek, a főváros körüli települések gyors fejlődése s az a tény, hogy lakóik többnyire Budapesten keresnek munkaalkalmat, időszerűvé teszi a HÉV korszerűsítését. Ennek programja már elkészült a Budapesti Közlekedési Vállalatnál, ahol a többi között tervbe vették, hogy a legközelebbi három évben felfrissítik a járműparkot. A rekonstrukcióhoz a Német Demokratikus Köztársaság külkereskedelmi szerveivel kötött szerződés nyújt segítséget; ennek értelmében 15 háromrészes felszíni gyorsvasúti szerelvényt vásárolunk. Az importszerelvények típusai lényegében megegyeznek az 1965-ben, 1966-ban beszerzett és a csepeli gyorsvasúton, valamint a szentendrei vonalon forgalomba állított vonatokéval. A szerelvények előreláthatóan 1971-ben érkeznek meg, s a szentendrei vonalon helyezik őket üzembe, egyrészt a vonal járműállományának egységesítése végett, másrészt azért, mert ezzel a kocsik a Batthyány térhez felszín alatt vezető, leendő vonalszakaszra is alkalmasak. (...) (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: BlahaLujzaTer-1970esEvek-01 - indafoto.hu Augusztus 15: Csobogó kút a Blaha Lujza téren. Új színfolttal gazdagodik Budapesten a Blaha Lujza tér, rövidesen átadják a színes megvilágítású csobogó kutat https://www.kozterkep.hu/~/3665/. A csobogó kút a szökőkút egyik fajtája. Három, rozsdamentes acélból készült gombán bukik át a víz, amely ernyőszerű függönyt alkot. A fémgombák mellett acél-"halak" gondoskodnak az egyenletes vízszórásról a mintegy húsz négyzetméter nagyságú, színes burkolatú betonteknőben. A kút alatt találjuk a vízkeringtető szivattyút és a vízszűrő berendezést, amelyre azért van szükség, mert a csobogó recirkulációs rendszerű, s csak az elpárolgott, elszivárgott vizet kell a hálózatból pótolni. A kutat a Buváti tervezte s a Földalatti Vasúti Vállalat építette. (Népszabadság)

Augusztus 15: Robbantások a Duna alatt. A metró-építkezés jelenlegi legérdekesebb munkája a Duna alatti alagútfúrás. A Kossuth Lajos téren már elkészült a földalatti felszíni kijárata és a Metró-építők átadják a munkaterületet a magasépítőknek. Az állomás kijárata felett ugyanis egy többszintes irodaház épül, amelynek földszintjére vezet majd a mélyállomásból a mozgólépcső. A földszinten lesz az utaselosztó térség is.

fovarosi.blog.hu: 196808-Filmplakat-grofjardanhazy - indafoto.huFilmplakát 1968-ból. (kép: grofjardanhazy Tumblr)

A Kossuth Lajos téri mélyállomásról kiindulva az egyik szovjet alagútfúrópajzs a rakpart alatt áthaladva, a Duna medre alatt körülbelül 40 méternyire jutott el. Itt akadállyal találta magát szemben. A geológusok ugyan már korábban megállapították, hogy a Duna medre alatt, közvetlenül a kavicsrétegtől lefelé, vizet át nem eresztő márgaréteg terül el, amit alagútfúrópajzsok szinte szeletelhetnek, de a geológusok azt is jelezték, hogy ebben is előfordulhatnak kövek. Magyarázat: sok százezer évvel ezelőtt a Duna vize a mederben más geológiai összetételű vidékekről hempergetett köveket, s ezek a tektonikus mozgások, földrengések következtében mélyen a meder alá, a márgába kerültek. A pajzsok előtti homlokzatot most egyes szakaszokon robbantják. A munka igen nagy óvatosságot követel, mert a robbantásokat sűrített levegőben hajtják végre. Az előrehaladás mindemiatt kissé lelassult. A második alagútfúrópajzs is áthaladt már a pesti rakpart alatt és a Duna medre alá ért. (Magyar Nemzet)

Augusztus 16: A kelenföldi lakótelepen újabb két - 500 lakást magában foglaló - épületet adtak át az utóbbi hetekben. Az új városnegyedben megalakult az első lakásszövetkezet; megválasztották az igazgatóságot, s megszervezték a közgyűlést. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KeletiPu-Regi4 - indafoto.hu

Augusztus 17: A Baross téri földalatti állomás összekötő mozgólépcsője, amely az állomást és az utaselosztó térséget köti majd össze, a próbák során kitűnően bevált. Most burkolják a mozgólépcső-alagút mennyezetét almazöld műanyag ernyővel. A Blaha Lujza téren október közepén kezdik szerelni a mozgólépcsőt. (Magyar Nemzet)

Augusztus 17: Megnyílt a szabadság-hegyi Csemege ABC Áruház. A Csemege Vállalat csaknem 5 millió forintos költséggel építtette fel és rendezte be a Szabadság-hegyen az Eötvös utcában az ország legkorszerűbb ABC élelmiszer-áruházát. A több mint 750 négyzetméter alapterületű - csemege- és húselőkészítővel, tejhűtő kamrával és szociális helyiségekkel ellátott élelmiszer-áruház havi 2-2,5 millió forintos forgalomra készül fel. (...) Az üzletet pénteken nyitották meg. A Szabadság-hegy mintegy 16000 főnyi lakosságának s főleg a háziaszzonyoknak régi kívánsága valósult meg, ezentúl nem kell a városból felhordaniuk az élelmiszereket, a háztartási cikkeket. (Népszabadság)

Augusztus 22: Épül a csepeli városközpont - Naponta négy lakást állítanak össze. Mindinkább kibontakozik az új városközpont Csepelen. Az első ütemben három épület készült el, összesen 296 lakással, s átadták a Kossuth Lajos utcában berendezett új üzletsort. A parkosítással és a játszóterek építésével egy időben megkezdődtek a második ütem munkálatai. Az Ady Endre úton, a Kossuth Lajos utca és II. Rákóczi Ferenc út között négy, egyenként 10 emeletes, házgyári elemekből épülő lakótömböt emelnek. A szerelés jó ütemben halad. Naponta négy lakást állítanak össze, így egy-egy épület szerelése körülbelül 50-60 napig tart. Az épületek távfűtésűek, állandó melegvíz-szolgáltatással, a lakóknak két-két felvonó áll majd épületenként rendelkezésükre.

Az építkezés második szakaszának további létesítményei: tízemeletes, 124 lakásos sávház a Kossuth Lajos utcában, továbbá ABC áruház és bisztró, 60 személyes bölcsőde, 75 személyes óvoda, valamint nyolc osztálytermes általános iskola a Ligeti Károly utcában. A felsorolt létesítmények - az ABC áruház kivéltelével - 1970 végére készülnek el. Az első ütemhez hasonlóan itt is parkosítják az épületek közötti területeket s játszótereket és autóparkolókat alakítanak ki. (Népszabadság)

fovarosi.blog.hu: RakocziUt-Regi04-Sortatarozas - indafoto.hu

Augusztus 23: Új lámpasor a Rákóczi úton. Ostornyelű higanygőzlámpákat állítanak fel a Rákóczi úton. A Luther utcától a Nagykörútig mindkét oldalon 17-17 új lámpa világítja majd az úttestet. Az év végéig az új lámpaoszlopokat a Baross térig állítják fel. (Népszabadság)

Augusztus 24: Október elsejére: távfűtővezeték a budai Vár és a Dísz tér között. A Vár és részben a Krisztinaváros távfűtőrendszerének kialakítására a Fővárosi Tanács 30 millió forintot fordít. A krisztinavárosi átemelő teleptől a várpalotáig már a múlt év végén megépítették a vezetékrendszert, jelenleg a várpalota és a Dísz tér közötti szakaszon fektetik a csőhálózatot. A Fővárosi Távfűtés- és Melegvíz Szolgáltató Művek tájékoztatása szerint a télre már távfűtést kap a palota B, E, F épülete, a Tárnok utca 2. és 3. számú lakóépület, a Tárnok utcai presszó, bevezetik a csöveket az épülő Halászbástya Étterembe, távfűtés lesz a Tóth Árpád sétány 3., 4., 28., az Országház utca 9., 21., 28., 30., 32., az Úri utca 49., 51., 53., 62. számú lakóházban, továbbá az Állami Nyomda épületében és a Krisztinaváros több részén, így például az Attila utcában és a Váralja utcában. Jövőre a hálózatok építését tovább folytatják. (Népszabadság)

Augusztus 25: A Baross téren, a Keleti pályaudvar előtt az úgynevezett HK-csarnok 1800 négyzetméternyi területét tető fedi már. A következő időben a most megépített pallótető védelme alatt szerelik össze körülbelül 3600 mázsa gömbvas felhasználásával az acélrácsozatot, majd a födém acélrácsozatának alsó részét. A HK-csarnok vasbeton szerkezete, beleértve a födémet is, a jövő hónap végére készül el. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: KalvinTer-1968 - indafoto.huAugusztus 27: Pályázatot írtak ki a Kálvin tér forgalmi rendezésére. Napirendre került a Kálvin tér rendezésének problémája annak kapcsán, hogy rövidesen megindul a második földalatti vasútvonal tervezése, amelynek egyik fontos állomása lesz a Kálvin tér. A fővárosi tanács végrehajtó bizottsága a közlekedési osztály előterjesztése alapján meghirdette a nyilvános pályázatot a Kálvin tér és környéke forgalmi rendezésére. A cél: olyan tervjavaslat készítése, amely e nagyfontosságú közlekedési csomópont jövőben várható nagyarányú forgalmának lebonyolítását lehetővé teszi, figyelembe veszi az építendő földalatti vasutat és az ezzel összefüggő városrendezési feladatokat. A fővárosi tanács 170000 forintot tűzött ki a legjobb tervek díjazására és megvásárlására. A pályaműveket december 12-ig lehet benyújtani. (Magyar Nemzet)

fovarosi.blog.hu: FiumeiUtiNemzetiSirkert-20160625-03-KossuthMauzoleum - indafoto.huA Kossuth-mazóleum 2016-ban (fotó: Fővárosi Blog)

Augusztus 27: Restaurálják a Kossuth-mauzóleumot a Kerepesi temetőben, mert a 60 évvel ezelőtt elkészült építményt, Stróbl Alajos művészi alkotását, alaposan kikezdte az idő. Az utóbbi időben töredeztek a szobrok, meglazult a kőtömbök kötése. A Kerepesi temető művészi értékű emlékműveinek további rekonstrukciója során ez az első lépés. (Magyar Nemzet)

Augusztus 28: Kétszáz szobás szálloda épül a Normafánál. A várospolitikai terv értelmében megépülő 6000 lakás lehetőséget teremt arra, hogy fejlesszék Budának ebben a nagy kerületében az üzlethálózatot - állapította meg a XII. kerületi tanács vb-je pénteki ülésén. A Pagony utcában, a 2-es busz végállomásánál a tótkomlósi Viharsarok Tsz zöldség-gyümölcs, tojás és baromfi boltot nyit, a Déli pályaudvar környékén áruházat építenek. Négy fűszer- és csemegeboltot nyitnak meg a kerületben, a Kútvölgyi úton önkiszolgáló fűszer-csemege üzletet rendeznek be. 200 szobás szálloda, s mellette étterem és bistró épül a Normafánál. A csepeli tanács vb-ülésén megtárgyalták, hogy a kerületben több kisvendéglőt nyitnak, s nagyobb étterem épül a Vasmunkás téren. (Magyar Nemzet)

Augusztus 28: Meggyorsítják a Kőbányai Gázgyár építését a fővárosi tanács intézkedése alapján. A gyárban, az Alföldön és a Dunántúlon nyert földgázt alakítják át városi gázzá. A tél beállta előtt a gázgyár minden bontóegységét átadhatják rendeltetésének. Így a nagy hidegek esetén, csúcsfogyasztáskor Budapest naponta három és fél millió köbméter gázt kaphat. (Magyar Nemzet)


További érdekességek, aktuális infók Budapestről a Fővárosi Blog közösségi oldalain - kattints a logókra!

twitterlogo.jpgfblogo.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása