Fővárosi Blog

Fővárosi Blog

Városháza Fórum - a pályázat eredménye

2008. november 19. - fovarosi.blog.hu

A Városháza Fórum (korábbi bejegyzés itt) pályázata szinte különlegesnek számít a tekintetben, hogy a nyílt pályázatot jó időben kiírták - az első ütemre, azaz az ötletpályázatra. Ezt követte egy meghívásos pályázat, amelybe mindenki bekerült (27-ből 20), aki az első fordulón túljutott. Az első fordulót még az EU hivatalos fórumain is megjelentették, ehhez képest annyira nem is sok ennyi pályázat.

A pályázat annak ellenére valósul meg, hogy a kerület lakóinak többsége a Studio Metropolitana felmérése szerint szívesebben látna itt zöldfelületet. Ennek oka egy korábbi megállapodás: az Erzsébet téri Gödör és a jelenlegi (ideiglenes) Városháza Park területe közül az egyik parkosításra kerül, a másik beépül. A Nemzeti Színház "kiköltöztetése" után a Gödörrel az Erzsébet tér parkosítása megtörtént, így most jöhet a másik tér beépítése.

A második forduló eredményét 2008 november 13-án mutatták be a Városházán, kis késéssel magam is beestem az eredményhirdetést és bemutatásokat is magába foglaló programsorozatra. A pályázat eredményét Wérgida rosszul tippelte meg, ugyanis lett első helyezettje a pályázatnak.

Nagy Bálint (MÉSZ) hatalmas szakálla mögül arról számolt be igen mély hangján, hogy a feladat nagyságához képest a 20 továbbjutott induló nem is olyan sok, bár az elmúlt évek anomáliái után ez talán nem is csoda. A pályázati borítékok felbontása utáni első zsűrizésen derült ki, hogy 6 pályázót ki kell zárni, mivel ez a forduló a törvény szerint szigorúan titkos, itt viszont kiderült, hogy 6 anyag tervezőjének kiléte ismeretes. Sajnos értékes pályázati anyagokat is ki kellett zárni emiatt. Néhány terv elég hamar kirostálódott, igazi szakmai vita a maradék 7 terv elemzésekor alakult ki. A zsűri véleménye viszonylag egységes volt, egy pályázat körül alakult ki vita - hogy megvételben, vagy kiemelt megvételben részesüljön-e. Megvételt kapott 2 pályamű, kiemelt megvételre került 3 pályamű, 2 terv első, illetve második helyezéssel díjazott lett. Nem volt elvárás, hogy az eredeti, Martinelli-féle 4 udvaros, rácsszerkezetes beépítést kövessék a pályázók.

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_c8qpyx_Egeraat4.jpg Szabó Gábor az Erick van Egeraat iroda első díjas anyagának bemutatása kapcsán elmondta, hogy semmiképpen nem szerettek volna (hamis) historizáló épületet és tájépítészetet tervezni. Tervükön a régi épület udvarain konzervatívabb, a Károly körút felé modernebb, dinamikusabb, igény szerint alakítható parkosítást terveztek. A Károly körút forgalmát 2x1 sávosra szűkítenék, a tömegközlekedés meghagyása mellett. Szabadon alakítható városi tér néz a körút felé, az épület maga is ehhez kíván igazodni. Mélygarázs, üzletek, nem eltúlzott beépítés jellemzi tervet.

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_tykbw9_Archikon1.jpg Nagy Csaba az Archikon Kft. részéről a második helyezett tervről azt nyilatkozta, hogy a régi épület két "nyúlványa" szigorúan megtartandó volt, ehhez ők is igazodtak, bár volt olyan beadott anyag is, amely ezen épületrészek elbontásával számolt. A régi épület eredeti hangulatának megőrzése mellé kellett illeszteni egy mai, modern toldást, úgy, hogy régi és új szerves egységet alkotott. A fórum egyetlen nagy teret alkot tervükön, részben fedett, részben nyitott formában. A tér elsősorban a Gödör irányában nyitott, erre szoborszerű pilonok, óratornyok között lehet kisétálni. (A terv ismertetése után a makettet sikerült leverni.)

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_6c9pzx_Finta1.jpg Szabó Tamás a Finta Stúdió részéről mutatta be a kiemelt megvételben részesült tervet, melynek koncepciója szerint egy hármas térsor épül a térre, az épület előtti tér a földszinten kibővül, a felsőbb emeletek e tér fölé nyúlnak be afféle előtetőként. A terv a régi várfal megmutatásával, feltárásával is számol. Az üzlethelyiségek bejárata a földszintre kerül. A régi épület egyik udvarába kávézók, teraszok kerülnek.

http://www.epiteszforum.hu/files/imagelist/150_800_kcd56n_kep2.jpg 1,5 millió forintos megvételben részesült a MÉRTÉK Építészeti Stúdió Kft. terve. A terv a két régi épületudvar mellé egy nagyobbat tervez. Itt kap helyet a szabadtéri színpad, a zöld park, és innen van bejárat az infóközpont, az ügyfélszolgálat és a turisztikai központ felé. Egy régi udvar intim szféra, pihenőterület, a másik régi udvar a kiállítótereké, az új tér a médiáé és a nyilvánosságé. Mindhárom tér alaprajza szabályos háromszögekből álló raszteres rácsszerkezetű.

Ha szeretnél többet hallani a tervekről és a pályázatról, akkor gyere el a KÉK-be (V. ker. Szervita tér, volt OMFB székház) 2008. november 29-én 08:45-re, ahol egy előadássorozat keretében megtekintheted a pályaműveket, és még a makett kiállítást is!

Egy ajánlott cikk a témában az Építészfórumon: katt ide!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása